用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我想分享下我個仔今日令我好感動!
樓主: AKLAMY
go

[唐氏] 我想分享下我個仔今日令我好感動! [複製鏈接]

不要介懷,早前我公司來了一位同事,他也是天生只有一隻耳朶,但他16歲時已入了史丹福大學讀書,更已被耶魯取錄攻讀法律,係我地公司做完一年之後,宜家已經係耶魯讀緊書啦!

原文章由 acomcom88 於 07-9-6 23:50 硐表

我都覺得係,話說早前同個女去九龍灣新開個個商場,(我個女不是唐寶寶,但她是天生少了一隻耳朵和大細臉的)在電梯裡突然聽到一個男人話,BB你睇下,佢無左個耳仔架,需然當時佢講得好細聲,但我覺得你洗唔洗咁講丫,試問 ...

就是有AKLAMY你這種父母, 透過身教及有智慧的答案, 使到你的小孩有如此優良之表現. Thanks for the way you handle their questions on the Down. I have learnt to give my daughters a good answer  in case if they have the same question.

比我係度買下廣告----> jAM & bREAD magazine 要開一個"Readers voice" 專欄, 所以editor 邀請我寫第一篇article, 我見呢個post 都有好多回應, 所以加以整理, 把這個article 寫下來!

各位有興趣的話, 可以係今期的jAM & bREAD 看到...希望能夠通過這篇article 給special kids' parents 鼓掌和鼓舞! 謝謝~~~

回覆 #6 acomcom88 的文章

請放心我個表妹都係少咗隻耳仔,女仔容易用頭髮擋住,外表就和正常人相差不太大。

各位你好, 你們每一個都是偉大的媽媽, 我不敢說我自己也是....但也想分享一下我的經歷....我的仔仔不是唐寶寶, 但他也有先天性兔唇及裂顎, 我在懷胎23週時照ultrasound 得知的, 當時, 好像天要跌下來, 心情跌入谷底....後來, 決定把他帶來這世界....真的沒錯的決定.....仔仔出世後, 3 個月大便做了一次手術, 1 歲多再做另一次大手術, 現在已經4.5 歲, 雖然還有很多治療, 如 speech theorpy,   牙床骨手術, 面部喬形等, 但仔仔好勇敢, 不怕面對.  他十分接受自己的樣子, 他還會告訴人家, 自己最漂亮的地方就是自己的疤痕, 因是媽媽送給他的禮物, 只有勇敢的孩子才有.  我們曾接受明報的訪問, 他也好勇敢給記者姐姐拍照及訪問.  所以, 天下所有父母都要努力, 上天給一個特別的孩子給我們, 是要我們做一個特別的父母.  大家要努力啊.

原文章由 artroboy 於 07-11-29 15:35 發表
請放心我個表妹都係少咗隻耳仔,女仔容易用頭髮擋住,外表就和正常人相差不太大。

多謝你教出這麼出色的小朋友,這個世界需要有愛心的小朋友,更需要能教出有愛心的小朋友的家長。

原文章由 AKLAMY 於 07-7-26 21:40 發表
我個仔6歲, 今日同妹妹(4歲)和弟弟係club house 既playroom 玩, 之后有一個工人帶住個唐氏+某d conditions (pretty serious one)既小朋入去playgroom 玩, 因為外表有別, d 小朋友見到佢都靜下來, 有一個小朋友問佢個 ...

當初社工姑娘叫我嘗試照顧唐寶寶時我都有點猶豫
(我是寄養媽媽)
但是當我接觸了第一個
不其然的就有第二..三個
雖然照顧佢地比照顧正常啲小朋友付出好多
但是所得到ge回報比付出ge更多..更多

你們是直得我們去敬佩和敬重.....
能夠勇於接受自己的寶寶

[ 本文章最後由 肥媽228 於 08-8-10 22:35 編輯 ]

肥媽,非常感謝你無私的奉獻,感謝你願意照顧我們的特殊兒,你不是他/她們的親媽媽都願意照顧及教育他/她們,我們作為唐寶寶的親媽媽,我們更應付出百倍的努力去照顧及愛錫我們的兒女o 事實上,他/她們跟一般小朋友是沒有分別,只是學習較慢而已,希望社會上多些人去接納他/她們,相信他/她們會更融合在這個社會! 他/她們真的很可愛架
原文章由 肥媽228 於 08-8-10 11:52 發表
當初社工姑娘叫我嘗試照顧唐寶寶時我都有點猶豫
(我是寄養媽媽)
但是當我接觸了第一個
不其然的就有第二..三個
雖然照顧佢地比照顧正常啲小朋友付出好多
但是所得到ge回報比付出ge更多..更多

你們是直得我們去敬佩 ...

原文章由 PAKYINGMA 於 08-8-10 22:48 發表
肥媽,非常感謝你無私的奉獻,感謝你願意照顧我們的特殊兒,你不是他/她們的親媽媽都願意照顧及教育他/她們,我們作為唐寶寶的親媽媽,我們更應付出百倍的努力去照顧及愛錫我們的兒女o 事實上,他/她們跟一般小朋友是沒有 ...

千萬不要這樣說
其實我在唐寶寶身上所學到的
比我所付出的多好多

我個人認為
唐寶寶=學習遲緩
兩者冇大分別

原帖由 acomcom88 於 07-9-10 01:59 發表

別人的竊竊私語和奇異目光,我早已習以為常,我以為只有女人,老人家和小孩會如此,原來男人都係咁,那男子30多歲吧,純正廣東話,衣著光鮮,原來八卦係無分男女老幼架 ,最難受的一次是帶女兒去做大肌肉訓練,當時我正 ...
果D人正八婆~~~
身為媽咪的你一定很難過, 但你好STRONG!

樓主did a good job!

your son and daughter are with kind hearts~~~ but all those should thanks for you! their mother!
if all the parents act like you, our next generations will be in amore happier world~ peace world~

原帖由 大頭玲 於 07-9-13 21:31 發表
我有點不捨得她, 小孩眼中沒有正常不正常, 唐氏不唐氏, 中國人不中國人, 最緊要有得玩, 又肯一齊玩!:

大頭玲講得好岩, 好多時細老仔並無岐視, 對世界的人labeling, 進行區分, 係大人俾佢的~

原帖由 ChapmanMa 於 07-12-4 17:52 發表
各位你好, 你們每一個都是偉大的媽媽, 我不敢說我自己也是....但也想分享一下我的經歷....我的仔仔不是唐寶寶, 但他也有先天性兔唇及裂顎, 我在懷胎23週時照ultrasound 得知的, 當時, 好像天要跌下來, 心情跌入谷底. ...

你真係教得個小朋友好好,努力呀!

原帖由 AKLAMY 於 07-7-26 21:40 發表
我個仔6歲, 今日同妹妹(4歲)和弟弟係club house 既playroom 玩, 之后有一個工人帶住個唐氏+某d conditions (pretty serious one)既小朋入去playgroom 玩, 因為外表有別, d 小朋友見到佢都靜下來, 有一個小朋友問佢個 ...

真係好感動,你係一個好好嘅媽媽,教小朋友教得好好。
‹ 上一主題|下一主題