用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有冇油尖旺, 深水步既媽咪一齊傾下
樓主: January
go

有冇油尖旺, 深水步既媽咪一齊傾下 [複製鏈接]

你地有無報協康青蔥計劃個d活動呀,
唔知邊個會好D,
因為都唔平,每堂都成200-300蚊一堂,
我都想搵個岩既比亞仔上下,
有無好介紹呀

我個囝都係對畫畫興趣不太, 畫畫時又係諸多籍口, 今日家長會老師既報告排列佢喜愛既活動, 畫畫係8樣野中最尾二. 我其實都留意到佢呢個問題, 所以早前已從油顏色開始, 每日會比佢兩幅有公仔圖案既畫, 最好係佢鍾意既公仔,  一幅由得佢自由發揮, 油什麼顏色都得, 但會要佢唔油出界, 另一幅就有兩個一模一樣一既等公仔圖案係張紙入面, 其中一個已完成油好顏色, 要佢模仿完成果個, 油返相同顏色係相同位置, 等佢有d 成功感, 訓練後而家佢都開始無咁抗拒畫畫, 你可以參考下睇下有冇用.

原帖由 January 於 09-2-14 15:41 發表
Hi fjbaby,
今日帶左囝囝上左一堂畫畫班, 唉....阿囝完全吾留心, 又攪d筆, 又坐吾定. 成日話眼訓, 又哭, 又話要走. 完全吾聽老師講野, 只係想亂畫或叫你去畫佢鐘意既野. 老師話佢手囝都有力, 畫到線同圈都算吾錯, 只 ...

你好! 我是住在佐敦的, 我的仔仔快 4月 就 3 歲, 現在等 s 位, 現在協康讀.
原帖由 January 於 08-12-22 19:03 發表
我囝囝剛好三歲, 8月時cac話佢有自閉傾向. 佢社交比較差, 吾係好識同其他小朋友一齊玩, 幾內向. 一直都好想同佢結交差吾多年紀既朋友仔, 但無耐自己朋友, 親戚又冇. 囝囝雖然已經返緊學, 但同學仔都好忙. 試過約佢地 ...

Hi fjbaby,
佢其實係出面上小組係好enjoy手工, 油顏色. 係學校都有見佢做好多, 油顏色都有盡步, 而家都會少左油出介. 仲會揀自己鐘意既顏色油. 不過佢吾識得自己畫一幅畫.
尋晚我比幅香蕉佢油, 佢油完黃色之後又攞啡色, 我心諗你又玩野攞啡色來做咩. 點知完來佢係油係個香蕉手抽同埋尾尾個位置......所以都吾可以低估佢地.
其實我都係想佢跟下其他小朋友試下. 但我發覺佢可能係專注力問題, 影響到佢坐吾定同吾肯聽畫畫老師指示, 因為佢覺得吾好玩. 所以我諗再試下搵其他較creative, free d既再試下.  
但最近我發覺囝囝專注差左, 成日都坐吾定, 又好似遊云咁, 吾聽人講野. 唉, 都吾知點攪, 又多一飯.  
原帖由 fjbaby 於 09-2-15 00:59 發表
我個囝都係對畫畫興趣不太, 畫畫時又係諸多籍口, 今日家長會老師既報告排列佢喜愛既活動, 畫畫係8樣野中最尾二. 我其實都留意到佢呢個問題, 所以早前已從油顏色開始, 每日會比佢兩幅有公仔圖案既畫, 最好係佢鍾意既 ...
nil

我上左幾期小跳豆. 都ok既. 不過我囝囝大喇, 所以上埋呢期停喇.  其他小組我未試過因為時間吾岩.  佢好似有個綜合小組, 可以試下丫.
原帖由 long170908 於 09-2-14 18:33 發表
你地有無報協康青蔥計劃個d活動呀,
唔知邊個會好D,
因為都唔平,每堂都成200-300蚊一堂,
我都想搵個岩既比亞仔上下,
有無好介紹呀
nil

你地有冇帶囝囝去學興趣班?

最近見到d旅行團好平, 你地有冇諗住帶小朋友去旅行?
nil

如果去旅行

最好唔好跟團,,,,,,,我試過跟團&自由行, 跟團果次簡直係貼錢買難受, 果次亞仔2Y+6, 佢有語言遲緩, 每日要6點起身, 佢日日日都哭, 又要換酒店, 去到D亞仔鐘意地方想停耐D又唔得, 食飯時間又要跟大隊, 去VIVI又成日要叫人停車........總之第二日已經想走人, 今年我地去台北自由行幾日就好好多啦, 唔使咁早起身, 又可以就亞仔想食嘅野, 你知啦, 同小朋友去旅行已經好煩, 再+上佢地又會再多D煩野, 所以去旅行好開心, 但千萬不要跟團.......

其實我都未試過跟團, 我之前都係自由行去玩. 都玩得好開心. 不過見最近真係好平, 有d心動. 我其實都係貪平, 不過都要睇駛吾駛換酒店, 多行程既話, 我會係酒店玩下或者自己出去玩. 咁可能會好d.

我都諗住三月帶囝囝去長隆動物園. 大家有冇興趣?  

