用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 外斜視?
樓主: RINGO
go

[視障] 外斜視? [複製鏈接]

我仔仔要做第2次手術了 私家話可在4月尾做
而政府話等到年尾先做,我都係決定比私家做。

你0既囝囝0既視力OK 左未?
打算做左手術先去跟進提升視力0既問題嗎?
第一次手術0既成效點樣?
隔左幾耐再做第二次丫?

原帖由 summarian 於 09-3-31 14:18 發表
你0既囝囝0既視力OK 左未?
打算做左手術先去跟進提升視力0既問題嗎?
第一次手術0既成效點樣?
隔左幾耐再做第二次丫?

我仔本身視力正常,但右眼斜視角度大
上次做手術時醫生已話可能要做兩次,今次只做右眼
上次就做兩隻眼,有改善但都要再做
上次是12月初做的。

你仔仔做完第一次手術有冇做眼操啊?我覺得都有效.
原帖由 RINGO 於 09-3-31 23:04 發表

我仔本身視力正常,但右眼斜視角度大
上次做手術時醫生已話可能要做兩次,今次只做右眼
上次就做兩隻眼,有改善但都要再做
上次是12月初做的。 ...

回覆 24# candytsy 的文章

因仔仔太細做眼操很難。之前有做但作用唔大。

原帖由 maybaby 於 09-3-31 11:19 發表
請問你囡囡有冇近視呢 ?

Sorry for the belated reply, 我囡囡並沒有近視.已check過.  囡囡巳經在理大護眼進入第5次training , 情况理想, 交替外斜視次數減少咗好多, 不過, 仍然要努力每日做Eye Ex. 同提醒佢隻眼要返入去.

原帖由 RINGO 於 09-5-13 00:06 發表
因仔仔太細做眼操很難。之前有做但作用唔大。

請問佢年紀有幾細呢?
外斜視角度大唔大?
斜視眼0既視力係幾多? 6/12? 8/12? 10/12?

原帖由 Sammichloema 於 09-5-13 12:04 發表

Sorry for the belated reply, 我囡囡並沒有近視.已check過.  囡囡巳經在理大護眼進入第5次training , 情况理想, 交替外斜視次數減少咗好多, 不過, 仍然要努力每日做Eye Ex. 同提醒佢隻眼要返入去. ...

有冇話要做多幾多次?
仲要幾耐先可以根治呢?

原帖由 Sammichloema 於 09-3-25 17:01 發表

各位,

我個女都在好細個時,我已經發現佢輕微的交替式外斜視,並且兩隻眼都有,佢三歲時我帶她去理大及私家眼科醫生check過,因她屬間歇牲並太細,所以暫時不能做甚麼..

如此,我就帶佢去政府驗眼, 健康院話佢有双眼有 ...

請問你小朋友眼睛度數有咩問題引致不能做手術呀?

hello ringo

你仔仔有冇做第二次手術?
原帖由 RINGO 於 09-3-31 12:36 發表
我仔仔要做第2次手術了 私家話可在4月尾做
而政府話等到年尾先做,我都係決定比私家做。

我囝囝將於下周做第一次外斜視手術,是拉左右的。如無意外,我們會選擇香港眼科醫院做。請問有沒有過來人可俾些意見或分享一下﹖事前準備﹖事後操練或湯水之類﹖

如不方便,請pm我 or [email protected]。真的很需要多些意見與大家的支持。謝。

祝手術順利!

做完上黎分享吓...

原帖由 olima 於 09-5-29 11:10 發表
我囝囝將於下周做第一次外斜視手術,是拉左右的。如無意外,我們會選擇香港眼科醫院做。請問有沒有過來人可俾些意見或分享一下﹖事前準備﹖事後操練或湯水之類﹖

如不方便,請pm我 or <A href="mailto[email protected]">[email protected]。真的很需要多些意見與 ...

原帖由 candytsy 於 09-5-15 15:40 發表
hello ringo

你仔仔有冇做第二次手術?

唔好意思我咁遲先回,
本來兒子四月尾做第二次手術,但有些事要延遲,
在星期三(24-06-09)做了第二手術,30號復診,
希望一切順利。

原帖由 summarian 於 09-5-13 12:05 發表

請問佢年紀有幾細呢?
外斜視角度大唔大?
斜視眼0既視力係幾多? 6/12? 8/12? 10/12?

而家1歲5個月。

咁就等完左30號0既覆診再睇下改善成點樣啦﹗~

我個女做完手術了

我女兒二歲時發現兩眼間中有外斜視, 情況俞來俞明顯, 一直看私家, 醫生一直建議做手術, 現在差不多四歲, 終於在前天做了手術, 醫生都一早講定了風險, 說做完有機會內斜(輕微), 但是現在情況是左眼在中間, 右眼內斜, 要望遠野時右眼才回到中間, 又見到兩個影, 今天覆診, 醫生說右眼內斜MUSCLE 反應比想像大, 現每天PATCH左眼幾個鐘, 等一排會好D. 我冇怪醫生, 不過見到個女咁我好心痛,好擔心. 有冇人有類似情況可SHARE下?

回覆 1# beautylam 的文章

請問你個女每隻眼0既視力係幾多呢?
會出現睇到兩個影0既問題,即係複視… 要知道兩隻眼0既視力分別係幾多先可以知道點樣再去處理ga

佢每邊都有遠視 50度, 散光75度, 醫生話算係正常(小朋友來說), 一直都不用帶眼鏡, 不過距離感覺不好, 跑時比較容易趺倒. 醫生解釋, 原來奔跑時, 當一望遠境時, 個腦會忽略其中一隻外斜眼睛的影像, 情況就如單眼奔跑一般.

今天帶了她去公園讓她可多望遠境, 好像可見多一些眼白, 不過仍然好豆雞, 下星期會帶她再多看一個醫生, 希望她不用再做第二次手術.

回覆 1# beautylam 的文章

就咁聽你講,其實你係唔知道佢每隻眼0既視力係幾多哩﹗
有斜視問題0既眼睛,相對冇斜視0既眼睛,一般視力會較差。但要出現複視0既情況0既話,雙眼0既視力至少相差三行先會咁。
醫生有冇同你講佢每隻眼0既視力係幾多呢?
佢有冇教你同小朋友做一D 斜視睛睛0既訓練呢?

如果只知道佢斜視、視力唔好、立體、距離感唔好,但唔知到個真實數值0既話,咁其實好難去判別佢0既眼睛0既問題有幾嚴重哩﹗

要問清楚個醫生丫﹗

仔仔做完第二次手術双眼已改善了很多,而家keep住覆診觀察。
‹ 上一主題|下一主題