用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 "啟思"的家長 (any branch) please come in. ...
樓主: yungmum
go

"啟思"的家長 (any branch) please come in. [複製鏈接]

Re: "啟思"的家長 (any branch) please come in.

不如我地整番個list,睇下我地D囝囝囡囡讀邊間分校呀.

1.  1314 囡囡 - 帝堡城  
2.  Annlok 囡囡 ( N1 )- 新元朗中心
3.  vivianjasper 仔仔 ( N1 )- 新元朗中心
4.   foon  仔仔   -- 屯門  (k1)
5.   oscar--屯門  (k1)

hi foon,
我仔仔都係屯門架!你仔仔返上午定下午呀?

Re: "啟思"的家長 (any branch) please come in.

Annelok & vivianjasper,
我正在考慮替我的囡囡報讀新元朗中心的"啟思",但是,它的入口在停車場, 亦沒有室外playground。我

1. 1314 囡囡 - 帝堡城
2. Annlok 囡囡 ( N1 )- 新元朗中心
3. vivianjasper 仔仔 ( N1 )- 新元朗中心
4. foon 仔仔 -- 屯門 (k1)
5. oscar--屯門 (k1)
6. heiheima咪 囝囝- 帝堡城 (k1)

1. 1314 囡囡 - 帝堡城(K1)
3. vivianjasper 仔仔 ( N1 )- 新元朗中心

Hello Oscar,

好開心可以搵到佢同仔同校又讀同班既朋友..   :

我仔仔讀上午班呀, 你呢?  唔知會唔會同班tim 喎...
ha...

foon,

我一播啟思兒歌, 我個仔就會跟住唱跟住做運動, 佢最鍾意果首"機械人,機械人, 一步一步向前行" 做麻動作.
真係唔知係咪一兩日就教一首歌, 因為現在只係返了3星期已,經識了許多首歌.

1314,

明天家長會, 係咪02:30-04:30, 我聽日都會去.

heiheima咪:

我個女最熟嗰首"du du du du du du 火車開,du.......火車快,du ......過山嶐,帶我平安回到家中",因為佢地排親隊就唱呢首歌吖嘛。

明天家長會我都會去,等我睇下邊個係hei hei先。我個女叫芊芊,佢有個同班同學又係芊芊,仲同姓添,只差中間一個字,睇你估唔估到邊個係我地呀   

tszkiuma 寫道:
vivianjasper & AnnLok,
請問新元朗中心的啟思有冇幼兒班呀?仲有, 有冇得返全日架? 我想我囝囝兩歲時就俾佢返幼兒班, 但係又唔知邊間好喎, 見你地講得啟思好似好好咁, 我都想俾個囝返呀
Thanks !

元朗啟思冇全日班,其實我覺得半日都OK啦,如果全日班下午都係比小朋友訓教同玩玩具啫。你或者可以在9月5日下午2:00-3:30來聽吓家長座談會,了解吓!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 我囝囝 Jasper 2002年5月出世,佢已經3歲5個月嘞! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 常聽說世界愛沒長久,哪裡會有愛無盡頭? 塵俗的愛只在乎曾擁有,一刻燦爛便要走! 而我卻確信愛是恆久,碰到了你已無別求, 無從解釋、不可說明的愛,千秋過後仍長存不朽! 誰人受痛苦被懸掛在木頭? 至高的愛盡見於刺穿的手, 看!血在流反映愛沒保留,持續不死的愛到萬世不休! 惟求奉上生命全歸主所有,要將一切盡獻於我主的手, 我已決定今生再沒所求,惟望得主稱讚已足夠!

Hi Hei Hie媽,

係呀...我個仔又係成日唱"機械人"呢首歌架...佢一唱就扮機械人, 好攪笑 ~~

學校好多歌仔教, 阿仔返學都好開心...你個仔呢?

hei hei 媽, 你係全職媽咪?

