用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 有無小朋友學西班牙語,有無好教材介紹
樓主: hoeve
go

有無小朋友學西班牙語,有無好教材介紹 [複製鏈接]

ronni,

我都有在美國訂過dvd,都是寫us version/region 1,又是驚訂左番黎睇唔到,後來,我老公話現在的dvd機通常甚麼version/region都會看得到的(因有些地區的dvd機還很舊款,但香港的電器比較先進,所以無須擔心這問題),於是我照訂回香港,都看得到.

原文章由 ronni 於 07-8-2 20:40 發表

我今日終於都叫朋友係hmv買左仲reconfirm with佢d staff話hk都read到, 買左barney同sesame, 唔緊要啦, 都係至在有卡通睇下....其實我都唔知, 只係個日想在yesasia度訂時, 留意佢寫住"us version" 跟住下面有個位寫住dvd1, 咁press入去就解釋話region 1=us/canada; region 6=hk, 所以我驚訂左番黎睇唔到就waste money~
...

原文章由 yuyucoming 於 07-8-3 09:34 發表
ronni,

我都有在美國訂過dvd,都是寫us version/region 1,又是驚訂左番黎睇唔到,後來,我老公話現在的dvd機通常甚麼version/region都會看得到的(因有些地區的dvd機還很舊款,但香港的電器比較先進,所以無須擔心 ...

原來係咁!!! thanks~

集體訂購教材

有興趣可以報名, 但最多只得10個名額, 因為我自己湊bb, 之後交收問題驚太麻煩, 希望見諒, 另外, 基本上交收地點會係金鐘, 銅鑼灣, 荃灣, 青衣站會最為方便本人!如其他地點另議, 我會盡量配合, 但希望唔好太遠

http://www.babyclassroom.com/spanish.html

郵費方面, 你可以自己係個cart下面揀international hongkong, 佢會有個約價出黎, 因為都要睇最後個order係幾錢先知, 但你可以心中有數最多都只會係佢個約價(suppose係一定會平d, 因為我試左揀6個items 係 us18蚊, 之後我將所有qty乘2, 個postage就變左27蚊), 而once order confirm我會再比多d information大家, 基本上會以個item黎pro-rata整個postage, dvd/cd會計一件, 但books會計二件 (如有更好意見可提出, 因為個人覺得書始終應會重d)

另外因為要用credit card payment, 所以希望大家唔好介意個rate係us乘7.84 (另加1.95%, bank 手續費)

order deadline: 5 August 2007
payment deadline: 12 august 2007
<<請自行留意上述日期, 逾期者或會被其他有興趣媽咪取代>>

今次係本人第一次做美國online集體訂購, 如果有做得唔好, 請多多包函~ 大家都係為bb好, 想佢學好外語, 又想慳下郵費, right?

1. ronni
2. wansammylothian (已收order, 3隻dvd)
3. angelfish
4. scheong
5. ononbaby (已收order, 1隻dvd, 2盒vhs, 2隻cd)
6. hoeve (已收order, 2隻dvd, 1隻cd)
7. BearLittle (已收order, 1隻dvd, 3隻cd)
8. oliveoyl
9. sumsumbb (未有電郵地址send order form)
10.

麻煩落左名既朋友pm聯絡電話及email address比我, 我再email order form

[ 本文章最後由 ronni 於 07-8-3 10:31 編輯 ]

French Playgroup

Multilingual
真的是要從少開始, 應說是由玩玩下開始, 我的女兒在港島區某language centre
French playgroup
已有幾個月, 但因路程太遠而且即將加價($280/hour, 加埋車費要成3百幾一次), 所以決定試試找老師自組playgroup, 可以找人share cost

有興趣的家長請留言及聯絡

日期: 星期三
,
,
(
未定, 要看那天多人選)

時間: 11:00-15:00 中的其中75分鐘
(
未定, 要看那天多人選)

地點: 東涌或青衣
(
未定, 要看那區多人選)

價錢: 由於未定實那一位老師和場地, 所以未有實際價格, 但我會控制於$250/75min 以內
年齡: 1.5

報名

我想報名
10. can_my
應該點比我想買的items名你?

集體訂購教材

有興趣可以報名, 但最多只得10個名額, 因為我自己湊bb, 之後交收問題驚太麻煩, 希望見諒, 另外, 基本上交收地點會係金鐘, 銅鑼灣, 荃灣, 青衣站會最為方便本人!如其他地點另議, 我會盡量配合, 但希望唔好太遠

http://www.babyclassroom.com/spanish.html

郵費方面, 你可以自己係個cart下面揀international hongkong, 佢會有個約價出黎, 因為都要睇最後個order係幾錢先知, 但你可以心中有數最多都只會係佢個約價(suppose係一定會平d, 因為我試左揀6個items 係 us18蚊, 之後我將所有qty乘2, 個postage就變左27蚊), 而once order confirm我會再比多d information大家, 基本上會以個item黎pro-rata整個postage, dvd/cd會計一件, 但books會計二件 (如有更好意見可提出, 因為個人覺得書始終應會重d)

另外因為要用credit card payment, 所以希望大家唔好介意個rate係us乘7.84 (另加1.95%, bank 手續費)

payment deadline: 12 august 2007
<<請自行留意上述日期, 逾期者或會被其他有興趣媽咪取代>>

今次係本人第一次做美國online集體訂購, 如果有做得唔好, 請多多包函~ 大家都係為bb好, 想佢學好外語, 又想慳下郵費, right?

