教育王國

標題: 林溢欣中文補習老師出咗份小學教材 [打印本頁]

作者: yansonleung    時間: 21-12-18 19:38     標題: 林溢欣中文補習老師出咗份小學教材

教材內容有點 生動 但怕小朋友中途唔睇   完全自學 如果小朋友比較被動又唔知啱唔啱 都要幾萬蚊唔知對小學生 有否幫助又唔知適合什麼同學 本身小朋友中文底又唔係咁好

作者: funghon    時間: 22-3-11 00:25

yansonleung 發表於 21-12-18 19:38
教材內容有點 生動 但怕小朋友中途唔睇   完全自學 如果小朋友比較被動又唔知啱唔啱  都要幾 ...

咁你有冇買?

我搵吾度邊度有寫價錢

作者: kaki74    時間: 22-3-11 23:30

回覆 yansonleung 的帖子

完全自學就真係驚佢地好快唔睇~ 我小朋友都係咁~
所以咁貴我就唔會買~

作者: twinkle00    時間: 22-6-9 16:52

回覆 yansonleung 的帖子

咩課程嚟㗎 ?係自己睇片?定係做作業?萬幾蚊真係好貴喎
作者: happybaby12    時間: 22-7-25 18:30

今日書展睇左,分6個階段,每個階段18節,每節目測30-40張工作紙,整個課程$69xxx

作者: Pakpak_mama    時間: 22-10-15 01:58     標題: 回覆樓主:

有用家可分享下嗎?謝謝(emoji)

作者: 2jkidsfather    時間: 22-11-19 11:11

yansonleung 發表於 21-12-18 19:38
教材內容有點 生動 但怕小朋友中途唔睇   完全自學 如果小朋友比較被動又唔知啱唔啱  都要幾 ...
去圖書館借圖書看更好。
作者: twinkle00    時間: 23-3-25 17:49

回覆 happybaby12 的帖子

$6 萬幾, 我無時間跟.. 我會選擇出去搵人教..
作者: 加樂爹    時間: 23-3-28 12:42

可能我錯...因為我未有睇過教材內容.
不過, 我估所有教材都離唔開:
1. 背寫生詞, 詩句, 要不斷抄寫, 運用
2. 介紹修辭法 (排比, 比喻...), 要不斷應用寫作

教材應該有好分類, 易於記憶同溫習, 有好例子示範.

但就1-2 點, 都令到小朋友卻步.

作者: supervi    時間: 23-11-3 11:19

太貴喇, 唔值opportunities cost, 呢個價, 可以搵到好多教材/ 老師幫小朋友

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5