教育王國

標題: AL vs DSE [打印本頁]

作者: Spiderphant    時間: 22-6-14 17:22     標題: AL vs DSE

請教有經驗家長怎選擇AL vs DSE?除了中文程度有什麼考慮?DSE以外課程,比較多人選擇IB。AL相對IB本地/外地升學是否沒有優勢?

作者: bigbenny    時間: 22-6-15 13:22

回覆 Spiderphant 的帖子

趨勢係越來越多國際學校採用IB?但AL可以選3-4科強項來考試,又幾好啊。
作者: Poyau    時間: 22-6-15 19:35

Spiderphant 發表於 22-6-14 17:22
請教有經驗家長怎選擇AL vs DSE?除了中文程度有什麼考慮?DSE以外課程,比較多人選擇IB。AL相對IB本地/外地 ...

參考以下分享

《SPC IAL插班》
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868155

作者: lalalili    時間: 23-4-27 08:38

大家好,有冇過來人可以分享一下,用IAL non jupas 是否很難,要求好高?我近日在網上見到好多話有4 A*  都冇Offer,uk G5都失落了, 有冇過來人可以分享一下?
我哋而家煩緊揀DSE定係A-Level

作者: 2jkidsfather    時間: 23-4-27 09:57

lalalili 發表於 23-4-27 08:38
大家好,有冇過來人可以分享一下,用IAL non jupas 是否很難,要求好高?我近日在網上見到好多話有4 A*  都 ...
想本地或海外升學?

作者: 小時了了    時間: 23-4-27 10:58

Spiderphant 發表於 22-6-14 17:22
請教有經驗家長怎選擇AL vs DSE?除了中文程度有什麼考慮?DSE以外課程,比較多人選擇IB。AL相對IB本地/外地 ...

考慮埋明年2024年開始內地可以舉辦DSE 考場考試,內地DSE 學校及老師試場監考安排、開放內地生用“日校生”及“自修生”身份在內地考DSE(要面對操卷能手內地生競爭對手)
作者: bettyay    時間: 23-4-27 12:10

小時了了 發表於 23-4-27 10:58
考慮埋明年2024年開始內地可以舉辦DSE 考場考試,內地DSE 學校及老師試場監考安排、開放內地生用“日校生 ...
問題係咪取決於尼班人是用Jupas 定non Jupas去申請?
作者: 小時了了    時間: 23-4-27 13:40

bettyay 發表於 23-4-27 12:10
問題係咪取決於尼班人是用Jupas 定non Jupas去申請?

這批內地生,Jupas 及 Non Jupas 2樣身份考生都有的
作者: cafeva    時間: 23-4-27 13:43

小時了了 發表於 23-4-27 13:40
這批內地生,Jupas 及 Non Jupas 2樣都可以/亦會 申請的
點分? 係咪香港人用jupas唔係就non jupas?

作者: 小時了了    時間: 23-4-27 13:47

cafeva 發表於 23-4-27 13:43
點分? 係咪香港人用jupas唔係就non jupas?

Jupas 網站有好清楚列出9個身份的就可以用Jupas 申請。持有香港身份證係9個身份之一

作者: cafeva    時間: 23-4-27 13:52

小時了了 發表於 23-4-27 13:47
Jupas 網站有好清楚列出9個身份的就可以用Jupas 申請。持有香港身份證係9個身份之一
...
thanks.

教育局就專上課程收生有關本地學生的定義如下:

持有以下證件均視為本地申請人

LS1

HKID Card (Permanent)

香港永久性居民身份證

LS2

Documents issued by the Immigration Department of the HKSAR showing right to land / right of abode in Hong Kong

由香港特區入境事務處簽發享有香港特區的居留權/入境權之證明文件

LS3

One-way Permit for entry to Hong Kong

中華人民共和國前往港澳通行證(單程證)

LS4

Full-time employment visa / work permit

來港就業入境簽證/進入許可證

LS5

Dependant visa / entry permit (for students who were below 18 years old)
[color=rgb(173, 16, 25) !important]Note

[color=rgb(173, 16, 25) !important]Note Students holding dependant visa / entry permit who were below 18 years old when they were issued with such visa / entry permit by the Immigration Department of the HKSAR.

