用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅 同 英華interview 時間撞晒,,有冇計改到時間 ...
樓主: boisacat
go

聖保羅 同 英華interview 時間撞晒,,有冇計改到時間   [複製鏈接]

kctsang 發表於 24-1-8 12:25
我經常都同小朋友講讀書係佢自己嘅事,當年我分析完俾佢聽其實自行都好大機會入到兩間地區B1A,所以B1ABC ...

仲記得當年做portfolio,所有學校申請表都係佢自己填,我只係側邊幫手,應該細個就要俾啲責任佢地

猴子爸 發表於 24-1-8 12:43
只要有名校,只要有选校,排位便会有。 超然物外之人,不懂凡人之烦恼也。
...

明白,請繼續

bettyay 發表於 24-1-8 12:33
所以唔駛太計較差少少的成績百分比!成績係好嘅去到水準相若嘅學校,一樣能夠發揮到!各校成績係若干年後是 ...

係呀!我一向覺得B1AB唔係太重要,有其他更多因素係我更關注:選科方式、學校地點、同學/家長質素、學校行政⋯,最重要係適合自己孩子。

英華既優點係:選科按科目排名、學習循序漸進、同學老師關係良好⋯。

我仔不是初中了,也希望可以貢獻一點星吧

bettyay    發表於 24-1-8 12:55

猴子爸 發表於 24-1-8 12:33
你这样说法,即是现在SPC已经高于SJC和YWC。整体看法,QC/LSC/DBS > SPC > SJC/YWC/WYK.  可能是这样吧。
...
其實我覺得由SPC開始打後幾間都係差唔幾年年都有上有落,差過幾個%其實整體分別唔大
好似呈分試差一兩分就話拋後幾十名咁

kctsang 發表於 24-1-8 12:46
仲記得當年做portfolio,所有學校申請表都係佢自己填,我只係側邊幫手,應該細個就要俾啲責任佢地
...
記得當年個個都話要去簡介會拎特別顏色的申請表,仲要孩子手寫先有誠意

Calaci 發表於 24-1-8 12:56
其實我覺得由SPC開始打後幾間都係差唔幾年年都有上有落,差過幾個%其實整體分別唔大
好似呈分試差一兩分就 ...
所以整体来讲应该group埋做一个tier. Tier的上线下线,主要是反映大比例家长的取舍,而同tier的VS, 才是最艰难。

bettyay 發表於 24-1-8 12:58
記得當年個個都話要去簡介會拎特別顏色的申請表,仲要孩子手寫先有誠意

咁我哋又冇去學校攞form, 只係網上面download, 不過要佢全部手寫,依家諗返學校見到啲字係佢寫可能會加分喎

bettyay    發表於 24-1-8 13:07

請教各位,如果收到academic scholarship面試的同學,成績應該係前列,如果面試正常,即使冇scholarship  offer,但係咪代表已經一定會收?

yeungmanting 發表於 24-1-9 03:32
請教各位,如果收到academic scholarship面試的同學,成績應該係前列,如果面試正常,即使冇scholarship  o ...
根據上年認識的,真係可以咁講

Calaci 發表於 24-1-9 08:59
根據上年認識的,真係可以咁講
我級三,但以為SPC獎學金要好似SPCC咁,級一先可以申請,所以報SPC沒有申請獎學金,咁會唔會入讀機會跌左?因為D位比哂獎學金那批

Leedsforever 發表於 24-1-9 10:41
我級三,但以為SPC獎學金要好似SPCC咁,級一先可以申請,所以報SPC沒有申請獎學金,咁會唔會入讀機會跌左? ...

不會的,你成績好的話,到時也會照批獎學金(沒有申請)

回覆 hkpapa852 的帖子

更正,SPCC級一獎學金是一次性,$2000

200904 發表於 24-1-9 11:21
回覆 hkpapa852 的帖子

更正,SPCC級一獎學金是一次性,$2000
SPC獎學金唔一次性, 係6年有效 (只要每年達標)
SPCC我就唔知, 因為幾年嚟轉過幾次 (至少金額上有轉)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Spc獎學金其實點計法?每年要考前幾名才可免下一年學費?

hkpapa852 發表於 24-1-9 11:24
SPC獎學金唔一次性, 係6年有效 (只要每年達標)
SPCC我就唔知, 因為幾年嚟轉過幾次 (至少金額上有轉)
...

Spc獎學金每年達標嘅意思,即係要達到咩指標?

Leedsforever 發表於 24-1-9 10:41
我級三,但以為SPC獎學金要好似SPCC咁,級一先可以申請,所以報SPC沒有申請獎學金,咁會唔會入讀機會跌左? ...

咁又唔會,因為學位有成100個,有得見scholarship 嘅人唔會好多,亦唔好介意,級三就算有申請都未必會有得見呢一round。

Kenji0105 發表於 24-1-9 11:31
Spc獎學金每年達標嘅意思,即係要達到咩指標?

學術隊要求好低, 幾年前係只要維持名次係 Top 50% 內就下年就會繼續有獎學金 (近年好似收緊咗要 Top 30%內)

樂團只要每年達到指定訓練或攞到某些獎就得

http://spc.edu.hk/content.php?id=56&mid=70-106
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Calaci 發表於 24-1-9 11:32
咁又唔會,因為學位有成100個,有得見scholarship 嘅人唔會好多,亦唔好介意,級三就算有申請都未必會有得 ...

唔駛估, SPC 每年有公佈入圍名單, 學術隊普遍有50-80人, 音幾30-40人, 體育 ~30人有獎學金面試
通常3條隊加埋有180-220人會有得見

hkpapa852 發表於 24-1-9 11:46
唔駛估, SPC 每年有公佈入圍名單, 學術隊普遍有50-80人, 音幾30-40人, 體育 ~30人有獎學金面試
通常3條隊 ...

呢兩三年Spc 已沒有在網上公佈名單,連GA都沒有公佈實際數字,太耐以前我不清楚,但我早兩年開始留意時已經沒有公佈了。
不過小兒去年有份參與,當日大約估計到人數。

hkpapa852 發表於 24-1-9 11:46
通常3條隊 ...

上年我知道兩位同學,都有spc音樂獎學金,但最終未獲錄取
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