用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 趙永佳、余昊昕:「寒門有鴻儒,豪門無白丁」的現代科舉 ...
樓主: ANChan59
go

趙永佳、余昊昕:「寒門有鴻儒,豪門無白丁」的現代科舉 [複製鏈接]

beastiebistro 發表於 23-10-5 19:17
我唔係專登搵條同醫科有關嘅片嘅。

其實雖然條片嘅題目係醫科,但係裏面都有講,個問題係pervasive。即係 ...

美國大學方面我唔熟,他們的工程師學會我都不太清楚如何運作。

在香港,很多人認為工程係水泡科,我當然唔認同。我們每次審核每間大學工程學院,特別留意收生標準,分數之外,還有選科組合,一年之後的校內成績,例如工程數學跟M1 M2嘅correlation ,修物理或者combined science 是整體成績差異。

所以我之前夠膽講大學會收有修M1 M2學生,唔收combined science 學生,係因為有follow up data and evidence。

另一個問題係大學放水,你所講嘅降低合格成績。我哋要求每科功課,project,FYP report and exam paper不同樣本,例如top and bottom 5% ,中位數值樣本若干份。如果有疑問就full samples,事實就係放在另一張枱。

分兩到四個評審員分別審視試卷,功課嘅深淺,project 特別是 final year project的深度及評分標準。如果有疑問會請相關教授來解釋,如果唔滿意之話會通知工程學院院長。

我有一次對某三大的個別FYP評核有意見,當晚收到HKIE通知,副校長非常重視,希望我及另一位教授明天早d去大學,他跟院長跟我見面了解問題所在,他們答應會嚴肅跟進,作出書面回應及以後加強這方面監管。

如果冇專業團體把關嘅課程就可以過關,呃呃騙騙。我相信香港的專業團體不會輕易放水,因為有互認機制,放水結果鬧大,其他國家唔承認,個學會或者專業團體就玩完。

就算畢業,行完scheme A,夠經驗考牌,平均合格率約30%左右,我哋學會也有QA監察我哋有冇放水。放水機會細,上訴機會大。所以我哋肥得來申請人,要肯定bullet proof。個別例子係申請人公司上訴,但如果證據充足,冇得好拗。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Cannot See response

beastiebistro 發表於 23-10-5 19:17
我唔係專登搵條同醫科有關嘅片嘅。

其實雖然條片嘅題目係醫科,但係裏面都有講,個問題係pervasive。即係 ...

我哋冇什麼專業試,專注在大學課程的QA。畢業後就睇培訓內容及實際工作經驗。專業評核就分筆試及面試,筆試就睇英文水平,邏輯思維,社會跟專業相關話題,2小時1500字。

面試就一個小時,就申請人經驗,問實戰問題,申請人多數是吹大,慢慢他就知道坦白從寬,實話實說。例如成日講到自己係project leader,事實上只係member。Leader 就深入d去問,兼顧面也濶好多,因為跟個別項目相關,好多露底,特別在安規及法規方面。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

beastiebistro 發表於 23-10-6 12:07
Cannot See response

重見天日啦!

ANChan59 發表於 23-10-6 11:50
美國大學方面我唔熟,他們的工程師學會我都不太清楚如何運作。

在香港,很多人認為工程係水泡科,我當然 ...

我相信主要分别(美國同香港)係美國有班極左、左膠、平權、結構性種族不平等mob,香港暫時冇。

無數嘅大學、專業團體、企業被逼屈服喺呢班人嘅壓力之下,明明冇錯都主動認錯。明明擇優而選係最正常不過嘅事,因為牽扯到種族/平權等等,就降低甚至取消評核,好等所謂「弱勢」社群唔會受到「挫敗」,根本係斬腳趾避沙蟲。

我最近學到個新詞匯,virtue signaling。就係講呢啲大學、企業、專業團體甚至荷里活明星,為咗「演」俾人睇自己,或者代表嘅機構有幾咁「公平」,專登做呢啲降低standard既野,或者譴責其他唔跟住做嘅人/團體。為嘅就係要喺啲左膠mob之前,「睇落/聽落」好支持平權。所以有少少病入膏肓。

陳Sir都知我唔識唔會隨便亂噏,我真係留意咗美國情況其實好多年,尤其係教育。

我真係比較悲觀。

ANChan59 發表於 23-10-6 12:19

重見天日啦!
要推先得

beastiebistro 發表於 23-10-6 12:28
我相信主要分别(美國同香港)係美國有班極左、左膠、平權、結構性種族不平等mob,香港暫時冇。
冇數嘅大學 ...

我知道你的為人。

香港都有亂咁嚟嘅平機會,令到現在嘅男生很多去咗band 2/3。男女發展時間不同,為什麼體育又唔計呈分試呢?分兩條隊係equal opportunity。因為在國際上已經有不少這研究,要早熟跟遲熟一條隊,是否真的公平,教育局當年冇用相關研究作辯護,最後係打殘一代男仔。

現在搞STEM,多鬼餘,我送阿仔開始學STEM係十歲開始,這個是主流,全世界都咁樣行,政府後知後覺!

