用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉傾向幼兒家長互助小組(party完滿結束 大家謝謝參與) ...
樓主: anan3388
go

自閉傾向幼兒家長互助小組(party完滿結束 大家謝謝參與) [複製鏈接]

住紅磡 - 女 - 靜文 - 22個月大 - 發展遲緩懷疑自閉 - 鐘意睇書 - 希望識多d朋友...

anan 我会參加16號嘅聚会呀!prefer 11am,等佢玩完回程可zzzz.....
預我2大1小呀thx!! 好開心終於可以見到大家lu

原帖由 anan3388 於 09-8-11 22:04 發表
第二次聚會

地點: 碧海藍天
http://www2.hk-pub.com/forum/thread-1743973-1-1.html

日期:8月16日 星期日
時間: 11 a.m. 或 5:00 p.m. (請投票 ^_^)

anan 我会參加16號嘅聚会呀!prefer 11am,等佢玩完回程可zzzz.....
預我1大1小呀thx!! 好開心終於可以見到大家lu

HI,anan 我OK架 prefer 11am,預我2大1小呀thx!!
不過要問下餐廳有無人包場, 如果有人包左, 小朋友無得玩架~

我都想join呀, 咩時間都ok but prefer下午.

好在 epan 媽講聲者, 真係有人包左場無得玩呀, 點算呢? 有無其他提議??

不如去麥記包塲gathering ar if over15人左右,之前間過$180連十個小朋友禮物,等十一個起另加$20-30charge,,,有啲場地有mininmun charge 有啲就好似冇,但係咁遲唔知仲book 唔book到就真!!(if ok 我可以幫手打电話去問,不過要知大家想問边區先)

or 去沙田snoopylan好唔好呢?

有無人知係咪confirm架? 咁地點係....

各位真係唔好意思, 因為工作同埋仔仔突然發燒關係 , 呢兩日無繼續跟進, sorry

有 2 位 mami (唔計我自己) 已 confirm 會出黎
日期: 8 月 16 日 (星期日
時間: 11:00 a.m.
地點: 九龍站MTR出口 Elements 客戶服務站等
(PR 層有露天 playground, 而商場就無乜野俾小朋友玩, 若大人們就可以在 starbuck OR 一些空椅度傾下偈)

留左電話既 mami 我會打電話通知你地個安排

至於沙田 snoopy 同 mcDonald 既提議都好好, 我地可以下次去呀

下次會安排好 d, 再一次唔好意思 .  今次出唔到/夾唔到既朋友, 我地會再搞 ga, 亦會 email 聯絡, 我地都可以傾電話 ga, 期待認識你地同你地既小朋友

想加入既 mami 請按"私人傳訊" send 你地既電郵地址及電話俾我

另, 最好可以給我以下資料, 方便大家互相認識

名 - 住 - 仔/女 - 小朋友名 - 幾大 - 困難 - 固執或頭痛問題 - 喜好 - 對小組的期望 - 可以出黎聚聚的時間

很高興認識你地

hi anna3388,
我剛pm左比你. 我仔仔3歲8個月, 我住係大角咀.
我呢排都冇上bk, missed左你地既gathering. 我都好想識d同路人, 大人小朋友都可交流下.
我今日帶仔仔去沙灘玩, 可能join吾到你地喇 :)
原帖由 anan3388 於 09-8-15 07:52 發表
想加入既 mami 請按"私人傳訊" send 你地既電郵地址及電話俾我

名 - 住 - 仔/女 - 小朋友名 - 幾大 - 困難 - 固執或頭痛問題 - 喜好 - 對小組的期望 - 可以出黎聚聚的 ...
nil

我大仔2歲10個月,8月頭去評估中心做左評估,
結果係有輕微自閉傾向..
依家排緊I位..
名 - rain  住 - 樂富  仔
小朋友名 - 曦曦  幾大 - 2歲10個月
困難 - 輕微自閉傾向
固執或頭痛問題 - 社交能力弱,語言發展慢左小小
喜好 - 車,火車,thomas,包超
可以出黎聚聚的時間 - 淨係媽媽gathering可weekday,加埋阿仔就要weekend~

各位, 有俾電郵的新朋友已 send 左email 俾你地啦

我地試用緊 google group 既功能, 似乎都唔錯喎.  請你地照 email 既指示加入啦, 方便集中d資料同 files.

仲有呢, 下次聚會時間地點請踴躍發言呀 ^_^

希望大家可以繼續互相分享同支持啦

謝謝

我都想去呀
其實我想問下17個月既BB叫佢個名成日都無反應, 咁係咁叫自閉呀

我諗你不如帶你個小朋友去評估先啦

若你主要想知道小朋友個基本情況而暫時唔諗住排政府服務的話, 可以去打去協康會青葱計劃, 基教既心橋計劃, 樂天教室 etc. 比較下 d 價錢同時間 (一般唔駛 report 既應該 $1000 以下)

呢個問題都係交俾 d 有經驗人士俾個意見你, 其他人有d話係有d話唔係, 你仲亂啦~

若$係一個問題, 咁你可以等 18個月打針時同姑娘講, 叫佢俾你排見健康院醫生, 都可以係一個途徑(免費)

不過, 佢咁細其實唔係好確係唔係自閉症, 反而你要調整自己既心態, 係針對佢邊方面弱左就邊方面幫佢, 在呢個階段標籤佢只係令你同佢加左壓力, 未必係幫到佢

hihi ... 各位mami
(巳經PM左anan...)
我叫Cherry, 住東涌....阿仔叫偉豪, 三歲半....讀緊S位, 23個月時評為自閉症.......困難係語言遲緩....無專注力....唔鐘意就尖叫....鐘意同人玩追......而我耍輪班工作........希望就到時間就聚一聚~~~~真係好想識D同路人.......大家互相扶持下!!!!

原帖由 anan3388 於 09-8-15 07:52 發表

名 - 住 - 仔/女 - 小朋友名 - 幾大 - 困難 - 固執或頭痛問題 - 喜好 - 對小組的期望 - 可以出黎聚聚的 ...

原帖由 anan3388 於 09-8-30 10:21 發表
各位, 有俾電郵的新朋友已 send 左email 俾你地啦

我地試用緊 google group 既功能, 似乎都唔錯喎.  請你地照 email 既指示加入啦, 方便集中d資料同 files.

仲有呢, 下次聚會時間地點請踴躍發言呀 ^_^

希望大家可 ...

anan,

已pm了我的e-mail給妳, 謝謝!

anan,

PM了我e-mail喇, 希望快d有聚會見下啦

cheungsm1,

我同你同區, 有時間pm我啦

Anan3388

Pls check PM. Thanks!

‹ 上一主題|下一主題