教育王國

標題: LLB (HKU) vs BBA JD (CUHK) [打印本頁]

作者: Gremlin    時間: 24-3-28 13:21     標題: LLB (HKU) vs BBA JD (CUHK)

糾結中, 論大學排名、學術成績/架構、PCLL、前景出路…. 各有千秋!懇請各位俾啲意見, 謝謝!
作者: FNN    時間: 24-3-29 20:31

If the kid wants to become a lawyer, why does he/she go for BBA JD or business and law? The other way round, If the kid wants to become a businessman, why does he/she go for LLB?

作者: pccw2017    時間: 24-3-30 15:49

Gremlin 發表於 24-3-28 13:21
糾結中, 論大學排名、學術成績/架構、PCLL、前景出路…. 各有千秋!懇請各位俾啲意見, 謝謝! ...
想做律師直接讀 LLB (HKU). BBA JD (CUHK) 有D兩頭唔到岸的感覺.
HKU LLB 專攻法律. 畢業後可以做見習律師. BBA JD (CUHK) 似乎近 Business 方向多D但又比你讀多幾個法律modules (副修法律). 但讀完出來做唔到見習律師, 要再讀多一個法學專業證書課程.

而且時間要比港大讀多一年. 雖然好似多D選擇 :-

"...學生可因應自己的興趣、長處和需要而調整修業模式,如退修雙學位課程,並在完成四年本科商學課程後畢業,可獲取工商管理學士學位或工商管理學士學位(副修法律學 – 須完成有關法律課程要求)。"

作者: lm251099    時間: 24-3-30 16:04

Gremlin 發表於 24-3-28 13:21
糾結中, 論大學排名、學術成績/架構、PCLL、前景出路…. 各有千秋!懇請各位俾啲意見, 謝謝! ...
為何不考慮hku 嘅 LLB & BBA double degree 讀五年。畢業一樣可以報PCLL 又有BBA 証書及知識。
作者: mcl233    時間: 24-3-30 17:01

pccw2017 發表於 24-3-30 15:49
想做律師直接讀 LLB (HKU). BBA JD (CUHK) 有D兩頭唔到岸的感覺.
HKU LLB 專攻法律. 畢業後可以做見習律師 ...

似乎,你要考慮研究多少少,會好啲~

作者: mcl233    時間: 24-3-30 17:02

lm251099 發表於 24-3-30 16:04
為何不考慮hku 嘅 LLB & BBA double degree 讀五年。畢業一樣可以報PCLL 又有BBA 証書及知識。 ...

收生要求唔同~

作者: mcl233    時間: 24-3-30 18:27     標題: 回覆樓主:

其實睇下JD既course code,點解會出現係CU兩個Department ,應該唔難理解~

作者: lojo11    時間: 24-3-31 11:22

BBA JD (CUHK) 工商管理學士(工商管理學士綜合課程)及法律博士雙學位課程 呢個名好勁咁... 之前都有叫仔考慮下... 不過佢唔考慮CU.. 佢揀左HKU BLaw 係A2... 當時佢諗法係未sure會係邊個field發展.. 讀兩個範疇比自己將來多個選擇... 最後仔入左A1... 佢之後話入唔到Blaw對佢黎講係好事.. 佢有D同學係呢科, 話佢地好忙, 唔易讀..
作者: mcl233    時間: 24-3-31 12:40     標題: 回覆樓主:

其實好多人根本唔明白, BLaw根本就係包含LLB,同LLB根本冇分別,只係要多修一些科目,硬說成BLaw好似唔專業,又未必入到PCLL,只可以話係佢既個人想法,偏離事實既認知,從事法律而對其他智識有一定認知,唔係更好咩。冇用,HKU和CU就冇必要開科,亦揾唔到客,咪當香港學生不懂分析吧~

作者: Gremlin    時間: 24-3-31 17:23

謝謝各位,囡絕對係响law方面發展,但佢選課時遍向double degree, 可以彈性處理將來發展。佢報HKU LLB 都係鐘情同UCL嘅double degree, 因一定要擺1st choice, 但依家未有消息!

LLB (HKU) —> undergraduate degree
BBA-JD (CUHK) —> undergraduate +post graduate degree

之後會take PCLL (呢個唔易入)…… 明白到會好辛苦,佢預咗…. 只係真係糾結中😐!

申利:囡non-Jupas 已收CO, 澳洲n英國亦有offer(都係double degree), 只係佢選擇响香港讀….. 希望有多啲意見參考吓!
🙏 thank you!

作者: Gremlin    時間: 24-3-31 17:26

mcl233 發表於 24-3-31 12:40
其實好多人根本唔明白, BLaw根本就係包含LLB,同LLB根本冇分別,只係要多修一些科目,硬說成BLaw好似唔專 ...
是的,真不容易。去information day, 亦有學生坦言放棄law ……
作者: esmehouse    時間: 24-3-31 20:54

Gremlin 發表於 24-3-31 17:23
謝謝各位,囡絕對係响law方面發展,但佢選課時遍向double degree, 可以彈性處理將來發展。佢報HKU LLB 都係 ...
入唔到 PCLL 都仲有好多出路,好多公司都鍾意請啲有 Law 底嘅人
作者: lm251099    時間: 24-3-31 21:05

lojo11 發表於 24-3-31 11:22
BBA JD (CUHK) 工商管理學士(工商管理學士綜合課程)及法律博士雙學位課程 呢個名好勁咁... 之前都有叫仔 ...
A2 Blaw, 咁A1 MBBS 起不是更忙更多野讀
作者: lm251099    時間: 24-3-31 21:13

