教育王國

標題: 2024 DSE 備戰分享區—加油 [打印本頁]

作者: wonderbaby    時間: 22-7-25 18:10     標題: 2024 DSE 備戰分享區—加油

2024係改革後第一屆
唔知大學點計分,家長同學生都係摸索中,唯有學生做好本份備戰

大家可以係呢到互相支持,打氣

作者: 妹妹頭    時間: 22-7-25 18:40

wonderbaby 發表於 22-7-25 18:10
2024係改革後第一屆
我女都係2024 DSE
作者: zitaeric    時間: 22-7-26 09:34     標題: 回覆樓主:

你地放暑假未

作者: Augesttime    時間: 22-7-26 11:09     標題: 回覆樓主:

嘩!咁快就2024開舖

作者: babychin    時間: 22-7-26 17:38

我女都係2024/25 果屆DSE

作者: 妹妹頭    時間: 22-7-26 18:08

zitaeric 發表於 22-7-26 09:34
你地放暑假未
我女5/8家長會,之後就放。
作者: Icyanson0609    時間: 22-7-26 23:11

同大家say hi 。呢家隔日就入呢邊睇下dse 消息

作者: zitaeric    時間: 22-7-26 23:39     標題: 回覆樓主:

今年成八月頭兩星期仲要返,得好少暑假

作者: 午餐肉    時間: 22-7-27 12:06

Hi, 我仔都係2024DSE 考生
作者: Queenielam88    時間: 22-7-27 12:28

大家好! 過多一個月佢地就升中五,時間過得超快! 你地小朋友讀梗幾多科呀,有冇諗住drop科呀? 我地electives有phy, chem, bio, M1 和 music,考慮梗drop邊科,頭痛ing
作者: abcbb    時間: 22-7-27 13:00

hi, 我囡都係升中五, 我為佢科Phy 煩緊
作者: 妹妹頭    時間: 22-7-27 13:21

Queenielam88 發表於 22-7-27 12:28
大家好! 過多一個月佢地就升中五,時間過得超快! 你地小朋友讀梗幾多科呀,有冇諗住drop科呀? 我地elective ...
我女讀Econ,geog,bafs,M1,暫時冇諗住drop
作者: 午餐肉    時間: 22-7-27 15:00

回覆 Queenielam88 的帖子

好快就中五生.    又驚又喜, 面對DSE考試
作者: waiman222    時間: 22-7-28 16:56

報到!時間過得真快,好快就升S5了,大家加油

作者: joyss    時間: 22-7-28 22:53

回覆 Queenielam88 的帖子

我仔和貴公子的elective 完全一樣, 我都念緊drop唔drop住, 和drop那一科。我想佢drop music但佢話有興趣想繼續讀
作者: twobirds    時間: 22-7-29 06:08

2024係改革後第一屆

我仔都係今年升中五,眨吓眼咁,中四呢一年不知不覺間已經快結束!有啲唔捨得咁快到中五啦⋯⋯

作者: phoebepyl    時間: 22-7-30 22:31

回覆 wonderbaby 的帖子

我囡都係2024,可能今次考試成績麻麻,以前叫佢補習點都唔肯,而家竟然自己話要補全科(中英數phy chem bio),話最多辛苦多年幾。想請問大家有冇補習社for 升中五Dse在深水埗區?最好是近九龍塘或美孚。謝謝🙏😘
作者: 妹妹頭    時間: 22-7-30 22:47

phoebepyl 發表於 22-7-30 22:31
回覆 wonderbaby 的帖子

我囡都係2024,可能今次考試成績麻麻,以前叫佢補習點都唔肯,而家竟然自己話要補 ...
依家咁急,我諗你要每科專科專補,或者私補,至有成效。
作者: 妹妹頭    時間: 22-7-31 18:15

你地會唔會考慮睇下自資學位?定係一心一意Jupas
作者: fatfatlam    時間: 22-7-31 19:30

2024係改革後第一屆

我女都係2024, 我都未知大學收生制度

作者: Queenielam88    時間: 22-7-31 23:21

妹妹頭 發表於 22-7-31 18:15
你地會唔會考慮睇下自資學位?定係一心一意Jupas

我地目標係三大加理工 希望佢中五開始發奮,生生性性!

