教育王國

標題: 有無後悔從小池大魚轉去大池做小魚的家長? [打印本頁]

作者: 多多宝    時間: 24-3-1 14:34     標題: 有無後悔從小池大魚轉去大池做小魚的家長?

p1,本身已係band1龍,讀的都算輕鬆,日日淨係做下學校功課,無外補,級頭。
睇重性格培養。大池會唔會有近朱者赤的效果?

作者: RainyRice    時間: 24-3-1 14:53

睇性格,有小朋友喜歡輕鬆愉快,有小朋友喜歡遇強越強的挑戰。但,如想轉更好的學校,就趁成績好快些試試。

作者: PTL_L    時間: 24-3-1 20:05

多多宝 發表於 24-3-1 14:34
p1,本身已係band1龍,讀的都算輕鬆,日日淨係做下學校功課,無外補,級頭。
...
記得網友你之前少少既分享,感覺你都係進取嘅人,所以你想試就試下啦,就算轉咗大池都差極有個譜,最好冇得做級頭啫!
作者: 簡單啲來講    時間: 24-3-2 12:33     標題: 回覆樓主:

其實還系一個理念問題。所謂小池大池只是外人睇來,或者只是你和你學校老師認為你哋學校係小池。又比如坊間的排名,升中的派位,這些標籤化的野,就人為分出小池大池。如果你在所謂大池的學校,又會唔會不那麽注重排名而不為一分兩分計較?轉而更專注均衡發展學科水平?關鍵係呢個理念。可能這就是大家對大池趨之若鶩吧。很多學校係唯成績論。成績好,得到更多關注更多和善的對待追捧,成績不好就冇野都唔是。好的教育是對待人的價值平等。你哋小朋友有嚒野可貴品質,自己又重視嚒野,事在人為。只要自己夠堅定,處處都是大池或者根本唔洗理會小魚大魚,大池小池。

作者: hkcsty    時間: 24-3-2 12:49

小朋友遊刃有餘定谷出好成績,家長應該心中有數
前者當然可以去大池游下,後者就算把啦。
作者: TAIOU4    時間: 24-3-2 16:05

如果小池同大池
教法一樣
功課一樣
試卷一樣
就只得同學能力相差20%

你會選那間?
作者: 簡單啲來講    時間: 24-3-2 17:22

TAIOU4 發表於 24-3-2 16:05
如果小池同大池
教法一樣
功課一樣

唔會,超級大池係有語境
讀多幾年就會知啦

作者: Poyau    時間: 24-3-2 19:10

...

B1龍津 轉 直資?

作者: TAIOU4    時間: 24-3-2 19:59

簡單啲來講 發表於 24-3-2 17:22

唔會,超級大池係有語境

超級大池唔係國際
個個放學都唔得閒
語境分別唔會好大

作者: 簡單啲來講    時間: 24-3-2 20:53

TAIOU4 發表於 24-3-2 19:59
超級大池唔係國際
個個放學都唔得閒
語境分別唔會好大

只有英文科用英文教同只有中文科用中文教係相差好大。你放學要花幾多時間才能補返

作者: 多多宝    時間: 24-3-2 21:09

Poyau 發表於 24-3-2 19:10
B1龍津 轉 直資?

yes

作者: 多多宝    時間: 24-3-2 21:11

簡單啲來講 發表於 24-3-2 12:33

撇開池子,大池魚多,大魚多

作者: Poyau    時間: 24-3-2 21:41

多多宝 發表於 24-3-2 21:09
yes

請問目標是那些直資

作者: Rtonon    時間: 24-3-2 23:16

當初我小朋友由小池轉大池,係佢覺得果間小池課程淺,上堂冇挑戰性,考級頭但唔滿足,老師係好錫佢,學校比佢資源好多,又有好既同學,但佢都同意轉去難少少嘅大池。

作者: 多多宝    時間: 24-3-2 23:26

Poyau 發表於 24-3-2 21:41
請問目標是那些直資

聖拔

作者: TAIOU4    時間: 24-3-3 00:30

簡單啲來講 發表於 24-3-2 20:53
只有英文科用英文教同只有中文科用中文教係相差好大。你放學要花幾多時間才能補返
...

