用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF Island School (中學)2023/24
樓主: 小華媽媽
go

[中學] ESF Island School (中學)2023/24 [複製鏈接]

回覆樓主:

請問通常interview後會幾時收results?

chloe_b 發表於 23-5-15 13:20
我係報STC既Y9,排左好耐喇

我一月申請下個學年STC Y10, 也是石沈大海,所以我剛剛轉左申請RC,但仍在等消息⋯⋯

咁等法,大學畢業都未等到(emoji)

irisling 發表於 23-5-15 18:42
我一月申請下個學年STC Y10, 也是石沈大海,所以我剛剛轉左申請RC,但仍在等消息⋯⋯
...

就咁email 同佢講?定重新申請交多次報名費

chloe_b 發表於 23-5-15 17:37
同你一樣石沉大海呀。KGV同STC一向係最難入

irisling 發表於 23-5-15 18:42
...

我係2021年中入表申請架,完全無消息。

ganggang 發表於 23-5-16 03:03
就咁email 同佢講?定重新申請交多次報名費

本身讀英基DC, 轉校唔使交報名費,不過只可以揀一間學校轉,唔可以兩邊都排隊。

chloe_b 發表於 23-5-16 06:44

吓2021...

chloe_b 發表於 23-5-16 06:44

ESF 方面有無間中問下你是否仍然有興趣?可能隊前的家庭已經有其他offer 或者放棄咗。。。請問你有無試過打電話問問,自己大約排第幾?

Mommy-Maggie 發表於 23-5-17 09:46
ESF 方面有無間中問下你是否仍然有興趣?可能隊前的家庭已經有其他offer 或者放棄咗。。。請問你有無試過 ...
今年2月果陣有send過e-mail通知2022/23既話就無機會,問我會唔會繼續排2023/24學年,然後我回覆左ok,之後就再無消息喇!我無打過電話去查詢呀。

我自己無試過,但聽幾位朋友不約而同講,要不厭其煩地打電話去Central Admission office ,他們原本排Shatin College,發現等得太耐,要求轉香港島的ESF 中學。

Mommy-Maggie 發表於 23-5-17 13:23
我自己無試過,但聽幾位朋友不約而同講,要不厭其煩地打電話去Central Admission office ,他們原本排Shati ...

香港島Island School一樣咁難。打去問排第幾也不答,只說bottom range, 看來沒希望了,早啲出國留學算。

小華媽媽 發表於 23-5-17 13:54
香港島Island School一樣咁難。打去問排第幾也不答,只說bottom range, 看來沒希望了,早啲出國留學算。
...

之前聽apply Year 10會多些位,原來都唔係,很失望(emoji)

小華媽媽 發表於 23-3-23 18:24
想近啲

其實港島好多IS, 成績好應不難轉,好多都有校車,中學不需一定要太近,退制了選校。就算要過九龍,西隧範圍內都好快,全程行公路。

964000 發表於 23-5-17 14:21
其實港島好多IS, 成績好應不難轉,好多都有校車,中學不需一定要太近,退制了選校。就算要過九龍,西隧範 ...

我小朋友只喜歡Island School.
否則預科如留港會試LPCUWC.
佢喜歡多外籍學生的學校,覺得Student mix很重要,又要係IB school! 佢啲好友是外籍同學或說英文near native的混血兒或Chinese, 假期會去外籍同學家一起玩,佢唔想多Chinese的學校,因為成日啲同學會自然一聚就講廣東話或普通話,咁不如讀番local school!佢個人比較有主見,覺得眼界比成績更重要,因年紀比同學細,暫時未肯出國,佢話遲啲會。

小華媽媽 發表於 23-5-17 14:30

我小朋友只喜歡Island School.

其實係bilingual school/收得多LS插班的, 才會多人講中文。

小華媽媽 發表於 23-5-17 13:54
...

你打電話去Central Admission office 定係Island School office ? 朋友分享經驗,先打電話去Island school 睇下有無位,如有再同central admission 講。ESF出咗通告,如果下個學年唔讀,要5月31日前通知,可能到時候有多啲位收生,祝好運(emoji)

Mommy-Maggie 發表於 23-5-17 15:30
你打電話去Central Admission office 定係Island School office ? 朋友分享經驗,先打電話去Island schoo ...

係呀,ESF好遲先confirm下年學位(其他IS好多3月尾四月,跟住冇耐又放暑假,成日攪到臨開學先開工call人

Mommy-Maggie 發表於 23-5-17 15:30
你打電話去Central Admission office 定係Island School office ? 朋友分享經驗,先打電話去Island schoo ...

Central Admission.  

小華媽媽 發表於 23-5-17 17:59
Central Admission.

咁你聽日試下打電話去island school 問下,good luck
‹ 上一主題|下一主題