作者: elbk    時間: 22-8-1 16:15

大家好,我仔仔也是2024 dse

作者: elbk    時間: 22-8-1 16:18

我對升學完全唔識,都唔知點入手好,仲有補習,又唔知邊間好?
煩緊英文科,好擔心

作者: mi_mi_    時間: 22-8-3 12:45

大家好,我個仔都係2024 DSE

作者: LovelyBB06    時間: 22-8-7 11:34

升中五了,我個仲未開始發奮,點算
作者: 妹妹頭    時間: 22-8-7 11:49

LovelyBB06 發表於 22-8-7 11:34
升中五了,我個仲未開始發奮,點算
學校有佢地辦法既
作者: cy36baby    時間: 22-8-10 23:13

2024 DSE 考生家長報到

作者: 妹妹頭    時間: 22-8-11 07:45

見到今年Jupas放榜,見大部份朋友都係好消息,真開心。但又諗起2年後到我地,又開始擔心。
作者: mwk317    時間: 22-8-11 13:52

如果去到2024 DSE 年代,佢唔係通常放榜六科幾多分?(包括埋中英數通識合格)
作者: chitchit0520    時間: 22-8-11 19:52

作者: dandan2006    時間: 22-8-11 21:02

2024DSE
大家仔女有去補習社補習嗎?
定私補呢?
作者: Queenielam88    時間: 22-8-12 12:14

chitchit0520 發表於 22-8-11 19:52
目標要幾分先可以達到呢?

我計過有2科5或5+跟住餘下5科有4都應該入得到。希望我呢個目標唔係妄想喇

作者: chitchit0520    時間: 22-8-12 12:39

作者: Queenielam88    時間: 22-8-12 12:56

chitchit0520 發表於 22-8-12 12:39
我都係俾呢個目標阿仔,大前題係佢目標只係文史哲呢啲唔算熱門科目,如果理工三寶呢啲係呀得啊!

咁你係 ...

係呀,呢個成績理大3寶一定唔敢諗。我地啲期望比較卑微只係入到關於science嘅科目就得,最好就夠分入到有關AI科目。但如果佢話想讀CU Music我地都奈佢唔何,只要佢有心讀乜都得。

現在睇得太多喇,好多年青人讀嗰科畢業但出社會又唔係做嗰科,讀大學都係興趣行先!

作者: chitchit0520    時間: 22-8-12 13:00

作者: LovelyBB06    時間: 22-8-13 16:17

2024dse冇了通識科,希望快d出新的大學收生要求比我們參考啦!唔知點計分好迷惘
作者: Queenielam88    時間: 22-8-13 21:50

LovelyBB06 發表於 22-8-13 16:17
2024dse冇了通識科,希望快d出新的大學收生要求比我們參考啦!唔知點計分好迷惘 ...

好幾間大學都出咗2024收生標準,其實都冇乜大改變,主要都係照舊best 5 or best 6再加公民科要合格。

作者: LovelyBB06    時間: 22-8-13 22:45

Queenielam88 發表於 22-8-13 21:50
好幾間大學都出咗2024收生標準,其實都冇乜大改變,主要都係照舊best 5 or best 6再加公民科要合格。
...
明白,謝謝
作者: belle2004    時間: 22-8-14 11:23

Hi! 我女都係2024DSE考生 、而家煩緊佢啲副科,叫佢搵補習又懶懶閒,我搵又話唔去

作者: ahjoechan    時間: 22-8-19 13:50

打咭留毛

作者: 830mama    時間: 22-8-20 22:36     標題: 回覆樓主:

hello大家好,我仔新學期都係升中五,大家可以交流下

作者: Icyanson0609    時間: 22-8-26 12:09

收到學校通知9月開始返全日.
作者: cherry媽咪    時間: 22-8-26 14:33

作者: Mat_Dad    時間: 22-8-26 15:17     標題: 回覆樓主:

時間過得真快,我仔也是2014 DSE

作者: bb630    時間: 22-8-27 12:15

細仔都係2024DSE,  呢兩年都係一舊雲咁上堂,希望新學年發奮啦!最慘佢連大學想揀咩科都無頭緒
作者: 妹妹頭    時間: 22-8-27 13:01

bb630 發表於 22-8-27 12:15
細仔都係2024DSE,  呢兩年都係一舊雲咁上堂,希望新學年發奮啦!最慘佢連大學想揀咩科都無頭緒 ...
你可以問下佢將來想做邊行?工程?商業?教書?
作者: bb630    時間: 22-8-27 17:38

妹妹頭 發表於 22-8-27 13:01
你可以問下佢將來想做邊行?工程?商業?教書?
同佢講呢啲佢永遠嫌我煩,成日話到時先算。

作者: 妹妹頭    時間: 22-8-27 18:34

bb630 發表於 22-8-27 17:38
同佢講呢啲佢永遠嫌我煩,成日話到時先算。
女仔可能好d,阿女中二已同我講,讀商,大學讀BBA,所以中四選科已明確知道選咩釋手。但我依家驚佢唔夠分入BBA
作者: gracelam    時間: 22-8-27 19:03

妹妹頭 發表於 22-8-27 18:34
女仔可能好d,阿女中二已同我講,讀商,大學讀BBA,所以中四選科已明確知道選咩釋手。但我依家驚佢唔夠分入 ...

