用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 趙永佳、余昊昕:「寒門有鴻儒,豪門無白丁」的現代科舉 ...
樓主: ANChan59
go

趙永佳、余昊昕:「寒門有鴻儒,豪門無白丁」的現代科舉 [複製鏈接]

RE: 趙永佳、余昊昕:「寒門有鴻儒,豪門無白丁」的現代科

ANChan59 發表於 23-10-11 10:11
我会就你所讲有些补充,我指的精英不全部在学士硕士taught programs 学位,係在硕士博士研究生学位。学士 ...

我係比較「怪雞」啲嘅,我直頭認為大學應該專門化。即係我認為理/工科大學應該專注理/工科,應該有法學大學、醫學大學、甚至地理/歷史大學,專注教/研究嗰啲科目。呢啲大學學位應該嚴格控制,擇「最」優而錄。跟住就有一大批community college,專門傳授所謂提升人民水平嘅「博雅」教育,而之前講嘅「專科」大學生都必須去呢啲community college 修足夠學分先可以畢業。

適合讀書做研究嘅去「專門」學校,唔識合嘅咪少少地讀兩年community college再搵手藝。再唔係讀完community college開竅,再報返專門大學都仲得。

呢啲community college 可以收好平,專門大學因為學位數量甚至限制咗,可以唔收錢。冇晒grant/loan 問題。

雖然唔會發生,但係有時要think out of the box先會有突破性發展...

beastiebistro 發表於 23-10-11 12:02
我係比較「怪雞」啲嘅,我直頭認為大學應該專門化。即係我認為理/工科大學應該專注理/工科,應該有法學大學 ...

你講嘅分流制度,在策略上,規劃上,行政上都可以嘅,但問題不在這方面,係在家長及學生的期望值及價值觀,還有社會的偏見及歧視才是核心問題。

另一個重點在香港產業,專業十分傾斜,貧富懸殊,一些正正常常有前途嘅工作、專業被歧視甚至鄙視,一日不改變,你的分流制度冇辦法執行,大部份家長及學生都會繼續鉆牛角尖。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-10-11 16:27
你講嘅分流制度,在策略上,規劃上,行政上都可以嘅,但問題不在這方面,係在家長及學生的期望值及價值觀 ...

我明呀,所以我話自己怪雞,喜歡諗下(冇咩可能發生嘅)教育政策嘢。(所以啲朋友先說我讀EdD...)

對我嚟講,家長/社會都唔會主動改變,唯一可以變嘅其實反而係政策。係要有guts嘅執行者行咗先,跟住帶動社會改變。不過,我又未至於自視高到覺得我嘅方法先啱。都只係講吓討論下...

beastiebistro 發表於 23-10-11 17:28
我明呀,所以我話自己怪雞,喜歡諗下(冇咩可能發生嘅)教育政策嘢。(所以啲朋友先說我讀EdD...)

對我 ...

EdD 就睇吓你有冇閒情及決心,你如果問我,我就唔贊成,你就算整個theory framework 出嚟,教育上點樣執行,讀第二樣嘢啦。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-10-11 18:09
EdD 就睇吓你有冇閒情及決心,你如果問我,我就唔贊成,你就算整個theory framework 出嚟,教育上點樣執行 ...
我仲有排先上岸,邊有咁得閒呢?將來真係唔使做,我大把嘢想讀,例如war studies...

beastiebistro 發表於 23-10-11 18:30
我仲有排先上岸,邊有咁得閒呢?將來真係唔使做,我大把嘢想讀,例如war studies... ...

我初中在公共圖書館睇哂所有有關戰爭嘅書,在深水埗幾間舊書店打書釘。睇得多,只係感慨歷史在不斷咁looped !

ANChan59 發表於 23-10-11 18:45
我初中在公共圖書館睇哂所有有關戰爭嘅書,在深水埗幾間舊書店打書釘。睇得多,只係感慨歷史在不斷咁loope ...
KCL war studies

陳sir,我講緊係呢一科。係只有KCL開嘅好獨特嘅一科,每年收好少好少人。除咗戰爭、歷史、之外更多係講國際關係、反恐維和、地緣政治搏弈、斡旋等等。我恨咗好耐,不過有朝一日唔使做我先會去報...

beastiebistro 發表於 23-10-11 18:58
KCL war studies

陳sir,我講緊係呢一科。係只有KCL開嘅好獨特嘅一科,每年收好少好少人。除咗戰爭、歷史 ...

我知道Bradford University 以前有個Peace Studies 課程。

beastiebistro    發表於 23-10-11 20:02

https://youtube.com/shorts/v7R7gZJm8Q4?si=QBoRFTxZI1jJ3OtT

這有趣.

stillgood20 發表於 23-10-12 10:50
https://youtube.com/shorts/v7R7gZJm8Q4?si=QBoRFTxZI1jJ3OtT

這有趣.