B1英中大部份都用英文教
唔知係咪你所講o既小池呢?

不過英文語境其實好簡單
唔雖要靠學校

又唔知在B1A做級頭福利多
定係在神校做中游福利多呢?
不過我諗可能B1C做級頭福利都比神校中游多

一切都要權行利弊
唔好得一個口號一本通書睇到老
年代唔同
有好多以前你覺得難的事(學英文)
現在小朋友反而會覺得易的

作者: itckei2003    時間: 24-3-3 00:48

B1A 龍津, 唔值. 如果 keep 到級十以內直至高中, 肯定有神科入場券, 搞咁多做乜? 入到聖喇拔, 最尾都係 target 神科. 殊途同歸.

如果係普通 B1, 值. 入去睇下自己去到乜野 LEVEL, 好重要.  
作者: 簡單啲來講    時間: 24-3-3 04:44

TAIOU4 發表於 24-3-3 00:30
B1英中大部份都用英文教
唔知係咪你所講o既小池呢?

中學全英教同英書中教爭好遠。小學人哋8個鍾有6個鍾英文上堂,你哋相反。如果講英文語境好簡單唔需要靠學校,係咪放咗學後返去native speaking家庭?

作者: 簡單啲來講    時間: 24-3-3 04:51

itckei2003 發表於 24-3-3 00:48
B1A 龍津, 唔值. 如果 keep 到級十以內直至高中, 肯定有神科入場券, 搞咁多做乜? 入到聖喇拔, 最尾都係 tar ...

可能圈子唔一樣囉,校友環境。人哋前50都系神科,你哋前10神科。壓力付出精力都係唔一樣囉。

作者: hkcsty    時間: 24-3-3 09:31

唱下反調先, 性格與世無爭可以轉,鬥心強就不轉。
作者: TAIOU4    時間: 24-3-3 12:51

hkcsty 發表於 24-3-3 09:31
唱下反調先, 性格與世無爭可以轉,鬥心強就不轉。
精闢

作者: pumpkinfly    時間: 24-3-7 16:39

我小朋友當年派佛系小學,學術簡單有點兒無聊,小三跳船到區內傳說頗谷的一線小學。本來都有關於大塘小塘的擔憂,同小朋友講好可能有較大落差,需要好好努力。但係實際上有點兒戲劇化,小朋友在新學校考試直接就是級頭。當然佢可能只是從小塘轉到了中小塘,也因為當時疫情期間,佢係上堂好專注的類型,可能在家網課都是一個追趕的良機。

所以如果家長覺得小朋友有能力挑戰,不妨一試,有時候你可能高估了小朋友,也有時候,你其實低估了他們。
作者: 天外之人    時間: 24-3-8 12:10

pumpkinfly 發表於 24-3-7 16:39
我小朋友當年派佛系小學,學術簡單有點兒無聊,小三跳船到區內傳說頗谷的一線小學。本來都有關於大塘小塘的 ...
其實本身每個孩子都有佢既能力,衹係好多時候因其他野阻礙咗佢發展,孩子成長家長最重要就係令佢地開心啲健康啲就得.
作者: fmf903    時間: 24-3-8 13:18

睇重性格培養。大池會唔會有近 ...

中學部係Band 1 A/B/C?

作者: fmf903    時間: 24-3-8 13:20

多多宝 發表於 24-3-2 23:26
聖拔

如果目標係神,轉校後相信你需要更投放更加多嘅資源喺小朋友身上,例如放學就要去學好多唔嘢,補習班都要上。

呢兩間好多人補習,補成績。

作者: Rtonon    時間: 24-3-8 22:45

其實小朋友自學能力佳,肯閱讀,自律性高,轉大池後也不會差,可能開頭需要幾個月至半年去適應。但本身要狂谷狂補先級頭就無謂轉,又或者覺得轉神之後要補習,都唔好轉,因為小朋友反而會辛苦左

作者: 多多宝    時間: 24-3-8 23:16

如果神校老師都係認真教學 應該無咩需要補習

作者: Rtonon    時間: 24-3-9 00:04

神校老師一般勁趕課程,拔尖或者明嗰批就好,唔明果批同學仔都冇辦法,點都要補

作者: 多多宝    時間: 24-3-9 11:08

fmf903 發表於 24-3-8 13:18
中學部係Band 1 A/B/C?