受養人簽證/進入許可證(未年滿18歲的學生)[color=rgb(173, 16, 25) !important]

[color=rgb(173, 16, 25) !important] 獲香港特區入境事務處簽發受養人簽證/進入許可證時未年滿18歲的學生,均視為本地生。

LS6

Visa / Entry permit for Quality Migrant Admission Scheme

優秀人才入境計劃(簽證/進入許可證)

LS7

Visa / Entry permit for Capital Investment Entrant Scheme

資本投資者入境計劃(簽證/進入許可證)

LS8

Visa / Entry permit for Admission Scheme for the Second Generation of Chinese Hong Kong Permanent Residents

輸入中國籍香港永久性居民第二代計劃(簽證/進入許可證)

LS9

Visa label for unconditional stay

無條件限制逗留(簽證)

作者: bettyay    時間: 23-4-27 14:29

小時了了 發表於 23-4-27 13:47
...
之前有朋友話,這批多會用non Jupas 申請,我就覺得未必,所以在未來日子,考DSE定其他學制,都係2難?
作者: masterunion    時間: 23-4-27 17:07

大家好,有冇過來人可以分享一下,用IAL non jupas 是否很難,要求好高?我近日在網上見到好多話有4 A*  都 ...
各大好似未有好UPDATE IAL 出OFFER既收生資料睇到..(定係我搵唔到)
作者: Dylanli2017    時間: 23-4-27 19:33

bettyay 發表於 23-4-27 14:29
之前有朋友話,這批多會用non Jupas 申請,我就覺得未必,所以在未來日子,考DSE定其他學制,都係2難? ...

有身份證果d是Jupas,而呢d數字政府是知,因為有人口出生數據。冇身份證果d就經non Jupas, 大陸適齡冇身份證潛在人數可以是有幾百萬咁多,咁好果好多呢種冇身份證人士來考,就會用去好多Non Jupas名額,咁AL同IB應該就會受影響。
作者: 小時了了    時間: 23-4-27 20:07

Dylanli2017 發表於 23-4-27 19:33
有身份證果d是Jupas,而呢d數字政府是知,因為有人口出生數據。冇身份證果d就經non Jupas, 大陸適齡冇身份 ...

樓上#11有copy and paste 香港Jupas 官方9個 Jupas 本地生身份可以用Jupas 途徑申請香港嘅大學。 有香港身份證只係 9份1嘅 Jupas 本地生申請人,仲有9份8 嘅 Jupas 身份的申請人的,這些9份8身份申請人不是non Jupas
作者: Dylanli2017    時間: 23-4-27 20:59

小時了了 發表於 23-4-27 20:07
樓上#11有copy and paste 香港Jupas 官方9個 Jupas 本地生身份可以用Jupas 途徑申請香港嘅大學。 有香港身 ...
呢9分8加埋都同冇身份證人士潛在數量相差比較遠
作者: jaycee_mami    時間: 23-4-27 21:28

Dylanli2017 發表於 23-4-27 19:33
有身份證果d是Jupas,而呢d數字政府是知,因為有人口出生數據。冇身份證果d就經non Jupas, 大陸適齡冇身份 ...
non-jupas不是再細分兩條隊嗎?  分有香港身份證和無香港身份證兩條隊 (有錯麻煩高人指正),

而且DSE是唯一可以用中文應考的國際試, 除了英文, 所有科都可以用中文應考, 如果我是大陸人, 我會取易不取難.

作者: 小時了了    時間: 23-4-27 21:57

jaycee_mami 發表於 23-4-27 21:28
non-jupas不是再細分兩條隊嗎?  分有香港身份證和無香港身份證兩條隊 (有錯麻煩高人指正),

而且DSE是唯一 ...

Non Jupas 無再细分2條隊的

詳情Jupas 官方網站有好清楚只寫上分 Jupas (本地生) 及 Non Jupas (非本地生) 這2條隊

Jupas  (本地生〉身份資格就係樓上#11列出嘅9個身份資格

作者: Bluegene    時間: 23-4-27 22:08

小時了了 發表於 23-4-27 21:57
Non Jupas 無再细分2條隊的

詳情Jupas 官方網站有好清楚只寫上分 Jupas (本地生) 及 Non Jupas (非本地生 ...

香港本地生讀DSE經JUPAS報香港的資助大學。將來,係大陸讀DSE課程香港有居留權本地生考DSE應該以JUPAS報。

香港本地生香港或外地讀IAL, IB或其他考试用Non-JUPAS方法報香港的資助大學。係大陸讀書香港有居留權本地生考IB也以此途徑報。

八間大學教育資助委員會資助大學每年提供15 000個第一年學士學位課程學額。教資會資助大學全部學額用作錄取本地生。

非本地生以何種學歷或哪一個考試的成績提交申請,資助大學只可以超額收生形式錄取非本地生入讀教資會資助課程,而人數以核准資助學額的百分之二十為限,即係15000x20%=3000。非本地生不會與本地生競爭教資會資助學額。非本地生都係用Non-JUPAS方法報香港的資助大學。

作者: 小時了了    時間: 23-4-27 22:14

Bluegene 發表於 23-4-27 22:08
香港本地生讀DSE經JUPAS報香港的資助大學。
香港本地生香港或外地讀IAL, IB或其他考试用Non-JUPAS 報香港 ...

