用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 各位特殊障礙小朋友既媽咪,開學順利嘛? ...
樓主: ~仔仔媽咪~
go

各位特殊障礙小朋友既媽咪,開學順利嘛? [複製鏈接]

醒目開學勳章

同阿囡溫左接近 2hrs 英默, 大至課文生字都識串
希望 TUE 唔好衰課文, UNSEEN 就由得佢喇

阿仔的字是 上闊下窄, 左大右小 .
原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-20 19:44 發表

咁你囝囝依家寫字係無力至寫得唔靚吖,定係係咁飛格同D字上闊下窄?

至於社交方面,我覺得囝囝啱啱去到一個新學校新環境,我地班仔又要需要更多時間去適應環境同人,同埋佢地社交唔掂,佢地都好驚好不安囉,所以查實呢D ...

原帖由 zater 於 09-9-20 23:23 發表
同阿囡溫左接近 2hrs 英默, 大至課文生字都識串
希望 TUE 唔好衰課文, UNSEEN 就由得佢喇

佢掂既~~~俾多D信心佢!佢都好乖囡喎!肯溫咁耐英文!
你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效,是由心發出.

醒目開學勳章

原帖由 12312 於 09-9-20 23:36 發表

同我阿囡 D 字一樣, 仲有間唔中飛出格

原帖由 zater 於 09-9-20 23:40 發表

同我阿囡 D 字一樣, 仲有間唔中飛出格

我隻肥貓仔咪又係咁~!睇黎呢D係我地呢班友仔既共通點黎.

我依家都train緊我仔寫字,一有時間我就額外print D練習紙,我坐响佢隔離教佢筆順,佢一寫得衰或者又黎畫字,我即刻擦咗佢!暫時都似乎有D改善,無之前咁亂黎.

醒目開學勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-20 23:40 發表

佢掂既~~~俾多D信心佢!佢都好乖囡喎!肯溫咁耐英文!

我氹左細佬瞓晏覺, 跟住同佢訓話一陣, 就開始溫, 間唔中搞下佢 (玩一陣) 再溫, 終於o係細佬瞓醒前搞掂

原帖由 zater 於 09-9-20 23:42 發表

我氹左細佬瞓晏覺, 跟住同佢訓話一陣, 就開始溫, 間唔中搞下佢 (玩一陣) 再溫, 終於o係細佬瞓醒前搞掂

係呀,咁都好D,如果唔係你又是一個VS兩個,相信囡囡都未必溫得咁掂.查實我地呢D小朋友真係做乜野之前要先同佢地約法三章架.如果唔係好難控制到佢地.

我仔如果唔一早同佢講到明要點,到時又係扭計係咁同我講數.好勞氣架.

原帖由 12312 於 09-9-20 23:36 發表

你試下買本抄字簿俾佢練字,嗰D一格格,格裡面有十字虛線嗰D呢,之後你教佢幾次筆順要點樣寫,等佢寫多幾次就會好D架喇,佢地咁樣寫字都係睇位嗰方面有問題.

我自己就自己响電腦度畫D格同生字囉,一張工作紙叫我仔每日抄寫一頁,寫D字都係佢依家上課時學嗰D生字,又可以練字又可以順便溫默書...一舉兩得.

請問你地小朋友會唔會做做下功課發夢/攪第二樣野之類?我仔係咁,屋企就可以成日督住話住佢啫,第日考試測驗點算?學校可以點配合?
原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-20 23:49 發表

你試下買本抄字簿俾佢練字,嗰D一格格,格裡面有十字虛線嗰D呢,之後你教佢幾次筆順要點樣寫,等佢寫多幾次就會好D架喇,佢地咁樣寫字都係睇位嗰方面有問題.

我自己就自己响電腦度畫D格同生字囉,一張工作紙叫我仔每日 ...

原帖由 llcathy2004 於 09-9-21 04:31 發表
請問你地小朋友會唔會做做下功課發夢/攪第二樣野之類?我仔係咁,屋企就可以成日督住話住佢啫,第日考試測驗點算?學校可以點配合?