A

作者: fmf903    時間: 24-3-9 18:08

多多宝 發表於 24-3-8 23:16
如果神校老師都係認真教學 應該無咩需要補習

係風氣,家長之間比較。

作者: fmf903    時間: 24-3-9 18:09

多多宝 發表於 24-3-9 11:08
A

中學係band 1A 無謂轉。

作者: TAIOU4    時間: 24-3-9 22:41

fmf903 發表於 24-3-9 18:09
中學係band 1A 無謂轉。
即係如果響學校考到級頭就代表過關
要入一間更難的學校
入到一間拎唔到級頭為止
真係好玄妙的想法

作者: miffythepooh    時間: 24-3-11 01:39

回覆 多多宝 的帖子

有趣的題目.....

中池中魚轉大池中魚分享係...大池會同你prep 定預咗小朋友成績一定會趺或唔再係以前top x。但實情係有人依然係頭或保持以往中魚水準,不過後來可能俾大池文化同化.... "成績不是你的唯一".......

要睇家長育兒嘅追求是什麼..... 目標是什麼........

出路..... 眼界視野...... 成績..... 個人修為.... 素養...... 目標大學.....etc.  家長可以自己諗定, 再同小朋友傾下.....

還有一點.... band 1A 龍....  如果只是小一還要觀望... 初小跟高小有機會不盡相同.....

祝福你!

作者: itckei2003    時間: 24-3-11 10:59

B1A 轉去神校, ​成績可能會跌去中游位置. 到時少不免要為考試而讀, 閹悶又辛苦.

我就寧願俾小朋友開開心心係 B1A 考級頭, 睇下閒書, 超前學習.

不過據聞 (聽上聽) 當年神校有資源幫助前廿名學生應付牛劍面試, 咁如果小朋友真係超班到入到去都可以係前列, 又值得考慮.
作者: adako728    時間: 24-3-11 13:27

itckei2003 發表於 24-3-11 10:59
B1A 轉去神校, ​成績可能會跌去中游位置. 到時少不免要為考試而讀, 閹悶又辛苦.

我就寧願俾小朋友開開心 ...
同感!
作者: 多多宝    時間: 24-3-12 17:36

miffythepooh 發表於 24-3-11 01:39
回覆 多多宝 的帖子

有趣的題目.....

多謝你!你list出來的都是我育兒的追求,亦明白有些方面本校可能無法給予。

作者: RainyRice    時間: 24-3-12 19:54

miffythepooh 發表於 24-3-11 01:39
回覆 多多宝 的帖子

有趣的題目.....

謝謝分享,好奇大池也收中魚插班?也想幫小朋友插班,一直以為級頭才有機會?謝謝(emoji)

作者: TAIOU4    時間: 24-3-12 23:11

RainyRice 發表於 24-3-12 19:54
謝謝分享,好奇大池也收中魚插班?也想幫小朋友插班,一直以為級頭才有機會?謝謝(emoji)
...

你一日唔試一日都唔知得唔得
試完得唔得以後都會好訓D
最緊要你覺得值得就得

作者: miffythepooh    時間: 24-3-13 00:06

回覆 多多宝 的帖子

客氣 :)
"本校可能無法給予" ~~~ 你心中已經有答案了....

不妨一試吧....

作者: miffythepooh    時間: 24-3-13 00:37

回覆 RainyRice 的帖子

我認識的插班有好幾位都不是級頭.... 甚至不是1X .... 我家小鬼非TOP 族.....

假如衡量過小朋友合適轉校而又有心儀目標的話, 不妨一試....各位大人小朋友加油!!

