用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 ADHD食葯問題...請賜教...(急!)
樓主: ~仔仔媽咪~
go

ADHD食葯問題...請賜教...(急!) [複製鏈接]

原帖由 sinyuma 於 09-6-9 00:33 發表
各位好,我是新入來這個網的,現有一些問題,希望你地可以幫忙. 我的女兒張會去政府的健康中心做心理評估(他們說要做3小時) ,
前後都排左10個月,請問做完評估要等幾耐才有結果出,
如證實是ADHD,是否要再排期見精 ...

其實係要囉!even你見次次俾六十蚊去覆診,個醫生都係講同一句廢話:"幾好吖!下次約你幾時覆診",十分鐘內走得....始終ADHD個症至少跟到小朋友幾乎廿歲,當中佢地一路長大,遇到既問題更多,佢地會更加多情緒同行為上既問題出現,,,所以叫做有個醫生跟進住,有咩事起上黎,至少有個專業人士幫你同囡囡,記緊每次見精神科醫生都要將囡囡D事同問題講俾醫生知,尤其學校方面,如果學校唔方便派位老師跟你地去覆診,可以要求學校老師或社工,囡囡學校發生乜事,唔理大小,都要話俾你知,等你可以同醫生講.咁至可以幫到你囡囡.

同埋嗰D社交小組同行為治療,都係先經精神科醫生度申請,行為治療係心理學家嗰邊做.基本上ADHD無好似自閉咁有咁多支援同訓練,但有兩三樣都好過無,一定要報,唔好拖.
你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效,是由心發出.

原帖由 當媽 於 09-6-7 07:36 發表
再次說對不起,你現在走的路,我從前及現在正走著,你遇到的,你做過的....,從前,我大部分都有做過,別把教養兒子的責任放在他人身上,就算如何如何...,應該用心解釋,注意自己的反應和情緒,囝是自己的,連自己都包容不來,情 ...

查實之後我都get到你想講乜...查實你唔好誤會,,,或者你不妨先細閱我呢個topic我所有回應,消化咗,再作回應比較好.查實我都一直sense到你係只睇其中一兩個回應黎回應我,所以有少少唔搭上大家彼此頻道...^^

講真大家都有小朋友既,理應都好知,孩子既行為思想,並唔係單單源自家庭同父母...佢地未上學前仲可以咁講,因為長期都係對住父母,但當小孩升到小學,就唔能夠將小孩子一切既行為同情緒上既問題完全歸究於父母,這確實對父母極之不公平,不論那孩子有沒有特殊問題,但佢個人問題,不能一口咬定是父母身教不好,令孩子學壞,心想,我堅信呢個世上係無教壞仔女既父母囉.

好似我仔去學校學hockey,查實嗰次我係專程俾個仔食咗葯後再同佢一齊番學校睇住佢去學,去觀察留意佢,事先我當然先訓話佢,要求佢依足教練指示去行動,唔准打人或嘈交,有咩事立即同教練講,唔可以私底下解決,結果我仔查實嗰堂完完全全係好守到規矩,又無犯事,反之當分兩組進行練習時,其他己學一年既師兄嫌我仔太笨手笨腳(我仔推波推得好慢好無力),結果佢地一見輪到我仔練習時,就專登踩住個波唔俾我仔打(曲棍球係用棍打球),仲要呢樣動作佢地係重複咁做,我仔忍咗佢地至少五六次都唔出聲亦唔反抗,我亦無幫仔任何野,反而我係靜心企响球場邊觀察我仔既反應同佢會點樣做,之後羊群效應出現了!有位同我仔同班既同學,一直係文靜乖乖仔,細細粒好受人保護,佢見組內嗰班師兄用呢個方法去阻止我仔去玩,佢就跟住做,個波滾到佢腳前,佢即刻拎起唔俾我仔玩,結果我仔崩潰,忍喊忍到眼同成個臉都紅哂,但又唔出聲好無助地望住我,我就知我仔已經去到極點,佢已經唔知仲可以點做,連忍讓都做埋但結果都係受到欺凌.

結果我要求個仔唔好向我求助,我話呢個球場同呢個訓練班係教練哥哥話事,我要個仔自己親自同教練講,結果我仔就算好驚,但都照走埋去搵教練,但佢一開聲已經哇哇放聲地喊,完全講唔到野,咁我至介入同個教練講,佢地嗰班小朋友專登踩住個波同拎起個波唔俾我仔玩.跟住個教練都捉哂佢全組人黎訓話.

查實當中有份欺負我仔嗰位同班同學,佢本質唔壞,但人總係會有羊群心理,亦因為人需要朋友,自然會學識咩叫埋堆,even我仔咁笨咁呆咁不問世事既小朋友,佢今年都識得以上呢D野,亦試過欺負同學,但係咪我或者老公有欺負人?問心,無囉!咁欺負人呢樣野從何而來?源於家庭?所以呢樣唔可以一句打天下,可以萬事都可以用呢句道理黎套用去講囉.

所以根本唔係賴亦唔係推卸,如果係,我地呢班父母絕對唔會教仔囉,推個責任俾人地,話係人地教壞,唔關我事,咁明明唔係我都推咗俾人地先,咁我又何需再勞氣再教?

好似噚日同我朋友傾開一位家長,個仔有ADHD,之前有俾個仔食葯,但食到小五時,以隻葯令佢仔瘦為由而停葯,結果佢仔即時打回原形,開始番學打同學,之後又試過要求媽媽俾佢用架買餸車黎撞人,我朋友同其他家長全程O咀,初時呢位家長都有'好溫柔'地同個仔講話唔好咁做啦...但個仔係都話要攞車撞人,結果呢位溫柔的媽媽答應咗個仔:"好啦,俾你撞一下啦!細力D噃~"結果個仔好快樂地用車大力撞前面家長一下,記住係大力咁撞,而唔係佢媽媽提點佢既細力囉!但呢個行為同態度的確好令人側目...個家長每次出事後既理由都係用同一句:"我仔有ADHD,咁呢個症係咁架啦!佢都控制唔到/佢都唔想架"係咪可以用一句黎打天下?ADHD無自控能力,但代唔代表母親都一樣無自制能力?囝囝要求用車撞人一下,根本一個無理既要求,就算知佢呢個要求係源自ADHD呢個症,但代唔代表可以唔教唔去制止呢?只可以慨嘆呢位家長既態度同行為,已經嚴重影响埋其他同樣有ADHD小朋友既家長.難怪會有人成日話我地呢班家長唔教仔,話我地班小朋友有爺生無乸教.原來如此.