你啱,謝
非本地生以 Non Jupas 身份申請香港的大學

2024起接納香港境外學校參加DSE - 備戰大學 - 教育王國 (edu-kingdom.com)

考評局宣布2024年起接納內地學校及學生參加文憑試 HKDSE - 備戰大學 - 教育王國 (edu-kingdom.com)

DSE 報考人數 - 1) 非本地考生; 2) 港籍內地生在內地上 DSE 班 - 備戰大學 - 教育王國 (edu-kingdom.com)

非香港學生考DSE對本地DSE考生的衝擊https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3616470&fromuid=1539350

2018 年 04 月 26 日 136期大學線, 封面故事, 教育情報來港升學走捷徑 內地生考DSE: http://ubeat.com.cuhk.edu.hk/136_dse/

http://www.legco.gov.hk/yr13-14/chinese/panels/ed/papers/ed0210cb4-362-3-c.pdf  (P.3 & 4)
用幾年前討論帖内hkpapa 例子解說及上面立法會文件資料
假設某一年度, UGC 留俾香港學生既學額有 15000, 按照要求, UGC 可收取額外20%既非香港學生. 另外, UGC每年只配予 JUPAS 和 Non-JUPAS 既學頧, 係大約4:1, 所以:

(A) UGC JUPAS 本地生學額:大約 12,000 (只給DSE考生)

(B) UGC Non-JUPAS 本地生學額: 大约 3,000 (内地高考IB/IAL/OSSD .....)

(C) UGC Non JUPAS 非本地學生學額(15,000 UGC 學額嘅額外20%): 大約 3,000 (DSE/内地高考/IB/IAL/OSSD...)

作者: lalalili    時間: 23-4-27 23:00

回覆 jaycee_mami 的帖子

Non- Jupas 都有分兩條隊嗎?本地生及國際生?
作者: lalalili    時間: 23-4-27 23:02

回覆 2jkidsfather 的帖子

本地海外都會試
作者: ANChan59    時間: 23-4-28 00:40

lalalili 發表於 23-4-27 23:00

NJ係指非DSE學歷學生,他們有其他學歷;可以係本地及非本地學生。

作者: Tomimo    時間: 23-5-2 17:54

請教各位,如果本身讀緊既中學無IAL,係唔係要插去有IAL課程既學校讀?係唔係predict 唔到成績 就唔可以申請大學?自己自修得唔得?謝謝。
作者: nicolemummy    時間: 23-5-2 18:36

Tomimo 發表於 23-5-2 17:54
請教各位,如果本身讀緊既中學無IAL,係唔係要插去有IAL課程既學校讀?係唔係predict 唔到成績 就唔可以申 ...

要本身中學肯幫手出PG。否則大學多數唔信你,要等最後8月有真成績先考慮。

作者: Tomimo    時間: 23-5-2 18:49

回覆 nicolemummy 的帖子

咁無AL課程既中學可唔可以出PG?如果出大學接唔接受?謝謝。
作者: 小時了了    時間: 23-5-2 19:02

Tomimo 發表於 23-5-2 17:54
請教各位,如果本身讀緊既中學無IAL,係唔係要插去有IAL課程既學校讀?係唔係predict 唔到成績 就唔可以申 ...

自修IAL 是可以的,自己揾補習社自己自修讀係可以的。

如自修IAL 如想要 Predicted Grade,我知 ITS 有出Predicted  Grade 嘅收費服務提供。另外,亦有唔少IAL 補習社 提供 Predicted Grade 服務的,所以,唔一定插班考有IAL 嘅學校

作者: nicolemummy    時間: 23-5-2 19:08

Tomimo 發表於 23-5-2 18:49
回覆 nicolemummy 的帖子

咁無AL課程既中學可唔可以出PG?如果出大學接唔接受?謝謝。 ...

要問返中學。有D肯幫手,有D唔肯。

無論中學出定補習社出,大學都可選擇信還是不信。不信的話就會等真成績出,好似DSE一樣。

作者: Zonefree    時間: 23-5-5 10:39

大學方面, 佢地收生時會否知道該考生是考中文版的卷或是英文卷呢?
作者: Mommy-Maggie    時間: 23-5-19 10:56

lalalili 發表於 23-4-27 23:00

我都想知,non-jupas 仲要分本地生?及國際生?咁有外國護照又有香港身份證又如何呢?

其實我只知不用DSE成績報香港嘅大學就透過Non-Jupas 申請,當中有post-grad; Asso ; 考國際課程的中學生。。。

作者: bettyay    時間: 23-5-19 12:02

Mommy-Maggie 發表於 23-5-19 10:56
我都想知,non-jupas 仲要分本地生?及國際生?咁有外國護照又有香港身份證又如何呢?

其實我只知不用DSE ...

