用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: shirdy
go

1C班家長 [複製鏈接]

Re: 1C班家長

請問你們仔仔有沒有寪手冊?
今天有什麼功課呢?

shirdy
Issac's Mom

各位我仔仔話今天無功課,
當我睇佢本(小學生記事曆)時,
發覺佢終於有寫低有乜功課喇
1.中文作業乙p.5
2.中文作業甲p.2

教咗Oral p.1

Class 1C Timetable

Monday
English(Cambridge)
Chinese
Man & Society
Maths
Chinese Reading
Thematic Studies
Talents Development

Tuesday
Mass Media
I.T.
E.I.T.
English (Cambridge)
Chinese
Personal Growth & Development
Maths

Wednesday
Maths
Talents Development
Reading
Chinese

Thursday
Integrated Arts
Maths
Chinese
Chinese
Oral
Assembly/Discipline Training

Friday
Chinese
Putonghua
Maths
Chinese Essay Writing
Life Virtues

nataling :

我個仔星期一第一日穿已不見了學校的風褸, 跟住果幾日穿去街的風褸, 到今天連那件也不見了. 今天已和仔仔狠狠的說了. 希望他以后不要再不見.

moonsay2001

nataling 寫道:
Hi, Parents,

我個女的書包今天又多了一本maths worksheet, 就是book A了,我問佢點解又出現返,佢話之前MISS TANG收了,今天的功課便是做MATHS BOOK A P.1-3。但我個女又無話中文有功課?    之前已寫到"聽"及"願"字便沒有再做了。

我個女今天回來都是說找不回風褸,佢話佢有同MISS JANE講,佢話MISS JANE叫佢搵唔到就要買過,我諗明天我要打去校務處問下點算。

我個女又唔會唔開心,佢話好開心喎,特別是明天有PE堂,有得打筋斗及做倒立,開心到不得了。

請問有無家長已經見過MISS JANE?
[img align=left]http://serv3.uploadengine.com/1147497527B5E9B.gif[/img][img align=right]http://serv1.uploadengine.com/1147497754274A0.gif[/img]

Liza:

你囡囡有邊本習作要你買過呀?
既然老師話囡囡係尖組祗得2本Cambridge 書,
咁仲乜上課又要佢同人shere本書睇呢?
要睇即係要教喇!
要教就要派書比你囡囡喇!

今天我見小女一直未有寫handbook,而今天她說沒有功課,但查看書簿時卻發現中文和英文其中一頁做了一行,我忍不住打了給班主任,她說每日都會盡量編排功課給小朋友,而每堂如有功課,會叫她們寫落handbook,我亦有問她老師會否檢查學生有寫與否,老師說不會檢查,因很多位老師教授,很難控制,但會將我的問題轉達給學校知。我有問過小女關於handbook的問題,她說不知道要寫低每日要做的功課,所以今晚我叫她當每次落堂時,留意老師有否寫低在黑板上。

今天問了她中文堂的黃老師是說普通話的,不過有時都會說廣東話,剛剛教了她們第一課『我家的小貓』,她說老師是用普通話將課文讀給她們聽的。

moonsay2001:
插一句咀:
用防水的maker 筆 將班別與姓名 大大個字寫在風衣內側, 就算漏在其它課室也容易找.
moonsay2001 寫道:
nataling :

我個仔星期一第一日穿已不見了學校的風褸, 跟住果幾日穿去街的風褸, 到今天連那件也不見了. 今天已和仔仔狠狠的說了. 希望他以后不要再不見.
[/quote]
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

琳琳小天使,

Do you ask her where we can check the homeworks? since my son always says nothing for homework. For my son, he almost finished the ch1 ( compete the section of sorting ) on book A for math. and finished the P1 & P2 in Book 2 on Chinese.
For the Oral, should be done the P.1 of worksheet.
But I think he still missing some homework, Can anyone updated your child finished homewroks ?

Thanks
Shirdy
Issac's Mom

我尋日都睇過仔仔本handbook, 佢只係寫左oral - p.1其他就0麥都無寫, 連date都無寫, 我問佢點解唔寫, 佢話老師無叫, 其實老師係咪應該教佢地點寫handbook呢?   我尋日打電話去學校問過, 佢地話今日會派柭尖補底分班通告, 至於要用咩書, 佢地話睇下按唔按排比番d資料家長喎.

我想問下你地d小朋友返到屋企會做d0麥?

Hi all,

昨天我亦有問到關於網上check家課的問題,Ms Jane她說不知道有這樣東西,還說如果有的話一定會update上網~

我地家長其實最怕是做漏了家課,所以最後都是叫小女每次落堂時注意一下黑板。

另小女昨天的handbook亦有click Oral ,寫了"1"字,不過我見到未做完,她的答案是坐在隔壁的同學告訴她的。

Hi, Parents,

I just call miss Jane, she says she teach them how to fill in in handbook this morning, so please check your child's handbook, hope they write down something.