Gremlin 發表於 24-3-31 17:23
謝謝各位,囡絕對係响law方面發展,但佢選課時遍向double degree, 可以彈性處理將來發展。佢報HKU LLB 都係 ...
如果方向已定就LLB, 用果一年來讀PCLL好過。有學生分享過後悔讀 BLaw, 佢話另願用果一年讀Master 好過揸住兩個degree 。
作者: mcl233    時間: 24-3-31 23:47

lm251099 發表於 24-3-31 21:13
如果方向已定就LLB, 用果一年來讀PCLL好過。有學生分享過後悔讀 BLaw, 佢話另願用果一年讀Master 好過揸住 ...

LLM又有說法認為對工作幫助不大~

不過,智識係越多越好既,我估~

視乎各人睇法~

作者: lm251099    時間: 24-4-1 07:31

mcl233 發表於 24-3-31 23:47
LLM又有說法認為對工作幫助不大~

不過,智慧係越多越好既,我估~
LLB 正常都係接PCLL 嘅啦
作者: mcl233    時間: 24-4-1 09:05

lm251099 發表於 24-4-1 07:31
LLB 正常都係接PCLL 嘅啦

你指Master係乜Master先,唔係LLM? 我並非指PCLL ~

若不,又和多讀一個本科degree有幾大分別~

曾經聽過一個說法,修畢完LLB或LLB+PCLL之後,即刻去讀LLM,係未必清楚自己本身既選擇意向,有一定實質工作經驗更好。但又帶出另一個問題,投身社會後,再選擇放棄現有工作和重新投入校園生活,係唔容易既決定~

我只係說出人人要求和睇法係有唔同的~

作者: LovelyBB06    時間: 24-4-1 16:41

esmehouse 發表於 24-3-31 20:54
入唔到 PCLL 都仲有好多出路,好多公司都鍾意請啲有 Law 底嘅人
他們請有Law底既人通常做甚麼職位?薪金高嗎?
作者: esmehouse    時間: 24-4-1 17:41

LovelyBB06 發表於 24-4-1 16:41
如 HKU / CU LLB 有些入了政府、私人公司、Bank,人工唔差,亦有自己開補習社,仲賺得多 之前識個 Co-Ed 仔做做下見習律師都辭職轉其他公司,所以唔一定入 PCLL 才有錢途,有時命水都好緊要

作者: ElaiUKStudy    時間: 24-4-1 18:22

mcl233 發表於 24-4-1 09:05
你指Master係乜Master先,唔係LLM? 我並非指PCLL ~

若不,又和多讀一個本科degree有幾大分別~

我估計他指Master是JD.

照我所知,JD同LLB都可以有資格入PCLL, 但只讀LLM就不能。

CUHK 的 BBA+JD是同港大BBA+LLB差不多, -個係Bachelor+Master level而另一個係兩個Bachelor 的double degree.

這個programme要注意,第五年係self funding.  JD比LLB貴的,但學費就唔清楚。  第二,這個programme有個好處,係比一些對law未有很強烈興趣的人,有個後備exit, 起碼可以有BBA的major做backup. 例如,你想讀Finance,有BBA major in Finance, 可以直接入Master in Finance.  但係如果LLB, 就因為冇數學,比較難入出名大學的Master「轉」field.  

但係如果對行律師這條路很清晰, 直接讀LLB就可以,又快一年,以入PCLL來計, BBA+LLB或BBA+JD並沒有優勢,由於入PCLL只看law subject成績, 就算你BBA+LLB overall 有3.3但係law subjects得2.6-2.7,很大機會入唔到PCLL.

而入PCLL, HKU, CUHK 及CityU都要放自己入first choice, 可能都會收自己LLB/JD學生多啲。

另外,HKU及CUHK都有同英國大學做dual degree, HKU-UCL及CUHK-EXETER. 目標係有兩地都recognized 的機會,因為有兩個certificates分別由HKU 及UCL或CUHK及Exeter出比你,可以有HK及英國的專業試的入學資格。HKU+UCL每年只有五個位,兩間都係highly regarded law school in both markets.  CUHK及Exeter就有較多student support, 例如CUHK基本上一定有一個lawyer mentor, HKU就要學生爭的。

最後,是否要讀LLM, 正如以上講,不是必要,但係有就多張certificate 同人爭入top tier律師事務所吧!因為而家top tier基本上要first honour, 3.5GPA以上吧(如果唔係有強而有力的關係)

作者: ElaiUKStudy    時間: 24-4-1 18:27

LovelyBB06 發表於 24-4-1 16:41

很多做EO的,十年左右,上EO1, 七八萬人工, 這個水平,我覺得很好了。

作者: lojo11    時間: 24-4-1 20:38

lm251099 發表於 24-3-31 21:05
A2 Blaw, 咁A1 MBBS 起不是更忙更多野讀
我仔唔係讀MBBS, 讀商科.. 要求比blaw高少少...
作者: lm251099    時間: 24-4-1 21:03

lojo11 發表於 24-4-1 20:38
我仔唔係讀MBBS, 讀商科.. 要求比blaw高少少...
咁又係,Gbus 應該比果兩科輕鬆很多
作者: ANChan59    時間: 24-4-2 07:39

esmehouse 發表於 24-4-1 17:41
如 HKU / CU LLB 有些入了政府、私人公司、Bank,人工唔差,亦有自己開補習社,仲賺得多 之前識個 C ...