作者: hkcsty    時間: 24-3-15 10:02

現校讀得開心,將來又不是沒機會讀!
唔好低估小學生之間友誼的重要性啊。
作者: jenjenny    時間: 24-3-16 16:42

讀得龍校應該都中池,做大池中魚好過中池大魚。但如果係做大池小魚,我會留中池做大魚。所以要睇吓對小朋友幾有信心,又睇吓考插班需唔需要額外準備太多,如果已經讀緊教深的學校就去試吓啦,如果讀無教深一年半年的中小又無超強音體無好好準備一番唔係咁易插入。不過如果目標係非聖拔不可,親成績好就要考,考越多次幾會越多,我哋都有同學年年考,結果小四特異加成績考入,但更加多係升中先考入。不過升中就要睇學校往績同小朋友6年後成績

作者: RainyRice    時間: 24-3-16 18:03

贊成近朱者赤的效果,眼界都唔同啲。真係要成績好快啲轉

作者: 多多宝    時間: 24-3-16 18:17

jenjenny 發表於 24-3-16 16:42
讀得龍校應該都中池,做大池中魚好過中池大魚。但如果係做大池小魚,我會留中池做大魚。所以要睇吓對小朋友 ...

完全唔識同齡大池小朋友,無從比較,所以想聽聽大家的分享。

作者: CL0406    時間: 24-3-17 03:31

如果轉到緊係轉。大池都可以係輕鬆愉快。

作者: f00130    時間: 24-3-18 11:55

主要都係家長你點諗, 現在名列前茅, 係最大機會轉既時候而唔轉, 咁將來會唔會後悔 (字裏行間似乎你都好心儀入神?) 小一級頭唔代表之後五年都一定級頭啊
我個人會睇埋小朋友想法, 在學校讀得開唔開心等等, 始終係小朋友讀書, 去到新環境要重新適應, 佢ok咪轉囉
作者: 多多宝    時間: 24-3-18 20:41

f00130 發表於 24-3-18 11:55
主要都係家長你點諗, 現在名列前茅, 係最大機會轉既時候而唔轉, 咁將來會唔會後悔 (字裏行間似乎你都好心儀 ...

比起津校,心儀神校係因為神校有較多境外校外交流活動及升大學時支援更廣泛,可以開拓小朋友視野。入讀前以為本校會有拔尖課程,差異化教學,宜家暫時發現呢方面係0。且津校同神校所學內容有分別,可能唔係同一套課本。擔心高年級插班需要花更多時間準備。而如留在本校,無疑全家都會較為輕鬆,從經濟和時間方面考慮,小朋友亦可以享受較為豐富的快樂童年。

作者: 多多宝    時間: 24-3-19 01:28

jenjenny 發表於 24-3-16 16:42
讀得龍校應該都中池,做大池中魚好過中池大魚。但如果係做大池小魚,我會留中池做大魚。所以要睇吓對小朋友 ...

成績有信心未至於做小魚,其它方面估計就係小蝦米了。

作者: hkcsty    時間: 24-3-19 10:57

睇嚟津校的確係食古不化食老本, 可惜可惜
作者: 簡單啲來講    時間: 24-3-19 11:06

多多宝 發表於 24-3-18 20:41
比起津校,心儀神校係因為神校有較多境外校外交流活動及升大學時支援更廣泛,可以開拓小朋友視野。入讀前 ...

除咗擔心高年級需要更多準備外,融不融入到都係問號,尤其女仔學校。反正論插班,一定係越早越好。
你說的神校的這些資源,其實在初小來講,並不突出。睇得出目前來講,你都系偏重原校的。既然現在一切安好,不如留低,到高年級甚至中學,需要展現神校資源時再走。是金子,每個階段在哪裏都會閃閃發光的。到時一步到位,拿下男女神校,豈不皆大歡喜?

作者: 多多宝    時間: 24-3-19 11:13

hkcsty 發表於 24-3-19 10:57
睇嚟津校的確係食古不化食老本, 可惜可惜

學校重視補底,對程度較弱的小朋友係蜜糖/砒霜。

作者: Rpp    時間: 24-3-19 13:16

有信心想轉就轉,無需聽咁多眾人建議,每人有自己想法,轉個校都要左諗右諗,若果當年我早啲識得玩B K E K我有一定資訊好大機會唔讀屋村幼稚園區小學。

作者: luichamama    時間: 24-3-20 22:54

多多宝 發表於 24-3-19 01:28
成績有信心未至於做小魚,其它方面估計就係小蝦米了。

個人認為神校的學術訓練固然好,但讀好書只係佢地嘅基本,學術以外的部份先係佢地嘅可貴之處,往往最貪玩同埋認真玩嘅小朋友響神校受益最大。如果小朋友係純讀書型,轉去神校可能會變得無乜存在感,亦未必受惠倒好多

作者: 多多宝    時間: 24-3-21 00:49

luichamama 發表於 24-3-20 22:54
個人認為神校的學術訓練固然好,但讀好書只係佢地嘅基本,學術以外的部份先係佢地嘅可貴之處,往往最貪玩 ...

