用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 各位特殊障礙小朋友既媽咪,開學順利嘛? ...
樓主: ~仔仔媽咪~
go

各位特殊障礙小朋友既媽咪,開學順利嘛? [複製鏈接]

我仔仔今年9月入小學啦,我估我遲早都會好似你咁,不過我一唔夠瞓而佢又唔專心做功課或者特登寫到出哂界,我都會發火,試過將佢本簿"飛"落地叫佢唔好做,haha...做完先知自己唔對,唔可以做d咁激既野,因為佢地收"壞"野好快

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-12-11 01:51 發表

無計啦~~~我地噴哂火咁教個仔,佢地係學障係收唔到野(唔入腦)就係收唔到...好似我今晚咁之嘛...個仔聽日要中文默書,佢今年開學到依家次次默書都係幾分甚至食蛋,反而Quiz嗰D佢又成日滿分,咁我今晚咪仆心仆命去教個仔 ...

原帖由 MARSTEN 於 10-1-12 20:49 發表
我仔仔今年9月入小學啦,我估我遲早都會好似你咁,不過我一唔夠瞓而佢又唔專心做功課或者特登寫到出哂界,我都會發火,試過將佢本簿"飛"落地叫佢唔好做,haha...做完先知自己唔對,唔可以做d咁激既野,因為佢地收"壞"野好快 ...

都未必既,有時對付我地呢班友仔,真係一兩招激野駛出黎真係會好有效果架~~~不過就真係要小心地運用...我咪又係咁,我仔呢輪又唔知發乜神經,忽然放學識得狂扭計要去行街睇玩具/食M記,噚日俾佢去睇咗陣玩具,到我地番屋企時,我噚晚要去學日文,我仔問我可唔可以叫爸爸响我去學日文時帶佢去模型舖度睇模型,我話唔好,跟住佢話扁咀發自己炆,跟住我火火地咪鬧爆佢囉!由旺角訓話佢話到佢去太子(屋企),我直頭講哂反話:"咁我唔再管你,不如直情縱壞你啦!你唔好番屋企做功課喇,你依家快D去玩去睇玩具啦!....你千祈唔好做功課同溫書呀!俾我發現到你做咗D功課,我即刻罰你!"跟住我仔驚到係咁叫我管番佢,叫我唔好縱佢,話佢要做功課! 跟住我都話:"你想做乞衣仔咪俾你去做囉!我無謂阻止你,我同爸爸第時變咗公公婆婆時都仲有老人院住,你有無得住老人院吖?無吖嘛!你唔讀書唔學野淨係顧住玩,咁第時屋企又無錢去住,咪得你一個人去瞓街做乞衣仔囉!我同爸爸無所謂架!還掂我同爸爸有地方住!" 跟住我仔至正常番,正正經經同我做哂D功課佢.有時對付我地呢班友仔查實都幾易嚇倒佢.

或者你又試下調較番囝囝瞓覺時間囉!寧願佢早D八九點上床瞓,等佢第二日夠精神番學聽書,放學即刻要佢完成功課先至有得休息同玩,咁樣佢地會好樣好多架.
你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效,是由心發出.

原帖由 apple~y 於 10-1-12 12:02 發表

我之前都看到你好多post
覺得你真係好勁,好堅強媽媽
你仔仔真的很幸福
大家一齊加油呀!!!

有時我都會負面同消極架,不過為咗個仔,我至要求自己要硬淨D,有時我响呢樹講既正面野,查實都係同時再三同緊自己講,等自己再有力量去堅持,始終我都係人一個嘛...^^

大家都要加油!

原帖由 pipi331 於 10-1-12 12:58 發表

仔仔媽咪,

多謝您提醒. 健康院嗰D姑娘醫生 系太公請返來 耍人ge. 咁我下次 帶亞仔上去都唔駛呻咁多嘢, 當系免費做個唔準的 quick test 算啦.

係啦,照做咗先囉!始終呢D有得做好過無得做,至少都有個初步答案俾自己參考嘛~~~
‹ 上一主題|下一主題