用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我的孩子評為邊緣讀寫障礙
樓主: montery
go

[讀障] 我的孩子評為邊緣讀寫障礙 [複製鏈接]

Re: 我的孩子評為邊緣讀寫障礙

咁星願外傳做緊優惠,表格上寫優惠到7月,個價錢都係$328,比較出面既教育軟件..星願外傳真係唔係貴,仲有埋讀音。
出面好多教育軟件,無讀音,都唔止這個價錢。
我可以用平靚正來形容
有買趁手
洛婷 寫道:
[quote]
chiho 寫道:
我看囡囡玩星願外傳,發現趣味性好高。

chiho,

你好,我想問下你邊到有得買星願外傳呢,
價錢貴唔貴,如果唔太貴我都想買一盒比囡囡玩,

因為我發覺囡囡都有輕微讀寫障礙,
囡囡試過將太陽寫成陽太,玫瑰寫成瑰玫,
狐狸寫成狸狐,秋天既秋字,先寫火字邊再寫禾字,

另外朗讀都會,例如讀詞就會讀成語,讀語就會讀成詞,
讀寫字既寫又會讀成字,有時讀字又會讀成寫,
你聽我就咁講,唔知你覺得算唔算嚴重呢,

洛婷

[/quote]     

yywhk , 我個囡同你個囝性格剛剛相反, 佢係個”無所謂”ga人,佢都吾多覺得自己有讀寫係問題ga(都吾知好定吾好)

我都去過小童群益會上過幾次讀寫班, 我女又去上過好幾次堂, 教佢認字同串英文生子, 出黎效果一般, 因為我要返工, 無時間再跟進...

你知ga野比我多好多, 包括我都好關心ga會考,有社工同我講會考係有調適,但好似係聆聽有幫助, 其他都無,不過慢慢長路, 我都好似你禁講吾好預政府有幾多幫忙先,最緊要係小朋友提高學習興趣同增強自信心
[size=large]豈能盡如人意,但求無愧於心......

chiho

”咁星願外傳做緊優惠,表格上寫優惠到7月,個價錢都係$328,比較出面既教育軟件..星願外傳真係唔係貴,仲有埋讀音。
出面好多教育軟件,無讀音,都唔止這個價錢。
我可以用平靚正來形容
有買趁手”

我買第一套星願小王子時係$12x左右炸..

尋日打去問,佢話早排重平,(又吾通知舊客戶)我地已經遲左la$328已經貴架la.不過重好過8月要$380,另外7月書展我有問佢會吾會做優惠,佢又話應該差吾多, 不過可能有野送, 禁我又想等到7月書展先買,吾差在1x日, 同埋如果有集體訂購有平好多, 不過吾知有無人想訂law
[size=large]豈能盡如人意,但求無愧於心......

如果集體買有折扣星願外傳, 請預我一份, 其實他們的公司在我家附近, 上一次我都是自己上他們公司買星願王子, 不過我就有一些字未看到, 仲未裝好, 遲些都係要再致電他們整番好

早晨呀! 我都訂左星願外傳,仔仔而家晚晚就玩星願小王子網上試玩版,我都覺有發聲對佢黎講會仲好.
另外,阿仔半年前未確評係讀障時,我已經要佢參加棒球隊,經過左大半年既訓練比賽,我覺得佢喺手眼協調上幫助好大,以前佢寫字係好慢,要做抄詞語,或者數學既文字題,都需要好長時間,而家就快左好多,由其是抄詞語方面,我見過佢25分鐘可以抄到50組生字. 我相信運動對呢類小朋友有好大既幫助,而早前在網上也曾見過游泳都有功效,大家不妨一試.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

yywhk,

真係好佩服妳, 妳仔仔有妳呢個媽咪真係好幸福呀   妳為妳仔仔真係付出左好多好多..........呢樣我真係要好好甘向妳學習一下喇, 呢幾日從妳身上真係學到好多野, 真係要衷心講句 ~ ~ Thanks   

ccaa,

多謝你分享小童群益會讀寫班既經驗,因為仔仔都排左協康既讀寫班,不過要9月至有位, 不過因為仔仔有棒球既活動,而我唔想佢放棄運動,好可能到時要作出取捨,如果讀寫班效果不大,而我可以在家同佢做同樣既練習,就唔需要考慮喇 !

fitceo
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

lingchuling 寫道:
如果集體買有折扣星願外傳, 請預我一份, 其實他們的公司在我家附近, 上一次我都是自己上他們公司買星願王子, 不過我就有一些字未看到, 仲未裝好, 遲些都係要再致電他們整番好

我吾知點樣可以集體訂購, 係咪bk lee到可以post出訂..

