教育王國

標題: 副學士出CO [打印本頁]

作者: 妹妹頭    時間: 24-2-25 14:07     標題: 副學士出CO

請問副學士選商科,幾時會出CO?會唔會Jupas放榜前會出?
作者: mcl233    時間: 24-2-26 18:51

妹妹頭 發表於 24-2-25 14:07
請問副學士選商科,幾時會出CO?會唔會Jupas放榜前會出?

JUPAS放埋榜仲出CO?7月都DSE成績出咗~

作者: tt28    時間: 24-2-26 21:13

回覆 妹妹頭 的帖子

我哋1月尾時已收到副學士Conditional offer, 但不是商科
作者: 妹妹頭    時間: 24-2-26 21:14

tt28 發表於 24-2-26 21:13
回覆 妹妹頭 的帖子

我哋1月尾時已收到副學士Conditional offer, 但不是商學
咁係咪要交左留位費先?
作者: tt28    時間: 24-2-26 21:20

回覆 妹妹頭 的帖子

不用
作者: 妹妹頭    時間: 24-2-26 21:36

tt28 發表於 24-2-26 21:20
回覆 妹妹頭 的帖子

不用
Thanks.
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 24-2-27 09:46

妹妹頭 發表於 24-2-25 14:07

妳囡囡今年先考DSE咋喎,咁快問
唔駛擔心,而家上大學真係唔算太難,加油呀

作者: 妹妹頭    時間: 24-2-27 11:41

洋蔥頭媽咪 發表於 24-2-27 09:46
妳囡囡今年先考DSE咋喎,咁快問
唔駛擔心,而家上大學真係唔算太難,加油呀
見佢仲未發力,好驚。
作者: chanwendy    時間: 24-2-27 15:11

妹妹頭 發表於 24-2-27 11:41
見佢仲未發力,好驚。
我女都仲未發力, MOCK 都唔算考得好. 但我未報副學士, 諗住考埋放埋榜真係唔OK先去報添.
作者: wonderbaby    時間: 24-2-27 15:24

chanwendy 發表於 24-2-27 15:11
我女都仲未發力, MOCK 都唔算考得好. 但我未報副學士, 諗住考埋放埋榜真係唔OK先去報添. ...

留意日期
24/5-8/7係第二輪報名
10/7先出DSE成績

作者: chanwendy    時間: 24-2-27 16:33

wonderbaby 發表於 24-2-27 15:24
留意日期
24/5-8/7係第二輪報名
10/7先出DSE成績
謝謝通知, 我本來諗住考晒試先慢慢研究.
作者: wonderbaby    時間: 24-2-27 16:36

chanwendy 發表於 24-2-27 16:33
謝謝通知, 我本來諗住考晒試先慢慢研究.

我本來都想報名,但見到你話過埋考完出埋成績先報又覺得提議幾好。
咪睇下幾時截止囉,原來出成績前要申請,或者等佢考完出黎再問下佢點我先再決定報唔報喇

作者: chanwendy    時間: 24-2-28 10:12

wonderbaby 發表於 24-2-27 16:36
我本來都想報名,但見到你話過埋考完出埋成績先報又覺得提議幾好。
咪睇下幾時截止囉,原來出成績前要申請 ...
我都係諗住等佢考晒, 心裡有數大約點, 先決定報幾多, 報邊間.  而家都唔花佢時間去研究, 考完慢慢睇.
作者: wonderbaby    時間: 24-2-28 17:20

chanwendy 發表於 24-2-28 10:12
我都係諗住等佢考晒, 心裡有數大約點, 先決定報幾多, 報邊間.  而家都唔花佢時間去研究, 考完慢慢睇. ...

剛個仔講,原來eapp只係綜合左咁多院校資料,個7月到期只係其中一啲課程 。
要去返不同院校睇先正確,最快有啲明天到期,你要報的話就快啲望下

作者: 妹妹頭    時間: 24-2-28 18:10

wonderbaby 發表於 24-2-28 17:20
剛個仔講,原來eapp只係綜合左咁多院校資料,個7月到期只係其中一啲課程 。
要去返不同院校睇先正確,最快 ...
以我所知就唔係咁。
作者: wonderbaby    時間: 24-2-28 18:12

妹妹頭 發表於 24-2-28 18:10
以我所知就唔係咁。

你都可以了解下,按入課程個報名日係跟eapp顯示不同

圖片附件: myimage.jpg (24-2-28 18:12, 159.03 KB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY5OTg3fDZjODc3YjEyfDE3MTYzMjU0Nzd8MA%3D%3D

圖片附件: myimage.jpg (24-2-28 18:12, 175.26 KB) / 下載次數 1
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY5OTg4fDZjMWMyMjlhfDE3MTYzMjU0Nzd8MA%3D%3D

作者: 妹妹頭    時間: 24-2-28 18:22

wonderbaby 發表於 24-2-28 18:12
你都可以了解下,按入課程個報名日係跟eapp顯示不同
原來咁架。
作者: connielamyee    時間: 24-3-27 13:30

tt28 發表於 24-2-26 21:13
回覆 妹妹頭 的帖子

我哋1月尾時已收到副學士Conditional offer, 但不是商科

不是3月報eapp,点解咁快有副學士CO ?

