教育王國

標題: 懷了唐bb,尚在決擇中 [打印本頁]

作者: missc9    時間: 11-9-19 11:22     標題: 懷了唐bb,尚在決擇中

如題~有冇唐寶寶既媽咪可以同我傾下
作者: simpsonyeung    時間: 11-9-19 14:15

Im not, but i dont mind as your listener...
God bless you n ur bb  
作者: kwaikwaima    時間: 11-9-20 11:42

You can try to call the hotline of Down Syndrome Association 27187777. They can help you to content with mother with down's baby.
作者: matsushima    時間: 12-5-17 10:24

已証實了嗎
作者: matsushima    時間: 12-6-19 10:11

找多名醫生睇睇
作者: 牛奶戰士    時間: 12-6-26 23:55

落左佢..生佢出黎.要佢痛苦一世..好必呢?
作者: kwan_0128    時間: 12-7-4 23:13

個人意見, 我會選唔要, 因為覺得佢做人會痛苦, 而我自己未必有咁堅定的意志照顧佢
不過都係要你自己想清楚
作者: o.k.wong    時間: 12-7-7 23:00

我岩岩exchange回來,見外國的唐BB同小朋友even同我差唔多年紀的佢地都生活得好好,並唔係我地一般人想像得咁糟糕,佢地都有佢地的價值,只需要我地外人俾多少少的愛同耐心。唔好將成件事諗到咁誇張,佢地的價值唔在於將來出黎社會做野.搵錢,我覺得反而係令更多人知道咩係愛同人與人之間的一份情and 尊重生命。

作者: matsushima    時間: 12-7-11 11:25

我好認同, 但試問在香港這個功利社會, 真正能做到冇多少人
作者: vivi12    時間: 12-7-19 09:40

bb 也是生命, 希望你珍惜, ....
明白你的苦, 但到底是緣份, 看開一點, 有唐的都可以生活得好好, 祝福你..
作者: sergioshui    時間: 12-8-2 21:03

最好趁早不要了•两者都不会那么痛苦
作者: tracybut    時間: 12-8-23 23:52     標題: 回覆:懷了唐bb,尚在決擇中

同屋企人商量下,會合適。

作者: wingyau12    時間: 12-9-8 23:31

作者: mabel_yu    時間: 12-9-22 13:37

努力呀.. 有一個BB唔容易, 但係,, 你真係要預左好大部分時間照顧佢, 包容佢,, 好好同你屋企人傾傾啦! 加油呀
作者: babytomhui    時間: 12-10-3 15:56

you need to pray
作者: petercck    時間: 13-1-5 13:44

知係唐氏都生?對社會冇貢獻,對自己是負累。
佢會不能上大學、不能結婚、不能就業。
佢要被人照顧、當所有的親人離開,佢要孤獨面對。

作者: Mrip    時間: 13-1-10 12:20

我也同意不少人的說法,
如果真係要他辛苦面對這個世界,
倒不如給他一個機會, 在你第二胎做你的小寶寶(不過是稍後一點, 等他一會才多來到世界)
作者: C-Mermaid    時間: 13-1-17 12:24

生他/她出來,完全出於你的一廂情願,這種一廂情願往往來自於我們從小到大所受到的教育、理念、人生觀、價值觀、人道主義,而這一切,皆是虛空;他/她若有獨立思考能力、感知認同,必不會選擇來這世上走一遭。
作者: shuna    時間: 13-1-20 20:44     標題: 回覆:懷了唐bb,尚在決擇中

但d test 唔係100%準,有媽媽做test時話冇問題,但bb 出世是唐氏, 又有媽媽test 話係唐氏,生出黎又唔係,仲好正常,好似有個最新test測基因,約$7000,最準,

其實唐氏bb也很可愛,好多可以照顧自己,始終是1個生命,如果信因果,你殺了他,你也不會好過

作者: brjhome    時間: 13-1-31 19:31     標題: 引用:但d+test+唔係100%準,有媽媽做test時話冇

原帖由 shuna 於 13-01-20 發表
但d test 唔係100%準,有媽媽做test時話冇問題,但bb 出世是唐氏, 又有媽媽test 話係唐氏,生出黎又唔係, ...
三思,三思! 南無阿彌陀佛

