用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 The best predictor of success
樓主: barque
go

The best predictor of success   [複製鏈接]

寫論文或者做research 好多時都會驗證好些common sense既野。
好正常,雖然公認毅力係success factor, 但係比重有幾多,那個組別受到的影響多大,有什麼分別影響,都可以引起不同探討。 西方教育嚴緊係既然Grit係一個success factor, 在這根基上再研究如何 measure 佢,有時間因素嗎,是心理,天生,外在,規律環境,較易達成? 甚或腦部活躍情況,有沒有addict to a hobby...?   

我認為如果是讀 Ed的,一定會鑽入去。
呢個factor 足以令你設定學校教育模式,有一個重要方向,甚或基石!

其實,開始時你有問到IB既自然咁好,為什麼不是各國都模仿嗎?
當時,我看完心裡都彈出幾個答案,不過,既然有咁多高手係度,我呢個個仔仲起小三既阿爸,當然靜待更完滿既答案....仲等緊...

不過,知你有意讀Ed,覺得呢個其他人唔無考慮既野,你應該想到,問到。。。一個好問題!

我再想直資學校,有足夠資源,但如果辦校者仍只依循固有學習模式,增加幾個模板式的活動教學,只看重公開試成績... 係咪教育者未了解何為教育或知識追求呢? 甚或樓主說的grit 這個factor 都當老生常談,寧可去搞北極遊學?

國際學校好,好在那裏,與IB 有甚共同點,重點應放那裏,特別當直資資源仍有不及。

我都幾喜歡聽小學校長講教育,學到野外,亦會引發想更多野。

Grit段影片,我覺得佢講learner's belief, growth mindset-ability to learn is not fixed,呢個好鼓勵性。

另一個post文,提到ambitious 呢個字, 好refresh.

我都是認為grit 是 success factor.
但這個不獨是IB 獨有, 操卷, 田鴨式學習都可以有.
所以, 這應不是IB獨有培育Grit 的優勢.

...應該是IB可以引發興趣, 這個引發是基於發問, 了解, 找尋.... ..
課程把這個過程加了學分, 每個milestone 加了分, 加了考量點.
這個就是課程有意思地方.
其他, 課程可選項, 考核模式... 都是正確學習的穩固點...便不再說了.

這個不是把IB隨便連上好的優點.
而是, 個人有無去了解, 分析.

所以, 比較不同學制那些學生比較有grif, 又或者比較學識好, 我認為都是比較錯誤, 不合適.

另外, 不同學制, 要對比什麼人去讀.
IB36分 (只是擬設分數, 指優異生), 可能比DSE多了一份宏觀, 表達, 急智...能力.
IB無36分, 可能比DSE 中等成績要差.

我都只說可能, 因為讀IB唔深入, 學唔到分析, 又不擴闊學習, 都可以淨吹一番.
但DSE, 條題目唔識, 無讀過, 就企左起度.
加上, 無得按自己能力選較淺課程, 可能因為一科讀唔店, 影響其他科溫習進度.

性格都有影響, 唔通我話會計師唔叻, 因為佢淨無對住條數, 唔夠宏觀

加樂爹 發表於 23-6-20 15:26
Grit段影片,我覺得佢講learner's belief, growth mindset-ability to learn is not fixed,呢個好鼓勵性。 ...
你是一位很用心的年青爸爸.

其實, "老猿掛印"的精髓, 我想王家衛都係以99%既人想法去演釋為回首自省.

今日上班, 見到兩個長者因排隊爭吵....

我忽然想"老猿掛印", 應該比較形容....

兩位, 吵架前退一步, 比自己空間, 又冷靜下分析理據, 勝算才好.  出了招, 罵了出口, 同拳頭出盡了, 要回臂就可能輸了.

呢個空間, 比自然部署下, 特別是近日好多傷人案發生.
政府應該運用下呢個"老猿掛印", 黎拍段影片.

Grit段影片,我覺得佢講learner's belief, growth mindset-ability to learn is not fixed,呢個好鼓勵性。 ...

哥倫比亞幾個孩子是當時原住民, 自少學習在叢林生存技巧, 如果係城市長大孩子, 未必能生存到, 那位十三歲家姐, 能帶領3個細佬妹(最細一歲)能在此環境生存四十日, 很了不起, 亦證明她在母親身邊時有認真學習

poonseelai 發表於 23-6-20 16:32
哥倫比亞幾個孩子是當時原住民, 自少學習在叢林生存技巧, 如果係城市長大孩子, 未必能生存到, 那位十三歲 ...

如果係住山頂或者淺水灣嘅孩子,咁會點樣呢?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-6-20 17:49
如果係住山頂或者淺水灣嘅孩子,咁會點樣呢?

