用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 "啟思"的家長 (any branch) please come in. ...
樓主: yungmum
go

"啟思"的家長 (any branch) please come in. [複製鏈接]

Re: "啟思"的家長 (any branch) please come in.

我仔仔現在啟思讀K2﹐有d擔心考私校會比較蝕底﹐你地有咩意見?

Re: "啟思"的家長 (any branch) please come in.

如果讀啟思出來的小朋友去考需要考筆試的私校, 可能會較吃虧. 所以最好搞清楚你想考的私校是否要考筆試.  据我所知, 要考筆試的私校是很少.

Thanks candytl.

據聞宣道及聖芳濟各是需考筆試的﹐還有其他嗎?

Total,

唔使担心,依家好多私校或直資,唔多考學術上嘅嘢,多數會考小朋友個腦,同埋有無scense,有無禮貌,有無反應,識唔識應對,所以無筆試,只有面試,有啲學校會考畫圖畫,有啲就會考講故仔,有啲就會玩遊戲,傾吓偈,不過有啲亦都會考筆試的,但呢類學校唔多,如果你心儀嘅學校要考筆試嘅,咁你只要畀多啲作業你個小朋友做,等佢練習吓,應該無咩問題,因為我個女有同學都考到聖芳濟.

Total,

你可以打電話去你心儀嘅學校問吓,佢哋一定會話畀你知佢哋考小朋友嘅方式.

ballpen﹐多謝你的意見! :

Hi vivianjasper,
我囡囡應該係同你囝囝同一班呀, 我囡囡叫博雅蘋果組的,
日日由婆婆湊返學, 佢又係成日唱歌仔呀, 隻"幼小的歌"CD就比佢聽爛啦!要dup定幾個copies呀!  
日後多些傾傾啦!

Hi, AnnLok

咦?!咁啱嘅,我仔仔都係蘋果組,咁咪坐喺同一張枱?!我仔仔都好鐘意聽隻"幼小的歌",尤其係首"寶寶愛踏步",返學第一日老師就唱呢首比佢哋聽。9月5日家長會會否見到你嗎?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 我囝囝 Jasper 2002年5月出世,佢已經3歲5個月嘞! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 常聽說世界愛沒長久,哪裡會有愛無盡頭? 塵俗的愛只在乎曾擁有,一刻燦爛便要走! 而我卻確信愛是恆久,碰到了你已無別求, 無從解釋、不可說明的愛,千秋過後仍長存不朽! 誰人受痛苦被懸掛在木頭? 至高的愛盡見於刺穿的手, 看!血在流反映愛沒保留,持續不死的愛到萬世不休! 惟求奉上生命全歸主所有,要將一切盡獻於我主的手, 我已決定今生再沒所求,惟望得主稱讚已足夠!

Hi vivianjasper,

Sorry! 記錯咗, 我囡囡係"香橙組"先啱
9月5日家長會應該會去o架!
首"寶寶愛踏步",有new version 喎, 囡囡唱: [一二,一二,天天做運動.]咁 好搞笑     

Hi, AnnLok

係呀係呀!做埋動作
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 我囝囝 Jasper 2002年5月出世,佢已經3歲5個月嘞! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 常聽說世界愛沒長久,哪裡會有愛無盡頭? 塵俗的愛只在乎曾擁有,一刻燦爛便要走! 而我卻確信愛是恆久,碰到了你已無別求, 無從解釋、不可說明的愛,千秋過後仍長存不朽! 誰人受痛苦被懸掛在木頭? 至高的愛盡見於刺穿的手, 看!血在流反映愛沒保留,持續不死的愛到萬世不休! 惟求奉上生命全歸主所有,要將一切盡獻於我主的手, 我已決定今生再沒所求,惟望得主稱讚已足夠!

HI...

我個仔都係讀啟思架...你地讀邊間呀?

真係有 "1,2, 1,2, 天天做運動 "呢只歌仔架....佢地做運動個陣, D老師就唱呢只歌, 所以D小朋友學得好快.....

好想同你地分享下阿仔係學校D生活...多多指教..

foon 寫道:
HI...

我個仔都係讀啟思架...你地讀邊間呀?

真係有 "1,2, 1,2, 天天做運動 "呢只歌仔架....佢地做運動個陣, D老師就唱呢只歌, 所以D小朋友學得好快.....

好想同你地分享下阿仔係學校D生活...多多指教..

我個女都有教我唱"1,2, 1,2, 天天做運動 "
不如我地整番個list,睇下我地D囝囝囡囡讀邊間分校呀.
1.  1314囡囡 - 帝堡城  :

Dear all,

AnnLok囡囡 - 新元朗中心

大家可以click「引文」,然後加喺以下個list度:
1.  1314囡囡 - 帝堡城  :
2.  Annlok囡囡 - 新元朗中心

vivianjasper & AnnLok,
請問新元朗中心的啟思有冇幼兒班呀?仲有, 有冇得返全日架? 我想我囝囝兩歲時就俾佢返幼兒班, 但係又唔知邊間好喎, 見你地講得啟思好似好好咁, 我都想俾個囝返呀
Thanks !

其實,我都想比個仔出年讀啟思,由於我個係10月中出世,學校話要足3歲才可讀K1,但我唔想BB做插班生,故此要選別的學校...
Hi!!我叫做斳斳呀!!

DeannaMa 寫道:
其實,我都想比個仔出年讀啟思,由於我個係10月中出世,學校話要足3歲才可讀K1,但我唔想BB做插班生,故此要選別的學校...

唔會呀,教育署規定,滿2歲8個月就可以讀K1,我個囡有個同學仔11月尾先夠3歲,你係問邊間啓思架?

Hi tszkiuma,

新元朗中心的啟思有幼兒班, 我囡囡同vivianjasper囝囝都讀緊half day N1. 同埋好似冇全日班喎, 你可以打去check 吓o架.
So far 囡囡返咗啟思都有3星期, 都幾好, 幾開心, 你可以考慮吓俾你囝囝讀呀. 畢竟元朗區冇咩Nursery可選擇呀.  

1.  1314 囡囡 - 帝堡城  
2.  Annlok 囡囡 ( N1 )- 新元朗中心
3.  vivianjasper 仔仔 ( N1 )- 新元朗中心

vivianjasper 寫道:

1.  1314 囡囡 - 帝堡城  
2.  Annlok 囡囡 ( N1 )- 新元朗中心
3.  vivianjasper 仔仔 ( N1 )- 新元朗中心
4.   foon  仔仔   -- 屯門  (k1)

我地得閒多d聯絡呀.....
‹ 上一主題|下一主題