另外問題都出現就係大家點分貨, 點入數都係問題,你地有無意見....

fitceo 寫道:
ccaa,

多謝你分享小童群益會讀寫班既經驗,因為仔仔都排左協康既讀寫班,不過要9月至有位, 不過因為仔仔有棒球既活動,而我唔想佢放棄運動,好可能到時要作出取捨,如果讀寫班效果不大,而我可以在家同佢做同樣既練習,就唔需要考慮喇 !

fitceo

不用客氣大家可以多些分享, 希望幫到有學障小朋友

"小童"讀寫班吾係吾好架, 佢地用沙用米用泥膠教小朋友佢感覺觸摸d 字, 引導佢地去做字, 玩得好開心, 我上過佢地課程所以我知道係點, 須然短短6個療程, 但都學會一個中文字係點樣形成, 都教得好好, 可惜吾係長期班, 只得暑期有開班, 如果有時間係可以一讀架, 我女暑假都學返游水la, 我都覺得有幫助

fitceo 寫道:
ccaa,

fitceo

不用客氣大家可以多些分享, 希望幫到有學障小朋友

"小童"讀寫班吾係吾好架, 佢地用沙用米用泥膠教小朋友佢感覺觸摸d 字, 引導佢地去做字, 玩得好開心, 我上過佢地課程所以我知道係點, 須然短短6個療程, 但都學會一個中文字係點樣形成, 都教得好好, 可惜吾係長期班, 只得暑期有開班, 如果有時間係可以一讀架, 我女暑假都學返游水la, 我都覺得有幫助

洛婷

亞妹 (真係我個妹黎既
我買左啦 叫左courier去買星期六就會收到啦,
你唔洗買住啦,過來玩下先,覺得ok先買囉,
我訂個價錢係$328 都唔貴啦ok啦
我都睇過佢地個網,ok的

洛婷 寫道:

你好,我想問下你邊到有得買星願外傳呢,
價錢貴唔貴,如果唔太貴我都想買一盒比囡囡玩,

因為我發覺囡囡都有輕微讀寫障礙,
囡囡試過將太陽寫成陽太,玫瑰寫成瑰玫,
狐狸寫成狸狐,秋天既秋字,先寫火字邊再寫禾字,

另外朗讀都會,例如讀詞就會讀成語,讀語就會讀成詞,
讀寫字既寫又會讀成字,有時讀字又會讀成寫,
你聽我就咁講,唔知你覺得算唔算嚴重呢,

洛婷

醒目開學勳章

ccaa,

同意你所講.....漫漫長路.....仲起碼有成十年佢地至讀完書呀......

yuki123lam,

唔好客氣,其實相對其他媽咪,我可能係多dd時間去發掘資料啫.....你覺得有用就最好啦!!

你話我囝囝幸福,其實我都覺得有咗呢個"傻更更"o既囝囝同樣都係好幸福架....尤其係佢乖嗰陣....    我諗個個媽咪都係咁睇自己小朋友架....  

總之,大家有資料一齊分享吓就win win situation 囉,如果單靠學校或政府,睇怕大家都係 日日       

醒目開學勳章

.....續上...

我介紹呢d資料, 其實係想分享一吓上過讀障家長班係學到好多嘢....可能有d媽咪都知(但未必個個都知)讀障係分幾種,而不同能力o既差異就需要不同治療.....簡單來說,佢寫字慢,究竟佢問題係大肌肉發展?定係小肌肉發展?定係佢眼手協調?定係佢短期記憶?係可以有好多好多不同問題o既combination 而導致讀障現象......上咗堂我至知用執筆膠原來唔一定係好, depends 小朋友情況.....

雖然,去揾OT或者d讀障班會同佢地做訓練,但始終我又係嗰句 小朋友係父母至最清楚佢日常學習o既情況, 咁如果我知多d,咪唔會太多浪費時間响d對佢來說係無謂o既練習囉!