1. ronni (7隻dvd, 4隻cd)
2. wansammylothian (已收order, 3隻dvd)
3. angelfish
4. scheong (已收order, 1隻dvd)
5. ononbaby (已收order, 1隻dvd, 2盒vhs, 2隻cd)
6. hoeve (已收order, 2隻dvd, 1隻cd)
7. BearLittle (已收order, 1隻dvd, 3隻cd)
8. oliveoyl (已收order, 3隻dvd)
9. sumsumbb (未有電郵地址send order form)
10. can_my

麻煩落左名既朋友pm聯絡電話及email address比我, 我再email order form

[ 本文章最後由 ronni 於 07-8-4 03:18 編輯 ]

已初步試左唔同組合去訂郵費可以點樣最慳, 因為我之前試過用一個order去訂, 佢計我地us120郵費 , 所以我會break開黎訂, 已發電郵問佢reason, 對方回覆話多過某一個amount/weight就會用貴一個level既fedex, 所以我會break開做, 暫時收到order計都係us51蚊左右(即係平成一半); 除左vhs真係貴d之外, 大家落左order既dvd應around us2-3 postage, 比起單訂2-3隻dvd平左一倍postage有多~

明天會試下問多一間bank, 睇下個bank charge會唔會平d (之前問既係citibank), 再有information會update大家~

Hi ronni,

Thanks for the help!  You did so many calculations to come up the best buy

Btw, why were you up so later last nite ar.  Hope it's not because it took you long to do the maths

原文章由 ronni 於 07-8-4 03:16 發表
已初步試左唔同組合去訂郵費可以點樣最慳, 因為我之前試過用一個order去訂, 佢計我地us120郵費 , 所以我會break開黎訂, 已發電郵問佢reason, 對方回覆話多過某一個amount/weight就會用貴一個level既fedex, 所 ...

原文章由 BearLittle 於 07-8-4 15:00 發表
Hi ronni,

Thanks for the help!  You did so many calculations to come up the best buy

Btw, why were you up so later last nite ar.  Hope it's not because it took you long to do the maths ...

潼潼出世之後, 都無晚訓得好架啦~ 有時紮起身望下佢之後會訓唔番, 我又會做下野咁, as daytime湊佢好busy!!

I am too lazy......won't get up midnight unless my girl cries.  I even bought her a grobag such that I don't need to get up to cover her with blanket.

原文章由 ronni 於 07-8-4 15:19 發表

潼潼出世之後, 都無晚訓得好架啦~ 有時紮起身望下佢之後會訓唔番, 我又會做下野咁, as daytime湊佢好busy!!

集體訂購教材

3. angelfish (已收order, 1隻dvd)
9. sumsumbb (已收order, 1隻dvd)
10. can_my (已收order, 1隻dvd)

[ 本文章最後由 ronni 於 07-8-5 18:23 編輯 ]

我整理好個full list之後會send email比大家, reconfirm左之後我就會try唔同組合get the cheapest postage, 之後會個別比total amount你地bankin比我!

今日有朋友話我知個bankcharge應係visa收我, 唔係citibank, 所以其他bank都未必會平d, 但monday我都會double check一次~

Dear Ronni,

THANKS ALOT~

Sammy

已發電郵, 請盡快confirm, 我會再send 我bank details比大家入數, payment deadline係12/8/2007!!

原文章由 ronni 於 07-8-6 02:21 發表
已發電郵, 請盡快confirm, 我會再send 我bank details比大家入數, payment deadline係12/8/2007!!

因為前2日大雨, NETVIGATOR又一次失靈, 2日上唔到網, 今晚攪掂呀女後有TIME會盡快UPDATE D INFO比大家, 唔好意思唔好意思~

集體訂購教材

郵費方面, 你可以自己係個cart下面揀international hongkong, 佢會有個約價出黎, 因為都要睇最後個order係幾錢先知, 但你可以心中有數最多都只會係佢個約價(suppose係一定會平d, 因為我試左揀6個items 係 us18蚊, 之後我將所有qty乘2, 個postage就變左27蚊), 而once order confirm我會再比多d information大家, 基本上會以個item黎pro-rata整個postage, dvd/cd會計一件, 但books/VHS會計二件 (如有更好意見可提出, 因為個人覺得書始終應會重d)

3. angelfish (已收order, 1隻dvd)
7. BearLittle (已收order, 2隻dvd, 3隻cd)
9. sumsumbb (已收order, 1隻dvd)
10. can_my (已收order, 1隻dvd)
11. GHM (已收order, 2隻cd)

[ 本文章最後由 ronni 於 07-8-9 03:38 編輯 ]

已發送電郵至各位email account, 該銀碼已包括postage, bank charges及已對換成港幣, 但因為未知有否tax收費(因為us網會有句條款話tax由buyer支付, 我又未用過呢個web, 所以not sure), 如有就可能要交收才支付, 請於八月十二日前入款比我, 我會盡快落order, 希望快d收到貨啦...好緊張...

唔得啦, 好眼訓...閃啦~ 如有問題call我啦, 已係email留左我tel....

原文章由 ronni 於 07-8-9 03:39 發表
唔得啦, 好眼訓...閃啦~ 如有問題call我啦, 已係email留左我tel....

各位pm我的媽咪, 好抱歉, 由於已經過了deadline及人數限額, 更重要的是已計好總郵費並通知了其他媽媽, 所以真的不能再加order了, 因為郵費會有出入的, 今次未能幫其他媽媽訂, 真不好意思~

Dear Ronni,

payment already done,
plz check ur email~
THANKS~

Cheers,
Sammy

原文章由 ronni 於 07/8/9 03:37 AM 發表
已發送電郵至各位email account, 該銀碼已包括postage, bank charges及已對換成港幣, 但因為未知有否tax收費(因為us網會有句條款話tax由buyer支付, 我又未用過呢個web, 所以not sure), 如有就可能要交收才支付, ...
‹ 上一主題|下一主題