用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DGS 如果校內成績唔達標要用自修生名義考 ? ...
樓主: peterwongpeter
go

DGS 如果校內成績唔達標要用自修生名義考 ?   [複製鏈接]

cafeva 發表於 24-5-6 09:46
點會十年都冇一個. 去年SPCC 個狀元都玩辯論,choir.

而家個門檻由全港八強降到有課外活動咁低?
有玩辯論和choir不是好普通嗎?考級頭又有這些的,是正常呀!
我哋考級頭的,是要推活動的呀!因為個個老師也爭人

我絕對同意小學,初中全人發展,玩下音樂體育。初中讀既有啲科以後都唔會選,唔使落咁多功夫。到咗高中,都係成績最紧要,你鐘意體育拿級一又好,級十又好,我寧願DSE拿多兩分,拿學術成績級一,級十啦。

Vana 發表於 24-5-6 10:42
我其實識唔少小學運動仔都成績超班,不過我地學校小學上既好多中二都出國,所以無得印證之後係點

高小某 ...

我上面回應話讀書在頭20%,但JM話要頭十先算讀書叻
所以以你呢個case
學界冠軍但只是精英班
入了港隊但只是精英班
還未達到文武雙全的標準呢!

Sing13 發表於 24-5-6 11:33
我絕對同意小學,初中全人發展,玩下音樂體育。初中讀既有啲科以後都唔會選,唔使落咁多功夫。到咗高中,都 ...

我覺得想拿學術級一,和運動級一,都是一樣難
亦不是父母可以「寧願」的
必須要年輕人自己有天賦又喜歡又肯下苦功

liverpool2023 發表於 24-5-6 11:38
我覺得想拿學術級一,和運動級一,都是一樣難
亦不是父母可以「寧願」的
必須要年輕人自己有天賦又喜歡又 ...

寧願(目標是)學術成績級一,級十。
級十都尚有進步空間。

Sing13 發表於 24-5-6 12:34
寧願(目標是)學術成績級一,級十。
級十都尚有進步空間。

小學定中學?
如果B1A中學,我只要求強科級一,不要求全科排名
因為我「寧願」專才,而不是通才

liverpool2023 發表於 24-5-6 11:37
我上面回應話讀書在頭20%,但JM話要頭十先算讀書叻
所以以你呢個case
學界冠軍但只是精英班

咁我修改一下,我仔學校既精英班真係好精英下 好多IB 滿分都係黎自自小呢班精英班呢

同埋學界冠軍 初小已經8级音樂個位,其實佢的確係級十內.....佢除左校內樂團,校外都有樂團之前出國比賽,玩 debate 都有出去比賽

好多運動仔其實放運動時間最多,當中有少量好似上面呢d 本身底子好 吸收快又聰明,相對少d 既時間讀書但達至最佳效果

其實呢級既 級二都有運動出學界,2, 300人比賽都有頭5架,當然可能又話唔夠勁  

liverpool2023 發表於 24-5-6 13:12
小學定中學?
如果B1A中學,我只要求強科級一,不要求全科排名
因為我「寧願」專才,而不是通才

DSE最後都係要睇五六科,best 5排名同全科排名差唔多。
至於音樂,唔需要特別才能,中小開始每星期私教一堂,等於修讀多科,拿八級只是時間問題。玩下樂團,(甚至海外交流),算是特別既經歷。小朋友有興趣,(又冇呈分壓力)亦可以同時玩兩三樣樂器。
中小學拿課外活動獎,都係自己挑戰自己。上年拿過咩獎,除咗小朋友及父母記得,其他人who cares。
人哋體育勁唔勁我冇感,(哦,知道了)唔通人哋又會在乎我拿過咩獎。

回覆 Vana 的帖子

玩音樂又出國比賽,玩debate又係,咁佢仲有幾多時間練運動?除非呢項運動比較冷門或勁依賴天賦比如跑步。睇下呢個世界的音樂家,邊個又是運動健將?奧運冠軍,邊個又是音樂家?人哋精力是有限的,大部分人智商是差唔多的。都講過,超人一定有,我小朋友學校仲有玩2項運動都玩到入港隊水准(其中一項是勁熱門勁卷的運動),中一仲係精英班,但超往上走就很難兩頭兼顧了。我小朋友另一個同學玩的運動已是全港冠軍水准,學習又差唔多級五水准,但此項運動非常冷門,只需要周末練2日即可。熱門運動是講緊一周七練,每次2-3個鐘,仲未計交通。

TAIOU4    發表於 24-5-6 14:38

回覆樓主:

都對唔到咀型,各有各演繹和理解~

Vana 發表於 24-5-6 10:42
我其實識唔少小學運動仔都成績超班,不過我地學校小學上既好多中二都出國,所以無得印證之後係點

高小某 ...

