用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有冇油尖旺, 深水步既媽咪一齊傾下
樓主: January
go

有冇油尖旺, 深水步既媽咪一齊傾下 [複製鏈接]

hi tina,
你好呀, 我囝囝係0512bb.
得閒上來傾下計, 交流下. 我通常星期六下午, 星期日都得閒, 大家都可以約埋出去玩既.
你方便可以pm個email比我. 大家可以夾下幾時出去玩.  
原帖由 TinaTung 於 09-2-1 17:27 發表
January及其他媽咪:
大家好! 很久沒有上來,見到你們開左呢個topic, 我都想加入,我記得January是0601 family的媽咪,曾到訪過你的blog呀,好想同你和你仔仔做個朋友,一起交流下;我仔剛好3歲,讀緊普通幼稚園預備班,排緊i位,都有參加 ...
nil

hi, January,
Please check your pm. 現時我阿仔星期六下午在協康會有個小組,3點半後得閒,星期日全日都可以。

原帖由 January 於 09-2-2 15:28 發表
hi tina,
你好呀, 我囝囝係0512bb.
得閒上來傾下計, 交流下. 我通常星期六下午, 星期日都得閒, 大家都可以約埋出去玩既.
你方便可以pm個email比我. 大家可以夾下幾時出去玩.  
...

大家好, 我仔仔返緊Step上午班, 想幫D playgroup or 普通幼稚園下午班, 等 同多D小朋友接觸.

你們有沒有好介紹, 最好在荔枝角or深水.

謝謝

hi 恩恩daddy,
如果返幼稚園, 你係想插班? 你想比囝囝返n1定係k1?佢今年九月係吾係應該係讀k1?
佢駛吾駛訓晏覺? 如果佢朝早返左steps, 再返下午班幼稚園, 咁佢就冇時間訓覺.
如果只返下午既班, 可以去協康網頁睇下, 都有好多選擇既.
原帖由 恩恩daddy 於 09-2-4 23:47 發表
大家好, 我仔仔返緊Step上午班, 想幫佢搵D playgroup or 普通幼稚園下午班, 等 佢同多D小朋友接觸.

你們有沒有好介紹, 最好在荔枝角or深水步.

謝謝
nil

hi fjbaby,
好呀. 今個星期六係家長日, 所以聽完要即刻去見老師好趕呀.
另外, 想問下你而家個st教緊做緊咩? 我果個成日係度做
首先, 然後, 跟住, 最後
因為, 所以
做左, 未做, 做緊
我個人覺得呢d好standard咁, 練得多都悶. 所以佢pick up左我就冇專登練.
原帖由 fjbaby 於 09-2-1 14:40 發表
我miss左報名, 唯有等你返黎報下料.
nil

我囝囝因表達同理解around2.5yrs, 而家我個st有時會穩固下佢三詞句(裡面在基本元素加形容詞擴充句子長度, e.g,姐姐_玩_黃色大波), 都開始了教基本元素的四詞句, 另外又有教功能性句子, e.g 比圖咭杯佢睇,然後問佢物件既用途, 要佢自己講用杯飲水.間中有訓練佢聽三項指示咁囉!

原帖由 January 於 09-2-6 00:26 發表
hi fjbaby,
好呀. 今個星期六係家長日, 所以聽完要即刻去見老師好趕呀.
另外, 想問下你而家個st教緊做緊咩? 我果個成日係度做
首先, 然後, 跟住, 最後
因為, 所以
做左, 未做, 做緊
我個人覺得呢d好standard咁, 練得 ...

Hi fjbaby,
有冇睇到我email?
唔, 阿囝聽指令都ok, 不過超慢. 最近覺得佢定左, 可能係大個左都有d關係.

原帖由 fjbaby 於 09-2-6 07:53 發表
我囝囝因表達同理解around2.5yrs, 而家我個st有時會穩固下佢三詞句(裡面在基本元素加形容詞擴充句子長度, e.g,姐姐_玩_黃色大波), 都開始了教基本元素的四詞句, 另外又有教功能性句子, e.g 比圖咭杯佢睇,然後問佢物 ...
nil

January,
我仔仔3, 想比插班n1.
訓晏覺, 都驚. 所以考慮playgroup, 一星期返一兩日.
仔仔說話能力比

, 只說單字.

January,
已覆email.

我囝囝學校下星期六都係家長日.

原帖由 January 於 09-2-6 17:53 發表
Hi fjbaby,
有冇睇到我email?
唔, 阿囝聽指令都ok, 不過超慢. 最近覺得佢定左, 可能係大個左都有d關係.

恩恩daddy,
請check pm. 睇下幚吾幚到你.

原帖由 恩恩daddy 於 09-2-6 23:52 發表
January,
我仔仔3歲, 想比佢插班n1.
佢要訓晏覺, 都驚佢好倦. 所以考慮playgroup, 一星期返一兩日.
仔仔說話能力比

弱, 只說單字.
nil

我都黎報到呀,

我個仔5歲多小小,而家K3,
不過唸住讀多一年K3,
其實個心打定輸數主流得唔得,
但都要試下,
佢最大問題係好唔主動囉!

