用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩B媽媽(part 1)
樓主: weiwai
go

發展遲緩B媽媽(part 1) [複製鏈接]

呢d係一般常規學校播,見唔到有講係i位,係米我唔識搵

原文章由 ClaraSham 於 08-1-16 14:27 發表
你住边區呀?我都係逐間打去問。俾條link你睇吓
http://chsc.edb.hkedcity.net/kindergarten/
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

我都係報咗一般學校,i位要等社署安排,不過你都可以睇吓...

http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_rehab/sub_admissiont/id_crsrehabwa/
原文章由 weiwai 於 08-1-16 14:54 發表

我個大囡宜家仲返緊早期訓練, 不過o岩o岩申請退會, 因為我發覺佢都已經跟到同齡ge小朋友, 問題已不大, 唔想再霸住人地個位~

i 位ge幼兒園, 好似一定要經社工轉介架, 自己報係唔受理架~

btw, 可以的話, 都盡量安排佢地返學, 多接觸人, 對小朋友ge成長好有幫助!

原文章由 ClaraSham 於 08-1-16 14:12 發表
pcsiauw,

多謝你的詳盡資料及解答。
咁你B現在仲有無需要返早期訓練?是否現完全追得上同齡的發展?
原本已幫我B報咗兩歲返幼兒班,但得知佢發展遲緩後,想揾一些有i位的幼兒園,但已經full哂:cry:
聽日就去智能測驗中心,心情好 ...

我b就咁......人地望佢冇問題,但我地叫佢佢成日唔採我地。有時陌生人入屋eg.維修工人,佢嚎哭 [似乎係怕陌生人, 至於你叫佢唔睬你, 我覺得就睇定d先, 因為我個囡果陣時都係咁, 但宜家無野]

一個月好似 $40 左右, 一個星期一堂, 每堂 50 分鐘
但之前有媽咪話要幾百蚊一堂既?係米唔同的?[我係智能測驗中心轉介過去, 係收 lee 個價錢, 唔知係咪有d係自己報, 所以貴d??]

仲未識手只只..:cry: [都係果句, 唔駛擔心住, 你個b仲咁細, 好多野都未定, 唔好自己嚇自己]

其實我而家係米應該去協康排隊呢?[如果你真係咁憂慮, 而經濟許可的話, 不妨去排, 免得將來後悔]

其實我而家係米應該去協康排隊呢?[如果你真係咁憂慮, 而經濟許可的話, 不妨去排, 免得將來後悔]經濟就係唔好啦!

原文章由 pcsiauw 於 08-1-16 17:19 發表
我b就咁......人地望佢冇問題,但我地叫佢佢成日唔採我地。有時陌生人入屋eg.維修工人,佢嚎哭 [似乎係怕陌生人, 至於你叫佢唔睬你, 我覺得就睇定d先, 因為我個囡果陣時都係咁, 但宜家無野]

一個月好似 $40 左右, 一個 ...
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

有冇人可以教我,點幫助呀b手指指呀

原文章由 weiwai 於 08-1-16 18:10 發表
其實我而家係米應該去協康排隊呢?[如果你真係咁憂慮, 而經濟許可的話, 不妨去排, 免得將來後悔]經濟就係唔好啦!

你可以先去私家或協康做一至兩堂評估, 結果出咗再決定排唔排隊.

呢問庭恩兒童中心有經濟困難的家庭可以申請豁免收費。
http://www.benjiscentre.org.hk/index.html

[ 本文章最後由 kikiboy 於 08-1-16 21:47 編輯 ]
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

原文章由 weiwai 於 08-1-11 11:33 發表
知唔知咩价$$呀?

單對單訓練:
協康言語治療$600/50-60分鐘, 幼兒訓練好似係$400.
明愛, 保良局, 基督教服務處, 靈實, 痙攣協會價錢平少少.