Non-Jupas收生要求,考核標準應該冇分本地國際!有分別應該係學費!本地學生用非DSE課程報non jupas, 佢哋都係交本地生學費。
作者: 小時了了    時間: 23-5-19 12:15

Mommy-Maggie 發表於 23-5-19 10:56

其實我只知不用DSE ...

Non Jupus 有香港身份證屬本地生交平學費
作者: ho2718    時間: 23-5-19 19:53

請問有無家長可以推介IAL Maths嘅補習社?
作者: licpd    時間: 23-6-17 18:22

nicolemummy 發表於 23-5-2 19:08
要問返中學。有D肯幫手,有D唔肯。

無論中學出定補習社出,大學都可選擇信還是不信。不信的話就會等真成 ...
我姨甥女讀緊津校有意自修考IAL但距話IAL的考試時間好多都撞著學校UT同final, 距擔心學校無可能卑距補考或請假考. 你地學校係點support自修考IAL的學生呢?
另外距係未要自修考埋IGCSE最少5科會好的? 例如中英數+2科理科.

謝謝

作者: nicolemummy    時間: 23-6-17 18:38

licpd 發表於 23-6-17 18:22
我姨甥女讀緊津校有意自修考IAL但距話IAL的考試時間好多都撞著學校UT同final, 距擔心學校無可能卑距補考或 ...

津校當然唔會support 非DSE課程。怎可能要求津校support 呢?

如果問自己學校無得配合,就唯有轉有間可以配合,或直接考IAL直資吧。

圖片附件: 1687265772430952288180572693959.jpg (23-6-20 20:56, 463.06 KB) / 下載次數 5
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY4NzU5fDE0MTA2NzNkfDE3MTU5NjYwNjZ8MA%3D%3D

作者: licpd    時間: 23-6-17 18:47

nicolemummy 發表於 23-6-17 18:38
津校當然唔會support 非DSE課程。怎可能要求津校support 呢?

如果問自己學校無得配合,就唯有轉有間可以 ...
明白. 甘自修考IAL應該大部分津校都吾可能配合到, 是嗎?
你兒子那間學校可以配合到? 還是你們放棄校内考試去考IAL定點? 可以分享下嗎?

轉校都好少學校有提供IAL課程.

作者: nicolemummy    時間: 23-6-17 19:07

licpd 發表於 23-6-17 18:47
明白. 甘自修考IAL應該大部分津校都吾可能配合到, 是嗎?
你兒子那間學校可以配合到? 還是你們放棄校内考試 ...

無撞期喎

作者: 2jkidsfather    時間: 23-6-17 19:18

我姨甥女讀緊津校有意自修考IAL但距話IAL的考試時間好多都撞著學校UT同final, 距擔心學校無可能卑距補考或 ...
IAL 每年約1月,5月,10月考,應該未有學校 UT 或 Exam

作者: licpd    時間: 23-6-17 19:18

nicolemummy 發表於 23-6-17 19:07
無撞期喎
IAL 考一個月左右, IGCSE如果考多几科又係要請好多日假, 你們學校都好包容配合可以請假甘耐, 你地點做到的?
作者: licpd    時間: 23-6-17 19:22

2jkidsfather 發表於 23-6-17 19:18
IAL 每年約1月,5月,10月考,應該未有學校 UT 或 Exam
距話撞嗮. 11月頭考UT, IAL 都要考到11月頭. 1月考校内試, 又係撞. IAL 5月開始考到六月頭, 又係撞校内試, 六月頭開始考.
Cambridge board好的但好似香港無咩人考CIE

作者: a_for_apple    時間: 23-6-19 16:42     標題: 回覆樓主:

請教一下,如果有香港身份証嘅學生,嚮香港讀 IB or AL, 報香港嘅大學,都係經 Jupas 嗎?定係可以 non-Jupas 同 Jupas 一齊報?如果只可以二揀一,咁邊樣容易啲呢?謝謝大家!

(我一路以為,唔係考 DSE 嘅香港學生,就係 non-Jupas)

作者: aminafy    時間: 23-6-19 17:20

回覆 a_for_apple 的帖子

有香港身份証嘅學生,嚮香港讀 IB or IAL, 只能夠經non-jupas 報香港嘅大學,冇得揀
作者: a_for_apple    時間: 23-6-19 21:32

aminafy 發表於 23-6-19 17:20

有香港身份証嘅學生,嚮香港讀 IB or IAL, 只能夠經non-jupas 報香港嘅大學,冇 ...

謝謝更正!  我睇完樓上嘅 post 誤會了

作者: Andymammy    時間: 23-7-17 16:51

IAL 都需要考中文,是否考AL 中文?還是IGCSE中文?

作者: Andymammy    時間: 23-7-17 17:31

是否以IAL考大學,係完全不用考中文?只是要做公務員,先要考相關的中文公開試作入職條?