其實我仔都會架,我仔本身有ADHD,平時做功課我都要久唔久'叫醒'佢,提醒佢,佢至回一陣魂,同埋我都會set個target俾佢囉,等佢有個目標(例如:幾點鐘前做完功課溫完書就有得睇VCD,過咗時間就無得睇),等佢自己都有個動力同意志去努力專注;

學校嗰方面都無計,我都係靠食葯,同埋學校老師可以做到既都只係上堂久唔久敲敲我仔張枱,拍一拍佢膊頭'叫醒'佢,同埋都要求班主任盡量安排佢坐响老師講台前面,等老師好控制佢&佢無咁易受周圍環境影响專注力囉.

查實如果响屋企做功課同溫書,一定要清場先,枱上面絕對唔可以擺功課以外既物件,同埋搵一個固定位置係for佢做功課同溫書,咁樣都會改善到佢心散發夢既情況.

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-18 09:00 發表

我仔下星期都中英文默書喇...呢幾日學校中文課都有中文預默,我仔預默咗幾次都肥佬番黎,無哂心機咁...希望到正式默書時能夠KEEP番住成績,可以合格啦. ...

妳個囝都好緊張成績,我個係一D都唔緊張,合格與唔合格都唔會理

原帖由 珀珀,慧慧媽 於 09-9-21 10:19 發表

妳個囝都好緊張成績,我個係一D都唔緊張,合格與唔合格都唔會理

查實我仔真係好在意輸贏架~!我諗大概所有小朋友都會係咁,只係我地既小朋友可能响讀書、社交等呢D方面失敗例子多於成功,會令佢地無自信,所以至索性擺出一副"我滿不在乎"既樣子出黎,查實佢地只係為咗保護自己,免受傷害!(怕俾人取笑和睇低)

如果我仔上年小三都係無合格過無成績出黎,我仔都係同你小朋友一樣,仍然擺出滿不在乎既樣,甚至連學玩都無自信亦唔肯去學,下下都係得一句埋黎:"係得我至學唔識,其他小朋友會學得識,只有我至學極都唔會識",之前我次次聽佢咁講野,我真係好傷心,又嬲又失望又心痛同時覺得好迷惘,唔知點教佢至有番個心黎學野...學下玩都好吖...點知就係連玩都無信心去學.

所以查實要小朋友有番個心去學習,最先亦最重要既事就係俾番佢地多D成功既好例子,試下响某方面降低要求,俾多D位(機會)佢地可以嘗試到成功既滋味,俾佢地知道原來佢地都可以做到既,有番個目標,自然會有番個心去學野.

好似我仔學英文咁,升小三嗰年暑假我係咁心理輔導佢,亦同時心理輔導咗自己先,我親自再的起心肝去教我仔英文,响教我仔之前,我先同佢傾下偈,講番媽咪既想法,講解番如果佢學到英文會有咩好處(例如可以同美國人傾偈啦---呢樣我仔諗出黎的),再同佢一齊講之後既日子,我地學習英文既計畫同方式係點,亦都講明俾佢知,媽咪唔在乎成績,但只在乎佢真係試下鼓起勇氣去好好學習英文,至少有樣野可以威番俾老師同同學睇,一路傾咗幾日,又不斷同佢講,媽咪同佢係合作伙伴,係partner,我同佢係一齊比賽緊,

結果我仔一個暑假後係明顯信心大增,初頭小三第一次默書考到卅四分,我已經大讚佢叻仔!又奬勵佢,結果第二次默書又四十幾分,幾次默書後,終於合格!嗰晚,我囝囝係開心到差D喊埋出黎,臨瞓前同我pillow talk,佢好真誠咁同我講:"多謝媽咪!多謝媽咪教我英文!...我既目標係,要同美國人用英文傾偈!"查實成績真係好其次,係志在個仔有呢個HEART去學習啫!所以真係唔好放棄,試下同囝囝做咗PARTNER兼好朋友先!媽媽同囝囝一齊努力!力量幾時都會大D正面D.