3大bba唔需要好高分㗎喎,數學同M科有加權,其他有4,操數學2科有5 or 5+已入到

作者: 妹妹頭    時間: 22-8-27 19:14

gracelam 發表於 22-8-27 19:03
3大bba唔需要好高分㗎喎,數學同M科有加權,其他有4,操數學2科有5 or 5+已入到
...

佢英文最多得4,可能只有3佢依家最有把握都係2科數,同bafs
作者: gracelam    時間: 22-8-27 20:08

妹妹頭 發表於 22-8-27 19:14
佢英文最多得4,可能只有3佢依家最有把握都係2科數,同bafs

英文3唔緊要,best 5 中位數有4.X分,2科數十1科X有5,其他4已經OK

作者: 妹妹頭    時間: 22-8-27 20:23

gracelam 發表於 22-8-27 20:08
英文3唔緊要,best 5 中位數有4.X分,2科數十1科X有5,其他4已經OK
我會叫阿女比心機,多謝你。
作者: gracelam    時間: 22-8-27 20:42

妹妹頭 發表於 22-8-27 20:23

加油

作者: happyLC2006    時間: 22-8-30 21:46     標題: 回覆樓主:

大家好!我女都係新學年升中五,請多多指教
想問下大家仔女有冇去睇各大學的open day呢?

作者: abcbb    時間: 22-8-31 15:59

妹妹頭 發表於 22-8-27 20:23
今年中大BBA, 3科5, 其他科4, 已經收左.  
作者: 妹妹頭    時間: 22-8-31 18:12

abcbb 發表於 22-8-31 15:59
今年中大BBA, 3科5, 其他科4, 已經收左.

今年考生少。往年冇26分,都唔駛諗
作者: queyeung    時間: 22-8-31 19:28

到(emoji)‍♀️

作者: Chiuchoiluck    時間: 22-9-1 15:03

升中5的開學日.  報到
作者: 妹妹頭    時間: 22-9-2 08:11

Chiuchoiluck 發表於 22-9-1 15:03
升中5的開學日.  報到

我女話今年英文科係雙老師教,問過朋友仔仔果間男校都係,你地係唔係?
作者: JJDBB    時間: 22-9-2 16:14

gracelam 發表於 22-8-27 19:03
...

其實Mark定目標,真係夠分多些就搞掂!

作者: monsterparentss    時間: 22-9-2 17:21     標題: 回覆樓主:

呀仔中五,大學仲唔知想讀咩科嘅報到

作者: pingping1128    時間: 22-9-2 18:05     標題: 回覆樓主:

有冇人想報遵理Billy Ng英文?我有幾張課程現金卷$400可免費送出,只限新生使用,每次用1張

作者: 妹妹頭    時間: 22-10-14 07:19

pingping1128 發表於 22-9-2 18:05
有冇人想報遵理Billy Ng英文?我有幾張課程現金卷$400可免費送出,只限新生使用,每次用1張
...
岩岩開左家長會,老師比左DSE同校內分數對照表家長睇,我開始擔心阿女升唔升到大學,佢都話今年要努力d。
作者: Mama1398    時間: 22-10-14 13:02

monsterparentss 發表於 22-9-2 17:21
呀仔中五,大學仲唔知想讀咩科嘅報到

我個仔一樣,佢還未有方向。

作者: 午餐肉    時間: 22-10-17 14:37

回覆 妹妹頭 的帖子

我地到而家仲未有家長日,.我都想了解下亞仔學校成績,比較佢係DSE分數

作者: Junjun7    時間: 22-11-3 15:36

Hi!2024一齊加油呀
作者: 妹妹頭    時間: 22-11-3 18:53

Junjun7 發表於 22-11-3 15:36
Hi!2024一齊加油呀
你地公子小姐開始上軌道未呀?我果個仲係唔嗲唔吊,皇帝唔急太監急。
作者: wonderbaby    時間: 22-11-3 22:48