所以,唔可以死用一句道理或一種想法黎諗所有人和事,呢D道理同想法都只係前人自己遇到某種人和事而有感而發囉,我地可以拎黎做自我警愓,但唔可以拎黎睇哂全世界,始終我地遇既事會唔同,小朋友每個特性都唔同,even大家都係ADHD,但都可以好似萬花筒咁變化莫測.我仔衰打人無EQ,我朋友個仔衰講大話同駁咀,另一個朋友個仔衰偷野癮、講大話、咸濕加打人,我仔班同學,一個鐘意記仇,一個鐘意投訴大人同打人...佢地每個都係ADHD小朋友,但已經係個個唔同,我可以食住我仔,但唔代表我可以控制到人地個ADHD小朋友.

原帖由 77777 於 09-6-9 14:16 發表
仔仔媽咪,

其實好感覺倒你好用心咁教仔, 不過有時我地d仔如果真係有超人的自制力, 就真係mud野問題都無啦......

而家d小朋友有d真係naughty左好多, 好鬼多口, 又鍾意"ha"人, 所以我都好驚阿仔會忍唔倒, 有時發現 ...

查實...唔知呢...係我怕事吖定係知自己個仔又係成日俾人投訴唔見得好人地幾多,我至唔出聲吖定點,我真係好少講俾老師知,始終我仔學校幾乎全校都係D無禮貌既學生,有禮貌的只佔少數,我仔讀嗰班又係全級最差嗰班(二年班已經有童黨,訓導主任爆俾我知的),我仔幾乎日日都會俾人'了'佢幾野,有次同個仔出旺角,遇到佢同班同學,佢地兩個都係為咗睇遊戲機而黎(咪有間百老滙係地庫黎既,佢地成日專程去睇人打機),我遠處企定定睇住我仔(驚我仔整親人),全程個同學一句痴線前一句低能弱智傻仔後咁稱呼我仔話我仔,差在未叫我仔死開D...但都差唔多意思,我仔係全程無反應又麻木哂,以前一二年班比着佢聽到人地嗌佢做傻仔,佢已經好激動喊定先,就算唔喊出黎,都會望住我,睇我有咩反應(搏下亞媽會幫佢口鬧人地個仔嘛...D小朋友好興搵父母代佢地出頭架啦),,,

睇您覺得好定唔好囉!講真自己教個仔,個仔又唔會下下都聽或者即時改正到,更何況人地細路...我會覺得呢刻個仔仲細我地仲可以幫佢護佢,見邊個蝦佢就幫佢出聲,但之後呢,,,?我地仲可唔可以護個仔一世呢?我覺得嗰D蝦我仔既人响呢個社會隨處都有,仲越黎越多,講真我地唔可以拍心口FIRM人家呢D細路大個咗會唔會變番一個正直既人囉,難保佢地日後都係咁恰比自己弱既人,到時我仔大個咗出黎社會工作,又係遇埋呢類人,咁佢唔識去面對去調節自己情緒同諗法,咁佢仲有無人護佢代佢出聲或者幫佢呢?

我係嗰D少少野都諗到好詳細既人黎架,所以我會經常失眠,好似以上呢D,查實連學校部份同我地相熟既老師都話佢地係知佢地學校班學生有幾曳,但查實學校就係未來社會既縮影黎,唔係依家社會既縮影,而係未來,因為未來既社會係由我地呢班細路去經營去創造,依家呢刻我地呢班友仔仲未應付處理到呢班人和事,日後佢地成人後同樣一樣處理唔好...所以我都同自己講,唔好幫咁多,反而當係一種訓練模式黎,咁佢地遲早都係要面對要學識點去解決架啦...如期係咁,不如趁依家佢地唔駛番工又無經濟壓力同負擔時,用依家學習既黃金時間黎學習呢D仲好.但呢D亦同時需要多方面既野黎配合一齊去做囉.

呢幾日我真係幾多諗頭,我朋友話我買咁多野for個仔暑假時我教個仔去學去練,係無謂兼side錢同無作用...我覺得唔好响未試前就打定輸數囉!佢地係粗心大意,係無耐性,但唔代表唔需要改善囉!佢地無耐性咪要搵方法黎練番耐性黎囉,所以我至咁變態要個仔考完試要跟我學玩摺紙同埋素描呢D咁細微又靜態既野,我仔有樣好就係唔敢反我,我同佢講到明無得話唔玩,一定要玩,仲要聽足依足媽咪指示去學去做...我仔暫時無異議...但預咗佢到時又話唔好玩或者覺得悶...希望到時我同個仔都堅持到啦.

呢幾日我老公都似乎幾有心機約個仔食晚飯前落街打籃球,暫時都只係互拋波,未學正式玩法,但都係一個好既開始啦...都希望佢地兩仔爺可以KEEP到繼續晚晚打波.

同埋今日放學都幾開心同感動,,,上星期一俾我仔打穿頭既同學仔,今日放學親自請咗一包蝦條俾我仔食,我覺得好明顯係同學仔媽媽教仔有方,好正面,我即刻同個仔講,人地俾你打到穿頭咁痛,但都可以咁快原諒你仲請你食野又對住你NICE咁笑,呢D係對你真心既朋友黎架!人地對你好,你就要好好珍惜,唔好因為自己脾氣要一手打走哂對自己好同鍚你既朋友囉!仲有講好多(你都知我幾長篇大論架啦)...等我又叫個仔學下野,聽日要我仔親自回禮多謝呢位同學仔啦...始終人地可以咁寬容去對待我同個仔,呢個心已經令我好感激!