老友的兒子香港讀完lB,然後去倫敦讀LLB,畢業之後不考慮讀PCLL,回香港商界發展,在上司勸說之下,兩年後入港大PCLL。

PCLL畢業後去了律師樓做見習律師工作,一年多後,因為他想發展的行業在香港及國內市場較窄,於是去了倫敦找工作,6個星期找到相關工作。

作者: esmehouse    時間: 24-4-2 10:10

ANChan59 發表於 24-4-2 07:39
老友的兒子香港讀完lB,然後去倫敦讀LLB,畢業之後不考慮讀PCLL,回香港商界發展,在上司勸說之下,兩年後 ...

咁可能佢本身都麻麻哋 Law Firm,佢應該鍾意 Business 多啲,早些知道自己去向都好呀 所以讀 LLB 出嚟都唔一定做律師,都有好多出路
作者: ANChan59    時間: 24-4-2 11:16

esmehouse 發表於 24-4-2 10:10
咁可能佢本身都麻麻哋 Law Firm,佢應該鍾意 Business 多啲,早些知道自己去向都好呀  所以讀 LLB  ...

他是喜歡律師工作,倫敦找到IP 及technology 的律師工作,香港較難找到。

他都下很大決心回香港,然後下很大決心去倫敦。老友都很欣賞他一蚊都不靠家人,儲咗半年錢,去到一落腳在Canary Wharf 踩單車送外賣,減少burnt rate,兩個星期搵到工,第六個星期開工。

作者: esmehouse    時間: 24-4-2 12:04

ANChan59 發表於 24-4-2 11:16
他是喜歡律師工作,倫敦找到IP 及technology 的律師工作,香港較難找到。

他都下很大決心回香港,然後下 ...
IP 香港唔需要太多律師,可能個部門都係得一至三個,所以係比較難搵
作者: ANChan59    時間: 24-4-2 12:04

esmehouse 發表於 24-4-2 12:04
IP 香港唔需要太多律師,可能個部門都係得一至三個,所以係比較難搵  ...

Bingo.

作者: FNN    時間: 24-4-2 19:16     標題: 回覆樓主:

在一間法律世界排名25同Business Management排名46的大學讀Management,要花五年時間去取得兩個Undergraduate Degee,個人覺得係浪費青春。

讀LLB,在英國讀世界前十大學讀三年,加PCLL -年,十七歲入去讀,廿歲undergraduate畢業,廿一歲PCLL畢業,入職Magic Circle firm五萬至五萬五,Train兩年做solicitor、廿三歲有英國同香港牌做solicitor或廿二歲call bar,人工九萬以上。

相反,以頂級成績入去讀個麽次級大學Business 加Law 的所謂double degree,十七歲入去讀,花五年時間,廿二歲畢業,廿三歲PCLL畢業 (仲要1st),廿五歲或廿六歲成為次級律師樓的solitcitor,人工低一級,個人覺得係浪費咗一個頂級學生的青春。

注:入到BLaw,其實大部份都係攞獎學金去英國免費讀頂級LLB。

如果讀Management,我個人會選擇讀個business undergraduate 再去頂級的大學如Harvard, IMD, LBS 讀個Master degree in management。 出嚟的際遇比喺有所世界排名46嘅大學讀Business Management 更有希望。

條數好易計!

作者: FNN    時間: 24-4-2 20:03

IP 香港唔需要太多律師,可能個部門都係得一至三個,所以係比較難搵  ...

如果用PESTL analysis 去分析香港的external environment, 你會得知IP有冇得做!

作者: FNN    時間: 24-4-2 20:05

ANChan59 發表於 24-4-2 11:16

他都下很大決心回香港,然後下 ...

倫敦搵十萬磅,有一半係要開心交稅(emoji)(emoji)

作者: ANChan59    時間: 24-4-2 22:49

FNN 發表於 24-4-2 20:05
倫敦搵十萬磅,有一半係要開心交稅(emoji)(emoji)

有免稅額,12570鎊,以上到5萬鎊20%,5萬到12.5萬鎊40%,未計有很多扣稅的方法,最多27%左右。

何來50%交稅?

作者: FNN    時間: 24-4-2 22:54

ANChan59 發表於 24-4-2 22:49
有免稅額,12570鎊,以上到5萬鎊20%,5萬到12.5萬鎊40%,未計有很多扣稅的方法,最多27%左右。

何來50%交 ...

你可能可免VAT 的,食個飯買卷廁紙都要20% VAT

作者: ANChan59    時間: 24-4-2 23:11

FNN 發表於 24-4-2 22:54
你可能可免VAT 的,食個飯買卷廁紙都要20% VAT

你可以計埋NI……

香港的物價(地產付加稅)也不少!