屋企無咁多彈藥比佢玩,始終好多興趣班老師係一分價錢一分貨,“時間”就係金錢。只可以話我地玩的目標係“識玩”,而唔係“出類拔萃”。除非學術以外係學校training的功勞,否則可“貴”之處應當更多歸功於家庭的付出。如果因此導致無存在感,咁呢間學校唔啱我地。始終我expect學校應該優先比“學有餘力”的小朋友更多發展空間,而唔係忽略純讀書型小朋友。

作者: 多多宝    時間: 24-3-21 00:56

簡單啲來講 發表於 24-3-19 11:06

yes,可以留低睇定先,萬一誤判小朋友實力,搞到去左大池隨波逐流/無以為繼就唔好了。

作者: hkcsty    時間: 24-3-21 14:16

我諗好多家長只係想同人分享自己仔女在xx讀
但讀得開唔開心真係睇小朋友自己造化
作者: woooiiii    時間: 24-3-21 22:55

band1A龍已經係9成人身前,同神校係一個league,所以個標題係非常唔準確,除非學制問題無必要去直資課金。
如果男仔我就會傾向俾佢打追分賽,女仔就想送去私校讀。

作者: Rpp    時間: 24-3-23 07:16

多多宝 發表於 24-3-2 21:11
撇開池子,大池魚多,大魚多

撇開池子,小池魚少,大魚少,
撇開池子,池中無魚,蝦便大,
順屬娛樂!

作者: 多多宝    時間: 24-3-23 09:32

Rpp 發表於 24-3-23 07:16
撇開池子,小池魚少,大魚少,
撇開池子,池中無魚,蝦便大,
順屬娛樂!

yes 自信係好事,但係因為無參照物導致盲目自信就唔好了

作者: BSCYL    時間: 24-3-26 16:20

Rpp 發表於 24-3-19 13:16
有信心想轉就轉,無需聽咁多眾人建議,每人有自己想法,轉個校都要左諗右諗,若果當年我早啲識得玩B K E K ...

我及阿仔從來無後悔過讀村幼及村小   

作者: BSCYL    時間: 24-3-26 16:26

多多宝 發表於 24-3-21 00:49
屋企無咁多彈藥比佢玩,始終好多興趣班老師係一分價錢一分貨,“時間”就係金錢。只可以話我地玩的目標係 ...

其實也很難怪老師將課外活動機會給一些積極有表現的同學,始終學校資源有限,給了讀書好而活動弱的參與機會,即削減活動強成績弱的同學機會。
況且課餘活動機會都是高小比較多,相對初小不太多。

作者: BSCYL    時間: 24-3-26 16:31

BSCYL 發表於 24-3-26 16:26
其實也很難怪老師將課外活動機會給一些積極有表現的同學,始終學校資源有限,給了讀書好而活動弱的參與機 ...

不一定在直資私立,小朋友就能夠有很多本身弱項的活動參與機會。 一般官津也不一定每個人都欠缺課外活動的機會,阿仔就是在津小畢業,他在小學多姿多彩的課外生活,相信不比直私的學生差。

作者: 天外之人    時間: 24-3-26 16:57

BSCYL 發表於 24-3-26 16:31

不一定在直資私立,小朋友就能夠有很多本身弱項的活動參與機 ...
其實間間學校基本上都可以給予學生參與多姿多彩的課外生活,衹係直資喺一般家長心中覺得會有好多活動參與機會,小朋友返學係學野,最主要係開心去學,小池大魚或大池小魚都好,讀得唔開心比你有幾多活動幾好學校都冇用.
作者: BSCYL    時間: 24-3-27 10:05     標題: 回覆樓主:

