用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天虹新校長: 打破家長覺得Happy School就等於成績不好的 ...
樓主: hohoho888
go

天虹新校長: 打破家長覺得Happy School就等於成績不好的迷思   [複製鏈接]

punlik 發表於 18-7-27 15:56
而家系香港請個Programmer 都好難, 要去深圳請.
點解要去深圳請? 因為人地平一截但資歷好過你囉.

國內一個持有雙CCIE牌既engineer, 請佢嚟香港打工月薪40K都唔駛, 香港邊請到?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 punlik 的帖子

其實里到有幾位真係好憎新派Happy School同朱校長, 基本上一見到有關的post就一面倒鬧, 好有文革影子

vline 發表於 18-7-27 17:13

其實里到有幾位真係好憎新派Happy School同朱校長, 基本上一見到有關的post就一面倒 ...

文革批鬥係唔需要有事嘅支持,但喺呢道嘅討論都環繞住事實根據去討論,而且都有佢支持者參與討論,如果論點站不住腳就話批鬥?點可以將兩者相提並論?!

其實里到有幾位真係好憎新派Happy School同朱校長, 基本上一見到有關的post就一面倒 ...
如果真係happy school又做到成績我一定支持,不過現實有幾多?
暫時見到,開期票或假happy又或無乜成效既居多。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

根本就係cyber bullying, 永遠有佢幾個老...「前輩」講無人講!唔係覺得你哋講嘅內容唔啱,而係你哋嗰種chur住人唔放、又懶係乜都知、全港一二三四線學校都搭咀、間間學校都話識人喺入面讀嘅說話方式好討厭,令好多新用家怕咗你哋廢事出聲⋯⋯ 都係嗰句,咁勁乜都知就應該事業應該如日中天,唔會咁得閒橫行EK個個post都chur到盡啦!

mamaishere 發表於 18-7-27 18:31
根本就係cyber bullying, 永遠有佢幾個老...「前輩」講無人講!唔係覺得你哋講嘅內容唔啱,而係你哋嗰種ch ...

其實 里幾位每次都是同時出現, 可能已是工作必須做的事。 再搭落去都 好無謂 , 旁觀者清 。 唔好嘥氣啦

根本就係cyber bullying, 永遠有佢幾個老...「前輩」講無人講!唔係覺得你哋講嘅內容唔啱,而係你哋嗰種ch ...

或者上咗岸呢

punlik 發表於 18-7-27 18:36
關鍵是唔同家長有唔同評定成績既方法,而非只有入band1中學一種評定方法,人地賣點本來就唔是伊樣嘢,家長 ...

求學不應只是求分數,但事實上,好多學校都已做到平衡較"刻苦"既學習同較"輕鬆"既學習,既求學,亦有分數,如果大家有機會出席比較全面既學校既活動,睇下佢地參與既比賽同表演,唔難體會呢點。

太過追求學術成績係有問題,但太過強調輕鬆愉快學習,玩就當返學學野,個人覺得都係有問題,如我之前回應,第三世界小朋友開心指數大都全球最高,因生活無壓力玩玩下,但生活質素卻較落後,這些都是不爭事實。

你提到將來大部份人都叫大學畢業,呢個正正做教育要認真既原因。唔好講將來,即使今日,都已近6至7成年青人擁有學位或大專畢業,我預言日後即使天虹咁以玩為基礎,一樣可以有大學讀,但又如何? 如美國一樣,周街大學生,香港今日成堆大學生,都係做銀行teller、收銀等,做PC警員或技術員都叫好工,呢啲都係昔中五畢業就做得既工作,這正正解釋調查發現大學生人工越黎越低既原因。

咁好工咩人做? 咪又係大都要講你要名牌大學既名牌學科,中學名校畢業加公開試成績好。又用返美國做例子,講天虹果種dream starter而最後成功既,唔係又係出於要高中成績優秀先入到既名牌大學?

個人覺得每個人能力係有唔同,搞多元化教育係應該,但要小心,唔應該太早為小朋友定性,如小學唔應該走得太極端,但到中學,反而真係應該比明顯唔係學術型既學生,可以有其他另類發展。

外國、包括內地,都會係中三後為學生分流,但天虹將小學生就分流搞到好似傳統學習好唔啱佢地咁,我就覺得相當有保留。我去過天虹參觀,砌呢樣砌果樣,係做craftsman,係工藝科,我個人唔相信能提升學生學術能力,問題係: 點解咁快定性呢批小學生只係craftsman,而唔係engineer? Engineer數學要好好呢。

punlik 發表於 18-7-27 22:19

創科教育唔可以由小學開始?