如果自己買餸煮飯,很多物價計完VAT 嘅absolute amount 重低過香港。

在M&S買一份黑毛豬火腿片,連VAT倫敦2鎊半,同樣在香港$66。香港indirect tax %重勁。

很多人吹%,我鐘意睇埋絕對值,而且不會double count。

作者: FNN    時間: 24-4-2 23:43

在倫敦做個magic circle 律師,應該日日放工去Tesco買餸,用Clubcard回家做飯,成世都冇asset。

我冇算VAT, capital gain, NI 同council tax! 做律師可能日日踏單車出入。

汽車保險最近又加咗廿%,-日飲咖啡都十幾磅,不計交際應酬,所以上文只說一半開心稅,做律師按十五分鐘計數,應該吾識日日計用absolute value.

作者: FNN    時間: 24-4-3 00:07

Simple logic from law students: 通常PCLL唔收或冇Training contract, 咪讀LLM囉!

-般來說LLM係比有志academics 同bar 讀,叻果D會去Oxford讀BCL洗洗香港頂級大學個底

作者: FNN    時間: 24-4-3 00:28

比多個資訊樓主:
Oxbridge, LSE同UCL畢業的學生,-般吾會去HKU讀PCLL。多數會選城大,因為報親CO會比pass hon. 大部分呢四間的學生都有training contract同係大firm比錢,而大firm 的CO只要求PCLL合格,所以呢啲畢業生一般會選。而中大CO要求平均分62分 (約十日前已出offer) 入PCLL。

另外,HKU-UCL只收四個學生,DSE只收兩個,-般識計數的學生比咗offer都會reject!如果在UCL讀咗兩年,為什麼不在UCL讀多六個月?在五月考多四天試就畢業,為什麼還要回香港多讀2年LLB?

作者: twhkleung    時間: 24-4-3 02:43

"錢途"就一定係做生意, 邊行都一样, 唔会有条靚賺錢多過老板的.
IP律師算唔算窄? 有個第一身經驗share下.

幾年前, 我公司想file個关於Machine Learning的Patent, 我去搵Deacons搞, 一开始係同HK埋邊律師傾, 傾下傾變左同英国和澳洲果邊office傾, 再傾傾下, 又變左三四個patent enginners同我d research scientists傾. 原來IP律師只負责开門(接生意)同关門(customized d contract template)比我地. 绝大部份既work係d遍佈全世界的Deacons' Patent Engineering team (其实可能係outsource都唔定)做,最后搞左一大輪, 原來英国的BAE Systems (做HMM aircraft carrier果間公司)埋幾年files 左一大堆相关的patents, 個patent engineer話基本上你想file果個patent, 成個breadth 都比佢包住晒, 但你要file唔係唔得,因佢地file晒既係d general 野, 佢一定包哂, 但就冇depth, 所以, 如你要file,從個depth既角度一定得, 但有生意時, 多多少少都要分番d比BAE (所以点 解埋d大公司有咁多PhD出好多commercial papers, 就係要泥lock住晒d地盤).

講左咁多,其实我想講, 做IP律師条路窄得泥唔夠專,做個commercial lawyer或入F500法律部做好过.

作者: twhkleung    時間: 24-4-3 03:11

何來50%交 ...
做finance埋行, 真係要自己想要乜.
我個加拿大partner, 佢個仔幾年前向Western Ivey畢業, 畢業前有NY ibank去Ivey請人,佢果仔成功畢業后去左NY工作(佢話原來係加籍, 間公司肯用經濟學家去申請visa, 100%即批). 人工高到好跨, 去年已USD >> 0.5M. 不过個freind話佢好唔开心, 因為冇左個仔, 因為次次去NY, 個仔都好忙,連weekend佢都見唔到個仔好內(佢自己都係finance人,過去二十年, 佢都係stay向大陸), 更hurt既係, 就算有機会同個仔傾下偈, 一講到個market, 個仔重叻個佢, 佢話真心, 希望個仔蠢d, 同可返加工作, 有番個仔.

所以, 唔單子两公婆要sync, 原來老豆同仔都要sync. (錢同親情, 点简?)

作者: FNN    時間: 24-4-3 04:04

twhkleung 發表於 24-4-3 02:43
"錢途"就一定係做生意, 邊行都一样, 唔会有条靚賺錢多過老板的.
IP律師算唔算窄? 有個第一身經驗share下.
...

IP律師吾係Engineering 出身,寫D claims 跟本保護吾到D clients。 寫patent 最好要有engineering 底,吾係一個IP律師搞出三四家人,到examination 果時D律師又吾夠examiner fight.

作者: twhkleung    時間: 24-4-3 04:15

FNN 發表於 24-4-3 04:04

IP律師吾係Engineering 出身,寫D claims 跟本保護吾到D clients ...
"有牌古惑仔", 真係形容得勁到位.

作者: twhkleung    時間: 24-4-3 04:17

FNN 發表於 24-4-3 04:04

IP律師吾係Engineering 出身,寫D claims 跟本保護吾到D clients ...
大家吹下水, 冇所胃
作者: FNN    時間: 24-4-3 05:15

twhkleung 發表於 24-4-3 04:15
"有牌古惑仔", 真係形容得勁到位.

其實好多家長想得個社會太簡單,做老細也好,打工也好,多門知識共用,幫人搵到水當你耶穌,幫吾到人搵水當你嗅四,理得你係乜師!做邊行都一樣,人哋搵到水先會比水你。吾係做個x師,叻個D最多咪三五十一個月。

所以我最吾尊重x師,-行埋去就問搞掂呢單嘢幾錢,比個Cap我。我吾想知你做幾多嘢,冇理由你能力低重要收多D錢!唔好揼我波鐘!