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-6-9 17:35 發表

查實...唔知呢...係我怕事吖定係知自己個仔又係成日俾人投訴唔見得好人地幾多,我至唔出聲吖定點,我真係好少講俾老師知,始終我仔學校幾乎全校都係D無禮貌既學生,有禮貌的只佔少數,我仔讀嗰班又係全級最差嗰班(二年 ...

睇漏咗添...查實玩具我仔都係多到一屋都係,就係D玩具多到响屋企行到邊都梗有幾件响左近,我仔都可以忍到唔掂唔玩唔犯規,我覺得查實只要佢地有HEART,其實係可以控制到自己囉,不過係差在用咩方法黎激發佢呢個HEART去控制到自己唔再打人...呢下實在令我好頭痛...!!!講真我仔唔再打人,佢其他問題根本已經唔係咩大問題黎,基本上讀書我又管到佢,佢又從未駁過我咀亦唔敢鬧我,我要佢做既事佢又做到,只係無專注,成日游咗出公海...但呢D我係接受到,唯獨是完全接受唔到既就係佢打人同成日唔小心整親人...只要佢改到唔再打人整親人,我真係咩都願.

原帖由 77777 於 09-6-9 19:49 發表
仔仔媽咪,

其實每個小朋友都唔同, 而佢地的媽咪都係最熟悉佢地, 同埋每個人都有唔同的方法, 你一定知道邊種方法先最適合你仔仔的....

好登你開心你個仔仔雖然好多玩具, 但佢可以control倒自己唔去玩d玩具, 其實已 ...

係架!查實咩方法都好,至緊要自己清楚自己用嗰D方法係work係理性既,就要堅持囉!始終學你講,就算我地班仔都係ADHD,但永遠都唔會相同,佢地隻隻都唔同style架!

好似我朋友個仔,佢又係ADHD,佢仔永遠無打人既問題,只係好精,有鋪大話癮,會成日鬧媽咪駁咀講大話,所以我朋友都無哂佢仔符.

另一個朋友個ADHD仔,打人、偷野、講大話乜都有,但我呢個朋友真係好睇得開囉!就算依家佢囝囝要上庭(偷咗同學野),但佢都好堅持唔放棄個仔,仲好積極咁搵好多方法去教個仔幫個仔,我呢次俾個仔玩謝咗,佢都可以倒番轉頭好好心半夜三點半打黎安慰我鼓勵我(我响facebook度講哂負面野)...我覺得佢真係一個好稱職既好媽媽.

查實我地應該要向我第二位朋友好好學習囉!唔好俾亞仔D問題打敗,唔好俾佢地D唔好又惡頂既特質打敗,始終學似我呢位朋友咁同我講,個仔唔生都生咗出黎,我地無計架啦,都要去面對去接受同埋幫佢,無可能真係唔理佢唔要佢囉!我地唔理個仔唔要個仔,對個仔有好處咩,我地做佢亞媽會捨得唔要佢咩?我聽完真係醒哂!我朋友講嗰D真係事實黎囉!還掂個仔都已經生咗出黎,事實係有呢個問題煩住我地,咁我地唯有去不斷搵多D方法去幫佢去解決問題架啦.呢D先黎得實際.

我有個朋友都係有ADHD仔,不過同佢傾開,似乎佢處於半放棄態度,當我同佢交流大家教仔問題時,有好多時我地俾好多意見佢,佢諗都唔諗(莫講話有無試下去做)就猛話用唔到落佢仔度或者佢仔唔受...咁我會覺得,你連試都唔試,又唔試下改變一下對仔既態度,咁點至幫到個仔呢?呢樣我都有同我嗰位做中心既朋友(幫開特殊小朋友訓練)傾,暫時我地都仲未有辦法去令我呢個朋友肯去改變態度同嘗試,但希望佢終有一日可以肯去試,始終我都有個ADHD仔,都想大家既囝囝可以快D好番,可以做番個正常人.

我仔溫書都會炆架!但我唔會俾佢打敗,我都會話佢,我直頭同佢講,你依家溫書之嘛,又唔係依家考試,做乜咁炆?你炆住喊住發哂脾氣咁溫書,你嗰D英文字係唔會記到入腦,你聽日考試唔會識囉!我同個仔講,你要容易記到D生字,首要條件就係唔好炆,唔俾自己炆,冷靜D安安靜靜俾心機溫好D書就得喇.我仔即刻會收歛番.但少少炆想喊梗有架喇.我都係邊同佢講邊係咁搵方法搵說話黎試令佢明白,Plan A唔得就PlanB囉,再唔work既,後面仲要c,d,e,f,g...,試到一款啱佢channel為止.反而除咗我仔打人,我會無哂符外,其他我都仲唔認輸,仲同個仔戰鬥落去既...

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-6-9 20:32 發表

係架!查實咩方法都好,至緊要自己清楚自己用嗰D方法係work係理性既,就要堅持囉!始終學你講,就算我地班仔都係ADHD,但永遠都唔會相同,佢地隻隻都唔同style架!

好似我朋友個仔,佢又係ADHD,佢仔永遠無打人既問 ...

至於學校,我都有諗同佢轉,不過以佢依家既成績同行為,根本無學校會肯收佢,所以呢年我至狂谷佢英文,,,雖則我都有感認為佢轉咩學校都係咁,以往佢讀咗三間幼稚園同依家間小學,佢都係咁樣打人...幼稚園佢打人,個醫生死都話係因為佢講唔到野(三歲半得一歲言語程度),依家佢咁叻講野,但仲打人,呢下我真係唔知轉咗校會唔會好好多...但都心郁郁想同佢轉囉,希望轉到我心目中嗰間學校(嗰位積極好媽媽介紹俾我的),同埋希望轉咗校後對佢情緒真係有幫助...希望啦.