小學課程又比中學淺,要兼顧既難度唔同,而上到中學,運動方面既汰弱留強比小學嚴重好多,由其你小朋友既中學,盡收街外精兵,唔怕講,你仔仔班小學生升到中學,係好困難爭到正選。不過,我同意,玩下運動練下鬥志、團體精神、解難、時間管理等已經好夠,有啲可以做到一世朋友,香港地,都係成績重要啲,但有能力下,我會支持兩者都要兼備!

Sing13 發表於 24-5-6 13:53

你哋目標係神科?如果目標是B1A學校級一,應該想做狀元了!
我認為狀元的確是通才

B1A學校,頭十都已經是醫科生,如果沒打算讀醫,我不會以此為目標,除非天賦到輕鬆可以做到!

myreallizzy 發表於 24-5-6 13:56
回覆 Vana 的帖子

玩音樂又出國比賽,玩debate又係,咁佢仲有幾多時間練運動?除非呢項運動比較冷門或勁依 ...

Yesyes,小學時,我小朋友都係2+1,兩日訓練1比賽,到中學,閒閒5日起跳,訓練+私操+比賽,間中出國比賽請一星期假,呢啲運動時間同小學時比差差好遠喇!我屋企人小學時都係港隊,算半熱門運動,但我小朋友玩既係熱門運動,付出既時間、金錢同結果係絕對唔成正比囉!

文武雙全有呀!DSE成績入左HKU Medic,學界籃球贏埋DBS同英華,田徑學界D1攞金牌,仲打埋排球

ckcleung 發表於 24-5-6 15:26
文武雙全有呀!DSE成績入左HKU Medic,學界籃球贏埋DBS同英華,田徑學界D1攞金牌,仲打埋排球 ...
咪又係果個,仲有冇呢?

回覆 PTL_L 的帖子

DGS或許有既!袁思行算吾算?

回覆 PTL_L 的帖子

DG 唔知,DB 一定冇 ,識人一向考尾, 校內模擬都依然係好窄, 學校都照畀佢去DSE, 最後佢嘅分只夠副學士

回覆 Vana 的帖子

玩音樂又出國比賽,玩debate又係,咁佢仲有幾多時間練運動?除非呢項運動比較冷門或勁依 ...

非常熱門,仲好熱血

游水

PTL_L 發表於 24-5-6 14:43
小學課程又比中學淺,要兼顧既難度唔同,而上到中學,運動方面既汰弱留強比小學嚴重好多,由其你小朋友既 ...

係呀,我仔而家都有出個人運動既學界,我同佢講上到中學你可以多嘗試其他冷門運動勒,好好玩架

潛台詞係可能到時d 港隊黎哂唔駛玩了

其實有 d 小學無 team 既 sports,有 d old boys 都好好,個個星期返來義教,自己帶隊出去比賽.... 好多上到中學即入 team, 優勢在其他小學黎正常未玩過.... 我仔都被其他同學拉去玩過

至於個位文武全材同學,佢係立定志向讀醫架勒,佢媽話到時佢應該點都 keep 讀書,盡可能游水

回覆 Vana 的帖子

我之前有講,佢地仲係高小,入左港隊個位其實佢係破左全港個人紀錄,其實佢除左呢個運動,另外兩樣運動都非常勁 (出學界有排名), 不過而家入左港隊只玩一樣,咁樣練法仲保持精英班算好勁

當然你地要求到奥運水準又讀醫咁,我暫時未識

等另一位文武全材 head boy 第日讀到醫又繼續游到水再同大家講  

我地學校咁多運動人,我點會唔知點 train 法,我地任何一種運動 A team 都至少3日在校 training, 基本上你日日黎都可以,我仔A team 但比賽前連 B team training 都去埋 有好多教練,總有一個一會one on one 同佢train....

游水跑步三項鐵人基本上7日都有,返學前,放學後,有d 放學train 完再出去私人 train
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