作者: FNN    時間: 24-4-3 06:01

我出嚟碌咗廿幾年,到依家退咗休,仍念念不忘想做個有牌合法守規的古惑仔。

呢個社會,老細又好,客又好,(emoji)願使一百幾十聽D有牌的古惑仔癈Up,都吾會信D冇牌的古惑仔,這是人性。有牌始終有說服力好多。

所以我成日同個細佬講,23歲攞個牌係人生的開始,終極目標係要用自己專業知識嚟管同用d律師、會計師同d fund 佬。

目標只得一個,合法守規去搵水!

依家個社會講work life balance 同四天工作,年輕的一代不願付出,同我嗰代一日工作最少廿小時差好遠。其實個社會跟本越嚟越少工作,為咗調控個經濟同失業率,不斷教育我哋下一代work life balance。依家啲後生,一日只做幾粒鐘,點會搵到水?

作者: twhkleung    時間: 24-4-3 07:42

FNN 發表於 24-4-3 06:01
我出嚟碌咗廿幾年,到依家退咗休,仍念念不忘想做個有牌合法守規的古惑仔。

呢個社會,老細又好,客又好, ...
过多十年八載, 當AI replace 左大部份d醫生, 律師, 乜師物師, 剩番低果d 乜師, 工作就係sales, 到時真係work life balance.

有一個師未必replace到, 就係... 礼仪師...

作者: ANChan59    時間: 24-4-3 07:54

twhkleung 發表於 24-4-3 03:11
做finance埋行, 真係要自己想要乜.
我個加拿大partner, 佢個仔幾年前向Western Ivey畢業, 畢業前有NY ibank ...

你的回應有關Sync 係新嘅亮點,我較少這樣思考。

自己家人就幾OK,例如去年我去倫敦他安排睇4場現場足球比賽,因為我自細帶佢去睇,不是錢的問題,係有心。去年返香港放5個星期假,今年一家人會去幾個星期歐洲玩下。

個仔叻過我,我開香檳慶祝。你朋友的想法有點old school。

個仔唔接我嘅生意仔,我都欣然接受他的選擇。

Finance 係可以幾多元化嘅,做份Big4 例如15萬鎊年薪,不是做audit, 得閒再揸個鑊鏟炒美股及或者英國股票,叻人自己搵多20- 50萬鎊都有可能,而且是自己揾嘅,自己話事,唔怕layoff。肯定比每日做16-18個鐘,年中無休,輕鬆好多。

又或者捱幾年投行,有第一桶金之後辭職,自己做自己喜歡嘅嘢。各式各樣,give and take。

作者: ANChan59    時間: 24-4-3 08:14

FNN 發表於 24-4-3 06:01

呢個社會,老細又好,客又好, ...

你講嘅我大部份同意,不過社會係進步緊,年輕一代不一定要每日做到唔駛瞓,知識,專業及善用科技能否取代部份以前啲長工时?

好工是否越來越少,幾睇行業,你講夕陽行業一定啱,但也有初升行業,最後多咗抑或少咗,就好難統計分類。

搵錢都講方法,自己後生靠專業靠時間換取,到一定年紀都會改變,因為經驗,網絡,機遇,最後工作時間短咗,搵錢多咗,錢搵錢也會多咗。後生嘅不一定走old seafood 的舊路來揾食搵錢,叻仔叻女有他們自己嘅方法及想法,未必係我杯茶,但係都可以work。

作者: twhkleung    時間: 24-4-3 08:21

ANChan59 發表於 24-4-3 07:54
你的回應有關Sync 係新嘅亮點,我較少這樣思考。

自己家人就幾OK,例如去年我去倫敦他安排睇4場現 ...
佢可能都係old school, 不过我都好明佢点霖, 我同佢一样, 由细到個仔大, 都向外面跑, 睇唔到個仔長大过程, 佢再大獲d, 太太係西人, 個仔好细個, 佢太太以訓練到個仔好獨立(佢地爱向個心道). 所以佢話想要返個仔, 我都明明地佢既感受...
作者: lm251099    時間: 24-4-3 08:36

何來50%交 ...
請問有咩方法扣稅,除了自身那12500免稅額,佢地好像沒有其他的免稅額。消費再俾多20%,真係幾甘的。

作者: ANChan59    時間: 24-4-3 08:43

twhkleung 發表於 24-4-3 08:21
佢可能都係old school, 不过我都好明佢点霖, 我同佢一样, 由细到個仔大, 都向外面跑, 睇唔到個仔長大过程,  ...

以前安排咗,選擇咗,好難挽回。

人生係無盡選擇題,也是填充題。

因為資優,想幫佢轉校,佢唔想….
去board school,我哋又唔想……
返英國讀大學,佢又唔鍾意…..
勸佢去外國工作,他想留低,到佢想出國,咁就出咗去。

作者: lm251099    時間: 24-4-3 08:48

ANChan59 發表於 24-4-2 23:11
你可以計埋NI……

香港的物價(地產付加稅)也不少!
你如果以自己買餸煮飯計,生活所需物品一定低過香港,除了購買一些中式物品。
作者: twhkleung    時間: 24-4-3 08:48

ANChan59 發表於 24-4-3 08:43
以前安排咗,選擇咗,好難挽回。

人生係無盡選擇題,也是填充題。
人在江湖, 身不由己
作者: ANChan59    時間: 24-4-3 09:07

lm251099 發表於 24-4-3 08:36
請問有咩方法扣稅,除了自身那12500免稅額,佢地好像沒有其他的免稅額。消費再俾多20%,真係幾甘的。:igive ...