行長,科長,班長, 風紀,普通話大使,英語大使 ,英語日營,數學,中文,英文增潤課程,羽毛球隊, 壁球隊, 辯論隊, 常識問答隊,奧數隊,集誦隊, 獨誦培訓,專題研習隊,參與英話話劇演出,校內大型活動主持, 小記者訪問東華前主席, 參加歡樂滿東華演出,參與校內校外比賽,五花八門。 腦智力, 不同類別的問題比賽(包括香港電台錄播的全港小學比賽。 )奧數, 英語話劇,獨誦,集誦,羽毛球, 書法,專題研習獲獎北大遊學團,全中國傑生參賽,遊樂場協會傑生參賽,校內,東華全港傑生參賽。不出色項目也獲學校唯一提名額參選藝發局第一屆藝術大使。 上述各項都是學校免費提供

作者: fmf903    時間: 24-3-27 10:55

屋企無咁多彈藥比佢玩,始終好多興趣班老師係一分價錢一分貨,“時間”就係金錢。只可以話我地玩的目標係 ...

我勸你唔好轉,你心中神校,屋企係超多彈藥比佢哋玩。幾個朋友仔女都係讀神,私補私人教練名師等等,都係保住成績或者係學校嘅地位。

作者: 天外之人    時間: 24-3-27 11:30

學生身在學校內的存在感,取決於學生對開心學習既心有多少,邊一間都係一樣,讀得開心那間就可以,唔需要刻去轉另一間重新適應. 呢啲唔關神與唔神識唔識玩既事.直資或名校呢啲階級咁重觀念既學校,比好多家長覺得要好多彈藥好多興趣班先可以維持等等係錯既,呢啲做法等同某一個形容詞"書呆子"........其實全都冇咩用,最主要都係小學打好基礎,去到中學自然都可以唔需要用好多彈藥,講出可“貴”之處應歸功於家庭的付出這是最真的,更不是衹在某階段,基本上孩子出世到成年人真正成才,父母真正既付出先係最可“貴”,
作者: luichamama    時間: 24-3-27 14:23

我所講嘅其實同彈藥同階級係無關的,只係覺得讀書型嘅小朋友響band one 龍校做大魚會開心D。神校當然有佢嘅好,但係比較適合all-rounded 的小朋友。呢批小朋友好多都係貪玩而且玩得好認真嘅,大部分同學仔都係忙活動多過忙讀書(起碼小學係)。其實好多活動尤其是學校攪嘅係好便宜而且資素好,大部分報名就有得玩。可能有時會辛苦但過程中學倒嘅嘢係好難得嘅,呢部份我覺得係其中一個神校優於其他學校嘅地方(其實好多傳統名校都有同樣的優點)….反而如果純教學層面,其實神校同band one 龍又未必好大分別。

作者: Rpp    時間: 24-3-28 14:47

BSCYL 發表於 24-3-26 16:20
我及阿仔從來無後悔過讀村幼及村小

一直細池浸,無咩意識稍大嘅池見識吓,不過已讀完都覺得好好無悔既。

作者: BSCYL    時間: 24-3-28 15:08

Rpp 發表於 24-3-28 14:47
一直細池浸,無咩意識稍大嘅池見識吓,不過已讀完都覺得好好無悔既。

阿仔這條小池大魚獲得的資源及見識大場面不比大池失色。 到中學晉身大池,也未見吃虧,到高中,幾個組織內,尚能躋身領導層。

作者: BSCYL    時間: 24-3-28 15:13

BSCYL 發表於 24-3-28 15:08
阿仔這條小池大魚獲得的資源及見識大場面不比大池失色。 到中學晉身大池,也未見吃虧,到高中,幾個組織內 ...

村幼受疼愛抬舉,一入村小,寵愛不斷,根本無想過攀高枝   

作者: Rpp    時間: 24-3-28 15:14

BSCYL 發表於 24-3-28 15:13
村幼受疼愛抬舉,一入村小,寵愛不斷,根本無想過攀高枝   
...