新高中課程重文輕理,又係為女生度身訂造,男仔數學強就整個core出嚟,你叻咪抽時間讀 MIM 2,不過計半科,啊,理科深呀,咁combined science啦。

香港其實幾核突肉酸,肯定有左膠當道。

ANChan59 發表於 23-10-6 18:17
我知道你的為人。

香港都有亂咁嚟嘅平機會,令到現在嘅男生很多去咗band 2/3。男女發展時間不同,為什麼 ...

係,全球都左傾。我唔介意equal opportunity,我非常介意放棄精英制 (in the name of equity/or equal outcome)。就係因為唔再追求精英制,先開始有咁多「騎呢」政治家出現,然後再加速左膠化。

梁錦松係一個唔識教育嘅左膠,香港教育就係毀喺佢嘅教改之下。

ANChan59 發表於 23-10-6 18:17
我知道你的為人。

香港都有亂咁嚟嘅平機會,令到現在嘅男生很多去咗band 2/3。男女發展時間不同,為什麼 ...
e兩年,其實,我有個願望.希望细囝返學校分享/教授,邏輯/數學.

你講ge教育制度,對的.

要big step,
連數學/邏輯思維都改.

3年前.我開咗個post, 有关奥數/開心數學.
這樣就3年了.

stillgood20 發表於 23-10-6 19:00
e兩年,其實,我有個願望.希望细囝返學校分享/教授,邏輯/數學.

你講ge教育制度,對的.

你細囝肯返去教師弟學妹,係非常好嘅事。

我唔相信教育敢大改,睇睇教育局長什麼人,點會倒米,得罪人。

beastiebistro 發表於 23-10-6 18:45
係,全球都左傾。我唔介意equal opportunity,我非常介意放棄精英制 (in the name of equity/or equal out ...

你現在相信香港有左膠了!

beastiebistro    發表於 23-10-6 19:25

ANChan59 發表於 23-10-6 19:17
其實我講嘅係左膠群眾,係會因為唔表態而圍堵企業/大學,會暴力示威,甚至會滅聲(令一啲學者演員冇得講嘢)。香港暫時未有咁癲...

beastiebistro 發表於 23-10-6 19:43
其實我講嘅係左膠群眾,係會因為唔表態而圍堵企業/大學,會暴力示威,甚至會滅聲(令一啲學者演員冇得講嘢 ...

你留意下啦。

beastiebistro    發表於 23-10-6 21:12

beastiebistro 發表於 23-10-6 18:45
係,全球都左傾。我唔介意equal opportunity,我非常介意放棄精英制 (in the name of equity/or equal out ...
其實,咩思想力量的改變和出現.不是冰封一日.是积慮現变.

個人的睇法.美國雖然'係'民主社會.
但政治力量(推動的社會思維)是什麼?
往往是看不見,卻掌控事情/方向.

………

俄烏戰爭.
每天看王孟源博士日誌和每月視頻.
其中,王博士特別強調NewCon.
老實說,我一知半解.誰跟誰?對我意義不大.
反而.去思考美國政治,`什麼'才是系統?
那是真?那是愚人?

近日,嘗試代入王博士的思考模式.
究竟佢想咩,見咩,怎樣思考.

現在.他在一些問題,有偏差,開始沒趣了.
因為,我希望找少立場,多分析能力的.

我亦需要調整, 所有訊息,盡量去找事實.

一一一

ANChan59 發表於 23-10-6 19:17

我中學在大坑東.我住果欄對面.
第一日返學,好似去咗另一個世界.
一個存在兩種政治立場的社區.

上第一次中國歷史課.
來了一個年老的國民黨老師.
我的天呀! 歷史課就是政治課.

四十幾年了.從未有一課可以歷歷在目.
想起,都真On 膠.
同學們(包括我)都比較蠢.
歷史可以变政治.真係大家笑到宜家.

成為美好回憶.

古今多少事,都在笑談中。

流浪地球 發表於 23-10-8 16:50
古今多少事,都在笑談中。
是的,是的.

日前出差.同伴剛巧談及和爸爸的政治分歧.
誰是誰非? 無言.

由於.我希望同伴建立更強大的智慧.

執念vs智慧.just simple, make/solve it Too difficult.

……

我只可說一句:

歷史是長河.

(你和爸爸各自在歷史長河中衝擊而已).

一一一一一

當過了河中每一斷衝擊.

那便是人生.

笑得出,便是智慧.

beastiebistro 發表於 23-10-6 12:28

無數嘅大 ...

Why it’s harder to earn more than your parents?

https://youtu.be/T1FdIvLg6i4?si=NLMFJLyIBoCdk0wU

beastiebistro 發表於 23-10-3 19:22
好老實講,我認為大學都教唔到leadership呢啲quality。我認為係天生嘅,有就有,冇就冇。

而定位不清我都 ...
可能大學已變成“產業”,所以要“迎合”大衆。

Yanamami 發表於 23-10-10 05:11
可能大學已變成“產業”,所以要“迎合”大衆。
一定係。
同埋家長變得畸形,以為只要仔女可以讀大學,咩狗屎垃圾科都唔理。咁大學大把藉口開啲外國叫Mickey Mouse Degree嘅course,例如photography, public administration, media studies等等,擘大眼呃錢。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