用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我的孩子評為邊緣讀寫障礙
樓主: montery
go

[讀障] 我的孩子評為邊緣讀寫障礙 [複製鏈接]

Hi:
我亞仔same with your son busy on this summer holiday,
I need to work,also my husb.. take him to study. I don't
know what he lean at this summer?!
Kate

原文章由 rubytang 於 07-8-14 12:12 發表
HI, Montery,

我都好耐無同你地傾下小朋友既野lu~
係呢, 大家有無俾你地既小朋友係暑假中去學下野呀~

我就幫亞仔報左香港康復學會既一個感統訓練班 & 寫讀訓練班,
每星期都係上一堂, 同埋8月份讀理工果 ...

hello, 好耐冇係度 talk 喇 !

上個禮拜終於去左見職業治療師, 証實阿仔唔算係讀障, 不過都唔好得去邊架喇, 因為佢係 "視覺空間" 出現左問題, 所以寫字好核突, 永遠出界, 抄寫對佢好有困難, 所以佢抄手冊我永遠唔知佢寫咩, 寫一個中文字要望 5 ~ 6 次先可以寫到............

妳地有冇試過依家好多個 d "記憶班" 呀, 我想俾阿仔試下, 但係太多, 唔知點擇, 妳地有冇提議呀

原文章由 yuki123lam 於 07-8-18 20:57 發表

上個禮拜終於去左見職業治療師, 証實阿仔唔算係讀障, 不過都唔好得去邊架喇, 因為佢係 "視覺空間" 出現左問題, 所以寫字好核突, 永遠出界, 抄寫對佢好有困難, 所以佢抄手冊我永 ...

YUKI123LAM< 你係咪係政府做架, 我果時都係係政府做, 職業自療師都係同你一樣講我女無讀寫問題,(其實後來我明白佢意思係評估我地小朋友肌肉對讀寫有無障礙) 因為最後我都重係要見一次讀書專家, 原本佢先係評估我女有無問題的專家,最後証實我女有寫障礙, 不過我吾知你個係咪一樣,我只想講我情形給你聽,希望無令人不安, 你可以去健康院問清楚,你是否還須要見一次讀寫專家..同埋遲d你會收到一封評估信清楚列明你小朋友情形
[size=large]豈能盡如人意,但求無愧於心......

原文章由 yuki123lam 於 07-8-18 20:57 發表

上個禮拜終於去左見職業治療師, 証實阿仔唔算係讀障, 不過都唔好得去邊架喇, 因為佢係 "視覺空間" 出現左問題, 所以寫字好核突, 永遠出界, 抄寫對佢好有困難, 所以佢抄手冊我永 ...

hi, yuki~
我囝同你亞囝都係同樣問題喎~
咁你依家有無安排佢去上d咩野訓練班咁呀~
我囝永遠都唔洗旨意佢抄到黑板呀~
佢個老師話, 次次都係佢幫我仔抄落簿架~
依家佢上左果個感統訓練班之後, 好似好左少少咁囉~

ccaa,

其實我之前已經係評估中心 TEST 晒所有野, 發現佢小肌肉唔得, 寫字方面有問題, 評估中心個邊已經 CLOSE 左個 FILE, 轉介左我去醫院見職業治療師, 出來個結果話佢 "視覺空間" 某部份出現問題, 我係其它 topic 問過 bk 媽咪, 佢地都有解釋俾我知咩係 "視覺空間" 有問題, 真係同讀障好相似.........攪到我都好亂, 都唔知究竟係邊度有問題甘............. 不過醫院方面安排 10 月中有 10 堂 course 俾仔仔上, 好似係訓練大小肌肉, 感統方面所有野, 完成 course 之後醫院方面會再同仔仔做多一次評估..............

原文章由 ccaa 於 07-8-20 11:24 發表

YUKI123LAM< 你係咪係政府做架, 我果時都係係政府做, 職業自療師都係同你一樣講我女無讀寫問題,(其實後來我明白佢意思係評估我地小朋友肌肉對讀寫有無障礙) 因為最後我都重係要見一次讀書專家,  ...

阿仔俾學校份 report 寫佢唔係讀障, 所以我都好難希望學校方面會對仔仔有 d 咩幫助........

職業治療師叫我同學校方面講, 睇下可唔可以將佢本手冊入面 d 格全部放大, 因為一本正常手冊佢係冇可能會抄寫得到, 同埋所有功課 d 格都要係頂部畫多一條俾佢, 真係唔知點算, 九月開學就小二, 到時都唔知學校方面會點, 再加上仔仔寫字超慢, 真係好擔心 !!

yuki123lam

原文章由 rubytang 於 07-8-20 14:48 發表

hi, yuki~
我囝同你亞囝都係同樣問題喎~
咁你依家有無安排佢去上d咩野訓練班咁呀~
我囝永遠都唔洗旨意佢抄到黑板呀~
佢個老師話, 次次都係佢幫我仔抄落簿架~
依家佢上左果個感統訓練班之後, 好似好左少 ...

dyslexia problem

原文章由 貓大姐 於 07-6-21 13:54 硐表
我個女都係 (9月升小三), 小一時已經排期, 今年 4月先做評估.....

你都好, 有課程上, 我咩都冇, 只係比左一大堆資料, 叫我出去找 坊間的機構        ...

I suggest you finding some intervention on sensory integration or cerebellar treatment as they are long-term proven to be effective in dyslexia probelm. For further information, contact an experienced occupational therapist. A private occupational therapist can charge you $600-800 hourly in assessment. Find one to have a brief assessment for your children and get some ideas on these treatment. I hope it is helpful to you.

回覆 #1 caringpro 的文章

請問大家對 [香港康復學會] 的意見? 佢地的課程幫唔幫到手? 因為我見個網佢地好似好 "行" 甘, 有沒有參加過的家長可以比d意見我?

http://www.hkraa.org/contactus_page01.htm
梁媽媽

請問有什麼途徑or介紹可以幫小朋友做評估, 看看是否有讀寫障礙呢? 由於小兒現在已經小二了, 成績又不是太好但又未係太差, 所以真係好想去評一評到底是不專心還是佢有係有讀障.

回覆 #1 cherrychunhim 的文章

兒童體能智力測驗服務
http://www.dhcas.gov.hk/tc_chi/centre_info/centre_info.html
‹ 上一主題|下一主題