用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 有無小朋友學西班牙語,有無好教材介紹
樓主: hoeve
go

有無小朋友學西班牙語,有無好教材介紹 [複製鏈接]

其實BBC個Home Page都好鬼正,又唔駛錢仲時不時renew添。

http://www.bbc.co.uk/languages/

Yes, very helpful! Thank you Dennisk!

原文章由 hujf 於 07-7-28 10:33 發表
十分贊同妳的觀點!有妳這般用心的媽媽,妳的孩子一定可以學好西語。我亦同意,假如今後我的孩子要學新語言,我也會和她一起學。

其實我找西語資料亦找得很辛苦,現在已經找到一個身在南美的賣主,有一份CD( ...

有興趣呀, 我pm email account比你~ 但想問該cd係以songs型式還是只有零星單字, 有冇有english既解說呢?

原文章由 awah112 於 07-7-28 17:20 發表
DORA會教少少西班牙生字。

不過真係教得好少,depend on個小朋友幾大喇,如果細細個都無乜所為的,而且還可以多D聽英文呢!我自己就買佐三隻之後就無買了。

ronni
係呀,個網無寫運費點計,我係輸入晒要買乜再CHECKOUT先知要幾錢,所以如果其他網站或HMV有我唔會在那網站訂貨。我在HMV和HK RECORD見到D BARNEY & SESAME STREET & DISNEY都有SPANISH 的,你可看看, 但好多都係在YESASIA�SHOPINHK訂貨平D。

原文章由 ronni 於 07-7-26 19:39 發表

你點check到個postage呢, 網入面都無講清楚, 又無mention可唔可以international order, 我都send左mail問佢~ 因為if group order, 都要知大約postage先收到錢架嘛~
桐桐於9月20日出世 歡迎參觀桐桐的網頁

My daughter likes Dora very much. I see you guides are posting learning Spanish with Dora here and I would like to share my experience although my daughter is not learning Spanish. I subscribe channel 444 in now (only $20 per month with no contract ) and they show Dora twice in a day from Mon to Wed then Diego (the cousin of Dora) twice a day from Thursday to Friday. I just record it and I think this way is very cost effective and I can stop the subscription after a month or so.

原文章由 Dennisk 於 07-7-28 23:24 發表

不過真係教得好少,depend on個小朋友幾大喇,如果細細個都無乜所為的,而且還可以多D聽英文呢!我自己就買佐三隻之後就無買了。

我倆個女係教會學,好像$50/5堂.
暑假後唔知仲有冇???
唔明就夜晚打電話去西班牙問堂細妹.

[ 本文章最後由 ling0323 於 07-8-1 09:50 編輯 ]

A friend recommended some materials.  I'm still considering which and where to buy.  To share:

Beth Manners Audio Series
http://www.amazon.com/Beth-Manners-Fun-Spanish-Kids/dp/0966287630/ref=sr_1_1/103-3028516-7267065?ie=UTF8&s=books&qid=1186236488&sr=8-1

http://www.amazon.com/Beth-Manners-Magic-Spanish-Kids/dp/0966287673/ref=sr_1_1/103-3028516-7267065?ie=UTF8&s=books&qid=1186236699&sr=8-1

Teach Me Spanish Audio Series
http://www.amazon.com/Teach-Me-Spanish-More-Pack/dp/0934633045/ref=sr_1_1/103-3028516-7267065?ie=UTF8&s=books&qid=1186236758&sr=8-1

Musical Spanish (Audio)
http://www.musicalspanish.com/

[ 本文章最後由 BearLittle 於 07-8-4 22:13 編輯 ]

ronni
想問下TUTOR點解唔建議用DVD?唔係易過CD咩?

原文章由 ronni 於 07-7-28 10:03 發表

謝謝你的comment, 咁請問有冇好的教才,dvd推介呢? 始終無從入手, 可能都無可避免咁訂d番黎試下, 同埋我都有個想法係, 如果有dvd之類, 起碼自己都可以學左, 再同bb 練習, 宜家上完堂, 一落堂番到home就咩都唔 ...

BearLittle
謝謝你的建議,我都諗緊買Beth-Manners-Fun-Spanish-Kids,見佢評語好似唔錯

原文章由 BearLittle 於 07-7-29 15:17 發表
A friend recommended some materials.  I'm still considering which and where to buy.  To share:

Beth Manners Audio Series
http://www.amazon.com/Beth-Manners-Fun-Spanish-Kids/dp/0966287630/ref= ...

原文章由 hoeve 於 07-7-29 15:28 發表
BearLittle
謝謝你的建議,我都諗緊買Beth-Manners-Fun-Spanish-Kids,見佢評語好似唔錯

係, search 2,3個website, 佢既comment都幾好, 同埋有award winning添; 我打算買fun spanish for kids同埋magic spanish for kids~!!

原文章由 hoeve 於 07-7-29 15:26 發表
ronni
想問下TUTOR點解唔建議用DVD?唔係易過CD咩?