我兒現年已中一了,我也曾患抑鬱,但見孩子現在的情況,有些意見想講,

其實,我在這topic回應了幾次,但內容都是簡短~!請問你對我的回應感覺如何?覺得我忠告,是奚落,還是講風涼話或是其他呢?

至於,講兒子社交事,立場是否客觀?有否加入自己個人意見?

其實,你所言get到我的意思是get到什麼意思呢?

不過,一直以來,我講來講去,都是不認同你自行為兒子停課,小心注意他加藥問題和丈夫就兒子問題發脾氣這三點.

真的,在小朋友的世界之中,黑就黑,白就白,就停課事,你為自己的決定,講了些理由,如怕他再打人,我有比野佢做,佢好純唔會識逃學......但無論如何,都是給與他灰色地帶,已開了壞的先例,如日後他要求不上學,只會帶出更激烈,更不報的爭論.再者,adhd的孩子多數在校都不太愉快,越大就越不想上學,念頭會一天比一天強烈,所以,父母應自小同兒子洗腦,表明堅持要他上學,一來可以鼓勵他要面對逆境,而最重要是降低他日後年長時不上學,結黨群壞的風險!

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-6-9 20:35 發表

至於學校,我都有諗同佢轉,不過以佢依家既成績同行為,根本無學校會肯收佢,所以呢年我至狂谷佢英文,,,雖則我都有感認為佢轉咩學校都係咁,以往佢讀咗三間幼稚園同依家間小學,佢都係咁樣打人...幼稚園佢打人,個醫生死 ...
他有天賦的智慧,卻因一些障礙,而阻礙了發揮,我深信他如果得到適切的訓練和處理,把障礙清除或減少,他會更光更芒。
面對困境時沒有怨懟、自憐,只以「平常心」面對現實。樂觀是積極愉快生活的主要元素。

原帖由 77777 於 09-6-9 21:29 發表
其實我地d仔係好受d朋輩影響架, 如果其他同學仔無咁蝦蝦霸霸, 乖d, 對你個仔好d, 有禮d.....佢起碼唔會咁燥先啦.....

我阿仔個排比人排斥, 響屋企發晒脾氣, 我先知咋....如果佢唔係好忟, 我都唔會知.....

同埋老師 ...

查實我地咁多位媽咪對住呢班小朋友都係見步行步咋...講真前路係點將來係點真係唔會有人知,就係咁樣我地至每行一步都要諗清諗楚要好小心同埋一定要俾心機去試唔同既方法囉!實情我地教呢班細路仔,我地都同時同個仔成長咗好多,講真,如果比着我生個聰明又乖巧文靜既仔,我諗我仍然都係細路女一名,任性衝動又脾氣唔好既亞媽.我諗呢份係神專登揀選俾我既最好禮物,就係知我都需要長大.

都係架!我都好感恩我今年同個仔遇到一班真心教小朋友又有HEART同耐性既老師,講真佢地連放工撘車都記掛住我仔D野,佢地咁樣無私付出真係好額外既野黎,所以我猶豫唔知好無俾仔轉校都係因為呢間學校都有好多好老師.

同埋我地班仔真係好受朋輩影响,我仔又出奇地零舍同其他有自閉或過度活躍症既小朋友友好...佢老友亦係亞氏保加症加過度活躍,佢地真係會互相影响,有時都唔知好定唔好,連老師主任都話查實都好想我地呢班仔可以多D同正常小朋友做好朋友一齊玩,但無奈,我地班仔又成日整親人,就算嗰D小朋友唔介意,但人地父母未必會接受到個仔成日俾我地班仔傷到囉.所以都好無奈...以前我都曾經試過堅持去幫我仔搵D正常小朋友同佢做朋友,但最後都係因為我仔傷到人,結果人地父母接受唔到,就算之後個小朋友原諒咗我仔主動約我仔搵日上佢屋企玩,但人地父母已經斷絕我地來往,嗰下仲更加傷害到我仔個心,我亦都好傷.因為亞仔一腳,就踢走咗佢同個小朋友既友誼同埋我同人地父母之間既友誼,我又俾人話我唔教仔,縱容個仔去傷人,實情係得不償失.所以依家我都唔再係咁做,都係順其自然啦.

原帖由 當媽 於 09-6-9 21:52 發表
我兒現年已中一了,我也曾患抑鬱,但見孩子現在的情況,有些意見想講,

其實,我在這topic回應了幾次,但內容都是簡短~!請問你對我的回應感覺如何?覺得我忠告,是奚落,還是講風涼話或是其他呢?

至於,講兒子社交事,立場是 ...

實情之前我並無惡意,只係覺得你係咪無睇哂我之前所有回應,所有你回應嗰D內容至同我之前所講既咁格格不入,好似真係無睇到我之前所講,只係有呢種感覺.同埋我確實係唔太認同你所言,咁講真,大家一齊交流,當然會客氣,但唔會明明自己唔認同,自己有個人睇法,但都唔表達出黎囉.

但依家見你呢個回應,我反而係覺得你份人太主觀太緊張,唔好將人地既說話諗埋一邊去諗,如果我係覺得你唔係善意,我又何須以幾篇千字文段的回應黎回應你呢?如果你覺得人地會認為你既忠告是奚落,還是講風涼話,咁係咪你自己都覺得自己所講既都有問題?自問我唔覺得你有問題囉,如果你認為有,我就會覺得係,否則,大家同路人一齊去討論去交流,大家都受同樣既苦,唔應該係互相指駡同奚落囉.

如果你講你之前曾患抑鬱,查實我會更加明白你,因為我曾經都為住囝囝既問題而抑鬱過,我朋友亦曾抑鬱過,我朋友係嚴重到需要服葯一段日子至康復,所以我更加明白你既心係點,份人會額外容易緊張焦燥係必然的事,但唔代表任由自己焦燥緊張落去,咁樣對你同囝囝沒有好處.

