用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 夢醒時份⋯ ⋯
樓主: ANChan59
go

夢醒時份⋯ ⋯   [複製鏈接]

beastiebistro 發表於 22-10-10 14:16
回覆 akys 的帖子

我自己就係精英教育嘅信徒,或者可以話我believe in人盡其才,唔buy均一教育。唔通人人 ...

Same here.

beastiebistro    發表於 22-10-10 16:27
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

twobirds 發表於 22-10-10 15:37
我亦都認為教育根本係家長同學生自己嘅責任,只不過,係要睇運氣。夠好運生到個天資聰穎又生性啲小朋友已 ...

Fair comments and expectations.
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

beastiebistro 發表於 22-10-10 14:16
回覆 akys 的帖子

我自己就係精英教育嘅信徒,或者可以話我believe in人盡其才,唔buy均一教育。唔通人人 ...

人個腦係好奇怪,阿仔係怪人,佢班同學好多怪人,連網上啲打機朋友都係怪人,好似唔怪就唔夠叻。雖然呢個世界係有完美之人,但認識的大部份在成長時候都有各自麻煩,好似個腦提升過龍會加埋啲副作用,真心好難頂。

回覆 akys 的帖子

甲之甘露,乙之砒霜。我哋睇佢哋怪,其實佢哋睇我哋又何嘗唔怪呢?只要唔影響其他人(in a negative way),我哋應該擁抱佢哋嘅怪雞...

hkpapa852 發表於 22-10-10 13:58
好多人仍然有夢: 通關復常夢, 大灣區夢

我比較悲觀, 從過去經驗嚟睇, 呢D其實只係南柯一夢, 更甚只係另類 ...

你說的那些夢,係有好多人信,特別在EK,我就唔會反對,但唔會深信。

簡單例子,我要搵食,要養夥計及國內工廠,通唔通關都會上國內long stay,點會等等關復常。每次講通關就會有第三、四、五波,屢試不爽,所以有必要,我就會上去。今個星期抽到檢疫酒店,已經是第四次long stay。如果等通關才上去嘅,即係冇逼切性,上唔上都可以,無謂阻住晒。

我剛剛去了一轉美國出差,係好方便,問題都係返香港麻煩,我今次有運,回來係27/9剛剛好0+3。有需要嘅話,不用發夢,只需要踏實去做,不用聽太多唱好唱衰,於事無補。

beastiebistro 發表於 22-10-10 11:38
回覆 天外之人 的帖子

雞先定蛋先問題,我持相反意見。
的確也可以咁講,要孩子學習好,家校雙管齊下先係最好. 若然小學間間都係名校,老師個個都師出名門,應該會少了家長有驚執輸呢個煩惱.

hkpapa852 發表於 22-10-10 13:58
好多人仍然有夢: 通關復常夢, 大灣區夢

我比較悲觀, 從過去經驗嚟睇, 呢D其實只係南柯一夢, 更甚只係另類 ...
我覺得納入深圳就不太可能,但50年不變應該就會變.

回覆 akys 的帖子

的確係個個都天生就係100分,但好多都係喺幼稚園以至小學呢個階段慢慢失去自己應有既100分

回覆 ANChan59 的帖子

冇錯,唔一定刻意從小就去所謂遠既名校神校,小學係要學基礎野,唔係學超出預算野,攪好基礎先應付到中學高深野,我的孩子都係咁成長走過來.

akys 發表於 22-10-10 16:10
人個腦係好奇怪,阿仔係怪人,佢班同學好多怪人,連網上啲打機朋友都係怪人,好似唔怪就唔夠叻。雖然呢個 ...

我的觀察你所謂嘅怪人,係會獨立思考嘅人,他們看到一些我們這些凡夫俗子睇唔到嘅嘢,好多時跟我們認為正路嘅嘢完全相反。只係他們的眼鏡跟我們不同,識欣賞咪話叻囉,唔識欣賞嘅就係怪人。

對住這些人要規勸什麼是同理心,遷就一下冇佢哋咁叻嘅人,不要讓凡夫俗子難堪。

例子就係你一睇條數就知道答案,但老師及閱卷員冇這個能力或者要按marking scheme,你就遷就下他們,寫幾個步驟先寫個答案。

誘導他們的同理心,做父母都要百般智慧,係難頂㗎。

再大小小嘅時候,他們的同理心會好強,就冇咁怪胎,但骨子裏都係觀察力極強,相反思考或者lateral thinking。如果真係咁樣,擇木的時候要了解個別行業,公司,地區及市場嘅文化及氛圍。

天外之人 發表於 22-10-10 16:43
我覺得納入深圳就不太可能,但50年不變應該就會變.