有咩活動預埋我呀,
我都係西九區架!

hi long170908,
你好呀. 你pm個email比我. 遲d有機會大家出來玩.
咁你諗住小學時讀直資私校定?
雖然我囝囝仲有幾年先k3, 不過我都已經留意緊.

hi fjbaby,
今日個講坐, 幾好. 又識多樣新野. 亦學到d野. 自己都想聽多d關於呢方面既資料. 下次見面分享. 但佢係馬拉松式既訓練而且好雖要一家人既配合, 但效果似乎吾錯.
今日見完老師喇, 老師話囝囝雖然只幾個月但進步左好多. 大家都好鼓舞. 不過可惜ib老師因為私人理由要走喇. 真係好吾捨得.   呢排囝囝係steps上堂好心散, 吾知係吾係放完假個人心散左.....
原帖由 long170908 於 09-2-7 10:20 發表
我都黎報到呀,

不過唸住讀多一年K3,
但都要試下,

有咩活動預埋我呀,
我都係西九區架! ...

nil

I also want my son have more chance to play with other kids. Now he's 3.5 yrs old and have speech delay. As we only got 1 kid, he has less playing experience with others. Pls pm me if you have any gathering.

好呀, 下次見面再分享, 我都想知多d.

囝囝有進步, 咁証明你既努力冇白費, 我地 d小朋友, 真係好似朱仔錢罌咁, 要我地好勤力幫佢入錢, 一點一滴累積番黎, 比既input越多, 進步就越大. 所以你要繼續加油.

學校轉老師又幾煩, 因冇得選擇, 到時夾唔夾真係要睇彩數.

原帖由 January 於 09-2-7 21:44 發表

hi fjbaby,
今日個講坐, 幾好. 又識多樣新野. 亦學到d野. 自己都想聽多d關於呢方面既資料. 下次見面分享. 但佢係馬拉松式既訓練而且好雖要一家人既配合, 但效果似乎吾錯.
今日見完老師喇, 老師話囝囝雖然只幾個月但進步左好多. 大家都好鼓舞. 不過可惜ib老師因為私人理由要走喇. 真係好吾捨得....

我諗要睇小朋友果能力去到邊. 最緊要係佢可以讀得開心, 有信心, 唔會成日覺得自己唔夠人叻, 或遭人白眼. 讀唔讀到主流都係其次.當然如果能力高, 又可以承受d壓力,讀到主流就緊係讀啦!
係呢, 西九區既小學知唔知邊間好 d?

原帖由 long170908 於 09-2-7 10:20 發表
我都黎報到呀,

不過唸住讀多一年K3,
但都要試下,

有咩活動預埋我呀,
我都係西九區架! ...

January - thank you

有咩活動預埋我呀

呢兩日囝囝返學都哭, 吾係咁開心. 吾知係吾係因為轉左ib老師. 再加天光又哭醒情緒好差. 今朝係學校係咁哭話一定要訓覺... 攪到我心都實晒, 冇晒心機.

另外囝囝好鐘意玩火車, 返到屋企第一時間玩, 所有話題都圍繞火車頭.  我見佢太迷, 尋日開始試下收起佢. 咁佢先肯玩下其他野. 吾知咁樣係吾係都有影響佢.

nil

協康係25.2.09又有呢個topic既講座啦, 上次錯過左既媽媽快d報名參加啦!

原帖由 amon28 於 09-1-19 15:38 發表
教咗咩口肌訓練呀!可唔可以教吓我呀

訓得唔好, 莫講小朋友, 大人既d脾氣都差d. 加上轉左老師,佢又要重新適應, 所以你囝囝鬧情緒都唔出奇,比d時間佢啦, 唔使冇心機wow.

原帖由 January 於 09-2-11 07:53 發表
呢兩日囝囝返學都哭, 吾係咁開心. 吾知係吾係因為轉左ib老師. 再加天光又哭醒情緒好差. 今朝係學校係咁哭話一定要訓覺... 攪到我心都實晒, 冇晒心機.

另外囝囝好鐘意玩火車, 返到屋企第一時間玩, 所有話題都圍繞火 ...

Hi fjbaby,
今日帶左囝囝上左一堂畫畫班, 唉....阿囝完全吾留心, 又攪d筆, 又坐吾定. 成日話眼訓, 又哭, 又話要走. 完全吾聽老師講野, 只係想亂畫或叫你去畫佢鐘意既野. 老師話佢手囝都有力, 畫到線同圈都算吾錯, 只係佢吾明咩叫畫畫. 又或者冇興趣. 所以吾肯畫. 我諗住試多一堂. 吾得都吾勉強, 可能呢型未適合佢啦.
原帖由 fjbaby 於 09-2-12 15:30 發表
訓得唔好, 莫講小朋友, 大人既d脾氣都差d. 加上轉左老師,佢又要重新適應, 所以你囝囝鬧情緒都唔出奇,比d時間佢啦, 唔使冇心機wow.

nil
‹ 上一主題|下一主題