用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 各位特殊障礙小朋友既媽咪,開學順利嘛? ...
樓主: ~仔仔媽咪~
go

各位特殊障礙小朋友既媽咪,開學順利嘛? [複製鏈接]

咁有無成日見家長俾壓力你呢?? 真係好難受架

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-5 00:11 發表

我仔咪中哂囉...佢間學校仲無放棄佢,我已經執番身彩.

我個仔以前俾表弟"拗"一啖都唔識反抗,而家好左好多啦,識發圍....haha  

原帖由 我係女仔 於 09-9-5 02:03 發表
我個仔成日都會攪破壞, 掉野落地, 但佢唔識推人同撞人
我試過蚊佢耳仔, 打佢一野, 佢都無反應, 都唔知咩事

原帖由 MARSTEN 於 09-9-5 13:27 發表
咁有無成日見家長俾壓力你呢?? 真係好難受架

咁反而又無喎,我係同D班主任同老師幾啱傾,大家好似傾偈咁,就算小二嗰位衰班主任,雖則我同佢傾唔埋,但佢都係好似報告形式一輪咀UP完我仔嗰堆野,跟住就next(下一位),所以暫時都無俾咩壓力我既...可能就係噚日同我傾偈既MISS所言,學校老師好知我仔好緊張我,我講一句話更勝學校老師同我仔講百句話,所以佢地無形中唔敢打低我,點都俾我仲有意志去自己教好個仔啩.

如果係俾壓力,都係小二個班主任囉!我人生第一次抑鬱都係因為呢個女人作怪...玩針對我同我仔,又唔願同我溝通,佢日日打黎投訴完我仔就即刻CUT我線,唔理我响電話度仲講緊野...仲有好多玩野招數...嗰年我同個仔真係比死更難受.不過噚日個老師都同我講番,話學校已經處理咗我呢件事(小二個班主任),學校已經'通知'哂全校所有主任,叫佢地唔可以咁樣對家長同學生,,,唔怪之得上年我仔小三,我有時遇到佢小二個班主任,佢都可以忽然對我勁有禮貌啦!一見到我就主動打招呼點頭微笑...所以噚日聽完個MISS講,我咩委屈都散哂.至少都知學校都仲係公正,而唔係只識偏幫學校同老師啦.
你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效,是由心發出.

原帖由 我係女仔 於 09-9-5 02:03 發表
我個仔成日都會攪破壞, 掉野落地, 但佢唔識推人同撞人
我試過蚊佢耳仔, 打佢一野, 佢都無反應, 都唔知咩事

你囝囝未夠兩歲,呢D行為又好平常噃,,,嗰時我睇育兒書話呢D成日推跌野整爛野既行為,實情係BB開始自我學習新知識既表現黎,佢推野掟野,實情係做實驗,聽下每件物件跌落地會有唔同既聲音同結果(爛成點...)...

咁當然呢D行為要阻止下啦,都要次次同佢講'no no'同佢講唔可以咁做,教埋佢應該點做,做多幾次應該會MIT得甩呢鋪癮架喇.

原帖由 77777 於 09-9-5 20:02 發表
仔仔媽咪,

好耐無同您傾計啦, 聽倒您今年個班主任係個好老師, 都登您開心呀....您爸爸有無好d呀??  祝佢快d康復.....

我今年阿仔的班主任都係出名好好人架, 隔里班的同學仔都響度話我個仔好彩, 呢個係佢地舊年的 ...

大家咁話啦!都希望我地呢班仔今年番學個個都開開心心又順順利利.

我仔今年似乎都遇到好多好老師,噚日响教員室門外遇到我仔今年個數學亞sir,好似好NICE咁,勁鐘意佢既style,至少唔係嗰D板起塊面或者扮哂NICE嗰D黎啦!之後都聽另一位老師講話我仔今年除咗班主任係嚴格D外,其餘教我仔嗰D老師都係好NICE好識得同我地呢班仔相處既老師黎.所以我又信心大增.

不過班主任咁惡咁嚴(實情我唔太鐘意佢無笑容,勁COOL),我都有D壓力,我都怕我管個仔管得唔好,我仔又是欠功課或者其他,班主任又會覺得我唔教仔...希望我呢D壓力唔會搞到我反而仲做得差啦...希望我都可以做到成績出黎,個仔今年真係有大進步而唔係退步.

