用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求問 資優學苑學生對自行有無幫助
樓主: Fongpopo
go

求問 資優學苑學生對自行有無幫助   [複製鏈接]

BSCYL 發表於 22-11-30 11:12
我印象中阿仔小六參加某比賽,其中一部份,做了一個簡單的評估,結果是資優,建議做一個詳細評估,但在小 ...

某啲家長可能欠缺呢方面知識,眼見真實例子,小學有搞過資優課程,揀選家長到一定要去中文大學聽講座,個講座從頭到尾我都瞓覺,因為覺得屋企件唔係咩資優,有個家長逢人就講資優呀我兒,結果最後面試無入選,另外一個家長就興奮過頭,結果佢兒成績一落千丈,唔知係咪真嘅資優唔駛溫書的原因。

Rpp 發表於 22-11-30 11:17
個名叫資優學苑咋,我女中英數都被推薦任揀一科,玩個月到因為懶加埋唔記得咗,但好肯定我女絕對唔係資優 ...

幼稚園時係政府評估過,屬於正常範圍,非智障,非資優

BSCYL 發表於 22-11-30 11:22
能夠被推薦三科任選一科,也絕非一般人。

我仔完全沒被推薦,才是普通人。

咪玩啦,我覺得豬肉獎級頭人人有份。

Rpp 發表於 22-11-30 11:52
咪玩啦,我覺得豬肉獎級頭人人有份。

阿仔小學肯定是級頭,都無這個豬肉獎。

正好說明你這個豬肉獎也非一般人

Rpp 發表於 22-11-30 11:32
某啲家長可能欠缺呢方面知識,眼見真實例子,小學有搞過資優課程,揀選家長到一定要去中文大學聽講座,個 ...

阿仔非資優,但小學真的不用溫書,考試只做姑姊為他預備的用舊工作紙修改的題目,就算完成溫習。 叫他溫書,他是邊看電視,邊快速揭書(不用一分鐘完成)

平日忙於學校各項活動,訓練, 回家多數5點左右,沖涼,食小點。 有時做做功課,有時說功課在學校小息或轉堂時做完。 晚飯後,8點開始,3線劇集,從不間斷,考試也無阻這項習慣。   

BSCYL 發表於 22-11-30 12:09
阿仔小學肯定是級頭,都無這個豬肉獎。

正好說明你這個豬肉獎也非一般人

反正佢唔係資優,雖然幼稚園老師有問係唔係?我話唔係,畫畫老師有問過係唔係,我話唔係,我覺得佢有技巧係真,曾經試過我都沉浸過喜悅之中,K2學珠心算初級及幼兒級佢擰全港總冠軍,中級都有獎銀獎,直到小學差唔多考呈分試時間,覺得佢啲數學有問題,計數老係計錯數,我搵到一個補習姐姐幫手,個補習姐姐講佢唔係用珠心算甚至佢唔識珠心算方法,你話幾諷刺。佢之前學嘅珠心算到底係乜嘢嚟架?考埋有證書攞埋嘅,補習姐姐話佢用自己方法快過珠心算,但係一旦高年級嘅數便唔得啦。我當頭整個人都傻嘅。所以依家佢學咗珠心算係唔識珠心算囉。

BSCYL 發表於 22-11-30 12:22
阿仔非資優,但小學真的不用溫書,考試只做姑姊為他預備的用舊工作紙修改的題目,就算完成溫習。 叫他溫書 ...

小學如果唔係特別出名名小,基本上競爭對手就係果十個八個,然後考邊個小心啲,睇吓邊個願意偷偷去書局買多本練習做。

Rpp 發表於 22-11-30 11:17
個名叫資優學苑咋,我女中英數都被推薦任揀一科,玩個月到因為懶加埋唔記得咗,但好肯定我女絕對唔係資優 ...

我女都係佢肯堅持去做好一件事,就已經要去還神...資乜鬼優吖.

回覆 Rpp 的帖子

咁可以考下St Paul Coedu,等佢知道係要讀書㗎。我之前又係有個同學仔差不多類似,佢入咗coedu,另一個级一冇入,去咗地區1A,都讀得一般般。

Rpp 發表於 22-11-30 12:29
反正佢唔係資優,雖然幼稚園老師有問係唔係?我話唔係,畫畫老師有問過係唔係,我話唔係,我覺得佢有技巧 ...

只有你不覺得是資優的資優   

BSCYL 發表於 22-11-30 13:43
只有你不覺得是資優的資優

唔係,絕對唔係,最多叫有d小聰明。

Rpp 發表於 22-11-30 12:50
小學如果唔係特別出名名小,基本上競爭對手就係果十個八個,然後考邊個小心啲,睇吓邊個願意偷偷去書局買 ...

阿仔當然不是讀名小,做額外的練習,休想。 高小活動多多,功課都要用轉堂小息時間做,回家後最緊要看電視,那有空閒   

小心, 印象中有一次,數學題,8-8 = 8
答錯這題,我不知笑了多久。 是個別事件,他很少這方面的失手。

他善長扮乖,受老師們的鐘愛, 活動,比賽,校內職務不斷,接受各種各樣裁培, 為了參加比賽,中國四大名著也提前讀了。

HK-MAN 發表於 22-11-30 13:15
我女都係佢肯堅持去做好一件事,就已經要去還神...資乜鬼優吖.

又一位不認資優的家長   

Rpp 發表於 22-11-30 13:54
唔係,絕對唔係,最多叫有d小聰明。

聰明 不等於 資優    

angelacms 發表於 22-11-30 13:36
回覆 Rpp 的帖子

咁可以考下St Paul Coedu,等佢知道係要讀書㗎。我之前又係有個同學仔差不多類似,佢入咗 ...

同學之間的影響是不可乏視的重要因素

BSCYL 發表於 22-11-30 13:59
又一位不認資優的家長
家長就係知憂,個女一啲都唔優

HK-MAN 發表於 22-11-30 14:09
家長就係知憂,個女一啲都唔優

家長知憂是好事, 據我所知,令千金也不失禮   

我仔不是資優,有校內資優審核不通過證明。  我也不是資憂,幼稚園,小學,他順風順水。 中學平平,但完全不歸我管,無得憂   

BSCYL 發表於 22-11-30 13:57
阿仔當然不是讀名小,做額外的練習,休想。 高小活動多多,功課都要用轉堂小息時間做,回家後最緊要看電視 ...

我呢個數學有題非常淺全級得佢錯,非常出名,26個英文字母係畢業之前競然湊唔齊,又再一次出名,當然係偶爾一次,唔係真的唔識。

BSCYL 發表於 22-11-30 14:00
聰明 不等於 資優

聰明都有d懷疑囉,最多叫雜聰啱啱我問佢點解當年學左珠心算有中級證書,唔識老師教嘅方法,囡話當年(emoji)老師講嘢又慢又唔知佢噏乜,反正做啱做得快老師又唔理佢,用自己方法一樣算得出快過其他人,激死未?撈偏門。

奧數都係,無學但年年都報華夏杯,港澳杯初賽到決賽都只是三等獎,二等獎從來未試擰過,佢話只識開頭三五題,做完瞓覺,瞓完交卷。我話點解唔多d研究,浪費時間去瞓覺,佢話睇唔明點研究呢。

Rpp 發表於 22-11-30 14:50
聰明都有d懷疑囉,最多叫雜聰啱啱我問佢點解當年學左珠心算有中級證書,唔識老師教嘅方法,囡話當年(emoji ...

這樣都不算聰明,你要求是否高了點   
‹ 上一主題|下一主題