我覺得香港不用空談,世界咁多科技大國,佢地創科條路係點,香港絕對可以參考或跟尾去追。

創科可唔可以由小學開始? 呢個問題,我反而想問世界咁多科技大國,有邊個科技或科學係由類似天虹呢類小學所帶動?

科學與科技,唔係玩玩下既手作仔,當日星之子陳X希透過製作好多手作仔破格入科大,大學花唔少資源係佢身上,今日最後都只係似個生意人,寫下程式仔,多過搞高科技同創新,往後任何大學,都無人再破格收手作仔學生。

香港若然要走高科技,更要培養更多學術人才,心思細密、訓練邏輯頭腦既教育,比玩工藝、手作仔更為重要。

或者要定義下咩係科技同創新,諗下美國隨時可以玩死中國既,係講呢啲: 醫藥工程、電子晶片、CPU、通訊、設計及製造機械人、高端引擎、飛機、太空科技等,個人唔會覺得係樹屋、木船、自動洗廁機、自動販賣機等,而寫下程式或apps,控製下機械人玩遊戲等,更覺完全談不上科技。

b3410    發表於 18-7-28 15:42

EK幾時變成大陸式「河蟹」? 最有效想一班「前輩」收聲係應該用論點積極參與討論,將事實愈辯愈明,好似P網友都同幾位「前輩」唇槍舌劍,但大家都係環繞論點去討論,就算對反方都十分尊重,一句人身攻擊都冇,咁先至係有質素嘅討論及值得尊重嘅參與者。

punlik 發表於 18-7-27 22:19

創科教育唔可以由小學開始?

其實又無話創科唔可以小學開始,又無話非黑即白既,創科都做人做學問一樣都要講basic,  小學是用來打好根基。根基都無點創造? 又講番之前睇既鏗鏘集,佢入面講個中學生,發明左d野,是好創新,但之後佢明白自己英文唔好,要出去present佢好吃力。根基問題佢能力側左一邊。

cloudcloudrobot 發表於 18-7-27 14:09
既然人家有心、有勇氣為香港教育同孩子提供另一條出路,又冇影響相信傳統制度嘅家長。大家係咪應該少d負評 ...

放心啦,大部份香港嘅家長都好醒㗎,選校尤其是轉校果班,一定係諗過度過, 做足功課,加上自身經驗,同學校本身係咪佢杯茶,先做決定。唔會因為幾個訪問,PR宣傳就決定轉讀。

Happy school 嘅出現,就係希望提供「正正經經」上堂、做功課以外嘅教育學習模式,鼓勵學生自主學習,搵到學習意義。

天虹呢種新模式,其實只係實行咗五年,至少佢為津校提供左另一種可能性。有冇進步首先係同自己比,如果成日要同其他學校比,只用唯一一把尺去度,去比較,有幾多人去band 1 中學,單純講成績,只會繼續行條舊路,亦唔會為香港教育帶來創新嘅可能,新機會。

回覆樓主

香港嘅教育唔多唔少已經鑽左入牛角尖,唔好講中學生,就算小學生,課後功課讀書時間過長,壓力過大,亦係好多家長同學生嘅心聲, 依家就連幾歲嘅幼稚園學生都有讀書壓力,實不健康。

進歩係需要一步步,聽聞天虹新校長希望借救恩著重閱讀文化嘅經驗,提高學生閱讀能力,對天虹學生亦會係件好事。

我亦樂見香港有教育有心人願意嘗試,由小學開始提供創新,多元化教育。

hohoho888 發表於 18-7-27 14:43
回歸題目先, 題目是新校長想"打破家長覺得Happy School就等於成績不好的迷思", 即係佢想証明happy 唔一定成 ...

如果你有留意,浸信會聯會旗下好幾間小學都係sell緊又happy又好成績,當中較出名又算成功既有一呂、沙呂、浸聯等,佢地幾個校長私下都好多交流,經常互讚對方。

當然,成績好唔好有客觀數據,但hap唔happy就因人而異,不過可以肯定既係,課餘時間一定比普通學校多。以浸聯為例,極少功課(但多評估),lunch後冇學術堂,逢星期三返半日方便校隊下午練習。

申利: 我係浸聯家長
‹ 上一主題|下一主題