用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 趙永佳、余昊昕:「寒門有鴻儒,豪門無白丁」的現代科舉 ...
樓主: ANChan59
go

趙永佳、余昊昕:「寒門有鴻儒,豪門無白丁」的現代科舉 [複製鏈接]

beastiebistro 發表於 23-10-10 09:06
一定係。
同埋家長變得畸形,以為只要仔女可以讀大學,咩狗屎垃圾科都唔理。咁大學大把藉口開啲外國叫Micke ...

美国特別多这些 Mickey Mouse programs。

一个国内朋友儿子美国留学,Industrial Design + Photography。毕业后老友打本俾佢开公司,他的产品设计又做得几好,很快攞到 red dot design,  网上销售不俗,跟住拍小米码头,几轮集资之后,希望过多几年在上海上市。

beastiebistro    發表於 23-10-10 11:13
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

cannot see response

ANChan59 發表於 23-10-10 11:08
美国特別多这些 Mickey Mouse programs。

一个国内朋友儿子美国留学,Industrial Design + Photography。 ...

你朋友個仔算叻仔(而且有老竇打本做生意)。現實就係有大量根本唔應該讀大學嘅學生,為咗讀大學(或者以為讀咗大學人生就升lev),唔理咩狗屎垃圾科求其入到就算。莫講話畢唔畢到業都成問題,就算畢咗業先發現原來搵唔到嘢做,或者唔肯做啲唔配合「大學生」身份嘅工。到頭來又係上流唔到,倒不如一開始唔好夾硬入大學,去學門手藝更有用。

跟住我咁講又俾人話右膠,又俾人話阻止social mobility,其實都幾啼笑皆非。從前大把白手興家例子,好多都冇讀過大學,靠嘅係努力同埋不怕吃苦,亦冇人「製造」過機會俾佢哋。點解而家要因為平權,就唔理學生本身有冇能力,有理無理都要俾佢哋入大學呢?

入大學讀呢啲mickey mouse degree,除咗幫佢地製造咗啲不必要嘅虛榮/面子(話我係大學生喎,點會做呢啲工呀!),一啲幫助都冇,更遑論向上流動,反而仲窒礙咗佢地安安定定搵份工添。左膠平權其實真係害人不淺,最重要就係害咗佢表面上最想幫嘅所謂「弱勢社群」。

beastiebistro 發表於 23-10-10 11:30
你朋友個仔算叻仔(而且有老竇打本做生意)。現實就係有大量根本唔應該讀大學嘅學生,為咗讀大學(或者以 ...

上一兩代,很多父母都冇機會讀大學,他們只是希望子女入到「大學」,填補他們部份遺憾,同時希望子女走一條較好走嘅路,這個是可以理解。

也正正因為咁,所以要入三大,要入神科為終極目標,來保障畢業後搵到食。

如果看透現在所謂大學生的社會地位,將期望值放下,又或者將期望管理好,讀Mickey Nouse Programs也是可以的,但不要跟以前的環境作比較或者作目標。

如果家庭有米就可以無白丁,辛苦少很多年。

外國左膠這樣做有選票有支助,加上外國冇亞洲人咁著重學歷,大學畢業做藍領階層也沒有問題。如果不理收入或者子女天賦,一定要做白領,就唯有自己諗清楚啦。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-10-10 13:26
上一兩代,很多父母都冇機會讀大學,他們只是希望子女入到「大學」,填補他們部份遺憾,同時希望子女走一 ...
我可以理解家長想小朋友入大學嘅心態,我唔可以理解或者原諒大學唔把守住學術精英要求嘅做法。如果大學明白自己做緊咩,唔係咁開course/增加學位嚟溝淡學術要求,學生一樣係要成績達到某個水平先可以入讀,唔會因為「平權」而有「特權」咁我冇問題。唔應該係「想」就會有,應該係想就將佢成為動力,去「爭取」返嚟。

香港咁細,兩三間大學夠晒。其他咪繼續做polytechnic,繼續做community college,繼續做vocational school囉。好多人話大學學到嗰啲所謂嘅博雅教育,係polytechnic / community college / vocational school一樣可以學㗎。

Yanamami    發表於 23-10-11 06:13

beastiebistro 發表於 23-10-10 13:40
我可以理解家長想小朋友入大學嘅心態,我唔可以理解或者原諒大學唔把守住學術精英要求嘅做法。如果大學明白 ...

