用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 市區band 1 男女校
樓主: cafeva
go

市區band 1 男女校 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

cafeva 發表於 20-9-12 16:10
講多少少來👂

我無認真做summary呀
只係提醒家長,如果有意修讀非熱門科目,事前搜集資料嘅功夫更要做足
假設一心只想讀pe,唔係間間學校都有開dse班,就算有開都有高低之分
咁情況,體藝未必係全港學術最強,但在此情況下比傳統校更適合

醒目開學勳章 王國長老

YmOra 發表於 20-9-12 20:11
如果,自由度要去到一個點可以隨時"彈出彈入",個人認為沒太多家長會想咁做,縱然真實情況有家長咁諗,我 ...

自由度太高的話,又會引黎其他缺點

medicine 發表於 20-9-12 10:28
簡單啲講,直資選科自由(資源足,即講俾錢理應多啲自由)。官津大校選科限制少(人數多,容易開到班,自然 ...

直資唔一定選科自由度大,就好似HYS堅持Phy同Chem只開一至兩班。GT選修科近乎年年不變,永不開M1

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-9-13 18:21
直資唔一定選科自由度大,就好似HYS堅持Phy同Chem只開一至兩班GT選修科近乎年年不變,永不過M1
...
普遍性與絕對性問題。
PS:標題有講,係B1男女校。如果沒記錯的話,HYS似乎並不在標題。

medicine 發表於 20-9-13 18:52
普遍性與絕對性問題。
PS:標題有講,係B1男女校。如果沒記錯的話,HYS似乎並不在標題。
...

講埋啦!無問係因為我以為女校理科渣D
不過諗諗下又未必,咁多女仔讀E。
今日check 過,部分女校中三已經有phy,chem,bio

cafeva 發表於 20-9-13 18:58
講埋啦!無問係因為我以為女校理科渣D
不過諗諗下又未必,咁多女仔讀E。
今日check 過,部分女校中 ...

多女仔讀醫係因為成個DSE課程係利女不利男。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Charlotte_mom 發表於 20-9-13 15:43
自由度太高的話,又會引黎其他缺點

十分認同呀!

gracelam 發表於 20-9-13 19:23
多女仔讀醫係因為成個DSE課程係利女不利男。
即係理科始終都係要揾男女校好D?

hkpapa852 發表於 20-9-12 10:14
港同選科限制少,沙呂同曾記都係。
市區其它中學,迦密,QES,民生等,選科都頗多限制
...
請問小白菜理科係咪女校中算好好?

cafeva 發表於 20-10-8 07:31
即係理科始終都係要揾男女校好D?

女仔想讀理科揾男女校係咪好D?我個人認為係有少少著數,因為中三睇成績優先揀科,主科中,英文多數女仔叻過男仔,平均分咪高過一般男仔。

戴定頭盔先,係一般男仔呀,當然亦有中英數都好勁嘅男仔㗎!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-10-8 08:06
女仔想讀理科揾男女校係咪好D?我個人認為係有少少著數,因為中三睇成績優先揀科,主科中,英文多數女仔叻 ...

但女校又唔係個個會選理科呢,始終女生選校係有個趨勢,學校更易分配資源。除非,一向將需求搾到去開一班,精英制,咁,精英制下男女校一樣難選~

之前有網友已經提及,若果依成績優先選科,前設重點係成績,成績好係適用於單性別或男女校~~~

cafeva 發表於 20-10-8 07:53
請問小白菜理科係咪女校中算好好?
我只知小白菜理科唔會只開一班咁少
不過女校好似未見過會好似男校咁,有D理科可以開到收60%-75%學生咁多,大部份最多都係收得一半多D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-10-8 09:20
我只知小白菜理科唔會只開一班咁少
不過女校好似未見過會好似男校咁,有D理科可以開到收60%-75%學生咁多, ...

男校理科需求大啲嘛~~~
‹ 上一主題|下一主題