作者: 四隻貓    時間: 23-7-18 09:03

Andymammy 發表於 23-7-17 17:31
是否以IAL考大學,係完全不用考中文?只是要做公務員,先要考相關的中文公開試作入職條?
...

未必,要睇返各間大學要求。建議去你心水大學科目嘅網頁睇下入學要求。
香港的大學,多數對中文有一定的要求。例如:AL冇讀中文,會要求IGCSE 中文要有C以上。

作者: 高達紅色    時間: 23-7-19 19:18

小時了了 發表於 23-4-27 22:14
你啱,謝
非本地生以 Non Jupas 身份申請香港的大學

(C) UGC Non JUPAS 非本地學生學額(15,000 UGC 學額嘅額外20%): 大約 3,000 (DSE/内地高考/IB/IAL/OSSD...)
呢個可能變40%,最驚政府低估內地考DSE 人數,加多3000都唔夠

作者: fishballbaby    時間: 24-2-9 20:01

想問AL中文科是否比DSE中文容易?

作者: sumikogurashi    時間: 24-2-10 19:30

fishballbaby 發表於 24-2-9 20:01
想問AL中文科是否比DSE中文容易?

-定係

作者: babyyiu    時間: 24-2-10 21:05

高達紅色 發表於 23-7-19 19:18
(C) UGC Non JUPAS 非本地學生學額(15,000 UGC 學額嘅額外20%): 大約 3,000 (DSE/内地高考/IB/IAL/OSSD. ...

.

作者: suzuki12    時間: 24-2-11 13:28

aminafy 發表於 23-6-19 17:20

有香港身份証嘅學生,嚮香港讀 IB or IAL, 只能夠經non-jupas 報香港嘅大學,冇 ...

本地生(本土學生),報IAL, 用non Jupas 報香港的大學,請問大學學費是否跟本地生一樣 ?

作者: Joe8889    時間: 24-2-11 15:49

回覆 babyyiu 的帖子

IAL比DSE 淺同少人,只睇co同位有點唔全面
作者: aminafy    時間: 24-2-11 16:05

suzuki12 發表於 24-2-11 13:28
本地生(本土學生),報IAL, 用non Jupas 報香港的大學,請問大學學費是否跟本地生一樣 ?
...
學費一樣
作者: suzuki12    時間: 24-2-11 17:26

aminafy 發表於 24-2-11 16:05
學費一樣

Thanks for info !

作者: ElaiUKStudy    時間: 24-2-18 13:29

我女兒當年讀津貼中學,中四去考6科IGCSE, 要請成9日假,冇撞學校測驗考試,老師都話唔好,校長唔批,叫我哋走下午堂去考!
我女第一次考公開試,又得一個很遠的試塲,最後,我要出信比校長通知佢學期完出國,校長先批!

作者: ElaiUKStudy    時間: 24-2-18 14:15

這個問題很難一概而論,我看有以下幾個影響:
1. COVID時候,有二年冇GCE A Level考試,而2022年有grade  inflation, 使AL (IB也是)的 成績水漲船高,而太多人meet到G5 的CO, 另到大學要求部分同學defer -年,這樣,學位就會少咗比新一年的學生,這個影響,可能要多一些時間才能回復正常。
2. 申請G5大學,一直是競爭激烈的,而外國頂級大學(頂級學科)一定不只看公開考試的成績,personal statement, 個別學科的aptitude test,以及面試,可能更加重要,這點跟香港的大學不同!
3. Predicted grade有冇水份? 大學會不會對於一些海外學校(尤其補習社)的PG有懷疑而不出CO (如果沒有其他assessment的話)?這個也不一定沒有可能。例如:IAL應該在報大學時已經有AS Level的成績,如果全部A而UMS90%以上, PG A*係有支持的,但係, AS得個B, 你仲估個學生有很大進步,可以有A*, 人哋會唔會信呢!

作者: jenjenny    時間: 24-3-10 23:34

唔明點解會如多4A*都會無offer?4A*不已AL最高成績級別嗎?

作者: FNN    時間: 24-3-11 01:53     標題: 回覆樓主:

G5大學很多學生都AL4A*,IB44/45分,DSE最差果個都5*55。所以admission rate 分別係Oxford 15%, Cam 19%, UCL30%, Imperial 27%, LSE12% (Reference: Admissionreport.com 2013-2022),PG4A*冇offer 可能係衰咗exam interview (Oxbridge)。LSE最難入係因為冇interview而且看重personal statement同學生的Track record。 D香港精英成日話呢D學校有grade inflation, 但佢哋冇睇入去果時D學生係乜成績,所以八九十個%都係2:1以上畢業。

作者: liverpool2023    時間: 24-3-11 08:54

FNN 發表於 24-3-11 01:53
G5大學很多學生都AL4A*,IB44/45分,DSE最差果個都5*55。所以admission rate 分別係Oxford 15%, Cam 19%, U ...