我的小朋友兩歲幾了,手指指都係唔多識,唔識講野,曾找一個私人的言語治療做評估,話仔仔整體唔係咁理想,聽到真係好難過,啱啱見埋姑娘(智能評估中心),個姑娘同仔仔做測試時,好直接同幾串咁問,佢唔識聽人講野呀,而家等佢地開會,真係好緊張及擔心

原文章由 weiwai 於 08-1-16 14:54 發表

呢D學校有I位(即兼收位)嘅, 入去睇吓啦:
http://www.swd.gov.hk/doc/rehab/Address%20List%20of%20IP_092007.doc
I 位一定要醫務社工轉介輪後的, 見咗E生做咗評估之後如有需要社工會幫你安排, 你可以先睇呢D list 了解吓.
通常 I 位係全日制幼兒學校, 學費同其他小朋友一樣, 大約$2500/月, K1可以申請學劵, N1無學劵可以申請學費減免(sorry, 題外話講多咗).

[ 本文章最後由 kikiboy 於 08-1-17 09:39 編輯 ]

原文章由 weiwai 於 08-1-16 18:12 發表

~~~你可以一邊教佢發音一邊指住果樣o野介紹俾佢知, 比如你可以捉住佢只食指指住佢個鼻講鼻鼻”, 去到公園指住D花講花花”, 你自己又可以示範俾佢睇
~~~有一種顏色筆叫水溶性顏色筆(文具鋪有得賣), 你可買返來試吓, 先係紙上畫D o, 開始以簡單為主如橫直線, 或者可以係簡單的圖案如心形, 太陽等, 然後教佢用食指點 D水再畫返之前畫嘅o, 顏色會化開幾得意, 小朋友好奇應該都肯做嘅, 咁樣可訓練佢利用食指來指
(如有錯或補充請其他媽咪指教)

今日去完智能測驗中心見姑娘,不過只係簡單的會面,寫低阿b的問題,然後要等4-6個月再約見做詳細評估,所以暫時未有跟進,唯有自己花多啲時間同心機幫佢,亦希望playground可以幫到佢。

其實想小朋友學野, 最直接ge方法就係父母自己做比佢睇, 因為佢見得最多ge係你地, 佢見你做乜, 佢就自然做乜, 所以如果你想佢手指指, 你自己就要一日到黑響度手指指, 指東指西, 乜都指, 久而久之, 佢就好自然咁記左入腦, 有一日會用番出黎! 不過, 切忌心急, 真係要比耐性, 加油!!

原文章由 weiwai 於 08-1-16 18:12 發表

多謝你的資料
請問點可以申請學費減免?去邊到拎申請表?
要咩條件呀?
唔該晒

原文章由 kikiboy 於 08-1-17 09:35 發表

呢D學校有I位(即兼收位)嘅, 入去睇吓啦:
http://www.swd.gov.hk/doc/rehab/Address%20List%20of%20IP_092007.doc
I 位一定要醫務社工轉介輪後的, 見咗E生做咗評估之後如有需要社工會幫你安排, 你可以先睇呢D list 了解吓.
通常 I 位係全日制幼兒學校, 學費同其他小朋友一樣, 大約$2500/月, K1可以申請學劵, N1無學劵可以申請學費減免(sorry, 題外話講多咗).

pcsiauw,

可唔可以講下你點解揀早期訓練唔揀i位呀?

我係全職媽媽,我應該揀邊樣好呢?

原文章由 pcsiauw 於 08-1-16 09:45 發表
是但揀一樣----有咩比你揀呢?[I 位 or 早期訓練, 兩樣只可以揀一樣, 唔可以又要 I 位, 又要早期訓練]

原文章由 weiwai 於 08-1-25 02:28 發表
多謝你的資料
請問點可以申請學費減免?去邊到拎申請表?
要咩條件呀?
唔該晒

首先N1如果想申請學費減免, 就必須是就讀全日制的學校 (換言之如果讀半日的N1就不能申請減免), 搵學校時你可順便問埋呢個問題, 至於申請表格學校有得批俾家長的, 你可主動問學校索取 (以免學校以為你不需要), 亦可上網Download, 你可上網睇吓07/08年度的詳情, 申請條件及減免幅度等等, 用公式計吓自己可以減幾多, 但這是07/08年度的, 08/09年度現在應該未有, 通常8, 9月份就會有新的詳情公布, 留意吓啦.

http://www.sfaa.gov.hk/tc/schemes/kinder.htm

kikiboy

知道你小朋友上緊i位,你覺得進度如何呀?
你有冇在其他地方e.g協康,做training ar?
你係米在職媽媽呀?