作者: vavalui    時間: 13-2-10 21:25

作者: littlegirlng    時間: 13-2-15 16:20

趁早唔好要啦, 唐氏小朋友要人照顧一世,父母生佢出來有責任, 如果佢有兄弟姐妹, 佢都係一種負擔。
我老公家中都有一個唐氏成年人(現在31), 小時候只有唐氏問題, 10多歲時又有精神病, 到20多歲又有嚴重皮膚同情緒問題, 如果只有唐氏都會好d, 但因佢地比正常人多一條染色體, 身體有機會有其它問題。
就算你有幾愛佢, 你同老公都唔可以照顧佢一世,何必要你地家人一齊負責。
作者: miu2002miu    時間: 13-3-8 11:26

我會唔要,你念下到你老咗,你仲可唔可以照顧到佢先
作者: chumamma    時間: 13-3-12 09:53

牛奶戰士 發表於 12-6-26 23:55
落左佢..生佢出黎.要佢痛苦一世..好必呢?

極之同意, 唔單止 要佢痛苦一世, 還要連累兄弟姊妹。

我表妹就是其一受害者, 佢父母留下一位我表姐, 要表妹一個人照顧。  表妹時時駡父母, 點解當年明知有事都要生家姐。

所有親戚都怕咗佢地屋企, 終日家嘈屋敝, 家無寧日。

作者: Hisa_T    時間: 13-4-1 09:43

我覺得唔要會對大家好,負擔無咁重, 細細個o既BB 有幾難湊, 飲奶換片好易, 但第時大過呢? 你根本估計唔到自己將來接唔接受到佢,仲要佢要面對好多病痛, 點解要咁? 預期係咁不如唔要, 早d 落o左佢, 養好身子, 再生個健康o既比較好!
作者: 波蘿包1    時間: 13-4-16 00:29     標題: 回覆:懷了唐bb,尚在決擇中

照顧一個正常小朋友已好吃力 唐b更加多一倍時間唐b做人都做得辛苦 架

作者: shareholder    時間: 13-5-13 14:59

請看下面......

作者: mabel_yu    時間: 13-8-3 01:26

一世嘅責任,,, 你們要好好想清楚,, 加油呀
作者: shareholder    時間: 13-8-13 15:57

想問樓主是 Oscar 定 Nifty / N21 ?
如果你唔知我講咩, 請問是政府安排驗, 定係私人驗?
如是私人驗, 你俾左幾錢驗?
你俾太少 data, 要夠 data 我先俾到意見
作者: AHGU    時間: 13-9-20 18:09     標題: 回覆:懷了唐bb,尚在決擇中

上次做Oscar度頸皮OK,驗血數據marginal,e生建議抽羊水,我去了QE抽,只須$150,當年負責抽的是個1991年畢業的李e生,照住超聲波抽的,結果正常。BB今年3歲了,活潑正常,喜愛唱歌跳舞。
當時我都很擔心,祈禱和同BB講希望冇事正常。

作者: siufung    時間: 13-9-22 01:27     標題: 回覆:懷了唐bb,尚在決擇中

其實樓主發帖已是兩年前的事,小朋友生左的話已有嵗幾了!祝福她們!

作者: rebecca12    時間: 13-10-28 23:59     標題: 回覆:懷了唐bb,尚在決擇中

你好!我是一位特殊幼兒老師,唐氏的兒童是很可愛,帶給別人很多歡樂。作為父母需要考慮到孩子的健康,以及家人能否接受和支持。有缐電視有一集至fit男女講及唐氏綜合症,有家長分享感受,希望能幫到你
http://cablenews.i-cable.com/webapps/program_video/index.php?video_id=12150119

作者: celia1606    時間: 13-11-13 16:47

作者: cleokiko    時間: 13-11-25 22:20     標題: 回覆:懷了唐bb,尚在決擇中

我見到朋友親戚每天要照顧一個小時候燒壞腦的兒子,不能外出工作,每天要執紙皮及攞綜援為生!已有兩女兒!但也是讀書唔成!老公後來中埋風!真係覺得佢好命苦,現在兒子廿幾歲,發起脾氣幾次都被推倒受傷。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5