請問點樣可以搵到G5入學學生DSE成績呢?

作者: FNN    時間: 24-3-11 10:44

G5大學很多學生都AL4A*,IB44/45分,DSE最差果個都5*55。所以admission rate 分別係Oxford 15%, Cam 19%, U ...

CO上面會list out, 但好似冇實際統計

作者: jenjenny    時間: 24-3-11 13:29

由於女兒還是初中,所以有好多地方都唔係好明,謝謝你的詳細解答。女女學校都有IAL可以揀,學校DSE成績亦非常好。如果囡囡interview 唔係特別叻但成績反而有機會可以考到比4A*好的相對應DSE成績,中文中規中矩,是否反而考DSE更有利? 升學方面,只要係好嘅大學好嘅學科,香港或英國升學沒有特別preference 。

作者: jenjenny    時間: 24-3-11 13:30

由於女兒還是初中,所以有好多地方都唔係好明,謝謝你的詳細解答。女女學校都有IAL可以揀,學校DSE成績亦非常好。如果囡囡interview 唔係特別叻但成績反而有機會可以考到比4A*好的相對應DSE成績,中文中規中矩,是否反而考DSE更有利? 升學方面,只要係好嘅大學好嘅學科,香港或英國升學沒有特別preference 。

作者: FNN    時間: 24-3-11 13:47

jenjenny 發表於 24-3-11 13:30
由於女兒還是初中,所以有好多地方都唔係好明,謝謝你的詳細解答。女女學校都有IAL可以揀,學校DSE成績亦 ...

簡單來說,妳想女兒想在那裏讀書?在香港讀我建議考DSE,在英國讀可考慮考AL。

另外,去G5係有條路,比小朋友早D去讀書。Brighton同Cardiff 的form 6 同form 7 易入好多。還有,有好多家長駛一百幾十萬去搞小朋友份personal statement 同訓練佢哋interview。

我窮等人家,付不起這樣的金錢,也覺得不應該付,小朋友用自身嘅努力,無論讀邊度都咁開心。

作者: jenjenny    時間: 24-3-11 13:54

FNN 發表於 24-3-11 13:47
簡單來說,妳想女兒想在那裏讀書?在香港讀我建議考DSE,在英國讀可考慮考AL。

另外,去G5係有條路,比小 ...

其實仲未決定,女兒亦未有方向。只係IAL/DSE要中三決定,想提早蒐集資料。我有親戚S4 IS 轉Brighton,效果強差人意

作者: FNN    時間: 24-3-11 13:58

我女當年自己要讀DSE, 佢覺得讀AL係低人一等,我覺得沒有對或錯,視乎你小朋友DSE攞幾分!

作者: gracelam    時間: 24-3-11 14:17

jenjenny 發表於 24-3-11 13:30
由於女兒還是初中,所以有好多地方都唔係好明,謝謝你的詳細解答。女女學校都有IAL可以揀,學校DSE成績亦 ...

我仔學校有IAL及DSE可揀,最後揀咗DSE,原因:
1) 佢prefer香港讀大學
2) 佢中文科幾好, 冇話要避開考DSE中文科理由
3) 佢想讀理科但唔想讀Bio, 但IAL(學校)一定要phy Chem Bio咁讀, 反而DSE選科搭配flexible 啲

作者: pccw2017    時間: 24-3-11 15:48

FNN 發表於 24-3-11 13:47

另外,去G5係有條路,比小 ...
寫 personal statement 使唔使一百幾十萬呀 ? 係唔係包入架? 唔入有無得re-fund架?
作者: FNN    時間: 24-3-11 16:18

pccw2017 發表於 24-3-11 15:48
寫 personal statement 使唔使一百幾十萬呀 ? 係唔係包入架? 唔入有無得re-fund架?

身邊有D家長係咁洗喎,我就肯定吾會咁洗啦

作者: pccw2017    時間: 24-3-11 16:32

FNN 發表於 24-3-11 16:18
完全唔同Level
作者: phoebenam    時間: 24-3-11 20:45

FNN 發表於 24-3-11 16:18

你指一百幾十萬係學費定淨係份PS?我仔話唔係間間都甘睇重份ps,用一百幾十萬只為ps又真係完全唔值囉

作者: phoebenam    時間: 24-3-11 20:50

jenjenny 發表於 24-3-10 23:34
唔明點解會如多4A*都會無offer?4A*不已AL最高成績級別嗎?