大學開古靈精怪課程不是他們想這樣做,係UGC會睇你嘅收生情況,每幾年調整大學嘅資源及收生人數,個餅差不多大,每次有些大學增加學額及資源,咁其他就係要減返出嚟。

很多大學開新課程都係細分咗某個大課程,或者cross over ,我哋都要理解他們也是求生存,開一些新瓶舊酒可以減低殺大學的情況。

現在家長期望值咁高企,想改多線發展係非常困難啦。

阿仔一直都覺得幾年大學冇乜用,我都希望佢讀完(可能我紆腐),再尋找自己的想法,氹咗好耐先肯去讀大學。

beastiebistro    發表於 23-10-10 14:44

ANChan59 發表於 23-10-10 14:17
大學開古靈精怪課程不是他們想這樣做,係UGC會睇你嘅收生情況,每幾年調整大學嘅資源及收生人數,個餅差不 ...
咁香港的確係少啲所謂Mickey Mouse degree嘅,我講嘅主要apply to西方國家。但係為咗唔被殺校而開課程就正正係問題根源。如果減返去三間大學,再嚴限學位數量,我懷疑UGC可能可以做到全部本科生免費添!正如外國大學好多endowment多過啲小國家嘅國庫,而家理論上就可以全部學生唔使錢讀書。咁咪用適當嘅錢去俾有學術能力嘅學生,無後顧之憂咁追求學術。

ANChan59 發表於 23-10-10 11:08

一个国内朋友儿子美国留学,Industrial Design + Photography。 ...
e種咪叫父蔭.
係"造"設計, 見過一些類似故事.

stillgood20 發表於 23-10-10 16:16
e種咪叫父蔭.
係"造"設計, 見過一些類似故事.

其實香港都有這樣的情況!

我用國內朋友例子只係回應beastiebristo 嘅炒雜碎課程,剛好有個現成例子。

beastiebistro 發表於 23-10-10 14:59
咁香港的確係少啲所謂Mickey Mouse degree嘅,我講嘅主要apply to西方國家。但係為咗唔被殺校而開課程就正 ...

好難㗎!

老懞懂都係講60%大專畢業,但社會及家長解讀為60%大學畢業,點夠佢哋玩。

行精英制,家長會覺得我仔女入唔到精英咁點算,哽同你死過!行平庸制,大家和稀泥咪好囉,社會和諧,對香港管治有好處冇壞處。越叻越難管,係咪!?

ANChan59 發表於 23-10-10 16:52
好難㗎!

老懞懂都係講60%大專畢業,但社會及家長解讀為60%大學畢業,點夠佢哋玩。
陳sir你啱。為管治,梗係越多「平庸」嘅人越好。就算西方,都係越多唔識諗嘢,乖乖附上選票嘅平庸家長/學生最好。

可能我係香港「特朗普」...

beastiebistro 發表於 23-10-10 17:02
陳sir你啱。為管治,梗係越多「平庸」嘅人越好。就算西方,都係越多唔識諗嘢,乖乖附上選票嘅平庸家長/學 ...

你好学唔学,学佢?

beastiebistro    發表於 23-10-10 19:31

ANChan59 發表於 23-10-10 13:26
上一兩代,很多父母都冇機會讀大學,他們只是希望子女入到「大學」,填補他們部份遺憾,同時希望子女走一 ...

我可否叉開少少個話題?好似有D關個topic,但context又有D唔同。

剛係澳洲同係大學入邊做社工既老表聚,佢話好多越南印度印尼或其他相對窮既國家,好多父母千辛萬苦又借錢又賣腎(賣腎係誇張講法)送仔女黎澳洲讀大學,希望上流。但呢度生活指數超高,租金不斷升,好多窮學生生活困難,但唔敢同屋企講,唯有偷偷打幾份工,根本顧唔到學業,未計英文程度未夠應付課程(大陸果班有父蔭就晤會出現呢個情況),所以有人去賣身,有人甚至自殺。佢講呢個情況,都幾衝擊我。中國人父母望子成龍固然,其他東南亞國既更無所不用其極,但有時成果不似想像。呢個情況,如果唔係大學變成產業,為錢而收生,會唔會少啲呢D悲劇?

Yanamami 發表於 23-10-11 06:32
我可否叉開少少個話題?好似有D關個topic,但context又有D唔同。

剛係澳洲同係大學入邊做社工既老表聚,佢 ...
你提了一個好問題.也提了一個好角度.

水往下流
人往上流
是常態.

部份所謂'教育人士'.
目標只是利益和關係.

相反.人,雖然要往上流.
但量力而為.