我仔仔今年都入k1啦...
好擔心....開學個朝緊張到又痾又嘔....

不過我同佢班主任講晒佢既問題...發展上既問題..行為上既問題....咁佢班主任話佢之前做過兼修老師...我唸佢handle到卦......

sofar到依家為止佢都係上堂大叫..訓地下....唔排隊...喱d問題....

希望老師幫到我教佢啦

小兒小一都開學了, 暫時都算OK. 星期一就正正式式 返全日 & 在學校食飯了 , 1天有8堂課, 40分鐘1堂, 我好怕 阿仔都吾知掂吾掂.

仔仔媽咪 記吾記得我呀 ??

原帖由 siukei17 於 09-9-6 02:13 發表
我仔仔今年都入k1啦...
好擔心....開學個朝緊張到又痾又嘔....

不過我同佢班主任講晒佢既問題...發展上既問題..行為上既問題....咁佢班主任話佢之前做過兼修老師...我唸佢handle到卦......

sofar到依家為止佢都係 ...

慢慢黎啦,您囝囝咁細個而且又係啱啱番學,都需要多D時間俾佢慢慢適應架喇,至緊要佢學校老師同班主任肯主動幫/教佢,相信遲D佢會有改善.

嗰時我仔都係咁架,又尖叫又瞓地,我仔仲會打人,但又唔出聲唔講野又聽唔明人地講乜,日日番學都係坐响老師身邊,要老師好似看牛咁看實佢架.

原帖由 77777 於 09-9-6 14:03 發表
唔駛驚....有d老師雖然初時唔係太好笑容, 不過都要教落先知, 我初時都係好驚數學老師架, 佢初時都唔係成日笑, 不過原來佢係好鬼錫d學生唔罰人. 有時重好主動同我講個仔tim....呢d有時係要識落先知, 而其他人都話佢係 ...

都係既...頭先我打去學校搵班主任,佢係除咗講野COOL COOL地外,查實都幾有禮貌同幾幫我既...依家我自己個心都調節緊,將個班主任當成係我開中心嗰位朋友咁,因為我嗰位朋友响暑假度都對我仔好嚴格架,我諗我要先完全接受咗呢位班主任嗰一套,至可以同佢溝通到,否則我成日都凝住佢係我仔小二嗰個班主任style,我都好難同佢合作嘛.所以我都要先輔導一下自己先.

希望順利啦!

原帖由 12312 於 09-9-6 14:49 發表
小兒小一都開學了, 暫時都算OK. 星期一就正正式式 返全日 & 在學校食飯了 , 1天有8堂課, 40分鐘1堂, 我好怕 阿仔都吾知掂吾掂.

仔仔媽咪 記吾記得我呀 ?? ...

好耐無同你傾偈喇~~~近況如何?

諗番當年我仔升小一都係ON居居咁自己一個人坐咋...都係要多D時間俾佢適應囉...所以查實D小朋友都幾辛苦架,番學番咁耐時間,又同時要面對咁多人同事,我諗我地可以做既都係多D同佢地傾囉,得閒又醒番幾招做人道理俾佢地歎,等佢地覺得番學係理所當然既事,老師惡C都係因為鍚佢想佢變叻仔,所以先至咁嚴囉...同埋都係咁叫個仔一定要鍚住班老師,唔可以激親老師,我都係日日咁洗我仔腦咋...

回覆 3# ~仔仔媽咪~ 的文章

阿仔在學校都已經開了file, 主任都見了2個, 暫時都算ok. 因阿仔還未有 讀書壓力, 遲些就吾知啦.

找個星期六 黎 tea 一tea 呀 ?

回覆 3# ~仔仔媽咪~ 的文章

阿仔在學校都已經開了file, 主任都見了2個, 暫時都算ok. 因阿仔還未有 讀書壓力, 遲些就吾知啦.

原帖由 77777 於 09-9-7 11:32 發表
我個仔頭一個星期已經同我唔見一本書啦, 有時真係想打C佢,  我D EQ已經無晒啦.....激C我....

