用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 讀三年IB取45分!
樓主: Choisumwong
go

讀三年IB取45分! [複製鏈接]

poonseelai  because ESF got 14 full scores this year ???  發表於 1 小時前

========

ESF 成千人,出 14 個好合理,就算話 SPCC 多,人地係挑選過先比讀 IB ,精英制下,成績好有幾奇?
Form 4 + IBDP ,6 年中學,合理不過,唔明佢嘈乜。

回覆 hksnoopy 的帖子

What a good suggestion to take AP exam mode!
What about UK AL?

I agree that the competition is very keen among the IB candidates and with the limited quota for non Jupas (IB candidates) I wonder if it will be better to sit for UK AL. Compared with AP, is AL easier regarding the level of difficulty? And what about the quota for UK AL versus AP?

Any advice please? Thanks.

mingmingyinyin 發表於 15-7-10 22:36

What a good suggestion to take AP exam mode!
在英國讀嗎?? 貴喎, 但GCE太遲放榜啦我LIKE AP, 不知會不會提過AP, 到你地收成時, 又多AP, 哈哈!十幾年前, 自己先知先覺啦, 點知比DSE玩死, 如同AL比好D, 已少左好多人啦, 另一方面, LOCAL 都避DSE 辦IB, 香港考生今年差不多二千比試, 以前幾百, 人地唔知IB係什麼東東, 五年後我估五千, 唉!
利申: 小朋友大學了

i want to knodel.

哈哈,我啲讀HKU 考本地試的同事都有同我講話走去外國讀AL然後反嚟經non-jupas 爭位嗰啲做逃兵,好不屑佢地的做法,但制度是咁,冇辦法。讀IB 好明顯是向有錢人倾斜啦,君不見補一粒鐘IB 科目幾貴,而TOK, EE 又可以被錢請吓槍,真係窮啲都唔掂。
又咁講,HKU med 出IB  conditional offer 好辣,因為佢地都想through DSE 收多啲基層的學生,而CU 就收多啲IB / non jupas  生,佢到雖然好吹得,但要似local 咁死鋤書就爭啲,结果入到去成鬼日要補考再補考先合格升班……

回覆 samsam123321 的帖子

好科當神科呀, 成功計AL 少過 IB, 遲放是問題的, 要求不只A*, 是要97%, 放榜脫腳.
其實尚有更好的, 澳洲讀啦, 1月放榜, HKU積極到, 放榜至個別面試出OFFER不出一星期, 比錢等9月開學.面試閒談十分鐘, 中一生會答的, 去年收最低UAI 99.8, 但今年1月99.7都霸了一席位, IB今年實提高啦. 總結, 早放榜抵.

回覆 Doray 的帖子

2014年, CU 與 HKU 看齊, 出OFFER 43, 結果大家都有收到42.因傳媒跟貼, 轟兩大收IB(以為NON-J是IB), CU即時止步, 收190+算數(有210位), CU 看齊HKU分數, 安全不用被針對. (........但暗中, 開左學, 有"有背景"不靠分數入左囉, 唉, D 41分就慘慘豬, 因一直都入到CU (去年D分好正常, 今年就炸分一定提高要求), 家下有位都入唔到, 奇聞啦, 等到九月頭飛的飛, 另作安排啦, 後來有人更低分暗中越位, 不知情的還好, 當沒事發生 )

IC, thc for the update!

hksnoopy 發表於 15-7-11 01:31

好科當神科呀, 成功計AL 少過 IB, 遲放是問題的, 要求不只A*, 是要97%, 放榜脫 ...
UAI99.7, 即係好勁拉。澳洲考幾多科?

回覆:讀三年IB取45分!

睇完呢個post, 真是慨嘆這兩三年要入香港三大不容易,但六年後又是另一光景,因今年升S1及P6的學生,人數大減,不達標的仍可繼續入英中,所以屆時又不知如何。

引用:睇完呢個post,+真是慨嘆這兩三年要入香港三

原帖由 Radiomama 於 15-07-11 發表
睇完呢個post, 真是慨嘆這兩三年要入香港三大不容易,但六年後又是另一光景,因今年升S1及P6的學生,人數大 ...
不論點變化,諗定後路好些!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:+本帖最後由+hksnoopy+於+15-7-11+02:03+編

原帖由 hksnoopy 於 15-07-11 發表

回覆 Doray 的帖子
請問這情況是CU醫科獨有,還是其他或大學也普遍?

引用:睇完呢個post,+真是慨嘆這兩三年要入香港三

原帖由 Radiomama 於 15-07-11 發表
睇完呢個post, 真是慨嘆這兩三年要入香港三大不容易,但六年後又是另一光景,因今年升S1及P6的學生,人數大 ...
好在阿女想讀個科香港三大冇,當自己呃自己,去外國讀囉

Doray 發表於 15-7-11 01:12
哈哈,我啲讀HKU 考本地試的同事都有同我講話走去外國讀AL然後反嚟經non-jupas 爭位嗰啲做逃兵,好不屑佢地 ...

Hehe,hkdel.

poonseelai 發表於 15-7-11 10:58
請問這情況是CU醫科獨有,還是其他或大學也普遍?

Cu 醫科del

由2014年開始,已經不少滿分狀元揀CU, 而放棄HKU了,開了過頭,風氣必然延續。

暫時HKU平均收生分多依然高一点,遲早會拉至相同,大學相爭,學生得利。

annie40 發表於 15-7-11 11:14
由2014年開始,已經不少滿分狀元揀CU, 而放棄HKU了,開了過頭,風氣必然延續。

暫時HKU平均收生分多依然高 ...

所del

uai 喎, 99.99就勁,詳細自己上澳洲纲查啦

回覆 poonseelai 的帖子

人地唔会公佈的,好低調,是圍內認識推論,hku以前有今年唔知,難避免,单是医学院几百教授啦,政府高官啦,医管高层啦,人地都有仔女,我估!補充: hku offer 43/45及41/42, cu 43及 hl 776

熱血勳章

引用:Quote:poonseelai+發表於+15-7-11+10:58+請

原帖由 samsam123321 於 15-07-11 發表
Cu 醫科其實係殺出血路來。正路勁人唔會選cu先,如果佢選des,都係收次一等的學生,咁佢不如收個英文好的了 ...
80年代中大的暫取生收生政策搶走好多勁人,當時成績入唔到中大的先去考AL,入港大。

‹ 上一主題|下一主題