向上流也有主動或者被動式之分,你老表所講嘅係被動式,係家庭及父母想子女向上流,可能多於子女想向上流。

我很坦白講,我讀完理工,想再讀學士,香港僧多粥少,我在理工第一年已經有目標。所以畢業後,好努力搵錢,到達差不多目標才出去留學。

我冇考慮父母能否幫忙,睇自己能力及政府grant and loan,我係量力而為。所以我冇做part time,因為最後一年嘅grant and loan 俾我想像中多好多。

CEO都係自己申請獎學金,不是全額,因為當時未有grant and loan,所以要做part time幫補生活費,暑假機場酒店做,學期中冇咁忙也有做唐人餐館。

當然近年的通漲及生活費用全世界高企,可能衝擊捉襟見肘的家庭,如果去向大學及社工求救,應該有啲好嘅意見或者幫助。其中一個係停學,儲多兩三年錢再完成學業。

我嘅年代大學也有補助,我知道有非常艱難嘅同學向學校申請,case by case。我現在看很多大學都有financial aids,去讀之前可以了解多啲。

我哋兩夫妻後生時候分別都有自己長遠計划,我嘅係十年計划,自己想讀書,不是為家庭及父母讀書或者上流。我還記得我讀完書返到香港,手頭上只有三千元,直到搵到工為止。我不會問父母攞錢,我妹夫私底下借咗幾千蚊俾我捱到出糧,好在返到香港,我幾幸運,6個星期已經搵到工。

大學就算不變成產業,也不會資助海外學生升學,香港都唔會,如果要嚟讀書,就要自己想辦法。學生簽證都會查銀行月結單,係希望你有足夠財力證明,如果弄虛作假,會不會是自己問題多於產業問題?

等於移民海外,你會諗住過去等救濟?等公屋?當地政府肯定篩選合資格的申請者,學歷,年齡,財力,經驗都一併考慮。

到我個仔,他決定動身之前,做咗充足準備,特別預留一年的生活費,搵到工,搵到屋先出發,我只係俾咗三百幾鎊散紙俾佢傍身。

同意大學唔應該變成產業,唔應該為錢收生。我認為應該調返轉,減少大學學位,擇「最」優而收,但免費教學,由納稅人負擔教育呢批學術精英嘅責任。
不過有得就有失,如果真係減少學位或者減低學費,咁即係政府埋單,咁冇理由唔係先將學位俾本國生。所以對你講嘅外來越南、印尼、印度學生一樣冇著數。

所以如果佢地係想由「讀大學」向上游,最好都係讀自己國家大學,或者真係成績超勁攞scholarship/學費減免,再唔係唯有量力而為或者咬實牙根...

抱歉好似有啲冷血。

stillgood20 發表於 23-10-11 08:19
你提了一個好問題.也提了一個好角度.

水往下流

我同意量力而为!

ANChan59 發表於 23-10-11 09:26
向上流也有主動或者被動式之分,你老表所講嘅係被動式,係家庭及父母想子女向上流,可能多於子女想向上流 ...

当年有H D,只需要读两年。我有些理工同学迟我两年去读那些Poly 转的大学,就只係需要读一年。

我读嘅係 Russell Group 嘅大学。

beastiebistro 發表於 23-10-11 09:29
同意大學唔應該變成產業,唔應該為錢收生。我認為應該調返轉,減少大學學位,擇「最」優而收,但免費教學, ...

我会就你所讲有些补充,我指的精英不全部在学士硕士taught programs 学位,係在硕士博士研究生学位。学士学位可以收多些,然后大浪淘沙,因为有些有天份男仔係迟发力。

教育产业化也有他的好处,但去到几深,几滥才是问题。例如多名前任及现任垃圾会议员读果d大学学士硕士博士就不应该存在。读完都係一辘葛咁。

产业化另一个坏處係学债问题,在欧美係年轻人的重大负担,唔好讲置业首期。如果走去读Mickey Mouse program,自己諗清楚是否物有所值。

我一个美国生意拍档,两夫妻都Law graduate school,太太係 Ivy League,他是普通大学,一个要还7、8年,另一个还2、3年。

beastiebistro 發表於 23-10-11 09:29
同意大學唔應該變成產業,唔應該為錢收生。我認為應該調返轉,減少大學學位,擇「最」優而收,但免費教學, ...

唔係冷血。孤掌難鳴。一切又有D似供救關係。

現實情况係兩方。大學變成產業,而落後國家家長不惜一切推子女出國留學,為望子脫貧又好,改變命運也罷,有時文化不同,唔同陳sir所描述,果啲文化既仔女,有好多時衹能照父母安排,否則唔會有咁多arranged marriage.我之所以話衝擊,係因為香港父母,少有不惜工本,賣樓或自己棺材本去供仔女出國,但果D落後國既父母會(老表形容到賣腎咁緊要,嚇死)。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