確係小池大魚萬千寵愛在一身。

作者: 天外之人    時間: 24-3-28 15:17

回覆 BSCYL 的帖子

所以從小冇需刻意去咩大池,最重要好好享受攪好基礎,自然去理想既大池中學都唔會有所吃虧,當然某些特別大池教職員,都可能會偏向某些特別學生($$),但自己孩子有料,自然唔會受呢啲野影響.
作者: 多多宝    時間: 24-4-1 00:23

Rpp 發表於 24-3-28 15:14
確係小池大魚萬千寵愛在一身。

我地池小魚少 但中大魚應該都有幾尾 各有不足 最理想係大家互相學習 共同進步

作者: 宮二    時間: 24-4-2 02:27

天外有天,中學大學之後出到社會才見真章

作者: crazycat1109    時間: 24-4-3 13:29     標題: 回覆樓主:

咁轉法會唔會打擊佢自信?好睇佢性格係咪遇強越強

作者: 簡單啲來講    時間: 24-4-3 14:28     標題: 回覆樓主:

去女拔小肯定係越早越好,如果目標男女神就保持多年囉。如果先去女拔小再插男女神,那是給自己找麻煩,對小朋友唔係好好,睇自己定位囉。

作者: 天外之人    時間: 24-4-3 16:29

回覆 宮二 的帖子

所以唔明白點解要小朋友咁早就要接觸成年人世界那些感受,過早遇強越強未必係好事,且仲會令孩子覺得已無敵便放下心頭不需要學,或者另外一些又怕超越自己而擔驚受怕從而慢慢得了隱身病,幼稚園小學為何唔可以比孩子開心去成長,這階段根本唔需要提早學越級野,基礎做好上到大中小池中學慢慢去浸加深就足夠有餘入大學. 階級觀念攪到而家啲教育令人有狗眼看校低心態.連入唔到咩池既學校家長就痛苦萬分咁失望,升小升中都係咁,現今連所謂最TOP既學校教育仲可能係強制監控式教育,連玩遊戲或多幾個檔案在電腦內,都詬可能影響學習及影響校內電腦系統,真無語.
作者: 多多宝    時間: 24-4-7 01:31

宮二 發表於 24-4-2 02:27
天外有天,中學大學之後出到社會才見真章

出到社會唔係天外有天,係人以群分。所以network都重要。

作者: 多多宝    時間: 24-4-7 01:35

crazycat1109 發表於 24-4-3 13:29
咁轉法會唔會打擊佢自信?好睇佢性格係咪遇強越強

唔可以話佢遇強則強 只可以話模仿能力較強

作者: Jean1769    時間: 24-4-7 14:38

簡單啲來講 發表於 24-4-3 14:28
去女拔小肯定係越早越好,如果目標男女神就保持多年囉。如果先去女拔小再插男女神,那是給自己找麻煩,對小 ...

每年女拔小都有幾個叻女插去男女神㗎啦

作者: 簡單啲來講    時間: 24-4-7 18:25

Jean1769 發表於 24-4-7 14:38
每年女拔小都有幾個叻女插去男女神㗎啦

去咗女拔小,再做級頭,再插班男女神。我想想都累,何況小朋友,跳一次就夠了吧。如果本身女拔小,插一次班還差不多。女拔也有呈分試,可以升中再走。不過要在女拔小中做級頭應該不容易吧。相對來說在女龍津做級頭就容易多了,總之一切沒有將就,喜歡哪個努力去考,而不是先去一個相對沒那麽難的,再更上一層樓。小朋友畢竟一半童年時間都在學校中渡過,又不是升級打怪,人性點。

作者: Jean1769    時間: 24-4-7 18:27

簡單啲來講 發表於 24-4-7 18:25
去咗女拔小,再做級頭,再插班男女神。我想想都累,何況小朋友,跳一次就夠了吧。如果本身女拔小,插一次 ...

當然啦,我都不會咁瘋狂。只係想講年年都有咁既人,再下一年可能插牛劍先滿足

作者: hkcsty    時間: 24-4-9 16:34

Jean1769 發表於 24-4-7 18:27
當然啦,我都不會咁瘋狂。只係想講年年都有咁既人,再下一年可能插牛劍先滿足
...

呢啲校係唔係見成績表有B已經 foul 左?!

