用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好擔心...醫生話BB發展遲緩~~
樓主: 陸美爸
go

好擔心...醫生話BB發展遲緩~~ [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 好擔心...醫生話BB發展遲緩~~

sorry sorry sorry~

唔好意思...入錯咗...

生活靜靜似是壺水....

Dear all,
Another mum who had not appeared in the topic, had PM to me that she wanted to join 910 lunch, any problem????     

各位好~
之前我都有係度分享過我仔仔都係要去智能體育力測驗中心做評估,之前只係見過護士,上星期我都收到電話通知黎緊9月1日要帶仔仔去見醫生做評估喇,唔知評估出黎會係點呢,我自己都好緊張,我呢幾個月觀察仔仔係說話上都有進步,豈馬都肯去講,(我計過都講到二十個字另外都講到a-z大約12個,數1-10都數到7個),但唔知醫生方面又點睇,代星期三見完再上黎分享吧!

Dobe~

唔駛咁緊張架(我自己果陣都係咁)~你緊張的話會影響小朋友表現架...
你最好俾仔仔訓足精神去做評估,因為見醫生嘅時間都幾長(我個仔果陣都見咗大約兩個鐘),做各式各樣嘅測驗,見完醫生跟住見社工又搞個幾鐘,莫講話小朋友連大人都會好疲倦

陸美媽

dobe,

請問你等左幾耐見醫生做評估? 我都係見左姑娘 家陣都係等咋!!

helen,

係我想同你地lunch, 可以嘛?

kakab105 寫道:

helen,

係我想同你地lunch, 可以嘛?

好呀!歡迎

Fatbb 寫道:
hello: 你地去食飯咁好,係咪帶埋小朋友,可唔可以一齊?

歡迎!我地會

kakab105 :

我5月頭帶仔仔去見姑娘到而家,等左4個月!

dobe

即係我都要等到 出年先有知咩事!

我去年的經驗是在七月中見姑娘,約四星期後見醫生。相信小朋友的情況會影響輪候時間,以及評估的項目。在收到約見電話時最好查詢一下所需的時間。我的小朋友去年是四歲左右,評估當日是先見醫生,然後是言語治療師,再驗眼睛及耳仔,上下午共用了六小時。
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

kmwun
最衰係唔知要等幾耐 快定慢 又心急  雖然都知道仔仔 係同其他bb 唔同!

我已經冇晒心機做野,番工似遊雲。

kakab105

每個小朋友都係唔相同o既,都係獨一無二,每個都一定有自己的優點,只要我地找對角度就一定會見到。我個仔仔係有自閉傾向(或者亞氏保加症),依一年來大家都辛苦去上左好多唔同o既堂,雖然一般小朋友好自然就做到的事,我地的小朋友要努力D至做到,不過有進步或者做到o既時候果份開心佢地就唔會體會到。盡量享受同小朋友o既相處,放鬆D,大人的情緒會影響小朋友o架!

kakab105,

其實要等幾耐真係無準則架, 可能睇小朋友情況, 再加上你嗰區輪候人數而定, 而我就係6月尾見完姑娘, 7月中就可以見醫生喇...詳細情況到910可以再講~

陸美媽

都好心急同大家傾下計, 9月10日

你們講兒童體能智力測驗中心做評估, 是在哪兒, 是否有政府網頁可了解詳細資料. 大口環的"根德夫人...中心" 是否一樣.

可以去政府衛生署網頁http://www.info.gov.hk/dh/main_ser/index-c.htm睇下資料。但做評估係要轉介的,可以帶小朋友去見私家的兒科醫生,要求醫生寄轉介信會,醫生有分區中心的地址.然後可以打電話去有關的中心預約.

mcc88
健康院都有同人轉介的!

kmwun & kakab105

thanks for your information

HAhahaa...囝囝今日第一日返學喇,
但真係好疲倦      (一家三口)
要休息下先...遲啲再向大家報告......

陸美爸
好心急想知你囝囝返學的情況,快D報告啦!

我仔返學第一天冇咩唔習慣,因為已經返了6個月PN,只係有D小朋友要找MAMI,佢又要找MAMI,仲有老師讚佢好加,識數數目,佢都好開心,好ENJOY!
‹ 上一主題|下一主題