都係個樣野, 話唔建議咁細個成日睇tv, 因為畫面閃動得快, 太attractive, 會影響佢之後睇書/面對面教/聽cd既興趣, 因為無一樣會比tv畫面吸引~ 但我都會照買dvd, 但初初會係多d聽cd, 跟住比dvd(唔好太多, 同我自己都會睇, as年紀大記性唔好, 我無心機睇書聽tape, 可能for bb呢d先岩我 ), 再跟住會比cartoon咁樣

集體訂購西班牙語教材

集體訂購教材

有興趣可以報名, 但最多只得10個名額, 因為我自己湊bb, 之後交收問題驚太麻煩, 希望見諒, 另外, 基本上交收地點會係金鐘, 銅鑼灣, 荃灣, 青衣站會最為方便本人!如其他地點另議, 我會盡量配合, 但希望唔好太遠

http://www.babyclassroom.com/spanish.html

郵費方面, 你可以自己係個cart下面揀internation hongkong, 佢會有個約價出黎, 因為都要睇最後個order係幾錢先知, 但你可以心中有數最多都只會係佢個約價(suppose係一定會平d, 因為我試左揀6個items 係 us18蚊, 之後我將所有qty乘2, 個postage就變左27蚊), 而once order confirm我會再比多d information大家, 基本上會以個item黎pro-rata整個postage, dvd/cd會計一件, 但books會計二件 (如有更好意見可提出, 因為個人覺得書始終應會重d)

另外因為要用credit card payment, 所以希望大家唔好介意個rate係us乘7.9(?) (tbc, 我明天會打去credit card centre confirm)

order deadline: 5 August 2007
payment deadline: 12 august 2007
<<請自行留意上述日期, 逾期者或會被其他有興趣媽咪取代>>

今次係本人第一次做美國online集體訂購, 如果有做得唔好, 請多多包函~ 大家都係為bb好, 想佢學好外語, 又想慳下郵費, right?

1. ronni
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

麻煩落左名既朋友pm聯絡電話及email address比我, 我再email order form

[ 本文章最後由 ronni 於 07-7-29 17:41 編輯 ]

原文章由 ronni 於 07-7-29 17:04 發表

係, search 2,3個website, 佢既comment都幾好, 同埋有award winning添; 我打算買fun spanish for kids同埋magic spanish for kids~!!

btw, 雖然us訂會平d, 但又唔知佢postage點計, 我見shopinhk都係$104, 所以打算係個度訂

原文章由 ronni 於 07-7-29 17:31 發表
集體訂購教材

有興趣可以報名, 但最多只得10個名額, 因為我自己湊bb, 之後交收問題驚太麻煩, 希望見諒, 另外, 基本上交收地點會係金鐘, 銅鑼灣, 荃灣, 青衣站會最為方便本人!如其他地點另議, 我會盡量配合,  ...

1. ronni
2. wansammylothian
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

集體訂購教材

有興趣可以報名, 但最多只得10個名額, 因為我自己湊bb, 之後交收問題驚太麻煩, 希望見諒, 另外, 基本上交收地點會係金鐘, 銅鑼灣, 荃灣, 青衣站會最為方便本人!如其他地點另議, 我會盡量配合, 但希望唔好太遠

http://www.babyclassroom.com/spanish.html

郵費方面, 你可以自己係個cart下面揀international hongkong, 佢會有個約價出黎, 因為都要睇最後個order係幾錢先知, 但你可以心中有數最多都只會係佢個約價(suppose係一定會平d, 因為我試左揀6個items 係 us18蚊, 之後我將所有qty乘2, 個postage就變左27蚊), 而once order confirm我會再比多d information大家, 基本上會以個item黎pro-rata整個postage, dvd/cd會計一件, 但books會計二件 (如有更好意見可提出, 因為個人覺得書始終應會重d)

另外因為要用credit card payment, 所以希望大家唔好介意個rate係us乘7.9(?) (tbc, 我明天會打去credit card centre confirm)

payment deadline: 12 august 2007
<<請自行留意上述日期, 逾期者或會被其他有興趣媽咪取代>>

今次係本人第一次做美國online集體訂購, 如果有做得唔好, 請多多包函~ 大家都係為bb好, 想佢學好外語, 又想慳下郵費, right?

1. ronni
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

麻煩落左名既朋友pm聯絡電話及email address比我, 我再email order form

[ 本文章最後由 ronni 於 07-7-29 20:27 編輯 ]

集體訂購教材

郵費方面, 你可以自己係個cart下面揀international hongkong, 佢會有個約價出黎, 因為都要睇最後個order係幾錢先知, 但你可以心中有數最多都只會係佢個約價(suppose係一定會平d, 因為我試左揀6個items 係 us18蚊, 之後我將所有qty乘2, 個postage就變左27蚊), 而once order confirm我會再比多d information大家, 基本上會以個item黎pro-rata整個postage, dvd/cd會計一件, 但books會計二件 (如有更好意見可提出, 因為個人覺得書始終應會重d)

1. ronni
3. angelfish
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

[ 本文章最後由 ronni 於 07-7-29 20:27 編輯 ]

集體訂購教材

1. ronni
4. scheong
5.
6.
7.
8.
9.
10.

醒目開學勳章

集體訂購教材

1. ronni
4. scheong
5. ononbaby
6.
7.
8.
9.
10.

‹ 上一主題|下一主題