原帖由 JUNEYEUNG 於 09-2-21 21:51 發表
最好唔好跟團,,,,,,,我試過跟團&自由行, 跟團果次簡直係貼錢買難受, 果次亞仔2Y+6, 佢有語言遲緩, 每日要6點起身, 佢日日日都哭, 又要換酒店, 去到D亞仔鐘意地方想停耐D又唔得, 食飯時間又要跟大隊, 去VIVI又成日要 ...
nil

最好係跟團形式,來回交通已安排好, 但中間係有好多free time自己去動物園或留在酒店玩, 咁就好啦!, 唔知出面有冇呢d類似旅行團形式既自由行?

原帖由 January 於 09-2-22 22:58 發表
其實我都未試過跟團, 我之前都係自由行去玩. 都玩得好開心. 不過見最近真係好平, 有d心動. 我其實都係貪平, 不過都要睇駛吾駛換酒店, 多行程既話, 我會係酒店玩下或者自己出去玩. 咁可能會好d.

我都諗住三月帶囝囝 ...

如果你去...布吉, 關島, 宿霧.....呢D都有1-2日FREE TIME 自己去玩
原帖由 fjbaby 於 09-2-23 19:05 發表
最好係跟團形式,來回交通已安排好, 但中間係有好多free time自己去動物園或留在酒店玩, 咁就好啦!, 唔知出面有冇呢d類似旅行團形式既自由行?

fjbaby,
send左email比你, 我上年去過, 自己去點到點好方便既. 睇完再傾.
原帖由 JUNEYEUNG 於 09-2-23 23:35 發表
如果你去...布吉, 關島, 宿霧.....呢D都有1-2日FREE TIME 自己去玩
nil

噢, 呢樹好耐冇人入來喇.
大家既小朋友大朋友最近點呀?
大家復活節有咩節目呀?

今日開始我就要上努力試既堂喇.....
原帖由 January 於 09-2-24 17:37 發表
fjbaby,
send左email比你, 我上年去過, 自己去點到點好方便既. 睇完再傾.
nil

我會帶阿仔去大梅沙,sheraton間酒店好似好靚o架....

原本想去澳門,不過船飛貴,依家去深圳,坐直通巴ok lu~

原帖由 January 於 09-3-16 09:21 發表
大家復活節有咩節目呀?

今年復活節又去長隆啦......舊年暑假去過一次係去游水, 今次就去睇動物, 玩兩日.......平平地
原帖由 January 於 09-3-16 09:21 發表
大家復活節有咩節目呀?

我地本來都打算去長隆, 不過吾知復活節仲訂吾訂得到.

大梅沙我未去過, 係吾係坐一程車就得? 貴吾貴, 有咩玩架?
原帖由 annaanna 於 09-3-16 11:13 發表
我會帶阿仔去大梅沙,sheraton間酒店好似好靚o架....

原本想去澳門,不過船飛貴,依家去深圳,坐直通巴ok lu~
nil

大梅沙,好似o係九龍塘有架直通巴士去到門口o架﹗
酒店有咩玩我都唔知呀... 未去過,不過話有個私人沙灘,又有室內泳池,又有兒童遊戲室,咪去試下囉﹗
酒店房1400蚊1晚包2位早餐,同澳門差唔多啦... 好似仲平少少添喎~

http://www.starwoodhotels.com/sheraton/property/overview/index.html?propertyID=1968&EM=VTY_SI_dameisha_1968_overview

原帖由 January 於 09-3-17 00:41 發表
我地本來都打算去長隆, 不過吾知復活節仲訂吾訂得到.

大梅沙我未去過, 係吾係坐一程車就得? 貴吾貴, 有咩玩架?

好靚呀, 我都想去呀, 你同邊間訂架, 我想4月頭去呀.  
原帖由 annaanna 於 09-3-17 12:06 發表
大梅沙,好似o係九龍塘有架直通巴士去到門口o架﹗
酒店有咩玩我都唔知呀... 未去過,不過話有個私人沙灘,又有室內泳池,又有兒童遊戲室,咪去試下囉﹗
酒店房1400蚊1晚包2位早餐,同澳門差唔多啦... 好似仲平少少添喎~

http://www. ...
nil

我直接同sheraton訂房o架,我比較過其他香港同大陸o既旅行社,都係搵sheraton著數少少.... 1400蚊包早餐,if 到時真係去唔到,仲可以早一日cancel唔收錢添呀﹗

如果你怕煩,可以搵永東旅行社訂,佢可以包埋車飛o架﹗

原帖由 January 於 09-3-17 17:13 發表
好靚呀, 我都想去呀, 你同邊間訂架, 我想4月頭去呀.  

你幾多號去? 附近有咩好玩? 睇下夾吾夾到一齊玩, 有個伴, 我朋友話入面食野都好好咪 :)
原帖由 annaanna 於 09-3-17 23:43 發表
我直接同sheraton訂房o架,我比較過其他香港同大陸o既旅行社,都係搵sheraton著數少少.... 1400蚊包早餐,if 到時真係去唔到,仲可以早一日cancel唔收錢添呀﹗

如果你怕煩,可以搵永東旅行社訂,佢可以包埋車飛o架﹗

...
nil

我book左10-12/4呀﹗我都唔知附近有咩玩o架..... 不過聽人講,個buffet早餐好味過晚餐囉﹗

原帖由 January 於 09-3-18 09:06 發表
你幾多號去? 附近有咩好玩? 睇下夾吾夾到一齊玩, 有個伴, 我朋友話入面食野都好好咪 :)
‹ 上一主題|下一主題