用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 入讀特殊幼稚園或兼收位 , 應如何取捨?
go

入讀特殊幼稚園或兼收位 , 應如何取捨? [複製鏈接]

入讀特殊幼稚園或兼收位 , 應如何取捨?

我的孩子在幼兒中心兼收位讀書(低班) , 最近臨床心理學家建議我考慮轉讀特殊學校 , 因他是自閉症傾向小孩 , 理解和表達能力較弱, 可是幼稚園老師則建議我繼續在幼兒中心讀書, 因他的語言能力亦有進步.

究竟在特殊學校讀書的情況是怎樣的? 我覺得很迷惘 ? 請給我些意見!! 謝謝幫忙!

Re: 入讀特殊幼稚園或兼收位 , 應如何取捨?

DEAR windwind531 :
我都知你地好抗拒〔特殊幼兒中心〕哩個名稱。
但為左小朋友得到最多的政府資源和最好的訓練。
你一定要冲破這個觀念。
小朋友經過評估後,在〔特殊幼兒中心〕會有好多專業治療師跟進,如在私人或自願機構,自費上堂都好貴

in special school (pre-primary), there are lot of teachers and professional to train your child. And also if students pick up fast, some (if need not sleep at noon) can attend special school am, and normal school pm. Some students can leave special school and return to mainstream school if they develop fast. Because I know one boy is like this.

But there are always good and bad side. How about if your kid is not co-operate and cannot attend normal school at the same time with special school? In special school the kid don't have stimulation from normal students.

Your case is really difficult to decide. May God tell you the way.

Heard from some professional that "children are like a lock, and the teaching methods are the key".  Every lock (child) need a matching key (teaching method).  If your child was assessed to be needed special training, he definitely can benefit from that more.  If insist on letting him attend normal school, his self-confident may be affected because other children all perform better than him, and the normal way of teaching cannot benefit him.

It all depends whether you put your child's benefit at the first place or you need the name of "normal school" more.

Anyway, don't be discouraged, every lock must have a matching key ar!!!

bobomum
[img align=left]http://www.snoopy.com/comics/peanuts/meet_the_gang/images/gang_all.gif[/img]

windwind531

你小朋友同我仔一樣大呀,如果是n1,n2仔我會都唔使諗去特殊中心,因為佢會有好多訓練比個仔,及早治療轉讀普通學校機會愈大.現在是低班則考慮多少少了.
你話幼稚園老師則建議你仔繼續在幼兒中心讀書, 因他的語言能力亦有進步.我就應為要睇學校之後有甚麼配套提供個仔,如不是我需要的東西,我仔就算N3,N4我都會即刻同佢轉,因無辦法選擇之下.
至於在特殊學校讀書的情況是怎樣的?樣樣訓練都好,最唔好無英文,不過要看看你仔對英文有興趣否,否則讀普通幼稚園一樣,不如選下訓練自理了(即是特殊學校)
你個處境及心情我剛剛先過,是下再問多D人意見吧!
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

windwind531
hi, 我以前在特殊幼兒中心工作,其實同普通幼稚園都好似架,但人手就多好多,每班得6個小朋友,有一個老師教,另外重有註校言語治療師、物理治療師、職業治療師、主任係社工、重有護士、還有每星期來一次的教育心理學家....總之配套好好架。我以前做個道都有幾個能力好的學生在K3時上午去普通幼稚園,下午返特殊幼兒中心。
你唔放心不如先去參觀下啦。
桐桐於9月20日出世 歡迎參觀桐桐的網頁

hoeve, 以你的經驗,一般中度自閉的小朋友(2.5歲)較適合入特殊幼兒中心還是兼收位?

Joey 媽:
多謝你的意見 , 我仔仔快四歲 , 讀N2, 雖然兼收位老師建議我留在幼稚園讀書 , 但因他理解能力弱 和 社交能力弱, 所以不能升班 , 今年九月依然讀N2 , 所以我正考慮繼續或是轉讀特殊學校 .

ALAL, Joey, Hoeve, bobomum:
thank you for all your advice.  

HayBMum
當然係特殊幼兒中心啦,如果唔入你要自己再搵OT,ST...無咁多專業幫你架,如果入讀特殊幼兒中心,所有TRAINING都包埋,你又好小朋友又好,而且入左特殊幼兒中心唔等如以後都讀特的學校架,如小朋友OK,第時可以入普通小學架,我聽過好多讀兼收位的都好慘,無人FOLLOW,個先生又未必一定好好...真係考慮試下讀特殊幼兒中心先啦。

hoeve, thank you very very much for your advice.  I am a bit worry about the attitude of the teachers in SCC.  As I observed during the visit, some teachers are quite cool to the children.  On the other hand, I need to stop all the private training after going to SCC.  I am worrying that if the teacher cannot get along well with my boy, I will lose the support from the private training.  What do you think?

