用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 傳統 vs國際
樓主: ccjm
go

傳統 vs國際 [複製鏈接]

回覆 MrBeast 的帖子

無論IS或local,見人補習就踩人,其實又吾係百份百公道。識人仔女無補習,但佢地的媽媽係高教育水平、講流利英語,兼跟車好貼的……甘如果其他家庭覺得有需要,亦係個人選擇。

Jane1983 發表於 16-4-27 19:13

無論IS或local,見人補習就踩人,其實又吾係百份百公道。識人仔女無補習,但佢地的媽 ...
我覺得而家既風氣係比以前濫用補習,好似oooray咁講,補左先,冇蝕底,真正有需要補習既,係呢種風氣下唔知係咪真正得到幫助
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 MASAYA 的帖子

慌死蝕底,補習貪高興的,係簁自己錢和小朋友時間,搞得吾好消磨埋意志。
但對其他需要補習的小朋友,又應該無乜影響,搞無到佢地,最多係話搶左d好導師...

Jane1983 發表於 16-4-27 19:55

慌死蝕底,補習貪高興的,係簁自己錢和小朋友時間,搞得吾好消磨埋意志。
我點解對補習社咁反感,係因為好多補習社係只以得分為目標,學生未必一定要明白課程上既知識,只要你知點答就得分,我覺得係累左整體學生既學習,尤其係原本需要協助去掌握知識個班
Learning to Read, Reading to Learn.

佢地做生意,谷高到分就有口碑,學生的福祉始終靠父母把關。

MASAYA 發表於 16-4-27 18:57
要計其實都好多時需要計,去麵包舖呀,茶餐廳呀,小食部呀,買三串魚蛋都要乘數啦,食餐飯AA制都要除數啦, ...
你講個d,我真是少去的。不過其實只要有心、肯去做,很多野可變teaching moment,甚至以前無得你揀,唔識計隨時比人𠱓,但隨著時代進步和社會富裕,對某些人可能生活上未必一定會接捉到。

MASAYA 發表於 16-4-27 20:19
我點解對補習社咁反感,係因為好多補習社係只以得分為目標,學生未必一定要明白課程上既知識,只要你知點答 ...
去到某stage,個人覺得為分數而補可以接受,不過唔係小學

Jane1983 發表於 16-4-27 19:13

無論IS或local,見人補習就踩人,其實又吾係百份百公道。識人仔女無補習,但佢地的媽 ...
有次同鬼佬fd 傾開,佢都話校內成績好的都有補習,佢都好無奈。
另一邊廂,選擇is 的起初又話乜乜乜教育理念、愉快學習,若最後都係補習谷分數,因而引起一些言論,都可理解。

MrBeast 發表於 16-4-27 21:12
去到某stage,個人覺得為分數而補可以接受,不過唔係小學
我覺得真係處理唔到,搵補習幫手,合理
不過眼見而家好多時係,成績未如理想,第一時間就諗左補習先,我諗係大環境影響多於真係搞唔掂,一開始踏出既方向已經係朝住補習方向進發,咁好難會變返靠自己搵辦法

sarahdad  讚同, 父母有能力處理, 一定不能找補習.  發表於 16-4-28 00:01

回覆:傳統 vs國際

名校躺着中鎗了!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我都吾贊成亂補,我小朋友亦無補。我覺得放個小朋友係補習社,係家長覺得自己做左野,根本對件事幫到幾多?好難講。
IS的家長咪又係一般人,最近聽朋友講,佢仔在外國人比較多的IS讀,中三,有同學仔拍拖,兩個家長的做法竟然係....向學校投訴!投訴乜野呢?真係搞笑

引用:回覆+MrBeast+的帖子 我都吾贊成亂補,我

原帖由 Jane1983 於 16-04-28 發表

我都吾贊成亂補,我小朋友亦無補。我覺得放個小朋友係補習社,係家長覺得自己做左野 ...
依家好多家長已搞唔懂自己嘅責任何在,處處覺得係學校嘅責任,都唔關係咪讀IB還是傳統學校嘅問題。

Jane1983  同樣ga  發表於 16-4-28 09:46

引用:回覆+MrBeast+的帖子 我都吾贊成亂補,我

原帖由 Jane1983 於 16-04-28 發表

我都吾贊成亂補,我小朋友亦無補。我覺得放個小朋友係補習社,係家長覺得自己做左野 ...
我覺得不必將補習妖魔化。
補唔補,如何補是個人選擇。補左又唔一定叻D,叻人補多D想再叻D亦冇錯。正如兩公婆係屋企關上門做乜都得,煮飯仔又好,睇movie又好...街坊冇空間指手劃腳。

Jane1983  係,尊重每個家庭的選擇  發表於 16-4-28 09:45

小學上課留心聽書, 跟得上的小朋友補習同唔補習也一樣。因為那班細路就算操完卷, 個分數分別不大, 所以不用浪費時間去補習社。

我英文不好, 所以就找了老師跟個女, 不過是主要同佢discuss時事新聞方面。我就平日用中文同佢傾返一些特別的新聞。

不過我見有些小朋友補習後, 成績由好差變得好好。

我唔反對人補習, 我有時都建議一些小朋友去補習。個位小朋友補習後, 數學考試是取得滿分, 之前真係考得好差。

我反而喜歡IS, 那麼囡囡多些時間做自己野。現在因為時間有限, 好多時係我唔比佢做。放完學, 去吓公園食吓野, 做功課再練琴已無乜時間。為左有私人時間, 咁就要放棄叫佢温習。

最近嬲嬲地停左阿女某些課外活動, 今次希望佢會改過佢態度。

oooray 發表於 16-4-28 08:22
我覺得不必將補習妖魔化。
補唔補,如何補是個人選擇。補左又唔一定叻D,叻人補多D想再叻D亦冇錯。正如兩公 ...
咁隔離屋街坊個仔band1成績,父母只係為左近揀樓下band3兼飛仔學校,你多唔多咀提下都係個人選擇既...

引用:Quote:oooray+發表於+16-4-28+08:22+我覺得

原帖由 MASAYA 於 16-04-28 發表
咁隔離屋街坊個仔band1成績,父母只係為左近揀樓下band3兼飛仔學校,你多唔多咀提下都係個人選擇既... ...
如果佢無知,咪提下佢可以去讀Band 1囉,如果佢明知,咪米埋佢,或者人地做緊社會實驗,干擾實驗過程,會爆炸㗎!

oooray 發表於 16-4-28 09:32
如果佢無知,咪提下佢可以去讀Band 1囉,如果佢明知,咪米埋佢,或者人地做緊社會實驗,干擾實驗過程,會爆 ...
如果佢係思考過而作出既決定我梗係唔理佢啦... 佢明知而去做,仲好勇添,最怕係有人同佢講樓下呢間叻仔必讀而佢又信啫
‹ 上一主題|下一主題