教育王國

標題: 高中中文,英文補習 [打印本頁]

作者: kkv408    時間: 22-9-15 08:35     標題: 高中中文,英文補習

想問yylam 補習可以嗎?聽人講會教答題技巧,是嗎?
佢係專操卷一閱讀理解,還是卷二寫作都會操?
最近見思齊教育sale中文補習,話協恩狀元有去佢地補習社補,係咪真係有幫助?

另外,有冇英文補習社介紹?

作者: hugub    時間: 22-9-16 09:49

kkv408 發表於 22-9-15 08:35
想問yylam 補習可以嗎?聽人講會教答題技巧,是嗎?
佢係專操卷一閱讀理解,還是卷二寫作都會操?
最近見思 ...
思齊中三時補過麻麻地,好多同學中四開始補yylam但我就幫阿女選擇左另一位導師,我覺得教得唔錯
英文我女一向私補,但見好多人補Calvin sun

作者: YolandaTam    時間: 22-9-16 10:49

hugub 發表於 22-9-16 09:49
思齊中三時補過麻麻地,好多同學中四開始補yylam但我就幫阿女選擇左另一位導師,我覺得教得唔錯
英文我女一 ...

師妹媽咪你哋遇到嘅情況唔出奇
思齊同狀元影相嗰幾位,我女喺我哋學校同其中一兩位同組中文(我女死都唔肯補語文,超 hea)佢話呢幾位同學中文一向強,去思齊只係保住5**。其實佢哋有差唔多三份一至半級人去呢間補,都唔見得5率有明顯提升。
睇嚟思齊都係比較適合追星(*)族。

作者: kkv408    時間: 22-9-16 16:35

YolandaTam 發表於 22-9-16 10:49

佢地講到入到去補,有80%拎5*,我以為思齊真係咁勁,我仔中五,評估中文3,英文3,想有大進步,又冇時間逐間試,所以想比佢中五補習下

作者: kkv408    時間: 22-9-16 16:37

英文我女一 ...

yylam好多身邊同學報,不過佢係大班教,而且好快full,如果我報都vedio班。
我試下留意Calvin Sun先,謝謝

作者: hugub    時間: 22-9-16 17:47

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: maggieho516    時間: 22-9-18 17:47

作者: high    時間: 22-9-23 22:06

作者: miriam    時間: 22-9-24 00:31

版主按:含有PM回文,請看基本版規第一項
作者: kkv408    時間: 22-9-25 10:07

miriam 發表於 22-9-24 00:31
版主按:含有PM回文,請看基本版規第一項

邊度可以睇到版規?

作者: miriam    時間: 22-9-25 13:52

kkv408 發表於 22-9-25 10:07
邊度可以睇到版規?
教育王國基本版規

作者: 天使之心02    時間: 23-2-20 08:05

kkv408 發表於 22-9-16 16:37
yylam好多身邊同學報,不過佢係大班教,而且好快full,如果我報都vedio班。
我試下留意Calvin Sun先,謝謝 ...

請問Calvin Sun係邊間補習社呀?謝謝

作者: Happyhappylive    時間: 23-4-20 15:54

天使之心02 發表於 23-2-20 08:05
請問Calvin Sun係邊間補習社呀?謝謝

你上高登打佢名就有.嘉X教育

作者: LoveCorgi2    時間: 23-6-20 23:38

英文我女一 ...

請問另一位是那一位呢?

作者: kirstyau    時間: 23-6-21 00:11

kkv408 發表於 22-9-16 16:35
佢地講到入到去補,有80%拎5*,我以為思齊真係咁勁,我仔中五,評估中文3,英文3,想有大進步,又冇時間逐 ...