試下放鬆D去抖一大啖氣,先平定自己情緒,再要求自己冷靜地用平常心地去面對事情,先要求自己唔好向負面方面諗,唔好諗人地一定話你不是或者人地係衰有唔啱,亦唔好先唔好對人或事帶有恨意怨念,試下靜心去聽下人地所講,再冷靜地自己慢慢逐點去分析去消化,我覺得咁樣你會思路比較清析多!自己亦會開心好多.

正如你所言,孩子既情緒同行為係源於家庭,要孩子情緒行為穩定,行既路諗野方法正確,作為父母先自己平定安定自己情緒先,如果自己亦係容易發怒既人,怎能要求孩子不輕易發怒?如果自己只向一邊方向思維諗野,唔多方面去分析去諗,怎能要求孩子不要誤會他人好意,怎能要孩子不去怪責埋怨別人欺負自己(但事實上別人沒有欺負他)?所以你希望孩子怎樣,你亦要怎樣,你希望孩子改善情緒同思維,你亦要改善之.互勉之!

原帖由 77777 於 09-6-9 23:03 發表
其實你阿仔從前都係一叫就聽會唔玩玩具??  我覺得你阿仔可能一路都有進步架啦.....又唔洗話因驚住阿仔整倒人而驚左同人地玩的....順其自然啦....查實我覺得如果一班埋面太多呢d小朋友, 又好擔心老師可唔可以控制倒.. ...

咁我仔又係不嬲好驚我唔開心好驚我嬲,又從唔會逆我意...亦未曾駁過我咀,但真係淨係對我先係咁,但佢對爸爸同老師就相反...會駁咀會鬧人會發晦氣甚至會打爸爸同老師,所以連老師都話我仔响學校對住老師時係惡魔,但媽媽一出現即刻變身做咗綿羊...實情係好定唔好,真係可圈可點囉..

都係架...有好多時我都覺得老師好辛苦,以前我就唔知,成日郁D下捉住個班主任係咁講個仔D問題,又成日捉住老師問我仔番學點樣...但之後開始收歛番,交得個仔俾老師,唔多唔少都要相信老師既能力囉!咁好似我地番工一樣,下下都有個人check住又成日問你做好未做得掂唔掂當架...你都會好大壓力同心煩啦,所以今年我真係放手俾老師處理,唔會主動過問,咁講真,老師有問題有難題時自然會搵家長講架啦.所以今年真係同學校關係好好,呢樣我都幾安慰.

至於同唔同正常小朋友玩,,,始終我都仲有餘悸,我仲未放得開同安心囉,有時依家我同個仔去D多人地方或者教會gathering,我一去到自然會有無形既壓力壓住我成個人,就算我仔嗰日好乖無周圍彈又無整親人,我都可以大壓力到差D喊出黎...都有朋友叫我唔好俾咁大壓力自己,但呢樣我仲未調節到囉...

原帖由 77777 於 09-6-10 00:09 發表
其實我本身都唔係好鍾意找老師, 因為通常我有野要煩佢地, 又或者我都唔希望老師找我, 通常無mud事佢地都唔會搵我.....不過, 有時真係我唔搵佢地我係無辦法解決.....

你阿仔如果驚你嬲, 佢真係錫你同孝順先會咁.... ...

都明...咁講真我地班仔有咁多問題又係成日俾人投訴...基本上我地呢班亞媽見到亞仔間學校度校門已經驚到喊定先...係真架...次次夠鐘接我仔放學時,我真係好大壓力,成日都驚去到學校甚至未到學校,我手機已經響電話,好驚係學校打黎,好驚又係話我仔出事整傷咗人...就係我咁緊張,所以每次一接到我仔投訴,我幾乎一定會喊出黎,就算唔喊,當日全日我都會謝哂個心有舊烏雲痴住我囉...

我仔如果吾食葯,佢响學校又係越叫越走架!我叫佢都係好似聾咗咁,佢有佢周圍彈,我有我响樹邊叫停佢邊捉'貓'!反而係唔知點解得番我同個仔二人獨處時,或者响學校以外既地方時,佢就好易控制到囉!

唉...男人個個對住仔都衰心軟架!有邊個男人唔縱仔先得架!even我家嗰件會打仔既爸爸,之前咪又係三兩日唔埋,一响街昅到有玩具啱亞仔,就忍唔住手買番屋企黎冧仔...我仔沉迷超人、高達呢D玩意,咪又係嗰兩個父(我仔父親同我仔大舅父)所賜囉!嗰時我已經叫住佢地唔好無啦啦介紹D額外娛樂俾個仔,佢地兩條友仔又猛話係男仔都會鐘意呢D噃!結果我仔依家做咗電車男...當年叫我老公唔好買漫畫俾個仔睇,但老公又以俾個仔睇多D字認多D字為由,結果個仔中咗漫畫毒,D行為咪又多問題出現囉!依家我老公都知衰,都話後悔俾個仔睇漫畫而唔係益智書.

所以我地呢班亞媽,查實唔係淨係湊住一個ADHD仔,而係兩個!爸爸都係ADHD佬黎,我地一教要教兩份囉!我地都係原諒佢地把啦...無眼睇...

原帖由 77777 於 09-6-10 10:31 發表
係呀, 我真係試過響阿仔間學校喊倒收唔倒聲, 其實阿仔一返左學, 我都好驚個電話響架......一見係學校打來, 我成個心跳左出來咁劑....通常都無mud好野架....

唉, 我隻c6都係未知衰, 阿仔本來唔睇電視, 係隻c6成日話 ...

