用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 Cambridge - PET Exam
樓主: 3B媽
go

Cambridge - PET Exam [複製鏈接]

Hi,

My son is planning to sit "KET" in coming Nov.  He has borrowed a book 4 published from Cambridge University Press in 2006 from his cousin without CD.  Does anyone has such CD for sell?

Or Do you have a second hand book with CD for sell?

各位好, 小女今年P4, 考KET 有82分, 各位認為應該再考希望取得Merit, 定應同佢報PET 呢? 有無人KET 得Pass 但反而 PET有Merit 架? 這考試對升中有無用?

原帖由 77777 於 09-7-2 10:44 發表
恭喜晒呀, 好叻叻...

第一日考paper嗰日會收到一紙通知,告知登入名及password,比考生上網查結果.好似要自己download低,
兩個月後就查唔到了.
我諗證書上應該唔會有分數顯示吧.
原帖由 77777 於 09-7-7 23:01 發表
其實好多人話無用, 不過當係學好d英文law.....

而家係咪有d變左, 阿仔個時係睇唔倒分數, 您地可以睇倒真係好啦....

今期 (5月考) 張 report 係有 overall ge 分數及每張 paper (i.e. reading & writing, listening, oral) ge 評級, 順次序係 Exceptional / Good / borderline / fail.  我女女就有2 part 係 Exceptional! :)

原帖由 77777 於 09-7-8 10:24 發表
我都有download張紙, 重響度, 不過無分數, 我係今年一月有result架.....如果有都好想知law...

反而london test就會見倒個分數law....

各位家長,

呀女岩岩考完Flyer, 想幫佢報KET, 除了到British Council 買past papers (好似幾貴)外,請問坊間有沒有書或past papers 買呢?又有沒有人在British Council 買過KET的past papers? 幾多錢呢?
請多多指教。

我曾在商務印書館買過一本KET模擬試題,內有4套試卷,附CD一張.書中還包括一些Grammar Exercise,
盛惠$90一本.
我當時都覺得英國文化協會的太貴.
好彩阿仔都考到pass with merit.

不過,反過來想一想,考試費都要7百幾,如果考不到好成績,要重考的話,豈不是更浪費?

原帖由 Queen4 於 09-8-17 14:27 發表
各位家長,

呀女岩岩考完Flyer, 想幫佢報KET, 除了到British Council 買past papers (好似幾貴)外,請問坊間有沒有書或past papers 買呢?又有沒有人在British Council 買過KET的past papers? 幾多錢呢?
請多多指教。 ...

今天去商務買了一本Macmillan出版的KET模擬試書, 為189元。我個女Flyers自修考到14個盾, 不知KET考試, 可不可靠自修而取到Merit 呢?另外, KET是否沒有生字表可温習呢( 如Flyers那樣的生字表)?

出售 KET MOCK EXAM PAPER (90% NEW) 只係把答案CUT開咗

KET Testbuilder with Answer Key and Audio CD (Macmillan) : 原價HK$186 (現售HK$110)

有意者請email : [email protected]

醒目開學勳章

Queen4

( 如Flyers那樣的生字表)? ----where can I get this chart as we want also Flyers自修.

many thanks!

原帖由 Queen4 於 09-8-18 18:43 發表
今天去商務買了一本Macmillan出版的KET模擬試書, 為189元。我個女Flyers自修考到14個盾, 不知KET考試, 可不可靠自修而取到Merit 呢?另外, KET是否沒有生字表可温習呢( 如Flyers那樣的生字表)? ...

醒目開學勳章

2手劍橋英文公開考試書藉

PET 考試PAST PAPER (一套3, 特價$610)  亦可散買
1. Cambridge - Preliminary English Test 5 with answer w/CD 原價$302, 現只售$210 (9成新, 完全無寫過的)
2. Cambridge - Preliminary English Test 4 with answer w/CD
原價$302, 現只售$210 (9成新, 完全無寫過的)
3. Cambridge - PET Exam Extras
cd, answer, 原價$321, 現只售$220   99, 完全無寫過的

原帖由 2008mum2008 於 09-8-20 00:49 發表
出售 KET MOCK EXAM PAPER (90% NEW) 只係把答案CUT開咗

KET Testbuilder with Answer Key and Audio CD (Macmillan) : 原價HK$186 (現售HK$110)

有意者請email : [email protected]

SOLD OUT!!

你們在那學PET課程考試,學咗幾耐,有沒有好介紹?

你個好"犀利"呀, $90文一本模擬試題就考左merit
我都買來比個女試吓先

原帖由 一家的太陽 於 09-8-17 15:52 發表
我曾在商務印書館買過一本KET模擬試題,內有4套試卷,附CD一張.書中還包括一些Grammar Exercise,
盛惠$90一本.
我當時都覺得英國文化協會的太貴.
好彩阿仔都考到pass with merit.

不過,反過來想一 ...

"PET extra" wanted

如過來人想轉讓,請電郵至 [email protected]

其實與價錢冇關.模擬試題都係比小朋友熟悉一下題目形式啫.
我都算一個「孤寒媽」 ,考Flayers時,都從深圳書店買大陸版模擬試題,不過係舊式cassette tape.係劍橋與大陸某一大學出版社聯合出版的.RMB30幾元一套.
曾去深圳搵過KET及PET模擬試題,但搵唔到.最後在香港商務書局搵到90蚊一本既.睇後覺得都可幫到小朋友熟悉題目.

當然買英國文化協會既會貴好多,但可能會覺得比較安心吧.

原帖由 irisyan 於 09-11-9 18:32 發表
你個好"犀利"呀, $90文一本模擬試題就考左merit
我都買來比個女試吓先

原帖由 一家的太陽 於 09-11-11 09:47 發表
其實與價錢冇關.模擬試題都係比小朋友熟悉一下題目形式啫.
我都算一個「孤寒媽」 ,考Flayers時,都從深圳書店買大陸版模擬試題,不過係舊式cassette tape.係劍橋與大陸某一大學出版社聯合出版的.RMB3 ...

KET原來商務有呀, 多謝提示. 等我都去買本來睇睇先~~~
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

How old is she?  Was the exam hard?

原帖由 Heidi媽 於 09-11-21 12:49 發表
今天女兒剛考完 PET, 希望 pass 喇 ! 因為真的沒有為此考試怎樣努力過, 只是買了本exercise 比佢做吓, 都係呢個星期先開始做, 連vocab都無溫過! 所以真的看她自己的實力了! ...

請問PET比KET會深很多嗎?
謝謝解答

‹ 上一主題|下一主題