我咁睇,如果二十五年后香港仍然有淨餘價值,多數不會併入深圳,例如很多貿易優惠仍然有效,在國際組織仍然有一席地位。因為併入去就會可能失去這些優勢。

如果因為日益嚴重嘅政治風險,這些優惠及地位慢慢冇咗,香港鎮併入深圳(大灣區)係好大機會。

天外之人 發表於 22-10-10 16:46
的確係個個都天生就係100分,但好多都係喺幼稚園以至小學呢個階段慢慢失去自己應有既100分 ...

我在幼稚園之前以為兒子只有50-60分,係似學習及語言發展遲緩。如果我哋唔放棄,努力學習如何幫助佢,與他同行,係可以高於80分,冇需要100分。

當然每人的100分應該不一樣的,有得也有失,人生如填充題,不一定要填滿才合格,最緊要係個人覺得開心,足夠,就可以。

Motivation 係一個重要題目,我早期嘅blog 都有寫過,能掌握到兒童心理學的實用部分,分清楚學習嘅滿足感同如何在教育階梯上進嘅規律,培養自主根本唔難攪

天外之人 發表於 22-10-10 16:51

冇錯,唔一定刻意從小就去所謂名校神校,小學係要學基礎野,唔係學超出預算野,攪好基礎 ...

補充一點,當我們知道佢智優,我們曾經想幫佢轉校,他反對。他覺得可以自學,在學校外邊學知識,不一定要定性學嘢在學校,他定性學校有朋友陪佢玩,打乒乓球,籃球,放學吃魚蛋燒賣嗰啲就心滿意足!

他小六之前校外學嘅係AP pre-calculus and calculus,matrix and statistics,creative writing 。我們不是谷,係feed on demand ,讓他擴大comfort zone,讓他認識天外有天 人外有人。到中二反而停咗數學,讓佢發展其他興趣及能力,學校及老師係冇可能代替我跟太太的參與及協助。

ABC-DAD 發表於 22-10-10 17:14
Motivation 係一個重要題目,我早期嘅blog 都有寫過,能掌握到兒童心理學的實用部分,分清楚學習嘅滿足感同 ...

同意。

俾條link 出嚟啦,做福人群!

陳sir,we really are on the same page,陪小朋友走嘅路何其相似呢!我認為幫我仔unlock potential 嘅從来係我責任,根本同學校無關。佢返學係玩同學習同peers相處,有能力都唔好沾沾自喜,目中無人,練習保持謙卑之心。
早早幫佢搞清楚知識嘅得著本身就係最好嘅獎勵,毋須外來僭建嘅成績/獎賞去推動,自然唔使擔心motivation 。

我仲有added bonus。我兩個女一定冇個仔能力咁高,但係佢哋睇到哥哥咁享受知識嘅追求都有樣學樣,我都冇需要專登做太多額外推動。

beastiebistro 發表於 22-10-10 17:39

陳sir,we really are on the same page,陪小朋友走嘅路何其相似呢!我認為幫我仔u ...

我星期四回深圳7+3,年底先返香港,到時搞個飯局,預埋你這個EK男神。

人數就配合政府「躺平」清零!

不過如果多過一圍枱,可以玩大風吹,換下檯,交流下經驗!

ANChan59 發表於 22-10-10 17:48
我星期四回深圳7+3,年底先返香港,到時搞個飯局,預埋你這個EK男神。

人數就配合政府「躺平」清 ...
好呀!

ANChan59 發表於 22-10-10 17:24
同意。

俾條link 出嚟啦,做福人群!
唔啦,我覺得各從其類會好啲,啱傾自然會有機會交流,正如你話齋,EK 臥虎藏龍,自然有高人分享好野,唔啱天時地利人和,適得其返重無奈。

ABC-DAD 發表於 22-10-10 18:00
唔啦,我覺得各從其類會好啲,啱傾自然會有機會交流,正如你話齋,EK 臥虎藏龍,自然有高人分享好野,唔啱 ...

尊重你的決定!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