用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好擔心...醫生話BB發展遲緩~~
go

好擔心...醫生話BB發展遲緩~~ [複製鏈接]

好擔心...醫生話BB發展遲緩~~

BB去完兒童體能智力測驗中心做評估,
結果話佢有點發展遲緩(約半年),
建議佢提早入讀幼兒班,
並己輪候早期教育訓練中心及幼兒中心混合位,
但親戚朋友都唔多覺得佢慢,
多數都話男仔係咁架喎~
點算好?
看見社工俾果一疊疊既資料,
寫住"弱能兒童"、"特殊幼兒",
真係好擔心...好擔心... :cry:  :cry:  :cry:

Re: 好擔心...醫生話BB發展遲緩~~

你BB幾大? 我覺得半年其實唔算是問題,不過最好都輪候早期訓練,早些接受training 會好快追番,小朋友發展程度都唔同,唔使咁擔心。早點入學對小朋友都有幫助,尤其社交方面。

陸美爸:

我仔仔早幾個月前又係去左兒童體能智力測驗中心做評估,但只係見左姑娘未見醫生,姑娘又係話仔仔"語言"發展遲緩(約半年)但就未有任何安排,,請問你bb係咪已經見左醫生至有咁既安排呢?
同埋姑娘話見醫生要排成半年,你又係咪排咁長時間呢?

謝謝!

我個仔剛剛17個月大~
我想問早期訓練大概要排幾耐呢?
協康會係咪有自費既training可以自行報讀呢?
手續詳情又係點呢?
唔好意思咁多野問~
但我實在唔知點做好,
完全唔知要等幾耐至排到訓練或學位,
恨不得立刻可以有人train佢,
我怕越拖得耐就要越長時間至追得返......
thx~
該用戶已被刪除

Dobe~

我個仔都係6月尾見姑娘, 佢果陣都係話要大概半年時間至會見醫生或治療師, 但7月中就收到佢地電話話見兒科醫生喇....

De'vilbbb~

我去果個係衛生署既, 睇番佢個list好似無黃竹坑喎.....
你個係咩測驗黎架?

陸美爸:

嘩~你咁快就收到通知,我早過你見姑娘,但就未收到電話,
你係邊間見架?
我個仔係屯門醫院果度見架~

Dobe~

我係觀塘見囉....不過我咁快收到電話約見我都好突然...

係呢...你見姑娘時, 佢有無幫你報埋名聽佢地d講座呀?

陸美爸:

有呀,聽左兩堂講座囉,個講座係教我地點同小朋友溝通同點x激佢講野囉~
你有無去聽呀?

Dobe~

我報左6堂, 下星期至開始第一堂, 唔知聽左有無用呢?

請問各位你們是什麼原因bring bb 去 test?
我就因為囡囡23個月,但只議發單音   
囡囡兩星期前見姑娘,姑娘無話我知佢慢幾多??
昨天剛收到電話話下星期見醫生.可否交流交流.
thanks
[/img]

陸美爸 :

我老公就話無用,佢覺得中心方面係覺得我地有問題"我地唔識教"多過個小朋友有問題
我就覺得聽左都有少少用既~

lsl :

我個仔15個月都未識講野(只係識發ba,ma,拜拜既音),一路都係0係健康院覆診,到歲半都係咁就轉介左去體能智力測驗中心睇囉~

hi dobe,
咁你仔仔e+就兩歲,有無改善??

Dobe 寫道:
lsl :

我個仔15個月都未識講野(只係識發ba,ma,拜拜既音),一路都係0係健康院覆診,到歲半都係咁就轉介左去體能智力測驗中心睇囉~
[/img]

lsl:

有,昨日好驚喜,我教佢講爺爺,"女麻女麻",公公,婆婆,ee,佢一次過講晒
呢個月就係咁多,之前幾個月係無進展既!

dobe,

咁佢明唔明你講咩??
你仔仔有無"gi lee gu lu"講bb 話?
[/img]

lsl:

有d佢會明囉,例如叫佢去洗手佢自己會去開廁所門等我,比舊垃圾叫佢去掉佢又會掉去垃圾桶.
有呀,有嘰哩咕lu講太空話架,不過我唔知佢講乜囉

lsl:
我訓喇,聽日再傾過~拜拜

dobe,

我囡囡9月會讀2歲class,你有無比仔仔早d讀書??
[/img]
‹ 上一主題|下一主題