我是non-domicile ,冇英國工資收入,只係房租收入交稅,出租的管理費,維修保養,energy saving 使費都可以扣稅。就算出售物業的capital gain tax 都好均真,利息、費用,很多項目都可以扣稅,冇想像中咁金。

打工嘅,如果係BC,不是BNO,可以開ISA戶口,18-45歲,你每年在ISA戶口儲4000鎊,政府額外俾1000 鰟,也可以作投資股票基金,係免稅,可以用來做首期。

跨國企業或者大企業的package 也有不同options給你選擇來減低交稅,例如買電能車,private pension scheme,這些不同名目扣咗先交稅,再出糧。

就算年薪超過1 0萬鎊,effective tax rate 就可能低於25%。跟HR了解下他們公司有什麼項目可以幫手,阿仔同事也有不少不知道有這些options 福利。

但已經入不敷支就好難講,要開源節流。

去得外國或者留低,應該知道不少好處及壞處,咁初衷係乜?點解之前作這個決定?

不同社會有不同制度,這樣比較我覺得不妥,樣樣都攞到盡,係好難嘅,係要取捨。

作者: ANChan59    時間: 24-4-3 09:26

lm251099 發表於 24-4-3 08:48
你如果以自己買餸煮飯計,生活所需物品一定低過香港,除了購買一些中式物品。 ...

在外地生活,要理解當地情況,要融入及適應地改變調整。

我上次去倫敦,將中式食譜本地化,然後教阿仔,比普通中式餐館還好食。煮食用品不太就手,回到香港我買咗一些當地冇嘅煮食工具,讓佢帶回去。

我有個感覺,在倫敦出面食15鎊樓下嘅嘢,好嘅真係唔多,人均超過20鎊以上選擇多啲。不需要每日每餐出去吃,出去食就食好啲,其他時間自己煮。

他大部份時間wfh,自己煮反而方便過出去食。附近M&S 及Waitros已經可以買齊所需要嘅食物及生活用品。

作者: ANChan59    時間: 24-4-3 09:29

twhkleung 發表於 24-4-3 08:48
人在江湖, 身不由己

咁就暫時冇乜辦法。

年輕人到一些時間點,可能會有變化,不想窮到只剩下$,會認為親情友情愛情比$重要,會有重新規划也說不定。

作者: liverpool2023    時間: 24-4-3 09:40

ANChan59 發表於 24-4-3 08:14
你講嘅我大部份同意,不過社會係進步緊,年輕一代不一定要每日做到唔駛瞓,知識,專業及善用科技能否取代 ...

陳sir:
想請教一下
如果想好像你仔咁做金融商業財務,讀大學係咪要讀神科呢?QF嗰啲?
你仔入行條路好似好順利,除了個人特質,還受邊方面影響呢?
大學俾既機會?中學既network?

作者: twhkleung    時間: 24-4-3 10:14

liverpool2023 發表於 24-4-3 09:40
陳sir:
想請教一下
如果想好像你仔咁做金融商業財務,讀大學係咪要讀神科呢?QF嗰啲?
今日得閑, 唔介意我參與"肺"話幾句.
1. 要入大投行, 做边個role都差唔多, 最緊要係边間U的business school畢業.
2. GPA 4.0比边個degree program重要, 返正Interview時乜都睇到.
3. 北美睇能力多於睇关係(除非一d特別得好西利的关係)
4. 好似我friend個仔, 普通半唐番, 一定冇背景, 听我friend講, 佢仔老板好唔中意佢仔, 佢仔易唔中易個老板(基本上埋個老板下面咁多個fund man 都唔中意埋個老板), 但去年佢仔個fund growth得最勁,老板一样咁睇佢個仔. 我想講, 向WallSt, 只講$, 你今日幫公司賺大錢, 回报高到想唔到,但明年有乜事, 話殺就殺, 顺利益組合.

作者: ANChan59    時間: 24-4-3 10:53

liverpool2023 發表於 24-4-3 09:40
陳sir:
想請教一下

他在Big 4做顧問服務,主要客戶是Banking (iBank and Corporate Bank), Insurance and Asset Management,現在要兼顧FinTech and technology及Cryto的客戶。

佢係讀QF,他不覺得係神科,只係較專業,而且適合佢興趣及性格。他自細數底好,但不喜歡讀純數學,工程及理科。

他在香港及倫敦有請Professional Accounting,Finance, Mathematical Finance畢業生,反而QFin係異數,因為他們有更多更好選擇,在香港二線及中資投行係可以入嘅。

如果去到一线跨國投行,因為起薪點高,多人申請,好多選擇,而且他們講diversity,不一定要請讀Finance 相關嘅同事。其實在其他公司踏實做幾年,做得出色,以experience hired 入一二綫投行比fresh graduate 容易些。

你有時間可以睇我2017年的日誌,當年佢搵工百事不順,只係有兩份銀行工,其中一份做MT,人工比Big4高不少接近5成到8成。但係我哋覺得fresh graduate 做跨國公司,多嘢學,多exposure 比第一年起薪點高重要,所以入咗Big4。