好老實, 語文科(中/英)我覺得難靠補習操到攞☆,如本身唔好(音:耗),唔睇書。可能因為係女身上睇到,鍾意既只睇書零補習唔洗溫書都有望攞☆。唔睇書個科完全感覺到拉牛上樹,但求私補操到4-5。
又或者咁講,時間唔夠用,我寧願女放喺感覺付出收成正比既選修科,語文科感覺就算放好多時間都唔一定收成正比。

英文 可以試Tyler,我都係見班中學生講到好得由英文一般提升上去。因為出面出名個D 補開名校,本身學生都唔弱。

作者: zitaeric    時間: 23-6-21 10:01

kirstyau 發表於 23-6-21 00:11

好老實, 語文科(中/英)我覺得難靠補習操到攞☆,如本身 ...

贊成。
我個起學校,教佢英文係位外藉老師,用好多方法增加佢地生字量,每月仲要個別同老師交流讀嗰咩書,功課好多要睇個幾兩個鐘片,要問片內容,女話老師教得好好,全班同學英文都係5或以上,最近一次女作文幾近滿分,speaking 好過外語嗰班同學分數,所以英文科吾係一定補習去操卷就有用,喜愛閱讀,用對方法,吾可一年半截。不過我記得我讀書時都流行用名師,佢地有基本框架,基本嘢,跟住背哂佢,合格係必定,但拎高grade,嗰位同學應該原本英文都己經有返咁上下,只係想拎更高星,收下有冇貼史,人補我補,吾好執輸心態。
中文阿女有補思X, 過補佐好短,佢地學校英文勁,中文就屎,所以佢都想試吓補,佢上完文言文,對我講,話好似見到新天地,好誇吧,你吔太屎,所以少少都話好,不過上了,她喜歡有信心佐,作文ok成績,就繼續。

作者: johnwooo    時間: 23-6-21 11:09

zitaeric 發表於 23-6-21 10:01
贊成。
我個起學校,教佢英文係位外藉老師,用好多方法增加佢地生字量,每月仲要個別同老師交流讀嗰咩書, ...
請問有冇話思X邊位中文導師較好?
作者: zitaeric    時間: 23-6-21 11:36

johnwooo 發表於 23-6-21 11:09
請問有冇話思X邊位中文導師較好?

個個年級都係嗰個教,可以試吓有暑假班

作者: Rpp    時間: 23-6-21 14:20

YolandaTam 發表於 22-9-16 10:49

我女中一補過幾個月,佢講補底ok,成班都係個底好差的補,學校教嘅深過思齊既。

作者: hugub    時間: 23-6-21 15:03

LoveCorgi2 發表於 23-6-20 23:38
請問另一位是那一位呢?
覆左你
作者: 阿四媽    時間: 23-6-21 19:24     標題: 回覆樓主:

請問有沒有人試過British C的DSE英文班?好唔好?

作者: 阿四媽    時間: 23-6-21 19:26     標題: 回覆樓主:

請問British C的英文DSE班好唔好?

作者: connielamyee    時間: 23-8-2 13:44

kkv408 發表於 22-9-16 16:37
我試下留意Calvin Sun先,謝謝 ...

Calvin Sun 係補底?

作者: fannyfanny^^    時間: 23-8-10 11:04

想知有邊個推介?

作者: mebebe    時間: 23-11-21 12:57

英文我女一 ...

請問你報左邊位老師補中文? thx!

作者: hugub    時間: 23-11-21 17:38

mebebe 發表於 23-11-21 12:57
請問你報左邊位老師補中文? thx!
你想問思齊定中四後?
中四後我女補左英皇徐永豪

作者: fishballbaby    時間: 24-1-4 20:58

hugub 發表於 23-11-21 17:38
你想問思齊定中四後?
中四後我女補左英皇徐永豪

徐永豪好嗎?
我囝中四,中文弱,大約只是2,想補底,YY是否不適合?

