用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我們的聚腳地∼∼∼士啤酥會;)
樓主: HelenMrs.Lau
go

我們的聚腳地∼∼∼士啤酥會;) [複製鏈接]

Re: 聚腳地∼∼∼

hinhinmummy

小朋友特別d,唔係小朋友o既錯,亦唔係家長o既錯,我覺得多d溝通,其他人先可以多d了解他們,多d接受他們。所以我提議你同學校溝通軒軒o既情況,如果學校唔接受小朋友都唔值留啦!我個小朋友都係有A-feature,由幼兒班開始已經開始同學校溝通俊希的情況。另外亦有同家人、朋友講,多d人支持,又避免一d不必要的誤會。我先生起初都無同他的屋企人講,有一次屋企人講左句無心o既說話,老實講我到今日稔番起都仍然有d唔開心。

莫講話小朋友,我地大人都有長處短處,向前睇啦,而家最緊要唔係要小朋友做到我地o既理想,而係幫小朋友做到他們的最好。教小朋友o既時候加d愛心啦,效果會好d架!努力!加油!
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

Re: 我們的聚腳地∼∼∼士啤酥會;)

kmwun

我想問, 你仔仔以前的幼兒園, 係不係普通的幼兒園? 定係特殊幼兒中心 or 兼收位?

醒目開學勳章

Re: 聚腳地∼∼∼

生活靜靜似是壺水....

hinhinmummy

俊希係讀普通的幼稚園,其實最初係學校留意到俊希有d"特別",建議我地幫佢做評估,重主動俾d資料我地.俊希今年返緊高班.

hinhinmummy~
其實睇番你所講,軒軒都keep住有進步,真鄧你開心 ~
而學校唔俾自備食物,可能係驚其它小朋友"有樣學樣",咁唯有花多點時間等佢適應啦~

mickeyma~
真鄧你開心 ...唔知我個仔幾時做到呢?

gongonma~
小朋友大細無所謂,得閑咪入嚟傾下偈囉

dear all~
剛剛收到社工寄嚟嘅信,通知我"早期訓練"及"兼收位"嘅名額都增加咗,希望可以大大縮短輪候時間啦~

陸美媽

陸美媽,

其實我很羨慕你,這麼早知道孩子的問題。
你的成績一定會比我好得多。

我一直後悔错過宇宇發展的黄金時期。

Mickey ma

我在小朋友18個月的時間都只係懂得等....

好野~士啤酥!

(仔仔)18個月~好懷疑, 因為佢唔講說話, 直情無聲氣.
21個月~去健康院.
22個月~排到去做評估.

往後既日子, 就好像同時間競賽. 趕呀趕, 追呀追...大家努力啊!

mamee,

你都好過我! 我在宇宇七月尾(两岁四個月)做佐
評估才開始正視問題。 所以他這一個半月來的
進步也令我更有信心!

一起努力!

Mickey ma

唉, 我還衰到軒軒24個月先發覺有問題, 叫醫生寫紙帶佢去做評估的時侯, 老公都話不駛啦, 遲早實識講野.

排得黎已經28個月大.

搵得st, 幼兒訓練又已經30個月大law.

我懵下懵下到仔仔四歲至評估到係A-feature,唔好睇返以前啦,正因為無可能做到十全十美,所以每次盡左力就算啦!

同大家分享下,因為仔仔對抽象概念差,例如好容易攪錯你我他.我o既方法係每晚指住自己講"我愛",然後指住仔仔講"你",調轉再講一次.而家仔仔係每晚都會同我拍住心口講"我愛你","你愛我".幾辛苦都抵啦!大家不妨試試啦!

kmwun

上次我地lunch, 你有無出黎架? sorry, 上次太多人, 時間又趕, 又要湊仔, 所以有邊幾個有黎, 我都不多記得.

甘你仔仔幾多歲識講野呀?

hinhinmummy

因為我近來至從朋友處知道這個討論區,所以上次無join你地.如果下次o係星期六日(因為星期一至五要返工),我可以join你地嗎?

我仔仔大概一歲多d識講野,不過稔番起佢真係唔鍾意講野,你問幾多野都只會答"好"或者"唔好,又鍾意自己玩,重以為好咯唔"痴"身.到返幼兒班老師話佢識講好bookage,即係好似讀書咁.而家已經有進步,不過有時講d長d嘅句子都會好緊張.

kmwun

我都要返工架, 不過上次係放假, 我見有人提議過話下次會係weekend/holiday出黎, 可以比小朋友一齊玩, 不過要甘大的地方就有d困難, 不知包場得不得呢.

kmwun

我仔仔三歲半, 叫做識講說話係呢半年既事.
仔仔有時講啲長啲既句子都會幾緊張, 有時會一路好努力地講, 一路用力點住頭, 好似會有幫助咁.
不過佢就情緒控制得差, 每每遇到錯折=做唔黎/俾人話, 就算是好少好少既事, 都會好唔開心. 叫人拖住佢隻手, 話要瞓覺等. 不過比起以前, 得個喊字, 已經算做好有進步.

各位媽咪
有機會真係要諗諗攪下[小朋友聚會].

mamee

各位媽咪
啊仔返左十多日學, 今日才試在學校食飯,但佢食左幾啖, 就唔肯食, 仲想離位 四圍行, 又唔比人餵,  你話點算
我都好期待下次小朋友聚會, 不過時間同地方都好頭痛, 因我個仔好鍾意坐唔定,  仲有我諗個個小朋友都要午睡才出動.   

mickeyma~
其實我真係好彩咋,遇到個好嘅健康院醫生,係佢主動提出refer囝囝去做評估,當時(15mths)醫生都唔太肯定是否有問題,而我同老公硬加覺得一定係佢睇錯,但都即管去做評估,希望證明我地係啱嘅...

但第一次去見完姑娘後(16mths),返屋企冷靜地諗清楚,至開始覺得囝囝的確比其他小朋友慢,之後再加上兒科醫生評估既佈告,話囝囝整體慢約5個月...

如果唔係健康院個醫生,我諗我哋兩公婆仲"ON居居"唔發覺有問題,因為就算到今日,我哋身邊嘅人都仲係話"男仔係咁架!乜都慢啲架!兩三歲先講嘢唔奇架",所以佢地反而覺得我怪,做乜得個歲半人仔就要佢返學...相信祗有你哋至會明白 :-|

你28mths發現都未太遲,而且我見你為宇宇都做咗好多好多......我哋大家繼續努力吧~

kmwun~
你小朋友依家幾大呢?咁有無做緊早期訓練呀?

陸美媽

尋日返屋企, 軒軒好似嬲我, 我入屋果一剎那, 佢好開心, 但跟住就篇咀, 行開去, 我叫佢抱抱, 比著以前, 即刻衝埋黎, 但尋日就不睬我, 要叫好多次先肯比我抱, 不知係不係嬲我自己返工, 比佢去返學呢?

尋日又係不肯食飯. 但老師話佢情緒穩定, 肯飲水.
‹ 上一主題|下一主題