佢係有點運氣及好嘅際遇。大姐在揀剩嘅CV入面揀佢出嚟,佢冇first class,因為只係有兩個位,HR冇揀佢做Analyst,大姐睇profile幾特別及AT成績好高,所以見佢,一拍即合。然後遇到大哥及印度老細,三個人爭個細,各自教佢嘅絕技,俾不同機會佢試,越做越有信心,所以被重點栽培。

他識做人比識做事及專業知識更重要,平衡幾個老細絕不簡單。

在日誌講好多了,不再重覆,

中學嘅訓練係非常有用,他很容易及很快在一個新公司,新環境搵到自己嘅位置,然後做好佢,對不同人與事都好淡定,老閶覺得有台型,所以intern 及正職,女同事有仔嘅,一定問佢點樣入旺角體藝學院。

同屆同期,多數都係交流,很多專業人士,畢業頭幾年個個都係考專業試及training,個氛圍比較良性互動,互相鼓勵。如果搵銀行,搵醫生,律師,顧問,自然會互相介紹或者俾少少意見。香港代表,國際排名運動員又係另一個光境,各自各精彩。圍爐取暖時,大家一齊想當年。

我相信其他中學都會有,不過參與比賽及活動,特別是團隊合作的,產生嘅感情,跟齋讀書考試係有分別嘅。

去到出嚟做嘢,偶然遇到師兄,多數不會說穿,做得好,一封大客appreciation letter,好過你每日7-11。這個不是經常發生,在適當時間點,everything being equal, it make the difference。

* **

大學俾佢一個機會去紐約做intern,所以大姐覺得奇怪點解HR篩走佢,面試嘅時候問最多係美國嘅intern。

中大QFin 對考CFA及 FRM 係好對口。不過,讀得掂,欏first class,跟學嘢有時係魚與熊掌。例如讀多啲computing,可能影響讀數嘅時間,科目將來好有用,教授叻但手緊,係會爛grade,這個就要考慮及取捨。

補充一點,出到嚟,電腦及Al對佢事業幫助很大,不低過Finance。

他做過及做緊嘅公司老細,對中大QFin 係非常有好感,但係很多畢業生對起薪點卻步。

上面只係我個人及部份阿仔嘅睇法,未必夠全面,你等其他家長補充。

如果再有問題,私底下搵我,不要side track 樓主個帖。

作者: liverpool2023    時間: 24-4-3 16:00

twhkleung 發表於 24-4-3 10:14
今日得閑, 唔介意我參與"肺"話幾句.
1. 要入大投行, 做边個role都差唔多, 最緊要係边間U的business school ...

謝謝

作者: liverpool2023    時間: 24-4-3 16:00

ANChan59 發表於 24-4-3 10:53
他在Big 4做顧問服務,主要客戶是Banking (iBank and Corporate Bank), Insurance and Asset Management, ...

已pm

作者: LiHing    時間: 24-4-4 15:42

FNN 發表於 24-4-3 00:28
比多個資訊樓主:
Oxbridge, LSE同UCL畢業的學生,-般吾會去HKU讀PCLL。多數會選城大,因為報親CO會比pass ...

想請教下,近排我聽聞有學生先報CU 嘅PCLL, 如果唔得先再報City U 嘅PCLL, 依個係咩玩法?

不過我都知Top Tier 那些畢業生一般都吾會去HKU 讀PCLL 的。

作者: FNN    時間: 24-4-4 16:43

LiHing 發表於 24-4-4 15:42
想請教下,近排我聽聞有學生先報CU 嘅PCLL, 如果唔得先再報City U 嘅PCLL, 依個係咩玩法?

不過我都知Top ...

三間U互換信息,放second priority 基本上唔收

作者: esmehouse    時間: 24-4-4 16:57

似係如入唔到 CU PCLL 出年再報 City PCLL PCLL 好衰入唔到 first choice 的話 second choice 都係入唔到的
作者: LovelyBB06    時間: 24-4-4 18:25

好奇一問,點解top tier那些人反而不去hku 讀PCLL呢?
作者: ElaiUKStudy    時間: 24-4-4 19:05

LovelyBB06 發表於 24-4-4 18:25
好奇一問,點解top tier那些人反而不去hku 讀PCLL呢?

Top tier firm的TC有些要求一take pass, 也有要求時間內完成PCLL.  HKU PCLL有人話比較難,passing rate比City 低,而且,要重考的話八月先出成績,真係有啲危險,所以,play safe的會揀City

作者: ElaiUKStudy    時間: 24-4-4 19:08

FNN 發表於 24-4-4 16:43
三間U互換信息,放second priority 基本上唔收

CityU都有寫明first priority會優先考慮, 所以, second priority係比完first priority的學生有位先再排比你,機會很少了

作者: LiHing    時間: 24-4-5 02:23

那麼入CU PCLL 是否平均分cut off 是62  左右?我又要請教,當pcll 收2:1 來計,有些law school 肯定難d如Oxbridge, LSE 等,就算大家一樣2:1,也可以有很大的分別?!

作者: LiHing    時間: 24-4-5 02:29

ElaiUKStudy 發表於 24-4-4 19:08
CityU都有寫明first priority會優先考慮, 所以, second priority係比完first priority的學生有位先再排比 ...