我隻佬咪又係唔信邪,佢係都要等到個仔整番幾單大鑊野,佢至信邪咋!之前我隻佬咪又係話個仔無問題,猛話係細路仔都係咁架啦!依家個仔响呢一兩年間係咁俾野我地炭,咁我隻佬至腳震震肯聽我支笛咋!之前?佢係試過唔服氣走黎好寸好惡咁鬧我話我唔係呢個屋企既判官咁話!佢老板吖!我聽完勁火囉!唔啱你教喇!我自己閃咗去唔番黎唔駛煩個仔同你,我無眼屎乾淨盲呀!!!依家總算隻佬都開始聽話,呢次件事我隻佬都好知個仔既問題係源於佢,兩父子都係同一特質同一脾氣...依家我隻佬都似乎唔敢郁D下發癲發埋D怪脾氣喇.希望KEEP到啦.都係幫個仔啫.

原帖由 77777 於 09-6-10 11:29 發表
唉, 我隻c6都重係響寸我個階段.....好c惡對我, 佢覺得自己係一家之主, 無理由比我話事.....同埋, 我隻c6係有一個特性, 佢係永遠唔會認錯law....

我阿仔之前係聽話d架, 不過, 有佢同我對抗, 阿仔都唔多聽話啦.....

...

唉...完全係我隻佬既style,不過我隻佬同個仔一樣,係對人惡,就係唔知點解對我硬係有D顧忌...所以最離譜都係嗰鑊咋!話我唔係判官!

我隻佬都係死唔認衰嗰隻黎架!佢最叻咪係扮聽唔到唔應我囉!同個仔一模一樣,所以我朋友都無講錯我,我係湊住兩隻ADHD仔...真係高難度~!

不過你都係要經常幫你老公洗腦架喇!一定要傾囉!如果唔係教仔成日隔離有個'好人'响樹同你爭仔,再唔係响樹明明個仔曳但讚個仔乖...咁樣真係好難教得到個仔囉!我教仔時,我老公都唔可以加把口架,佢就算企响我嗰邊,我地既習慣都係是但一方講完訓話完個仔,至輪到另一方,極少會兩把口一齊訓話個仔.費時個仔亂.

原帖由 77777 於 09-6-10 18:01 發表
你真係明我心事, 我真係同隻c6成日爭仔, 佢永遠做好人, 我永遠係衰人, 重要日哦夜哦, 我一出聲, 佢一句躂我話佢想安靜, 一陣我閙阿仔, 佢會閙返我轉頭, 其實我個大仔係難教過個細仔好多, 有時我真係唔想理...根本理 ...

梗係明...因為我同隻佬嗰邊d屋企人都有幾個係咁,嗰d咪仲慶,個仔又唔係佢地生既,又唔係同我地住埋一齊既,一年至久唔久食飯兩三次,但我一教仔,我老公都未諗住出聲,佢地班友仔走黎同我爭仔,又係明明我仔擺明曳,佢地都可以搶咗我仔去,邊摸我仔頭邊讚我仔乖~!跟住我搶番個仔番黎,佢地都可以話:"細蚊仔係咁架啦!",細路仔係咁就等於唔駛教?個仔六七歲仲响酒樓玩追逐唔理d滾水傳黎傳去,又唔理酒樓地毡勁DIRTY仲走黎由得個仔响地扒地瞓地爬地???都唔知什麼道理,仲要佢地個仔立玩具追打我仔,嗰d玩具係硬打落去係傻都知會係好痛囉,我仔梗係走啦,唔通企定定呀...佢地一見我仔走開,佢地都可以將自己幻想當為事實咁同我講:"係咪你平時打開個仔打到佢驚呀!"真係吹到啤啤聲~~~!!!講真個仔升到小一就無體罰,再者我以前體罰亦唔係亂咁打囉.有時對住呢d人都真係幾勞氣架!

依家可能佢地d仔大,有好多問題煩番佢地(坦白講,我同老公都好覺我仔個堂弟係adhd囉!仲要係勁過我仔嗰隻)...咁佢地至無再出聲,我至可以耳根清靜番咋.依家我唔打仔,佢地咪成日忍唔住當眾大巴星埋去個仔度....個仔都失控唔聽佢地支笛既.但佢地又唔覺得個仔有問題,莫講話會唔會去做評估.

不過始終都係自己老公,都係試下搵多d機會同佢好好傾囉!至少都叫佢唔好响你教仔時就加把口黎唱反調,一係唔好嘈,係要出聲既就一定要同你同一陣線講同一道理,否則個仔真係會仲亂,唔知跟邊個RULES做人.真係要搵機會慢慢傾掂數.

講埋今次,我一定會在這個topic閉咀了!

始終個幾句,我在這兒話句不多,但在我短話短說當中,只是幾組句子而已,而你兒的學校事,社交事,甚至,同丈夫的相處,都可以想像到許多個人觀感出來,很相信你是一位富想像的人,如果,思路趨向正面的,天下自然太平了,但相反呢?只會走出許多陰謀論等負面效果!

真的,觀人於微,我只是短短寫了幾句,卻換來排山倒海的回應,但如果身邊人只是講了幾句話,又會否換來連珠炮發呢?
他有天賦的智慧,卻因一些障礙,而阻礙了發揮,我深信他如果得到適切的訓練和處理,把障礙清除或減少,他會更光更芒。
面對困境時沒有怨懟、自憐,只以「平常心」面對現實。樂觀是積極愉快生活的主要元素。

原帖由 77777 於 09-6-10 20:15 發表
佢地係咪同你地唔岩架.....

有時d人唔抵得你地好....咪咁law.....你阿仔naughty, 佢地咁講, 你阿仔咪重naughty d, 真係靠害......

我好明你講mud架....我都係有類似情形...., 我個邊d人一邊笑阿仔唔專心就無 ...

都唔知咩心態架...我又無諗過,,,不過查實我又唔覺得佢地出於壞嗰方面囉,我都好知因為我奶奶嗰邊係唔打仔鬧仔架!even真係鬧都係好細聲,細聲到你都唔覺佢地係鬧緊人,所以我咁軍訓,佢地咪睇唔過眼囉!不過依家佢地都好明解我,亦都好鍚我地,我老公排行最細,我亦係最細亦最後生嗰位新抱黎,所以都感受到佢地真係好鍚好關心我地...尤其有部份人後期响另外既地方接觸到自閉症呢樣野,都開始理解到我地呢班仔既難處同特性囉,所以之後佢地都唔太干涉我教仔,呢幾年關係係明顯好咗close咗既...