口有講要勤力架,但實際上就(emoji)

作者: monsterparentss    時間: 22-11-7 23:33     標題: 回覆樓主:

大家有冇去information day呀?我仔去咗港大同科大,揀科都有小小眉目,不過佢話仲有時間,可以再諗下

作者: 妹妹頭    時間: 22-11-8 06:57

monsterparentss 發表於 22-11-7 23:33
大家有冇去information day呀?我仔去咗港大同科大,揀科都有小小眉目,不過佢話仲有時間,可以再諗下 :wah ...
我地去左港大,城大同浸大,因為中大同理大撞正比賽去唔到。
作者: Junjun7    時間: 22-11-8 11:35

妹妹頭 發表於 22-11-3 18:53
你地公子小姐開始上軌道未呀?我果個仲係唔嗲唔吊,皇帝唔急太監急。
我家小姐今年特別忙,平均日日瞓得5個零鐘頭
作者: 妹妹頭    時間: 22-11-8 13:04

Junjun7 發表於 22-11-8 11:35
我家小姐今年特別忙,平均日日瞓得5個零鐘頭
開始發力溫書,是好事
作者: Junjun7    時間: 22-11-8 15:58

妹妹頭 發表於 22-11-8 13:04
開始發力溫書,是好事
太辛苦喇,到考DSE果時應該瞓得仲少,希望到時有所回報
作者: kapocarol    時間: 22-11-9 11:45

Queenielam88 發表於 22-7-27 12:28
大家好! 過多一個月佢地就升中五,時間過得超快! 你地小朋友讀梗幾多科呀,有冇諗住drop科呀? 我地elective ...

我個仔都係讀呢幾科,今日交信drop咗Physics, 因為興趣不大。

作者: Queenielam88    時間: 22-11-9 12:40

kapocarol 發表於 22-11-9 11:45
我個仔都係讀呢幾科,今日交信drop咗Physics, 因為興趣不大。
你地可以升咗中五先交信drop科,我地開學前已告知學校drop bio,而家變相輕鬆咗有空堂時間温下書,可專攻8科。
作者: kapocarol    時間: 22-11-9 12:59

Queenielam88 發表於 22-11-9 12:40
你地可以升咗中五先交信drop科,我地開學前已告知學校drop bio,而家變相輕鬆咗有空堂時間温下書,可專攻8 ...

阿仔今年中五,待上學期測驗後交了信drop科,希望多啲時間應該Bio, Chem及M1

作者: kapocarol    時間: 22-11-9 13:01

pingping1128 發表於 22-9-2 18:05
...

幾時到期?

作者: kapocarol    時間: 22-11-9 13:06

abcbb 發表於 22-7-27 13:00
hi, 我囡都係升中五, 我為佢科Phy 煩緊

我個仔今年中五,最後drop咗Physics

作者: kirstyau    時間: 22-11-13 22:31

中五開始忙到爆,女今年仲玩多左校內外活動(義工, Debate,社際活動,師友計劃…),仲要補N個習。

入大直路不敢鬆懈,好彩妹今年開始自動波,唔洗我理,專心睇實個大,做佢秘書,d堂調到九彩。
作者: 妹妹頭    時間: 22-11-14 07:11

kirstyau 發表於 22-11-13 22:31
中五開始忙到爆,女今年仲玩多左校多校內活動(義工, Debate,社際活動,師友計劃…),仲要補N個習。

入 ...
我女都係好忙,忙課外野,都未正式溫書,好彩功課尚算應付到,但溫書仲係好懶,我都冇眼睇。
作者: 2jkidsfather    時間: 22-11-14 10:23

kirstyau 發表於 22-11-13 22:31
中五開始忙到爆,女今年仲玩多左校內外活動(義工, Debate,社際活動,師友計劃…),仲要補N個習。

入大 ...
中五是最後enjoy school activities 的時候

作者: kirstyau    時間: 22-11-14 10:28

2jkidsfather 發表於 22-11-14 10:23
中五是最後enjoy school activities 的時候
女話唔想畢業 佢好鍾意學校,話如果將來教書要返去教。
作者: kirstyau    時間: 22-11-14 10:42

妹妹頭 發表於 22-11-14 07:11
我女都係好忙,忙課外野,都未正式溫書,好彩功課尚算應付到,但溫書仲係好懶,我都冇眼睇。 ...
開始左form test,就係知家姐時間管理差,補習算係頂住當溫習唔好甩。
作者: 2jkidsfather    時間: 22-11-14 10:46

kirstyau 發表於 22-11-14 10:28
女話唔想畢業 佢好鍾意學校,話如果將來教書要返去教。
當然,學校有幾好,外人不會知道

作者: twobirds    時間: 22-11-14 13:10

妹妹頭 發表於 22-11-14 07:11
我女都係好忙,忙課外野,都未正式溫書,好彩功課尚算應付到,但溫書仲係好懶,我都冇眼睇。 ...