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-21 11:29 發表

查實我仔真係好在意輸贏架~!我諗大概所有小朋友都會係咁,只係我地既小朋友可能响讀書、社交等呢D方面失敗例子多於成功,會令佢地無自信,所以至索性擺出一副"我滿不在乎"既樣子出黎,查實佢地只係為咗保護自己,免受傷 ...

睇完你們的努力真係了出來,希望我個囡都只係無成績而令她唔在意啦,不過我都唔會放棄的,我現在都試緊一些方法令她可以容易記得d生字,不過仲係努力中,我只係希望她合格,我都係同她說只要合格就可以了,唔會要求她高分

開學 3星期 , 蜜月期過去了, 今日在學校阿仔斯碎了托管紙, 比老師發現, 結果比 學校罰無得小息.  罰抄,
哎. 真是蜜月期過去了, 黎啦, 黎啦 .............

剛與老師聯絡,得知亞仔每天上課也不集中(專注力不足),欠缺學習動機,可能是腦部發展影響,建議我帶他看醫生......
我問老師我可做些什麼,答案都是很含糊,唉!頭一兩星期還是挺不俗的,怎料又......
除了訓練,我也問自己,我可以做些什麼?!

原帖由 珀珀,慧慧媽 於 09-9-21 13:14 發表

睇完你們的努力真係了出來,希望我個囡都只係無成績而令她唔在意啦,不過我都唔會放棄的,我現在都試緊一些方法令她可以容易記得d生字,不過仲係努力中,我只係希望她合格,我都係同她說只要合格就可以了,唔會要 ...

大家都係邊學邊做人媽媽,各人都很努力,只係我地所解決既問題各有不同啫~我都遇過唔少比我勤力百倍既好媽媽,佢地既付出真係更激發我要求自己要更努力。都是一種推動力黎架~!

慢慢黎啦,唔好心急,有時都要等小朋友成長到某一階段,達到LEVEL,至會進步,好似我仔咁,咩都慢人一步,講野幾乎小一下學期至開金口講野,升小二前個暑假至跟我有談話交流,小二下學期至開始執到支筆寫到字同埋勉強計到10以內既加減數,升小三暑假至記到英文生字同學到英文...查實驟眼睇可能會覺得我仔真係咩都遲...但細心睇下,我仔又不負眾望,一路都有進步喎!仲要嗰D進步都唔少,每個階段都俾到我地好大既驚喜!所以查實小朋友係努力緊,所以媽媽都要努力,拖實孩子對手一齊行呢段漫長人生.

又俾番個金句大家啦!呢句金句係响剛啱開學前,朋友中心搞既分享會,有一位超級勤力勁有耐心愛心既好媽咪分享出黎!我可能本身又係基督徒,一睇到句金句,我D眼淚差D滾落黎!

"你的話是我腳前的燈,是我路上的光。" (詩篇119:105)

天父既話係我腳前的燈、路上的光,
我地作為父母,天父賜咗個咁特別既孩子俾我地,
就係因為天父知道我地都係一個好爸爸/好媽媽,
所以先至咁放心將呢班特別既孩子賜俾我地,
由我地照顧看顧。
所以,我地都要做孩子腳前的燈、路上的光。

所以各位媽媽!我地要努力加油呀!

原帖由 rosewong 於 09-9-21 13:49 發表
剛與老師聯絡,得知亞仔每天上課也不集中(專注力不足),欠缺學習動機,可能是腦部發展影響,建議我帶他看醫生......
我問老師我可做些什麼,答案都是很含糊,唉!頭一兩星期還是挺不俗的,怎料又......
除了訓練,我也問自己,我可以做些什麼?!
...

冷靜D~定D黎,查實依家最重要既一步就係盡早帶小朋友去做次全面性評估先,你可以要求學校向教統局心理學家做轉介,你試下問番學校老師,教統局會唔會派心理學家黎學校觀察呢D老師認為需要評估既學生,如果有既,請學校代為安排,如果無既,你可以搵出面一般既西醫,寫封醫生信俾你囝囝去政府兒童智力測驗中心度做評估,你同姑娘講番囝囝既情況同學校要求你囝囝要做評估見醫生.咁姑娘知道個情況同問咗一些基本資料後,就會轉介俾社工再幫你排期去等做評估.