如果有媽咪考慮, 我 highly recommend 協康會o既一個為期幾日(total 約10-12 小時) o既課程,我上嗰次個OT講得十分有系統,清楚同詳細, 我每次上堂久唔久個腦就好似會"叮"一聲咁....因為佢講D嘢我囝囝中晒.... 我都係上完堂至可以認清囝囝o既問題方向....佢仲有配合每一個問題教家長可以點樣响屋企做訓練.....(我驚自己聽唔切,仲靜雞雞錄咗音重聽.....應該係唔俾架 - 但為咗囝囝...冇辦法對唔住都要一次嘞  )

如果真係抽唔出時間,我見過佢地都有d半日雞精course,但唔駛上都估到時間得咁少, 一定冇咁詳細啦......

....待續....

yywhk 寫道:
ccaa,

同意你所講.....漫漫長路.....仲起碼有成十年佢地至讀完書呀......

yuki123lam,

唔好客氣,其實相對其他媽咪,我可能係多dd時間去發掘資料啫.....你覺得有用就最好啦!!

你話我囝囝幸福,其實我都覺得有咗呢個"傻更更"o既囝囝同樣都係好幸福架....尤其係佢乖嗰陣....    我諗個個媽咪都係咁睇自己小朋友架....  

總之,大家有資料一齊分享吓就win win situation 囉,如果單靠學校或政府,睇怕大家都係 日日       

同意 ! 我都好多謝幫仔仔做評估位心理專家,佢幫我排快左,可以喺下星期參加家長工作坊,希望我可以利用呢個暑假多D時間幫到仔仔.

yywhk, 我每日都好留意同專心睇你分析你對讀寫見解同認識, 好多謝你令我知道更多關於讀寫障礙資料, 好等大家不用花$同時間去做一些更本幫不到小朋友的課程同時間....  

醒目開學勳章

ccaa,

唔好客氣,你覺得d資料有用就好嘞!!!

雖然我上bk目的之一係練打字,但都唔想自說自話o既,有人睇吓我寫d嘢開心d....  

醒目開學勳章

(呢幾日假期,日間多數要陪大少二小姐去街,唔得閒上咁多bk, 快手寫多少少重點,但唔詳細講太多,遲d得閒再補充番,等各位媽咪呢幾日得閒plan暑期活動時參考)

.....續上.....

除咗家長課程我會recommend 要上,仲有小朋友一定要有運動同活動.....打乒乓球可以訓練眼手協調,游水可以放鬆,跳舞可以訓練專心聽同腦+手腳協調,其實每種運動同活動(學樂器,手工,繪畫等等)都有一定好處....點揀? 我就1.小朋友意願,2. 可行性, 3.益處,  三方面都一併考慮,亦都會同囝囝商量吓o既....

唔好睇少呢d活動同運動, 呢d將係你地日後o既紅蘿蔔嚟架.......

另外,一點好重要係唔好一次逼佢地做太長時間,小一小二學生,一般集中力大約都係last卅分鐘咋, 就需要有一個五至十分鐘小休,(個別具體情況父母應自己按小朋友情況掌握)....呢點非常重要....家長陪小朋友做功課温書同做訓練都一定要嚴格執行,即使小朋友話唔攰,都俾佢break 三五分鐘行吓飲杯水.....  

用咗以上o既原則,我囝囝從來未試過做功課做到深夜o既問題,佢多數係四點多放學,五點多開始做功課,一般七點食飯前做完,好多時仲做埋佢幾個每日一篇之類o既練習, 好偶然佢會做唔切,要食完飯後完成,今學年咁耐,一般晚飯後我地一家係好輕鬆咁捉吓棋,傾吓計,睇報紙呀咁,(温習唔係日日做架 ,)囝囝佢差不多日日係十點就上床瞓......其實真係唔多似讀障喎,隨時好過d懶鬼同學仔添 ....(佢間小學係傳統小學,即係功課量唔會少,但都唔算過份...一日由三兩份至十份都會....中間六七份就最多)...

有人有興趣知點解,我先同大家再講原因....

醒目開學勳章

yywhk 寫道:

有人有興趣知點解,我先同大家再講原因....

我都好想知....請你指教指教 , 謝謝你 !
‹ 上一主題|下一主題