作者: LeeCC    時間: 24-4-10 06:57

簡單啲來講 發表於 24-4-7 18:25
去咗女拔小,再做級頭,再插班男女神。我想想都累,何況小朋友,跳一次就夠了吧。如果本身女拔小,插一次 ...

真係見過有小朋友考插班好似打機升級咁

首先幼稚園讀左4間,由樓下happyschool,一級級轉去女校幼稚園,當中不惜重讀一年

小一派位無運,但叩入新界熱門一線,小二轉女直,小三再轉另一女津,升小四再考女拔小插班,但考唔到。

今年小五,媽咪部署緊升中考女拔/熊貓鞋/Spcc,我呢d花生友聽完媽咪講都替小妹妹辛苦,唔明係滿足媽咪定個女自己想,除了N班時,我無乜見過個女笑

作者: f00130    時間: 24-4-10 08:30

個女係乖順定轉到麻木了
進擊的阿媽肯定覺得無問題個女適應力好強啦
作者: 簡單啲來講    時間: 24-4-10 08:55

LeeCC 發表於 24-4-10 06:57

首先幼稚園讀左4間,由樓下happyschool,一級級轉去女校幼稚園, ...

阿媽今日所做,阿女將來會還俾佢

作者: LeeCC    時間: 24-4-10 09:42

f00130 發表於 24-4-10 08:30
個女係乖順定轉到麻木了
進擊的阿媽肯定覺得無問題個女適應力好強啦  ...

阿媽覺得個女適應到,仲話佢慣,幼稚園都轉過幾次啦

作者: 多多宝    時間: 24-4-10 11:09

咁樣講 我女6歲前都轉左幾間 不過越轉越happy school

作者: 964000    時間: 24-4-10 16:04

首先幼稚園讀左4間,由樓下happyschool,一級級轉去女校幼稚園, ...

其實真係叻,唔需要逐級咁不停轉都會入到好學校。
不停轉校會冇乜close的朋友,青春期女仔不容易打入人地圈子,對學校也難有歸屬感。
加上長期要應付入學試便會減少時間在童年玩樂和發展體藝及社交, 看家長取向。

作者: LeeCC    時間: 24-4-10 17:16

964000 發表於 24-4-10 16:04
其實真係叻,唔需要逐級咁不停轉都會入到好學校。
不停轉校會冇乜close的朋友,青春期女仔不容易打入人地 ...

所以我都覺得個女好可憐

希望妹妹今年小一可以一擊即中,入女拔,咁就唔洗好似家姐考咁多次插班,妹妹已經入到家姐的學校,等緊女拔offer

作者: hkcsty    時間: 24-4-11 11:50

有啲學校,確實係富貴人家比較多,入到去就會知!
自卑定自豪好快感受到!
作者: ANChan59    時間: 24-4-19 10:53

luichamama 發表於 24-3-20 22:54
個人認為神校的學術訓練固然好,但讀好書只係佢地嘅基本,學術以外的部份先係佢地嘅可貴之處,往往最貪玩 ...

我認為玩可以有不同類別,不一定是運動及音樂,可以係數學,文學,不同學會,可以係學生會,toast master 也可以,重點係資源夠多及學校願意讓學生試新嘢。

作者: Greylay    時間: 24-4-20 21:38

簡單啲來講 發表於 24-4-10 08:55
阿媽今日所做,阿女將來會還俾佢

agreed. 中一已經會還俾佢

作者: dddyanyan    時間: 24-4-21 16:44

itckei2003 發表於 24-3-11 10:59

我就寧願俾小朋友開開心 ...

神同band 1A嘅教學又有何分別?
神是指….?

作者: Rpp    時間: 24-4-21 20:00

重讀一年即大過其他小朋友一年,當神校校長傻嘅咩?

作者: LeeCC    時間: 24-4-21 21:11

Rpp 發表於 24-4-21 20:00
重讀一年即大過其他小朋友一年,當神校校長傻嘅咩?

佢無大人一年咁多,佢本身12月尾超細女,就算重讀,仲有好多大女大過佢既

我見過有9月1日出世的做大仔,小朋友係聰明仔,無發展問題

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5