都睇好多因素,又要睇你揀乜科,4A*唔係大晒,有可能連interview機會都無

作者: FNN    時間: 24-3-11 23:55

4A*其實係好難攞,PS review   interveiw training course 閒閒哋都幾十萬

作者: phoebenam    時間: 24-3-12 19:17

FNN 發表於 24-3-11 23:55
4A*其實係好難攞,PS review   interveiw training course 閒閒哋都幾十萬

我見升學agent有ps course $1500/hr,但幾十萬真係唔知,我諗我肯俾,我仔都唔肯去

作者: sumikogurashi    時間: 24-3-12 23:41

phoebenam 發表於 24-3-12 19:17
我見升學agent有ps course $1500/hr,但幾十萬真係唔知,我諗我肯俾,我仔都唔肯去
...

死命要拼Oxbridge 嘅係會落搭㗎,我朋友當中有兩個真係洗咗呢啲錢,最後咪又係 連 CO 都無。佢哋PG 好勁架。

作者: phoebenam    時間: 24-3-12 23:42

sumikogurashi 發表於 24-3-12 23:41
死命要拼Oxbridge 嘅係會落搭㗎,我朋友當中有兩個真係洗咗呢啲錢,最後咪又係 連 CO 都無。佢哋PG 好勁架 ...

所以根本唔值得

作者: sumikogurashi    時間: 24-3-13 00:29

phoebenam 發表於 24-3-12 23:42
所以根本唔值得

我都係咁話

作者: chun媽    時間: 24-3-20 14:46

朋友仔考A-level,又是本地津校生,也有報考DSE,我問朋友, A-Level攞A困難啲?還是DSE攞5難啲?我朋友立即回答, DSE攞5難D.
不過,如果打算畢業後回港工作,還是有DSE中文科成績較好,特別想入政府工工作。

作者: liverpool2023    時間: 24-3-20 15:12

sumikogurashi 發表於 24-3-12 23:41
死命要拼Oxbridge 嘅係會落搭㗎,我朋友當中有兩個真係洗咗呢啲錢,最後咪又係 連 CO 都無。佢哋PG 好勁架 ...

點解?

作者: sumikogurashi    時間: 24-3-20 15:17

chun媽 發表於 24-3-20 14:46
朋友仔考A-level,又是本地津校生,也有報考DSE,我問朋友, A-Level攞A困難啲?還是DSE攞5難啲?我朋友立即 ...

就算冇中文科成績,考政府工都有中文test 可考,個test唔係太難, 問題不大,除非本身中文底勁差就例外。

作者: sumikogurashi    時間: 24-3-20 15:18

liverpool2023 發表於 24-3-20 15:12
點解?

你問邊方面點解,點解會落搭定點解冇co ?

作者: liverpool2023    時間: 24-3-20 15:19

sumikogurashi 發表於 24-3-20 15:18
你問邊方面點解,點解會落搭定點解冇co ?

點解PG又好,又做了PS,都無CO呢?

作者: sumikogurashi    時間: 24-3-20 15:30

liverpool2023 發表於 24-3-20 15:19

Oxbridge 每年turn down 勁多PG 好的申請者,申請competitive 的program 就算ps 好pg perfect 都唔一定有co, 佢哋會睇 super curricular ,呢啲唔係咁易一時三刻砌出嚟,另外,interview 你啱唔啱佢哋口味都冇得話sure win

作者: liverpool2023    時間: 24-3-20 16:51

sumikogurashi 發表於 24-3-20 15:30

Oxbridge 每年turn down 勁多PG 好的申請者,申請com ...

謝謝分享
那麼,讀Cardiff,OIc那些去考oxbridge的又如何呢?

作者: poonseelai    時間: 24-3-20 18:07

liverpool2023 發表於 24-3-20 15:19

申請Oxbridge 有那個不是勁pg? 又有那個唔交ps?

作者: sumikogurashi    時間: 24-3-20 18:33

liverpool2023 發表於 24-3-20 16:51

看不到任何優勢,睇返Cardiff sixth form website 的資料2023 年入咗Cambridge 1 人,Oxford 2人, OIC 無資料睇唔到。

作者: liverpool2023    時間: 24-3-20 19:36

sumikogurashi 發表於 24-3-20 18:33

看不到任何優勢,睇返Cardiff sixth form website 的 ...

我見到佢哋資源好像好豐富
又安排醫療相關課外活動
又安排醫療相關internship
以為實入添!

作者: liverpool2023    時間: 24-3-20 19:37

poonseelai 發表於 24-3-20 18:07

申請Oxbridge 有那個不是勁pg? 又有那個唔交ps?

是我太天真

作者: jenjenny    時間: 24-3-20 21:10

sumikogurashi 發表於 24-3-20 15:30

Oxbridge 每年turn down 勁多PG 好的申請者,申請com ...

無知一問,super curricular 是指什麼?是例如讀Architect 要識畫畫嗎?那麼其他不關學科事的Extra curricular 是否不重要?

作者: losoco    時間: 24-3-21 10:34

poonseelai 發表於 24-3-20 18:07

oxford每年admission report都話有幾個%成績係others
即係連AAA都不及,莫說A*

唔知哩一班學生當初的PG如何?