唔見咗學校D課本定係圖書館D圖書呀?我地呢班友仔個個都係失魂魚黎架!我仔都係成日唔見野架!><

原帖由 12312 於 09-9-7 13:32 發表

係啦,慢慢黎啦~讀書呢家野真係唔急得...

好呀,搵個星期六tea吓啦~~^^

回覆 4# ~仔仔媽咪~ 的文章

請問你屋企附近的 "社區中心"攪的興趣班 ok 嗎? 小兒只是玩過 暫托, 我想比佢玩下 興趣班 .(因近屋企呀)

原帖由 12312 於 09-9-7 13:47 發表
請問你屋企附近的 "社區中心"攪的興趣班 ok 嗎? 小兒只是玩過 暫托, 我想比佢玩下 興趣班 .(因近屋企呀)

你指我屋企樓下嗰間?我未參加過呀,但嗰間青少年中心平時都有好多小朋友去,暑假又有好多班開,我諗應該唔差既.

原帖由 77777 於 09-9-7 19:24 發表
係學校D課本.....我真係唔知重有成年讀點算......

呢幾日心情都真係麻麻咋.....好鬼忟....

relax~~~唔好咁炆啦,或者要個仔呢幾仔响屋企同學校搵番囉!我仔都係成日唔見書或者漏咗書本响學校度架,我次次都係兇佢要求佢一定要搵番出黎,我仔會驚到點都要搵番本書出黎俾我囉,同埋今年我都改咗方式要求佢,我日日都寫張紙貼响佢要黎夾通告既FILE面度,要求佢每日放學前要檢查同寫好手冊,同埋一定要清櫃筒,話唔可以留低任何野响學校,暫時我仔都OK,都肯做既...不如你又試下咁兇住佢,睇佢會唔會同你記响心度.

今年小六, 唔知咩原因小五班主任冇一齊升, 不過接手嘅班主任係以前未教過亞仔, 最初都好擔心, 但係同佢見過面後感覺唔錯, 老師有一本簿會將每日亞仔係學校做過嘅好野+衰野都寫落去, 我地就要簽閱 ! 老師話e+已經係六年班大個仔要訓練佢對自己有承擔, 所有好/唔好嘅野落左簿, 我地三方就要有責任面對 ! 睇黎老師真係希望幫下佢 !

原帖由 77777 於 09-9-8 22:17 發表
今日都係搵唔倒, 其實都預左, 阿仔今日又唔見通告, 明日無得交, 網上又咁岩download唔倒個張....又要找老師....

阿仔呢兩日有時派左d工作紙, 佢又唔知要做mud, 又唔知要幾時交, 又要同佢搵老師問.....不過通常唔係 ...

我仔咪又係咁,噚日先至唔見咗張通告咋~!今年佢班主任又咁嚴,我都兇我仔話:"你俾班主任鬧同罰唔關我事呀!",最後我都係上網PRINT番張通告出黎咋.

暫時我仔呢兩日都無咩功課做,老師又無鬧佢D咩,暫時都叫做風平浪靜啦,今日我都叫個仔一定要寫好手冊同帶齊課本功課番屋企,唔准留低任何野响學校,同埋我仔又係寫上課時間表寫到亂哂,淨係今日,佢响時間表度寫咗一日有四堂中文堂...一睇就知無可能啦,同埋一星期得一堂體育課,,,所以我都叫我仔今日小息拿拿臨搵同學抄番個啱既番黎...我都嘔嘔地血...

原帖由 jena2468 於 09-9-9 08:58 發表
今年小六, 唔知咩原因小五班主任冇一齊升, 不過接手嘅班主任係以前未教過亞仔, 最初都好擔心, 但係同佢見過面後感覺唔錯, 老師有一本簿會將每日亞仔係學校做過嘅好野+衰野都寫落去, 我地就要簽閱 ! 老師話e+已經係六 ...

都係好方法黎喎~!唔知我咁提議我仔個班主任,佢會唔會反對呢...你囝囝今年小六班主任真係幾有心,至少唔會好似有D老師咁,下下用"老師工作好忙""全校唔係淨係睇住你仔一個"為由而唔肯付出/唔肯做任何事黎幫我地呢班仔啦.所以我諗你都可以放心,至緊要老師有個心想同家長一齊合作,已經好好架喇.
‹ 上一主題|下一主題