用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 05年9月入讀小一家長請進!
樓主: yukichan
go

05年9月入讀小一家長請進! [複製鏈接]

Re: 05年9月入讀小一家長請進!

YYLam 寫道:
唔算

[quote]
Sigma 寫道:
我囝囝也是明年9月入小一,只得15分,冇兄弟姊妹,都好驚。請問計分方面「與學校相同宗教」項,囝囝冇洗禮,父母的宗教算不算?
[/quote]

Most catholic school requests the kid to be baptised.  But for most christian school, 父 or 母 or both should be baptised...but some even count which church you belongs...so you need to check with the school.

My 1st girl studies at St Rose of Lima K3. Me and my 2nd girl were baptised. I will have a letter from the Father to prove I am the member of the church (the church is next to St. Mary School). My 2nd child will take the bible class for 6 years starting this Sep. Should I "tick" my 2nd child to share the SAME religion at the 1st round? Pls advise. Thanks!

Yukichan,

我小朋友得15分。如

十五十六唔知點好.
直資/私立----????
津貼---得十五分可以點???
苦惱         

我大女都係05年升小一, 宜家都好十五十六....

如升讀我的母校已有25分是必入的, 但我d朋友話橫惦都係攪珠,不如博一博"協恩"....
沒有醜嘅女人, 只有懶嘅女人!

vivienmak,

如果母校好,攪珠攪不到好學校,返唔返到轉頭.

由 vivienmak 於 2004-08-18 08:40:48

我大女都係05年升小一, 宜家都好十五十六....

如升讀我的母校已有25分是必入的, 但我d朋友話橫惦都係攪珠,不如博一博"協恩"....

各位:

你好!我囡囡也是05升小一,請問你地有冇人報觀塘區學校呀,有冇咩心水呀!

我見你地大部份都會報3-4間私/直學校,咁咪要跨區囉,小朋友會唔會要好早起身搭車架。(純粹八卦,唔好介意)

you can try Lee Siu Keung Primary

我仔仔都係05年9月入小一,我都好煩惱,因為有幾間心儀小學,如選聖若瑟小學(灣仔),我仔仔有25分,番禺華仁小學有20分,軒尼詩官小只得15分,因我還有個細女,如仔仔能入讀尼詩官小的話,我就不用煩,入不到的話,我個女就只有宗教分,所以我仔仔入學係關鍵,有冇媽咪可以給些寶貴意見,感激不盡.
p/s.軒尼詩官小上午校or下午校,邊個好?
上述幾間,那一間又較好?

謝謝 ?  
愛需要傻勁,但不能傷害別人; 愛需要耐力,但不是一再的騷擾愛人; 愛有許多的能力,能使人快樂,亦能使人痛苦; 時常補給自己愛的知識,讓愛人與被愛都有福; 你不能決定生命的長度,但是你可以控制他的寬度; 你不能左右天氣,但是你可以改變心情; 你不能改變容貌,但是你可以展現笑容; 你不能控制他人,但是你可以掌握自己; 你不能預知明天,但是你可以利用今天; 你不能樣樣勝利,但是你可以事事盡力。 :-) :-)

1. 心儀學校(第一輪自行分配學位)
a 只得適齡10分
b 15分
c 20分
d 25分
e 收梗

我既答案就係c

2. 打算考幾多間私校/直資做back up?
2間

3. 有無參加/打算參加小一面試班?

4. 對於而家仔/女讀緊間kinder有無信心在考私校/直資時增加機會?

5. 選校時會否考慮男女校或單一性別學校?

6. 會揀傳統學校定活動教學?
活動教學

7. 如有心儀學校收, 會否過海返學or由新界出市區?
no

8. 學費是否一個重要考慮因數?
no

9. 對下重有兄弟姊妹是否影響你的選擇?
yes

10. 答完以上問題, 妳覺得最後子女能入心儀學校既勝算有多少?
half half  
‹ 上一主題|下一主題