反而係出面嗰D三唔識七,佢地又唔知頭唔知路走黎扮代表响樹話你點話你物嗰D人最煩,有時都好知佢地唔知我地D仔係有問題,會誤解成我地班友仔係曳仔,我地班亞媽係唔教仔,就算係知道之後,佢地又未必明同理解囉.所以我都只好叫自己唔去在意佢地,唉...避得就避啦.

原帖由 當媽 於 09-6-10 22:12 發表
講埋今次,我一定會在這個topic閉咀了!

始終個幾句,我在這兒話句不多,但在我短話短說當中,只是幾組句子而已,而你兒的學校事,社交事,甚至,同丈夫的相處,都可以想像到許多個人觀感出來,很相信你是一位富想像的人,如果, ...

我响forum出名係長篇大論呢樣係我習慣黎,我個人係唔識簡短,始終我個人覺得有D咩都盡量講得清楚詳盡等人會容易明白.

都係嗰句囉,你太諗埋一邊喇!人地長氣就話人地連珠發炮係鬧你,你問番自己,呢D係咩道理?依家我呢刻就係話緊你囉!你再係唔去改善番你呢樣諗野方式,講真,你永遠都會覺得人地係針對你唔妥你,咁你做人做得咁大怨氣咁唔開心,唔見得係對你自己好囉.

始終我地大家唔識大家,都只係網絡上萍水相逢,我地一齊討論交流意見時,為咩要去鬧人先?你覺得人地鬧你唔妥你,但人地已經講明話唔係,你都仲話係,咁你好無响話人之前先檢討下自己先呢?都講咗唔係,你又唔信,係咪你但求心安要人認同你直覺,明明人地真係唔係鬧你唔係覺得你之前奚落人地,都要附和你呃埋自己答你話:"係呀,我係覺得你奚落你,我係一直鬧緊你"咁話?唔好咁橫蠻無理囉!

我同77777傾咗咁耐偈,我又回應咁多,又係每個回應都水蛇春咁長,咁又係咪代表我一直鬧緊77777,又係覺得佢响樹奚落我?????????????你不如問下佢喇.我唔覺77777有咩問題喎!同佢傾咗咁耐,我都覺得同佢傾得好開心,even大家唔係個個意見都有同感,但我覺得呢D至叫做交流至係一個正常既溝通同社交囉!

我地班仔已經唔識社交,作為父母就算本身都係有呢個問題,但係咪都應該要去檢討下同改善下呢?你話父母會影响仔女,但你呢個論點你識得同人講,但好明顯你無去自己以身作則囉.咁又何來忠告人,又硬要人地一定要聽你跟你意思去行?

既然你都講咗回應埋呢次就唔再回應,同樣我都只會講到呢度唔會再為着你既偏激、諗埋一邊同重複誤會人既善意再作討論.始終你唔係我個仔,我無必要不斷地去叫你唔好偏激要講到你肯改肯認錯為止,況且根本你唔覺得自己咁樣諗野係有問題.我又何需再講呢?要講呢咁多篇長篇回應已經講哂.大家唔啱channel,又唔係認識對方,我和你就當作從沒見過罷了.

原帖由 77777 於 09-6-10 23:00 發表
你D屋企人明解就好LAW.....出邊事實上有太多人唔明解, 有D人覺得我唔教, 又有D又覺得我太嚴, 迫得阿仔好緊....諗返轉頭都幾好笑, 咁鬼極端....有時我都費事解釋...真係口水都乾有時比人當傻婆, 呢個世界就係有D人係 ...

雖則我地班仔隻隻都唔同款,但我地班亞媽似乎所遇到既野同感受幾乎一模一樣!!!哈哈!!我都係咁架...就算係出面既人批評我地,都係分兩批,一邊就話我地唔教仔,但偏偏另一邊就話我地太嚴太要求高會嚇親個仔~!有時都得啖笑囉...所以依家我都唔太在意外人點睇,始終佢地真係唔知道亦唔會即時理解到.咁我地呢班亞媽响當知個仔有呢個症時都唔係即時了解佢地亦唔係即時知點教好囉...我都用咗幾年時間至慢慢適應呢個症,但仍然係理解同學習當中.

上年我咪係遇着一個有情緒病既班主任囉!真係一日幾鑊投訴,學校投訴個仔唔係一個問題,咁講真個仔响學校做錯事,我係應該要第一時間要知道囉.但問題在於係佢態度問題,我仔上上下堂無啦啦想睇報紙,你知我地班仔幾咁衝幾咁唔諗下先就做架啦,佢咪好大方咁拎份報紙出黎嘆囉,咁我仔又係坐正老師位前,咁老師要求我仔收番埋份報紙都係好應該,但我仔又ON居居咁唔肯收番埋喎,仲好似傾偈咁同老師講話佢想睇... 咁我都知呢個情形係人都O哂咀,但唔代表可以响全班小朋友面前亂發癲嘛...真係唔係講笑,佢真係發癲,而唔止係發脾氣發惡咁簡單,佢走黎一手搶走我仔份報紙,然後當住全班卅位小二學生面前發癲咁撕到粉碎~!我心諗,佢駛唔駛咁呢?佢係正路既係咪應該沒收我仔份報紙,唔好俾番我仔囉!佢沒收既,我唔會覺得有問題,仲覺得做得好正面添...但佢咁樣响D學生面前毁爛人地既野,係咪即係教緊眼前班小朋友有咩爭執上黎,都可以咁樣整爛人地D野,等人地以後無得用呢?唔係囉!咁講真份報紙又係學校免費派既,就算出街買都只係六蚊,跟本唔係在意錢既問題.而係佢咁樣,不但唔係教緊小朋友個正確行為,而係似係反面教材教緊班小朋友可以咁樣發脾氣囉!事實黎架!初時佢咁樣成日發癲講埋D負面野(同我仔講:你番學都唔係黎讀書既.."...但我仔有學障同當時係對手無力寫唔到字要去醫院做treatment囉),我仔初時都驚,成日都同我講miss chan好惡,但之後我仔都反擊啦,佢發癲當住卅個學生面前鬧我仔,鬧到又係失控唔停嗰隻,我仔就响位度同呢個班主任鬧大聲,鬧到呢個班主任自己都完全收聲唔再嘈...咁我仔至唔再嘈,唔係話我仔啱,我仔都錯,但佢呢個老師係咪都係因為自己既問題,迫到個學生又係用番佢呢隻負面態度同佢溝通同解決問題呢?...所以上年真係我同個仔既黑暗時期...之前讀兩年小一同今年都同學校關係好好,係得小二呢年俾呢個MISS玩謝咗!