作者: poonseelai    時間: 24-3-21 11:25

losoco 發表於 24-3-21 10:34
oxford每年admission report都話有幾個%成績係others
即係連AAA都不及,莫說A*

要分清PG 同最後考試成績, 一般經過面試後, 好想收個學生, CO 相對低, 例如 oxford typical ib co 係 38/45, 如果pg 38, 相信面試機會好低好低, 但如果最後真係只考到38, meet 到 co 就收

早幾年開始Oxford 也有承諾收多D disadvantaged students with lower grades, 可能會影響到收生分數

作者: FNN    時間: 24-3-21 14:17

其實報Oxbridge, 選擇那間書院 (college) 係致勝關鍵!入得個D個個都三四個A*。38/45,G5應該吾收!

作者: liverpool2023    時間: 24-3-21 15:00

FNN 發表於 24-3-21 14:17
其實報Oxbridge, 選擇那間書院 (college) 係致勝關鍵!入得個D個個都三四個A*。38/45,G5應該吾收!
...

即係選啲唔駛考入學試、少人揀既college?

作者: Poyau    時間: 24-3-22 12:51

liverpool2023 發表於 24-3-20 16:51

These are the fancy private schools sending the most students to Oxbridge in 2024

https://thetab.com/uk/2024/03/05/these-are-the-fancy-private-schools-sending-the-most-students-to-oxbridge-in-2024-356164

These are the private schools sending the most students to Oxbridge in 2024:

1. Westminster School – 81 offers

2. Eton College – 48 offers

3. St Paul’s Girl’s School – 46 offers

4. King’s College School – 41 offers

5. The Perse School – 36 offers

6. Highgate School – 30 offers

7. Wycombe Abbey School – 26 offers

8. Magdalen College School – 26 offers

9. North London Collegiate School – 24 offers

10. Brighton College – 24 offers

11. St Paul’s School – 22 offers

12. Winchester College – 21 offers

13. Sevenoaks School – 21 offers

14. Manchester Grammar School – 21 offers

15. Latymer Upper School – 21 offers

16. Wellington College – 20 offers

17. Dulwich College – 20 offers

18. Alleyn’s School – 19 offers

19. Oundle School – 18 offers

20. Cheltenham Ladies College – 17 offers

作者: liverpool2023    時間: 24-3-22 12:55

Poyau 發表於 24-3-22 12:51
These are the fancy private schools sending the most students to Oxbridge in 2024

https://thetab.c ...

OIC竟然榜上無名!
但我見近來好熱捧,好多人轉跑道去OIC
榜尾的有17人進Oxbridge
那意味著在OIc考top 16的,是有機會
但不知道OIC一級多少人?

作者: RainyRice    時間: 24-3-22 13:20

請問以下解讀是否正確?謝謝指教。
PG predicted grade (是否IB DSE IAL都有?)
PS personal statement
CO conditional offer

作者: liverpool2023    時間: 24-3-22 14:21

RainyRice 發表於 24-3-22 13:20
請問以下解讀是否正確?謝謝指教。
PG predicted grade (是否IB DSE IAL都有?)
PS personal statement

是呀!
但PG我就知道DSE不一定有,看學校,我們學校要申請的才有

作者: Poyau    時間: 24-3-22 16:17

liverpool2023 發表於 24-3-22 12:55
OIC竟然榜上無名!
但我見近來好熱捧,好多人轉跑道去OIC
榜尾的有17人進Oxbridge

OIC Oxbridge 取錄/申請數字如下

School Ox | Cam || Oxbridge
--------------------------------------------------------
18880 OIC 3/19 | 9/44 || 12/63
17461 CSFC [<3]/30 | 4/54 || [<7]/84

Oxford
https://public.tableau.com/app/profile/sdma.oxford.university/vizzes

https://public.tableau.com/views/UniversityofOxford-UCASApplyCentre2022/UCASApplyCentre?:embed=y&:display_count=yes&:showTabs=y&:showVizHome=no

https://public.tableau.com/views/UniversityofOxford-UCASApplyCentreApplications_0/UCASApplyCentre?:embed=y&:showVizHome=no&:showTabs=y&:display_count=y&:display_static_image=y&:bootstrapWhenNotified=true

Cambridge
https://www.undergraduate.study.cam.ac.uk/apply/statistics

https://www.undergraduate.study.cam.ac.uk/sites/www.undergraduate.study.cam.ac.uk/files/publications/undergraduate_admissions_by_apply_centre_2022_cycle.pdf

作者: liverpool2023    時間: 24-3-22 17:05

Poyau 發表於 24-3-22 16:17
OIC Oxbridge 取錄/申請數字如下

School Ox | Cam || Oxbridge

基數很少,機率不低

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5