用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 爲甚麼早知是唐寶寶還要硬把他們生下來? ...
樓主: hkaa
go

[唐氏] 爲甚麼早知是唐寶寶還要硬把他們生下來? [複製鏈接]

首先,我無惡意.....公平d講,我個人覺得,當然,智障,身體殘疾...等某程度上,真係可能要額外增加政府支出,所以政府醫院先會咁好,免費為所有over 35歲嘅大肚婆做唐氏檢查,以減少有問題嘅bb出世,當然重要係想俾父母早d知,做好決定啦...!

不過......如果因為覺得成為社會嘅負累而要落左佢的話,咁社會上好多老人家呀,失業者咪要俾我地殺晒去囉?

講真,政府成日無無謂謂浪費納稅人d錢,我寧願佢將更多嘅資源俾哩d唐氏人士同佢地嘅家人仲好,一諗起咁我就好忟....

再者,都係好似大家所講,其實係個人選擇,我第一胎時差一d就要做哩個殘酷決定,不過唔知係幸運定不幸,我去做抽胎水時(先前check到係高危),未check到有無事bb已經胎死腹中....!所以,其實要去決定唔要個bb,都係好大折磨;真係落左去的話,成為一生揮不去嘅陰影都未定架....!

反而我諗起係,知道bb有問題都生出黎絕無問題,不過,生左出黎先後悔而捨棄佢就最要不得!!!!

原帖由 loy211 於 08-9-7 21:40 發表
每個人也有自己的決定,要尊重他們,但如果單從浪費公帑這論點而言,實在說不過去.
有好多病是照超聲波/抽羊水也不知道,特別是一些隱性疾病,難道出世後又不要他們?
長者及長期病患者不也是動用大量公帑,難道又消滅他們? ...

好讚成!
‹ 上一主題|下一主題