原帖由 77777 於 09-6-10 23:38 發表
仔仔媽咪,

見你話問下我, 咁我只係想講一句同你傾計真係好開心, 大家雖然意見有時唔同, 不過, 我覺得最緊要我地呢班媽咪可以互相扶持, 大家交流下意見, 大家體諒大家LAW....有時比阿仔激C, 有個渠道可以宣洩下.... ...

無啦啦擺咗你上枱...真係唔好意思~~!!!

咪係囉,查實我响BK咁耐,都有成六七年,我長篇大論都唔係淨係對住某人至發生嘛!咁多年,有好多時有D媽咪都講到明話見到我太長篇,一見我有回應都拿拿聲飛過唔睇就算....因為真係太太太....長篇...

只係呢次我無啦啦俾人話我鬧佢,我真係打咗個好大個question mark响度囉!根本一直大家都開心見誠去交流意見去傾,就係因為見我咁長篇就視作係連珠發炮黎鬧佢,講真我都好覺得係俾佢老屈囉!

咁佢人係好緊張又好主觀呢樣係梗架喇,但唔代表我唔認同佢意見同我講番我既睇法就等同係鬧佢或者覺得係佢有奚落過我囉!咁佢有咁既質疑,係咪代表佢自己都覺得佢嗰堆回應係真係奚落緊我呢?如果佢自己唔認為係咁,又何來會誤會人地以為佢係响度奚落緊人???講得唔好聽,佢似係打橫黎行囉!

同佢傾真係會影响到我都會同佢緊張埋一份,但我都會盡量嘗試去同佢苦口婆心好好地客客氣氣咁講野,但佢都係咁,我最後唯有跟佢一樣,用番D好serious既語氣同態度同佢回應...咁呢個係咪大家都想要既態度?坦白講,我唔覺得我想要囉.

正如你所講,我地班仔個個雖則係ADHD仔黎,但佢地都係一個個體黎,隻隻都唔同style,最知個仔最理解個仔既永遠都係自己親生亞媽,只有我地知點對住佢地,實情唔好講咁遠,淨係講我同你,都已經係唔同教法啦.如果係一模一樣既,又何需有個forum响度俾大家媽咪去交流去討論?意見俾係無問題,但人地接受與否或者認唔認同或者跟唔跟住去做,係人地自己決定,人地唔接受唔認同亦唔跟呢個意見呢個做法亦唔見得係壞同有問題囉!大家都係俾意見之嘛,而唔係俾命令,點解要咁固執咁堅持己見,見人地唔認同自己方法,就話人地鬧佢或者話人誤會佢响樹奚落人?講唔通囉.

始終大家都係成年人,唔係細路仔,細路仔心智唔成熟係會成日任性地扭計要人地跟佢意思去行,但大人唔係咁囉,大人幾唔成熟都好,但都會要求自己盡量理智同合理,睇事永遠都要求自己去平常心去睇事情,會要求自己思考同諗野係多方面/唔同角度去睇,而唔係好似我地班ADHD/自閉小朋友咁永遠諗野淨係諗自己,永遠都係一條LINE咁諗而唔識轉彎囉!呢樣都係我仔個心理學家咁同我講.

不過唔緊要啦,呢頭講嗰頭散啦,講完就算,再講只會變成好似我响度批判緊另一個會員咁,都唔係咁好架.

原帖由 77777 於 09-6-10 23:44 發表
我呢兩樣野都可以係用一班人話, 你話好唔好笑....

你話你阿仔個MISS CHAN, 咁佢真係好過份枉, 同埋俾我感覺佢真係有D情緒問顥LAW....就算佢自己有壓力都唔可以咁做, 唔怪得之你阿仔舊年咁唔開心LU....

...

查實我都有諗過有同自己講過,係咪我誤會咗呢位班主任呢?係咪佢查實無針對過我兩母子呢?但當中淨係嗰一年小二所發生既事,我都好難唔去覺得佢係針對緊囉...之後今年升到小三,我同我仔個老友個姨媽傾偈,咁啱講番小二呢個班主任,結果聽番黎既係,個班主任對佢地既態度好nice,嗰下我係有唔開心囉.咁我始終都好自然會檢討下係咪出自我問題令到個班主任對我既態度係相反...但只問自己都對呢位班主任好客氣好有禮貌,小二開學第一日我已經同佢打聲招呼,想同佢傾番我仔既問題,但嗰時佢已經唔肯同我傾,之後連電話都可以CUT我線,嗰下我真係幾唔開心.

其實佢嗰時點對我同個仔,要講真係又會有排講,但算啦,已成過去,可能我仔打人問題真係好困擾佢呢...呢D我又可能唔會知...至少依家佢唔再教我仔,佢依家平時放學見到我同個仔都可以好nice咁打招呼點頭示意.又試過一次見佢主動埋黎同我仔講野,但佢係同我仔咬耳仔咁講野,我仔個樣係呆咗,希望佢唔係同我仔講D咩唔好既說話啦....我諗應該唔會卦,,,我仔又唔肯講,又話佢無講D咩...
‹ 上一主題|下一主題