我係全職媽媽,唔知揀i位定早期訓練!

原文章由 kikiboy 於 08-1-25 11:24 發表

首先N1如果想申請學費減免, 就必須是就讀全日制的學校 (換言之如果讀半日的N1就不能申請減免), 搵學校時你可順便問埋呢個問題, 至於申請表格學校有得批俾家長的, 你可主動問學校索取 (以免學校以為你不需要), 亦可 ...

原文章由 weiwai 於 08-1-25 13:11 發表
kikiboy

知道你小朋友上緊i位,你覺得進度如何呀?
你有冇在其他地方e.g協康,做training ar?
你係米在職媽媽呀?ops:" />ops:" /> ops:" />ops:" />

我係全職媽媽,唔知揀i位定早期訓練!

...

------ 仔仔入讀 I 位已半年, 講嘢叻咗, 但係仲未追到同齡小朋友, 而且我覺得佢社交同專注稍弱, 我哋仲努力緊.

------ 有呀, 係協康上咗一年言語治療咯, 好貴而且想佢訓練社交能力, 想轉小組形式的, 但未有頭緒.

------ 係呀我係在職媽咪, 我嗰時係 I 位早期兩條龍一齊輪候的, 07年開始改了制度.

------ 早期訓練首先家長要確保長期都抽到時間每周(隔周)帶小朋友去上課, 平時Training由家長在家進行了, 這樣家長可以跟得比較貼D. I 位入面有兼收老師負責每日的訓練, 當然每日返到屋企仲有家居訓練功課要家長陪小朋友一起訓練的, 隔周治療師到訪, 學校歡迎家長出席, 了解訓練情況及學習訓練方法, 如果有時真的抽唔到時間, 兼收老師亦會跟進並知會家長, 作為在職媽媽的我就覺比較靈活D, 而且有時老師講一句好過家長講一百句, 我就覺得 I 位勝在多了學校訓練嗰part.  但我始終覺得 I 位個姑娘比起協康跟我仔仔嗰個姑娘稍為遜色, 或者正如有的媽咪所講要"夾得來". 但早期有個好處, 有的家長揀的心儀學校未必有 I 位, 咁如果讀早期就可一舉兩得了.

p.s.我仔仔未讀過早期, 恐怕有的細節了解不多, 希望有經驗的媽咪也給weiwai一點意見.

[ 本文章最後由 kikiboy 於 08-1-27 18:16 編輯 ]

回覆 #13 weiwai 的文章

請問甚麼叫手指指

正如 kikiboy 所講, 我有心儀ge幼稚園, 加上我覺得我個囡問題唔算太大, 唔想佢讀全日ge幼稚園 (以我所知, 有 i 位ge幼稚園好似全部都係要返全日), 所以就選擇左早期訓練 :)

其實揀邊間, 你自己決定, 外人好難比意見, 你個小朋友有咩問題, 你最清楚, 你覺得邊樣對佢好d 就揀邊樣 :loveliness:

早期訓練 -- 我唔知係咪個個都一樣係咁, 不過以我個囡為例, 佢每個星期去一次, 每次50分鐘, 由一個導師跟進 (一對一, 我覺得好好), 家長就坐響隔離睇住佢地, 導師教左一d技巧 (針對小朋友ge弱項), 我地就要返屋企同佢每日抽時間練習~ 有時佢會安排其他治療師黎同佢做評估, 如果有需要, 又會安排時間上堂, 如是者, 我地上左半年, 的確有進步~

順便講下, 每次去做訓練, 都會有 d 玩具借比我地拎番屋企玩 (d 玩具係用黎做訓練), 一邊玩, 一邊學習, 真係好好, 又唔駛成日買咁多玩具, 玩完還番比人, 唔駛 waste, 真係 very good!!

原文章由 weiwai 於 08-1-25 03:16 發表
pcsiauw,

可唔可以講下你點解揀早期訓練唔揀i位呀?

我係全職媽媽,我應該揀邊樣好呢?
‹ 上一主題|下一主題