作者: tt28    時間: 24-3-27 21:28

connielamyee 發表於 24-3-27 13:30
首輪申請12月頭開始,仔大約12月中交申請資料,跟住1尾收EMAIL有CO,沒有面試,我們都沒有想過咁快。
作者: 妹妹頭    時間: 24-3-27 21:50

tt28 發表於 24-3-27 21:28
首輪申請12月頭開始,仔大約12月中交申請資料,跟住1尾收EMAIL有CO,沒有面試,我們都沒有想過咁快。 ...
有冇話幾時要confirm個位?
作者: tt28    時間: 24-3-27 22:37

妹妹頭 發表於 24-3-27 21:50
7月中會再有一封EMAIL有完整信息包括在線confirm 個位
作者: bbc0101    時間: 24-3-27 22:54

妹妹頭 發表於 24-3-27 21:50
經EAPP平台報名,DSE放榜當日,大專院校會即時收到考評局通知考生的成績。如果放榜成績達到Conditional Offer所要求的成績,一般都會即日收到email, 然後就根據指示accept offer, 如果收唔到email, 都可以去返院校自己的platform到check. 以往我都聽過有d學生比較遲先收到email. Accept offer 的時候就要交留位費,通常係$5000。詳情可以去返報咗名院校的網頁睇。

https://www2.hkuspace.hku.hk/cc/cht/admission/application-procedures

https://www.hkcc-polyu.edu.hk/tc/admission/key-information-for-application/key-dates-for-admission/index.html

作者: bbc0101    時間: 24-3-27 23:03

其實如果報名Asso當係保險的學生,我都會建議早d報,因為有d 熱門的科目,或者過往收生分數高的科目,首輪報名會好d.
如果放榜之後先報,有d科一早已經派左好多CO出去,放榜當日已經full咗,唔會再出offer.
而且,有時候,有d學生Jupas 太博,最後派咗d唔想讀的科,唯有去讀Asso. 所以報Asso作保險係有必要的。
作者: 妹妹頭    時間: 24-3-28 06:47

bbc0101 發表於 24-3-27 23:03
其實如果報名Asso當係保險的學生,我都會建議早d報,因為有d 熱門的科目,或者過往收生分數高的科目,首輪 ...
我女已在3月初報左Asso,作為保險,但唔知幾時至會收到CO
作者: sweetdog    時間: 24-3-28 09:59

connielamyee 發表於 24-3-27 13:30

我地都收到理工副學士CO , 最近浸會high Dip都做埋zoomTest,又通知咗4月會做過zoom interview

作者: 妹妹頭    時間: 24-3-28 13:22

sweetdog 發表於 24-3-28 09:59
我地都收到理工副學士CO , 最近浸會high Dip都做埋zoomTest,又通知咗4月會做過zoom interview
...
請問理工邊科?我3月初apply,都未收到CO
作者: sweetdog    時間: 24-3-28 15:33

妹妹頭 發表於 24-3-28 13:22
請問理工邊科?我3月初apply,都未收到CO

我地12 月apply , 係資訊科技
!原來VTC 副學士都出左CO

作者: sweetdog    時間: 24-4-2 10:27

sweetdog 發表於 24-3-28 15:33

請問自資學士會有CO嗎?

作者: 妹妹頭    時間: 24-4-2 13:55

sweetdog 發表於 24-4-2 10:27
請問自資學士會有CO嗎?
恒大自資學士係有CO
作者: sweetdog    時間: 24-4-2 17:25

妹妹頭 發表於 24-4-2 13:55
恒大自資學士係有CO

問錯了! 咁恆大SSSDP學士會有Co 嗎?謝謝

作者: 妹妹頭    時間: 24-4-4 17:50

sweetdog 發表於 24-3-28 15:33

我地5/3申請,岩岩今日都收到CO啦
作者: connielamyee    時間: 24-4-5 18:19

妹妹頭 發表於 24-4-4 17:50
我地5/3申請,岩岩今日都收到CO啦

咩科?全名係咩?

作者: 妹妹頭    時間: 24-4-6 07:27

connielamyee 發表於 24-4-5 18:19
咩科?全名係咩?
BBA Accounting

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5