好似話佢地好早報CU, 如果一出消息唔收,就立刻去報City U 當做first priority,究竟其中有乜嘢蹺妙?我實在不知道,佢哋貪CU PCLL合格率高。

作者: ElaiUKStudy    時間: 24-4-5 08:20

LiHing 發表於 24-4-5 02:23
那麼入CU PCLL 是否平均分cut off 是62  左右?我又要請教,當pcll 收2:1 來計,有些law school 肯定難d如O ...

其實PCLL收生已經很多年,佢哋一定有個方法去做alignment.  我就唔知細節,但例如HKU PCLL, 都有寫明收high 2:2,我估都係果啲tough Univeristy先得。 今年HKU PCLL有admission talk.  去年收HKU自己Lowest bar 係2.6左右。

另外,我看到LSE LLB 的2:1比率高達99% :
https://www.theuniguide.co.uk/london-school-of-economics-and-political-science-university-of-london-l72/courses/law-bachelor-of-laws-llb-hons-2024-a4f78ba75b0d

唔知有幾真實!冇做fact check.

作者: esmehouse    時間: 24-4-5 08:39

ElaiUKStudy 發表於 24-4-5 08:20
其實PCLL收生已經很多年,佢哋一定有個方法去做alignment.  我就唔知細節,但例如HKU PCLL, 都有寫明收hig ...

我聽聞攞 2:1 真係唔難,攞 First Hon 都易過香港啦,所以好多都過外國讀
作者: ElaiUKStudy    時間: 24-4-5 08:55

LiHing 發表於 24-4-5 02:29
好似話佢地好早報CU, 如果一出消息唔收,就立刻去報City U 當做first priority,究竟其中有乜嘢蹺妙?我實 ...

四月底PCLL deadline, undergraduate 都未有final result, 外國返黎仲要考conversion.  如果沒有very strong connection可肯定CU收唔收,-般學生,這條路真係行唔通的。

作者: LiHing    時間: 24-4-5 13:37

以我理解,PCLL 比offer外國返來的 是 conditional 的,如外國返來,其中一個condition 係要pass 哂所有conversions exam

作者: LiHing    時間: 24-4-5 13:39

其實PCLL收生已經很多年,佢哋一定有個方法去做alignment.  我就唔知細節,但例如HKU PCLL, 都有寫明收hig ...

Published 得出來我覺得是真的,但考入去讀都唔容易。

作者: ElaiUKStudy    時間: 24-4-5 15:03

LiHing 發表於 24-4-5 13:39
Published 得出來我覺得是真的,但考入去讀都唔容易。

未必架,這個不是官方網網站,是第三方的整理的訊息,所以不能盡信。

考LSE LLB, academic 要求未必太高(predicted 3A*, 我見過2A*A都有),而standard offer係A*AA, 但要LNAT 高分及好的PS.

作者: esmehouse    時間: 24-4-5 20:20

我記得之前 HKU PCLL 收自己學生都要 2.9,今年竟然收 2.6
作者: liverpool2023    時間: 24-4-6 17:48

esmehouse 發表於 24-4-5 20:20
我記得之前 HKU PCLL 收自己學生都要 2.9,今年竟然收 2.6

2.6係咪好易呢?

作者: FNN    時間: 24-4-7 03:08

LiHing 發表於 24-4-5 13:39

LSE 2021 admission rate 係6.6% (https://www.admissionreport.com/london-school-of-economics/llb-law). 成績係基本,收吾收睇personal statement. 我見過DSE攞5個5**唔收. LNAT>28 (MC),但多數香港學生三十幾.

讀緊的學生,DSE最低嗰個6科有41分 (加分後). IB 最低嗰個43-44分;大部分GCE A-Level都係4個A*.

80-90%. 學生攞2-1畢業. 2-1代表平均分60分以上 (https://info.lse.ac.uk/Staff/Divisions/Academic-Registrars-Division/Teaching-Quality-Assurance-and-Review-Office/Assets/Documents/Calendar/SchemeBachelorOfLaws2019.pdf),對呢班尖子來說應該吾難.

Conversion 一般會在second year考完合格,吾合格的會在第三年聖誕補考.

近乎所有LSE香港學生都有Magic Circle Training Contract, 所以PCLL學費全免。

作者: FNN    時間: 24-4-7 03:18

LovelyBB06 發表於 24-4-4 18:25

CityU 個conditional offer 聞說係Pass Honour.

作者: barque    時間: 24-4-7 20:16

FNN 發表於 24-4-7 03:08
LSE 2021 admission rate 係6.6% (https://www.admissionreport.com/london-school-of-economics/llb-law) ...

2年前收到LSE的offer係IB38分。

作者: Shootastar    時間: 24-4-25 17:16

2023 LSE Law Application Figures

2653 Applications    162 Intake    16:1 Ratio

The standard offer is IB 38, A-Level is A*AA. However, it is very competitive to have an offer. If you have an offer, the requirement is not harsh and most students can fulfill the conditions.
作者: ANChan59    時間: 24-4-25 18:30

Shootastar 發表於 24-4-25 17:16
2023 LSE Law Application Figures

2653 Applications    162 Intake    16:1 Ratio

Most of the LES applicants PG are 42+.

38 is a low CO to take the suitable students.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5