Hello HayBMum
其實點解要即停private training,唔可以繼續一段時間等小朋友適應左先咩?
其實SCCC的老師同普通幼園D老師一樣,有D會好D,有D會無咁好架,如果你覺得那個老師麻麻,有無得要求入第二班或者直頭搵第二間呀?其實SCCC都有面對收生不足問題架,通常佢地都盡量滿足家長要求架,除非真係無辦法啦。我以前接觸過的SCCC老師,大部份都好好的,大約8個裏面有1個唔好啦。你不妨坦白同個主任講下你的感受啦,睇下佢可以點安排嘛。

hoeve 寫道:
Hello HayBMum
其實點解要即停private training,唔可以繼續一段時間等小朋友適應左先咩?
其實SCCC的老師同普通幼園D老師一樣,有D會好D,有D會無咁好架,如果你覺得那個老師麻麻,有無得要求入第二班或者直頭搵第二間呀?其實SCCC都有面對收生不足問題架,通常佢地都盡量滿足家長要求架,除非真係無辦法啦。我以前接觸過的SCCC老師,大部份都好好的,大約8個裏面有1個唔好啦。你不妨坦白同個主任講下你的感受啦,睇下佢可以點安排嘛。

其實SCCC都有面對收生不足問題架---- 收生不足,點解我等左成19個月先有位0既     

windwind531

我自己仔仔讀緊兼收位8個月(N1).
雖然我地做媽咪既唔係專家, 但係你自問仔仔讀兼收位呢一兩年既進步如何?
好可能你係個working mum, 為左生活好忙碌, 但係某情度上, 仔仔讀兼收位有無從中得益/有進步, 你應該都會睇到.
講真, 如果讀兼收位係無進步/好慢好慢既話, 就不如轉讀真真正正有"密集式訓練"既特殊幼稚園. 我都明白, 做父母係好難受, 有邊個想自己小朋友有問題. 但係長遠黎睇, 小朋友真真正正學到野, 有得益先係最重要.

HayBMum
你是在職媽咪, 是嗎?
我小朋友就好好彩, 佢有個全職媽咪=我, 經濟上我地都無問題. 所以就算依家仔仔讀緊兼收位, 我地仍然自費(真係好貴)係協康上緊幼兒訓練(每星期一堂)同語言治療(隔個星期一堂, 因為治療師真係無時間).

幼兒訓練就每星期四放學後(放4點)去上. 上堂時間係(5點3), 通常會同仔仔食個tea跟住去上堂.
語言治療果日就會瞓完午睡, 提早放學去上.

如果時間同金錢上許可, 就算你仔仔入讀左SCC, 你亦可以繼續同佢上training, 做到真正密集式訓練, 連我都訓練埋.

我好明白人人處境不同, 我都係同你分享下我既情況. 大家努力吧!

hoeve,
社工話唔要的話要重新排過,可能要等好耐,但SCC是全日制,好難夾出面private training 的時間。private training centre已有好多小朋友排緊訓練(都唔知點解咁多"問題"兒童),轉時間唔係咁易。
我有同校長傾過擔心囝囝的適應能力,想初期陪同囝囝一起上堂(其實想睇睇老師對囝囝點),但校長唔同意,話會阻礙學習進度,我會視乎情況繼續同校長反映。

HelenMrsLau,我問過社工點解有些家長等好耐先有位,佢話除了揀的中心多人等外,還要視乎逼切性,如果已經到入學或過了入學年齡,都有可能排快些,你囝囝是否比較細或揀的centre人口較多,所以排得耐?

mamee,
你估中喇,我是在職媽咪,經濟上唔容許我全身而退,唔係單單我同老公的家,我們還要養父母,正是"三代同堂"即三代都要養。
如果時間夾到,我都打算繼續上private training, (真後貴到死)。不過因為我唔可以請太多假,工人唔識聽同信唔過,上private training要靠家人幫忙,,時間方面唔係咁flexible, 搞到我頭都大埋。

HayBMum
既然個社工咁講,都無法啦,可能我以前做個道係舊區,出生率低,同區重有其他sccc,雖然間校好正,都搞到成日都收唔滿學生!
我諗學校唔鼓勵家長一齊上堂,係因為怕小朋友妞媽媽計,其實個先生好唔好,唔駛睇佢上堂都知架,例如你打電話搵佢,佢d反應點樣,d交帶好唔好...其實家長都好快sence到架。希望你小朋友會好快適應學校生活啦。
講番訓練,其實好多訓練有家長配合已經好足夠了,都唔一定要有sccc之餘再搵其他訓練的,sccc已經係密集適全日訓練了!
個人覺得比起讀I位(混合位),sccc家長壓力會少過I位個d,因為比較多支緩嘛。

hoeve,
但正如好多媽咪所擔心的,讀scc就很難出普通小學讀,醫生話80%自閉小朋友都有弱智,所以比多些訓練佢,希望有機會改變,或者這樣做都唔會令小朋友變得正常,但做媽媽的只想有幾多就比幾多佢。

HayBMum
其實而家係家長揀小學,家長有權比小朋友讀普通學校唔讀特殊學校(當然又係要自己搵其他支緩啦),因為而家推行融合教育嘛,我在普通小學都見過有中度智障小朋友,重唔識得講野架!其實讀乜學校都係要由小朋友利益出發,大家都有好有唔好,最緊要最幫到個小朋友。

Dear HayBMum,
我囝囝上年8月開學時,太細未久年齡入學。
而哩幾個月又無人退學,無得插班!所以要等到今年8月。我揀果個centre,同你一樣
‹ 上一主題|下一主題