Shirdy
Issac's Mom

Hi, 1C Parents,

My son write down the homework in his handbook :
1)讀普會P.3
2)Hello for English ???
3) Do the practice worksheet for Thematic Studies, But I can not find in his school bag ? Any one has?
Can I have a soft copy ?
4) Bring a file ??

Is that same as your child? if no, please let me know..

Thanks
Shirdy

Issac's Mom

Hi! All,

Ms Jane真是非常好的老師,雖然我只有和她通過兩次電話,她給我的感覺是非常關心學生,昨天打了給她關於handbook的問題,今天她就即時對學生提出如何寫handbook,今天問小女,她說Ms Jane教她們如何寫handbook,而寫完後亦有檢查簽了名

小女handbook所寫如下:~
1) 讀普會P.3 (即普通話會話 P.3)
2) Homework - learn the sepellings Hello alphaxxxx\
   (我問了小女,她說要串三個英文字,下星期返學時老師會叫她們在黑板上寫出來)
3) Do the practice worksheet (是將身體的各部份英文填充)
4) Bring a file (小女說是帶有兩個孔的file,用黎穿通告或功課簿,不過我亦有問小女,如穿功課簿的話,就要很厚的file,問完她就不知道,而她亦沒有問老師)

另外,我看了數學BookA,之前做了P1-3(老師click了),而P4-12,老師click到P6,有一些是在學校做的,但有些做又做漏了,老師寫了"please finish",所以我估計應該要補做,大家都check下數學BookA喇~

大家好

我仔仔都係寫,
1,讀普會p.3
2,Do worksheet(一張身體各部份填充)
3,bring a file

math blook a佢就做咗p1,3,5,6,8,
不過老師無tick過(未過目)
我問点解跳哂嚟做,
佢話老師無叫做其他果幾頁,
我在不厭其煩問多次,
佢先話記起要做埋p.9

今日佢仲要我比1蚊佢帶返學,
話要買糖食

Hi ahgloglo and 1C parents  

睇張统一物資書單, 尖組真係衹有2本Cambridge 書, 囡囡明明入咗尖組, 但佢又話上堂要第三本書又要同人share, 真係比佢激死。

我發現囡囡書包有兩本English Reading習作, 一模一樣, 兩本都係寫囡囡名, 唉, 總之就係亂哂龍啦!

昨天接囡囡放學見到黃副校長, 佢話個個小一學生都係會唔見書, 遲些又會揾番, 所以比啲時間佢地。我又問佢點解十多本習作, 本本書面都一樣, 好難分別, 佢衹係話錢問題 .....

囡囡今天都有寫手冊, 但係都唔知寫什麼 。

普通話 - 讀普會P.3
English - Objectob tive (Objective??)
Thematic Studies - Do the Pnetcew  
Life Virtues - bring a file (囡囡話個file要有兩個孔)

學校又話家校合作十分重要,但係我地家長都要靠上網交換由小朋友得來的資料, 仲要一味靠估。可能學校要訓練小朋友獨立, 但係同幼稚園相比, 會唔會太快, 真係好担心   

我發現囡囡書包有兩本English Reading習作, 一模一樣, 兩本都係寫囡囡名, 唉, 總之就係亂哂龍啦!

Liza,

小女也是喇﹗一本是一開學是派的(老師用原子筆寫Subject名同姓名),另一本應是前天派的,做了P.3(今次是小女用鉛筆寫簿名資料)

其實而家在網上交流一下資料,未嘗不是一件好事,而且各位小朋友只是上學六天咋﹗各位家長給多一點時間小朋友去適應,始終小學現在對她們來說是一個"麥生"的地方。

小女之前說小息不夠時間吃零食,原來在小息時去了圖書館看書,所以才不夠時間

琳琳小天使

Do you have the worksheet ?
For the spelling should be : Hello, animals & alphabet.

shirdy
Issac's Mom

Liza

我仔仔都係有2本Cambridge 書,
兩本English Reading習作, 一模一樣,
佢話老師早幾日派比佢喎.

我仔仔話file要係學校買

Shirdy,

有呀﹗我有英文張worksheet ar

原來要串呢幾個字,唔該晒^^

我仔仔都係有兩本reading習作, 佢上星期五仲囉左10蚊返0黎, 我問佢點解, 佢話佢個學生証套難0左, 同學話比錢佢買個新, 個傻仔真係囉左人地10蚊去買個套, 但佢話個姐姐話未有貨, 我已經叫佢今日一定要比番10蚊個同學, 仲教左佢以後唔可以要人地d錢(其實之前已經教左佢, 唔可以借錢比同學, 唔可以問同學借錢, 如果要買野就要返黎問我地), 不過佢話無問同學借, 係個同學比佢叫佢要    

我仔仔都有寫handbook, 但係無講比我聽要串字

你地d小朋友係咩組呀? 我仔仔係

英文 - 尖子
中文 - 尖子
數學 - 普通

‹ 上一主題|下一主題