相信一般城市長大的孩子也不可能如此生存40天

poonseelai 發表於 23-6-20 18:16
相信一般城市長大的孩子也不可能如此生存40天

因為冇網絡上網,可能三天都受不住!如果有網上去打機,應該可以不眠不休一段時間!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

留意唔同學制的特點,選合適自己小朋友的特質就可以了。另外學制只是一個大框架,學校是提供環境和執行的地方。所以就算是同一個學制唔同學校執行出來的效果都有高低之分。例如有些學校特別多工課,會影響小朋友的學習興趣,變相是少了可以自由支配的時間。小心在中小學階段過份著重學業而忽略了其他方面的發展,和有明顯的短板。但是到小朋友長大或在大學時才發現。在自己身邊都見過幾個例子。

關於ib咁好又係全世界都用這個問題,其實我地又了解幾多香港以外學制?多香港人認識ib是十多年前開始有直資提ib, 其實ibdp已經有50年歷史,CIS, 耀中早於直資提供ib前已有,只是少有知。

如其他家長講,了解咗不同學制再去選擇合適自己孩子,孩子學習時間就係咁多,多花了時間在skill, 花在knowledge 部分自然少咗,看家長看重那方面啦。近日有學校講,追求知識可以係一生一世,最重要有熱誠和方法。

我認同ib學習理念,但ib考試制度又並非適合每一個人,例如好偏理科又唔特別喜愛寫作的孩子,AL可能更合適,亦認識最後兩年轉賽道的孩子

poonseelai 發表於 23-6-21 09:06
關於ib咁好又係全世界都用這個問題,其實我地又了解幾多香港以外學制?多香港人認識ib是十多年前開始有直 ...

第一句:唔係全世界用, edit唔到

barque 發表於 23-6-21 06:47
留意唔同學制的特點,選合適自己小朋友的特質就可以了。另外學制只是一個大框架,學校是提供環境和執行的 ...
發現什麼?例子,如何?

假如父母係對自己有生活要求,帶孩子有要求,堅持追求目標,子女成長中自然有毅力嘅種子,如何栽種培養,睇機遇同下多小功夫。

ABC-DAD 發表於 23-6-21 10:08
假如父母係對自己有生活要求,帶孩子有要求,堅持追求目標,子女成長中自然有毅力嘅種子,如何栽種培養,睇 ...
同意。而且我想講,有要求係「態度」,唔一定關成績/讀書事(好多家長會將兩樣嘢等同咗)。之所以「毅力」嘅建立我認為同學制冇關...

ABC-DAD    發表於 23-6-21 22:51

stillgood20 發表於 23-6-21 10:03
發現什麼?例子,如何?

其中一個成績好好,外出學術比賽拿獎。但係大學怕出外國讀書(唔係錢嘅問題),而係太多擔心和憂慮。就算在香港讀大學都擔心住宿舍會適應唔到。

beastiebistro 發表於 23-6-21 10:21
同意。而且我想講,有要求係「態度」,唔一定關成績/讀書事(好多家長會將兩樣嘢等同咗)。之所以「毅力」 ...

老友,節日快樂!

給你一個字謎:龍頭象腳  虎腰蝦尾

猜中冇獎品!

ABC-DAD 發表於 23-6-21 10:08
假如父母係對自己有生活要求,帶孩子有要求,堅持追求目標,子女成長中自然有毅力嘅種子,如何栽種培養,睇 ...

你指的生活要求,可否講得清楚一點?

我會用對生命有要求,例如對社會,對國家,對專業,對家庭,都有要求。有要求,自然有目標,有標準,可以垂乎可得,也可以非常具挑戰性,后者才可以磨練出毅力。

在兩年前在EK大海中講自小就教育兒子訂目標,被其他網友指責不應該自小給孩子太大的壓力。

到今日,我還是認為有既定目標,懂得處理壓力,成功機率會高很多,有毅力不輕易被打倒,又再推高成功機率。際遇跟運氣係佔一個頗大的關鍵因素,但也不能未开始就放棄。

講到際遇,我會延伸到第一個或者最初目標,可能在一定時間內錯過了,不能達到,於是目標就可能要就當時情況修改,例如爭取不到first class honour,就要另闢途徑,向上奮斗,追求自己生命的目的,是不應該隨便改變。

ANChan59 發表於 23-6-22 08:07
老友,節日快樂!

給你一個字謎:龍頭象腳  虎腰蝦尾
端午節快樂陳Sir

ANChan59    發表於 23-6-22 11:34

ANChan59 發表於 23-6-22 08:28
你指的生活要求,可否講得清楚一點?

我會用對生命有要求,例如對社會,對國家,對專業,對家庭,都有要 ...
我生活簡單,十年如一日,做個普通人。心
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