[quote]
旻旻媽咪 寫道:
Annelok & vivianjasper,
我正在考慮替我的囡囡報讀新元朗中心的"啟思",但是,它的入口在停車場, 亦沒有室外playground。我
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 我囝囝 Jasper 2002年5月出世,佢已經3歲5個月嘞! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 常聽說世界愛沒長久,哪裡會有愛無盡頭? 塵俗的愛只在乎曾擁有,一刻燦爛便要走! 而我卻確信愛是恆久,碰到了你已無別求, 無從解釋、不可說明的愛,千秋過後仍長存不朽! 誰人受痛苦被懸掛在木頭? 至高的愛盡見於刺穿的手, 看!血在流反映愛沒保留,持續不死的愛到萬世不休! 惟求奉上生命全歸主所有,要將一切盡獻於我主的手, 我已決定今生再沒所求,惟望得主稱讚已足夠!

我最近係愛琴海岸個間,元朗同又一村太遠la,我打去問過,佢地話要足3歲wor....好失望.....
Hi!!我叫做斳斳呀!!

DeannaMa 寫道:
我最近係愛琴海岸個間,元朗同又一村太遠la,我打去問過,佢地話要足3歲wor....好失望.....

我都問過我個間,原來佢地話教統局明年改例,新規定明年K1學生要足3歲,唔似今年咁2歲8個月(即係12月出世D細仔細女)都可以入讀。如果係咁你問邊間都唔會係8/9月開學就收你啦。不過你就可以等小朋友過咗生日插班,我覺唔緊要喎,因為幼稚園唔同小學,唔使驚話會追唔上D進度,始終啓思既K1課程都係活動既多。

小寶 寫道:
除了學費還有茶點費,而校車費就幾貴.

我打左問左杏花村啟思:
學費2050
茶點: $160
書薄費: 幾百至千幾 一學期(話家長可以選擇買定唔買???唔知係咪真嫁?)
校車 : $610 (真係好貴)
校服 : 夏天 $100  冬天 就睇你買幾多而定, 無講幾錢.

佢地今年仲開左幼兒班, 半日 $2680 (包茶點費).      
[url=http://www.TickerFactory.com/]

DeannaMa,

其實你可以試吓寄報名表畀佢哋的(唔使畀報名費住),如果到時有位淨,佢哋都會約見你的,因為你個仔都只係差一個月啫.

1314 寫道:
[quote]
DeannaMa 寫道:

我都問過我個間,原來佢地話教統局明年改例,新規定明年K1學生要足3歲,唔似今年咁2歲8個月(即係12月出世D細仔細女)都可以入讀。如果係咁你問邊間都唔會係8/9月開學就收你啦。不過你就可以等小朋友過咗生日插班,我覺唔緊要喎,因為幼稚園唔同小學,唔使驚話會追唔上D進度,始終啓思既K1課程都係活動既多。[/quote]

吓又改例,改左兩三年咋喎,又改,教統局想改到人頭暈呀.

Hi 旻旻媽咪,
我都同意vivianjasper的講法, 雖然啟思個校舍"書Sit"咗啲,但我都係欣賞佢既都學方式同理念,老師,園長都好有愛心, 又近屋企, 可以行路返學, 因唔放心咁細BB坐校車, 當中有一定風險, 打風落雨就更加, 所以當初有諗過比亞女去天水圍讀N1, 但最後都打消這個念頭. 其實, 最重要係小朋友可以開開心心地去享受她們的幼稚園生活o麻.

小新媽媽,

書係可以唔買架,如果你有朋友畀啲舊書你咪得囉,校服都可以唔使做,如果有舊生畀你就得.

heiheima咪 寫道:

1. 1314 囡囡 - 帝堡城
7. ho_fish 囡囡 (N1) - 屯門

Rachel, 你囡囡又係讀屯門喎.....有時我送阿仔返學, 都會睇下其他班小朋友d名, 下次等我留意下先...  

你囡囡讀上午定下午班呀?

foon, 係我囡囡叫rachel, 佢讀n1, 蘋果組, 上午班,你仔仔呢?
‹ 上一主題|下一主題