作者: hugub    時間: 24-1-5 17:21

fishballbaby 發表於 24-1-4 20:58
徐永豪好嗎?
我囝中四,中文弱,大約只是2,想補底,YY是否不適合?
我覺得補底徐永豪做得好好,我仔第一次考放榜得2, retake 朋友介紹去補徐永豪,補左9個月,一心只求合格可以再聯招上大學, 結果喜出望外考到4
個女中文一向麻麻,補完徐永豪順利過關入到大學

作者: fishballbaby    時間: 24-1-5 17:30

hugub 發表於 24-1-5 17:21
我覺得補底徐永豪做得好好,我仔第一次考放榜得2, retake 朋友介紹去補徐永豪,補左9個月,一心只求合格可以再 ...

謝謝你回覆!我囝的閱讀理解部分比較弱,徐永豪的課程多唔多這部分的?
因為有JM說YY多數教作文,閱讀理解較少,加上小兒中文弱,又驚跟唔上,似乎不適合。
阿囝其他科成績不錯,唯獨是中文,由小學到現在對住中文也好似絕緣體咁,現在中四了,不得不緊張起來。

作者: fishballbaby    時間: 24-1-6 13:49

hugub 發表於 24-1-5 17:21
我覺得補底徐永豪做得好好,我仔第一次考放榜得2, retake 朋友介紹去補徐永豪,補左9個月,一心只求合格可以再 ...

我同阿囝商討後,決定報徐永豪

作者: Fafa128    時間: 24-1-11 15:55

hugub 發表於 23-6-21 15:03
覆左你

介唔介意講比我知,謝謝

作者: Fafa128    時間: 24-1-11 15:58

Fafa128 發表於 24-1-11 15:55
介唔介意講比我知,謝謝

知道了,謝謝

作者: fishballbaby    時間: 24-1-24 16:43     標題: 回覆樓主:

如果大家打算報除永豪,不要報on-line class,live會好啲

作者: johnwooo    時間: 24-1-25 08:02

fishballbaby 發表於 24-1-24 16:43
如果大家打算報除永豪,不要報on-line class,live會好啲
點解?  內容唔係同live  一樣?
作者: fishballbaby    時間: 24-1-28 00:15

johnwooo 發表於 24-1-25 08:02
點解?  內容唔係同live  一樣?

你打算報online? 如果是的話我才pm你我所遇到的情況,等你有更好的選擇

作者: muima    時間: 24-1-28 08:42

fishballbaby 發表於 24-1-28 00:15
你打算報online? 如果是的話我才pm你我所遇到的情況,等你有更好的選擇

可唔可以都話我知,我仔都打算報online

作者: johnwooo    時間: 24-1-28 12:25

fishballbaby 發表於 24-1-28 00:15

麻煩告知

作者: tung0409    時間: 24-3-18 21:19

回覆 fishballbaby 的帖子

你好, 請問孩子是否補了徐永豪?暫時覺得點?我有2女兒, 家姐成績比較好補問yylam, 阿妹係屋企聽過家姐上online話yy講書實在太快, 妹成績亦較弱, 我搵緊中文補底班俾佢, 想知徐老師是否合適, 謝謝你分享

作者: fishballbaby    時間: 24-3-19 08:27

tung0409 發表於 24-3-18 21:19

你好, 請問孩子是否補了徐永豪?暫時覺得點?我有2女兒, 家姐成績比較好補問yylam ...

兩者比較過,我囝喜歡上YY多啲,我囝也是中文弱,但是也可跟得上,其實YY只是講嘢的速度快,但是課堂有趣,令我囝不太喜歡中文的人也願意聽。

作者: doublet531    時間: 24-3-31 09:27

我仔補過yylam都覺得佢太快,同埋啲筆記太厚好似無重點咁。加上佢理解能力較弱,最後搵了個私補,花多點時間係閱讀理解到。
作者: tung0409    時間: 24-4-10 11:28

十分感謝你的回覆, 即是現在囝囝已冇報徐永豪轉報yy了?

作者: hellohappy    時間: 24-4-12 16:24

請問有冇人試過仲尼英文?
作者: pypy405    時間: 24-4-15 21:49

hellohappy 發表於 24-4-12 16:24
請問有冇人試過仲尼英文?

I want to know too thx

作者: juliho    時間: 24-5-6 19:42

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5