用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 15網好消息
go

15網好消息 [複製鏈接]

15網好消息

聖巴西流小學同聖馬可中學結盟為姊妹學校,聖馬可係一間band 1英文中學,早兩年明報曾提及此校,佢地既學生係100%band 1生,但而家係咪保持住就唔知,但聖巴西流響筲箕灣區係冇乜人揀既學校,昨日星島報導由今年九月起兩校將會成姊妹學校,並向結龍目標進發,聖巴西流唔排除日後會改名為聖馬可小學,15網既家長又多一個選擇,不防考慮一下!
豬仔兔

Re: 15網好消息

聽聞'聖巴西流'個新校長以前曾是西灣河'基灣'做個校長,唔知係唔係真呢?

如果真係由西灣河基灣果度轉過黎,咁即係話有機會將間差學校反身,我諗如果冇翻咁上下都唔可以同聖馬可結盟啦,唔通聖馬可唔驚聖巴西流d學生會拉低晒佢地學校既成績咩,可能頭呢幾年d學生水準未合乎理想,但數年後,我地班仔女升中時可能已經係band 1學生,咁到時想入就難囉,好似我姑拉當年(約十年前)幫佢個女報讀基灣時都唔知間學校幾年後會咁勁,個女升中四啦,佢都話重未諗過間學校會升值得咁犀利,所以都值得再三考慮!!!!!
豬仔兔

《2004年8月23日 星島日報》

聖 巴 西 流 小 學 與 名 校 聖 馬 可 結 盟

暑 假 即 將 結 束 , 下 星 期 便 開 學 了 , 有 子 女 就 讀 K3 的 家 長 , 開 學 後 便 要 忙 於 替 子 女 部 署 升 小 大 計 。 近 年 由 於 出 生 率 下 降 和 削 減 教 育 資 源 , 不 少 學 校 為 免 小 一 收 生 不 足 面 臨 殺 校 危 機 , 都 想 盡 辦 法 吸 引 家 長 報 讀 , 好 似 位 於 港 島 筲 箕 灣 的 聖 公 會 聖 巴 西 流 小 學 , 該 校 新 任 校 長 胡 家 霖 最 近 向 Elsie 透 露 , 九 月 新 學 年 開 始 , 該 校 便 會 與 區 內 名 校 聖 馬 可 中 學 結 成 姊 妹 校 , 並 朝
豬仔兔

我想問如果今年在聖巴西流升小六的是否表示有大機會升聖馬可中一呢?

咁又唔知喎,個新校長話會加強操練小五小六d學生,冒求令佢地有更好成績,佢地一日未結龍一日都未算係直屬關係,可已入到聖馬可中學既機會我諗未來一兩年都唔會太大,操練都需要時間!!
豬仔兔

其實話就係一條龍,但如果成績唔好都未必會收番,好似'華仁'小學,如果唔係入到精英班,係好難直上'華仁中學'.唔係精英班個幾班,只是少數人能入到中學部.我想成績係要睇既.

Refer to 星島日報的報導, 促成"姊妹"關係, 係因為"聖 馬 可 中 學 校 董 李 福 慶", 佢係以前 "聖巴西流小學籌建小組成員", 可能情誼結關係, 所以見到"聖巴西流小學"縮餘一班, 想救校, 唔想殺校, 所以想到呢個辦法.

我睇過'明報"報導, 話雖然係"姊妹"關係, 但只係第一輪收生(自行收生)會"加分", 暫時唔係直屬, 所以如果"聖巴西流小學學生"唔係咁好成績, 第一輪面試唔好, 都冇可能入到聖馬可.(根上年全年自行收生+派位, 不出10學生入到聖馬可)

同時, 我係其他網頁評輪, 話政府將會考慮每年都會評審英中(包括直資), 如果佢地既水準不達標, 隨時取消英文教學, 所以不如我o地擔心如果將來入左"聖馬可", 如果學生素質唔好, 會唔會隨時變"中中".

聖巴西流'轉左新校長係好事,起碼會有改革,但係班老師如果都係依舊個班,作用大不大呢?

我家姐2個女都係讀聖巴西流, 學業成績真係一般, 我唔係住果區唔知真情係點, 但聽我家姐個大女講佢覺得佢媽咪當初唔識同佢揀學校, 佢話覺得自已可以讀間好o的既, o甘中學就可去間好o的既, 而家佢讀緊寶馬山桂華山.
至於另一個就升小六, 所以我好希望佢努力o的, 入到聖馬可.
但有樣值得一提的是雖然佢地o的學業standard唔係太好, 但佢兩個都好乖, 好生性, 呢o的應該都同學校有o的關係.

醒目開學勳章

tunafish 寫道:
聽聞'聖巴西流'個新校長以前曾是西灣河'基灣'做個校長,唔知係唔係真呢?

唔係!

醒目開學勳章

小寶 寫道:
[quote]
tunafish 寫道:

聖巴西流新任校長叫胡家霖,是否西灣河'基灣'做個校長呢![/quote]
聖巴西流新任校長叫陳美英
‹ 上一主題|下一主題