Thanks.

beastiebistro 發表於 23-10-11 12:02
我係比較「怪雞」啲嘅,我直頭認為大學應該專門化。即係我認為理/工科大學應該專注理/工科,應該有法學大 ...
我蠻喜歡博雅教育,但最近的思考係是否通識教育中學即可完成,還是需要延續到大學,特別非人文啲領域,尚無答案~

whoo99 發表於 23-10-12 12:25
我蠻喜歡博雅教育,但最近的思考係是否通識教育中學即可完成,還是需要延續到大學,特別非人文啲領域,尚無 ...

你有兴趣可以了解一下 IB嘅 Theory of Knowledge ,这个是通识教育的模倣对像,我觉得几得意。

中大其中一个引以为傲係他们的通识教育,有大通及書通,跟其他大学不同,多咗書通。

我蠻喜歡博雅教育,但最近的思考係是否通識教育中學即可完成,還是需要延續到大學,特別非人文啲領域,尚無 ...
我唔知咩係博雅教育.
我雖然唔年輕.
在每天仍在學習和思考裡面.
'是什麼'都可以找到樂趣.

所以,教育去到什麼的地步?
隨自己心願.

ANChan59 發表於 23-10-12 12:52
你有兴趣可以了解一下 IB嘅 Theory of Knowledge ,这个是通识教育的模倣对像,我觉得几得意。

中大其中 ...
好,多謝

我唔反對博雅教育,但係我覺得佢主要功能係提升人民質素,冇乜「實質」效用。人人都應該接收,但冇話應該一定要喺大學學。讀職業先修學校又應該學,做學徒應該要學,唔讀書出去做嘢都應該要學。

我覺得香港通識設計有問題,原本「想」做比較博雅少少嘅教學,但係其實要求香港中學教師有能力「博雅」或者「通識」根本不切實際。通識應該要夠「博」,咩都涉獵下識多啲,咁點可能有考試規範呢?根本唔合理。你一考試,就算淨係得pass/fail,香港學生即刻變咗功利。唔好講探討涉獵,淨係話俾我聽點樣考高分得啦。最好有埋範文、框好範圍,等我唔使呢度探討、嗰度摷資料,嘥晒啲時間。

我當年(或者而家仔女)喺英國讀寄宿就真係博雅/通識喇,有一大堆唔同嘅elective學科任揀,完全唔會考試嘅。藝術/歷史/哲學/宗教/邏輯/政治/外語/文化任揀,個個term都唔同。好多老師本身教一科(例如物理),但係私底下係達人(例如文藝復興藝術),佢哋教返自己最醉心嘅範疇,學生得着更多。課堂就係傾偈、討論、探討,素養就係咁樣儲返嚟。

係呀,其實不功利啲讀書真係好,也係一種享受

ANChan59 發表於 23-10-2 14:58
你講嘅Legacy admission 似DBS小學入學,第一輪唔計Legacy 。

在link 入面也有提及early admission 及其 ...

陳sir如果有時間(真係好得閒),可以睇睇呢條視頻,就知道我點解會話美國大學無可避免會走下坡(雖然知你未必有興趣,可以當時事咁睇)。雖然兩位講者都係相對conservative右派人士,但係數據例證同埋point我認為合理,亦係發生緊嘅事。事實上,美國大學(包括一眾長春藤)都已經被左膠「長征」征服咗。將佢哋賴以成功嘅最大因素meritocracy摒棄,用equity取代(而要實行equity就係要dumb down the system,等人人都可以入讀,人人都可以畢業)。我認為除非有seismic shift,高等教育真係會東升西降,十年八載後美國大學未必再領導世界。

左膠對美國大學嘅禍害,睇近日「以/哈」衝突已經可見一斑。連MIT呢啲差不多純理科嘅學府都有學生阻礙上堂,宣揚宗教種族理念,難怪donor要撤資。而科技巨企就係因為日益低落嘅學生水準,而家搞到要自訂入「社」考試,甚或跳過大學,直接請叻仔叻女嘅高中畢業生...

The Downfall of the Ivy League

beastiebistro 發表於 23-11-12 17:35
陳sir如果有時間(真係好得閒),可以睇睇呢條視頻,就知道我點解會話美國大學無可避免會走下坡(雖然知你 ...

今晚去睇吓!

beastiebistro    發表於 23-11-12 17:39

beastiebistro 發表於 23-11-12 17:35
陳sir如果有時間(真係好得閒),可以睇睇呢條視頻,就知道我點解會話美國大學無可避免會走下坡(雖然知你 ...

並不是左右問題.

昨天,遇上我智慧的朋友.討教.
他總結了3個字:

意識裂

全對.不愧是智者.

ANChan59 發表於 23-11-12 17:38
今晚去睇吓!

原來係個多小時,我要下星期才能有時間睇完。

這個星期去上一個5天 9-5 的課程,又要考試呀!

beastiebistro    發表於 23-11-16 23:39
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