用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正公佈2019 DSE 成績
樓主: 瑪麗瑪麗
go

培正公佈2019 DSE 成績   [複製鏈接]

回覆 iyhas 的帖子

民生同培正一樣,15 年一家親,小學部私立大校。考得頭嘅應該都會走,假設升中人數仍然 240(佢個數字年年大不同),佢個直屬+自行 153 覆蓋到嘅就 6 成,睇返往年大概 13X 人升到,即係自行係有揀街外人。但睇咁過間升中業績,我只見過 2 間各 1 個入民生,我都好奇其他外校來自哪裏。有用家分享話目測有 30 外校生。
佢 DSE 5+ 同三大都唔止一年比培正高。可能就係外校生嘅影響力。不過佢唔出 3322,就可能係低過 80%,呢方面可能培正更強。

iyhas 發表於 20-6-18 08:58
始終培正所有學生都係揀過既, 100% 自住
從選擇來講, 培正已有先天優勢
自然地我對佢既出品要求會高啲

你是否知道MCS,LS中學自行收既學生要級幾?自行占既比例有幾多?
培正主要生源都是K1之前收既,又如何知道邊隻是靚生果?
只能推斷培正家長既然肯付出不便宜既學費,都是重視小朋友學習,并為此付出金錢..

1998Ruby1998 發表於 20-6-18 10:39

民生同培正一樣,15 年一家親,小學部私立大校。考得頭嘅應該都會走,假設升中人數仍然 ...
民生多年嚟小六都"收身"收到得番唔夠200人一級, 咁升中個班自然更有保証.
不過民生多年嚟成績不見得比培正優秀

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

iyhas 發表於 20-6-18 08:58
始終培正所有學生都係揀過既, 100% 自住
從選擇來講, 培正已有先天優勢
自然地我對佢既出品要求會高啲

用揀生果這比喻來形容培正收生,請問有邊個師奶有如此智慧可以從一粒種子就知道15年後會結出又甜又香的水果?

培正收生是在2歲 in K1揀出來,跟住再培養十數年才能結果。2歲已經就定18歲

我真的唔同意培正係揀學生這觀點。如果培正要揀好學生,叻學生,就應該年年安排插班考試,年年勸退成續唔好的學生。你有見過這樣的培正嗎?

培正真的對外校生來講真的太神秘了,認識也不多,誤會也隨之產生

想請教一句,香港哪間辦學團團可以從2歲小朋友的面試中搵到好種子,跟著教足15年,而有比培正更好的DSE 成績?

超過80%-90%的培中DSE學生是由培幼升上的,而唔係好似師奶揀靚生果揀返來

lifeofshow 發表於 20-8-15 03:07
用揀生果這比喻來形容培正收生,請問有邊個師奶有如此智慧可以從一粒種子就知道15年後會結出又甜又香的水 ...
咁培正收生又睇咩呢?唔通大抽奬呀?

lifeofshow 發表於 20-8-15 03:07
用揀生果這比喻來形容培正收生,請問有邊個師奶有如此智慧可以從一粒種子就知道15年後會結出又甜又香的水 ...

培小升培中並非100%全升的,已有若干%被轉校了~~~

cafeva 發表於 20-8-15 11:59

培正小學無得大抽獎
培小官方答案就85%收培幼
但事實上比例會比85%更多
培中學位就差唔多留返培小,
收外校生的比例真係唔多

mcl203 發表於 20-8-15 12:43
培小升培中並非100%全升的,已有若干%被轉校了~~~

唔係100%,
有一小部份叻仔叻女一定去更大的海洋
也有一部分唔叻的同學因學位唔夠而要離開

cafeva 發表於 20-8-15 11:59

真係唔知培正收生睇乜野

見培中Facebook 公布:11個培中學生考入醫學院

b3410    發表於 20-8-15 14:21

1998Ruby1998 發表於 20-6-18 10:39

民生同培正一樣,15 年一家親,小學部私立大校。考得頭嘅應該都會走,假設升中人數仍然 ...
如何比較到兩間的5+,三大?又唔覺得民生好喎。

b3410 發表於 20-8-15 16:49
如何比較到兩間的5+,三大?又唔覺得民生好喎。

兩間2019年成績/三大/八大比較

2019年 民生 | 培正
考生 138人 | 172人
中文5+ 18.8% | 35.5%
英文5+ 28.3% | 34.3%
數學5+ 33.3% | 47.7%
通識5+ 37.7% | 36.6%
主科5+ 29.5% | 38.5%
整體5+ 32.3% | [·]
3322率 92.0% | [87.2-89.0%]

三大 35.2% | 48.8%
八大 68.4% | 69.8%

民生3322率可參考校務報告

2019年 | 2018年
考生 138人 | 147人
3322率 92.0% (127) | 84.4% (124)

Plan and Report
https://www.munsang.edu.hk/secondary/plan_report.php

Poyau 發表於 20-8-16 19:16
兩間2019年成績/三大/八大比較

2019年 民生 | 培正

好明顯培正5+好好多,英文都好過民生。
3322差D

hkpapa852 發表於 20-6-18 11:56
民生多年嚟小六都"收身"收到得番唔夠200人一級, 咁升中個班自然更有保証.
不過民生多年嚟成績不見得比培正 ...

「民生多年嚟小六都"收身"收到得番唔夠200人一級」,民生係唔係小五時來勸退成績唔達標準的學生?如是,真的如殘忍?
什麼是教育?

lifeofshow 發表於 20-8-17 00:58
「民生多年嚟小六都"收身"收到得番唔夠200人一級」,民生係唔係小五時來勸退成績唔達標準的學生?如是,真 ...
我諗真係“勸退”,應該好少學校會咁做。不過,通常讀直私學校的家長,都比較重視教育,覺得小朋友唔適合讀落去,會自己諗辦法搵出路。大家好來好散,唔會做的好難睇。呢個現象應該好多學校都有。

lifeofshow 發表於 20-8-17 00:58
「民生多年嚟小六都"收身"收到得番唔夠200人一級」,民生係唔係小五時來勸退成績唔達標準的學生?如是,真 ...
不少私小一貫做法:
成績第一次唔達標要學生留班, 第二次必要會被趕出校 (APS/SFA都有呢D規舉)

通常唔達標咗一次, 學生家長就會不停收到明示/暗示方式去勸退

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我識兩個讀PC嘅, 一個入唔返中學, 一個就更慘, 於幼稚園升小時就已被勸退

hkpapa852 發表於 20-8-17 11:23
不少私小一貫做法:
成績第一次唔達標要學生留班, 第二次必要會被趕出校 (APS/SFA都有呢D規舉)

我係唔會信嘅~~~

網友話私小收得嘅通常都係讀得書嘅小朋友,點會唔達標~~~

mcl203 發表於 20-8-17 18:46
我係唔會信嘅~~~

網友話私小收得嘅通常都係讀得書嘅小朋友,點會唔達標~~~
學校一定會定條線,學生是否達標係學生同家長既問題。
‹ 上一主題|下一主題