我仔中五今年突然湧現出鬥心,教訓細佬話科科都要努力到最好!呢啲係咪叫開竅了

作者: Junjun7    時間: 22-11-16 12:36

回覆 twobirds 的帖子

作者: 妹妹頭    時間: 22-11-20 13:19

岩岩出左第一次PG,阿女各科都Ok,只係英文得2.9,好驚好擔心。
作者: 2jkidsfather    時間: 22-11-20 13:22

妹妹頭 發表於 22-11-20 13:19
岩岩出左第一次PG,阿女各科都Ok,只係英文得2.9,好驚好擔心。
2.9?

為何有點數?

作者: 妹妹頭    時間: 22-11-20 13:31

回覆 2jkidsfather 的帖子

學校話用果個系統係會出點數。
作者: 小飛亞    時間: 22-11-20 15:40

回覆 妹妹頭 的帖子

四捨五入,甘可能有3
作者: 妹妹頭    時間: 22-11-20 16:00

小飛亞 發表於 22-11-20 15:40
回覆 妹妹頭 的帖子

四捨五入,甘可能有3
3都唔穩陣
作者: kirstyau    時間: 22-11-21 00:37

回覆 妹妹頭 的帖子

有冇搵補習,因為我女相反弱中,我都唔望佢高分,搵個大學姐姐主力操閱讀理解補充,跟下12篇範文,再買YY Lam作文教學片睇,希望女吸收到多少。
作者: 妹妹頭    時間: 22-11-21 06:55

kirstyau 發表於 22-11-21 00:37
回覆 妹妹頭 的帖子

有冇搵補習,因為我女相反弱中,我都唔望佢高分,搵個大學姐姐主力操閱讀理解補充,跟 ...
阿女英文有私補,如果唔補可能仲屎,佢不嬲自細都怕英文,都冇辦法。
作者: 2jkidsfather    時間: 22-11-23 20:32

妹妹頭 發表於 22-11-21 06:55
阿女英文有私補,如果唔補可能仲屎,佢不嬲自細都怕英文,都冇辦法。
多做練習,特別是 paper 1 & 3
加油!

作者: Fafa128    時間: 22-12-14 18:01

請問大家有冇中文科私補或補習社好介紹?

作者: mimiho20002000    時間: 22-12-20 13:57

Fafa128 發表於 22-12-14 18:01
請問大家有冇中文科私補或補習社好介紹?

我大仔以前補 Andrew Yim, 最後攞到*,不過佢話其實學校個中文老師教得好好,細仔而家都跟佢補呢個老師,其實我唔知好唔好,網上亦都有人話佢麻麻。just for your reference.

作者: 2jkidsfather    時間: 22-12-20 15:48

mimiho20002000 發表於 22-12-20 13:57
我大仔以前補 Andrew Yim, 最後攞到*,不過佢話其實學校個中文老師教得好好,細仔而家都跟佢補呢個老師, ...
點解攞到*係關補習老師事嘅?
作者: mimiho20002000    時間: 22-12-20 17:20

回覆 2jkidsfather 的帖子

No, I didn't mean to stipulate a causal relationship there, and indeed I did state that his Chinese teacher at school is good.  I only intend to provide information for reference of EK members.  
作者: kirstyau    時間: 22-12-20 22:34     標題: 回覆樓主:

估大部分中學聖誕後考試,女聽日開始放假,感覺好多野溫+補習+睇片。希望女攪好時間管理, 依家感覺樣樣都急,迫都埋身,樣樣掂下, 頭痛醫頭,腳痛醫腳

作者: 妹妹頭    時間: 22-12-20 22:42

kirstyau 發表於 22-12-20 22:34
估大部分中學聖誕後考試,女聽日開始放假,感覺好多野溫+補習+睇片。希望女攪好時間管理, 依家感覺樣樣都 ...
我女都係聖誕假後就考試,感覺佢仲未開turbo,學校就幫到好多,假期會返去補課,希望佢快d識安排自己溫書時間。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5