响等排期期間,你可以嘗試去搵出面一些訓練俾囝囝,及早做番一D相關既訓練,可以改善佢專注力不足既問題,,,如果你想參考下係邊類型訓練,你都可以睇下我個BLOG,我都有個BLOG係專係寫特殊教育,裡面亦有講一D相關既訓練,有唔明可以再問吓我地咁多位媽咪啦. 唔好太擔心,要積極面對!解決問題係最主要既目標!所以我地要加油!

(因為怕誤以為係賣廣告做生意,所以或者如果媽媽想攞相關訓練同評估資料,你留email address俾我啦,我到時send俾你(因為我PM功能有問題..PM唔到).

原帖由 12312 於 09-9-21 13:21 發表
開學 3星期 , 蜜月期過去了, 今日在學校阿仔斯碎了托管紙, 比老師發現, 結果比 學校罰無得小息.  罰抄,
哎. 真是蜜月期過去了, 黎啦, 黎啦 .............

唔駛咁驚住...定D嚟~!始終都只係剛啱開始,都係睇定D先,同埋多嘗試同老師、班主任傾下閒偈,傾多少少關於囝囝在校內既表現同問題,同咗老師建立番個良好溝通關係,咁樣至容易D去教好囝囝大個仔,又可以避免再有投訴.

總之俾自己同老師一個明確既訊息係:家校係要合作,家長同學校老師永遠都係合作伙伴,要一齊合作教好囝囝,幫囝囝衝破障礙.否則如果你少同學校溝通,老師都會好容易誤解咗囝囝,到時仲頭痕呀.始終老師一個對卅個學生,無可能有咁多時間去了解其中一兩位學生囉.所以,我地做家長一定要主動.

唔好太擔心!有咩再上黎傾,等我地一齊研究.

Hi!  仔仔媽咪,多謝您的回應及鼓勵!
其實我亞仔已見了CAC的醫生,知道他有Speech Dealy & developmental delay,現正排期政府服務(但唔知等到幾時),故這段時間我就自費安排overall training及speech training予他,平常在家亦有替他練習,個人及trainer都覺得他進步了,奈何仍未能配合主流學校的要求(雖則謂現時學前教育沒有特定標準,但我對於老師們的負面意見始終介懷);所以我問自己:究竟仲有咩可以做??

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-21 14:15 發表

冷靜D~定D黎,查實依家最重要既一步就係盡早帶小朋友去做次全面性評估先,你可以要求學校向教統局心理學家做轉介,你試下問番學校老師,教統局會唔會派心理學家黎學校觀察呢D老師認為需要評估既學生,如果有既,請學校代 ...

原帖由 rosewong 於 09-9-21 15:51 發表
Hi!  仔仔媽咪,多謝您的回應及鼓勵!
其實我亞仔已見了CAC的醫生,知道他有Speech Dealy & developmental delay,現正排期政府服務(但唔知等到幾時),故這段時間我就自費安排overall training及speech training予他,平常在家亦有 ...

明白...咁學校方面多數俾既係D咩既負面評語?

查實首先我地做父母真係要自己接受咗一D'善意'既批評,如果學校只係話佢上堂心散,無負面到成日淨係識得話佢曳,查實都要先催眠一下自己,同自己講,我係黎實在地同老師去傾去尋求解決問題方法,盡量都先減少同學校老師既磨擦,因為都係剛啱開始第一個學期,老師同家長之間真係好需要建立良好既溝通關係,否則,往後日子囝囝同您都會好難捱,老師亦然,始終要幫到囝囝去改善去進步,都好靠我地點好好維繫呢一段'三角'關係(老師、囝囝、家長).

學校嗰方面真係暫時都做唔到D咩,只可以做既事就係先KEEP住家校合作既良好關係.當老師態度放軟番少少,可以試下盡量同佢地解釋番,查實囝囝係一路有做訓練去改善問題,同埋囝囝確實一路有進步緊,希望校方可以俾番多少少時間同包容囝囝,等囝囝可以進步得更好,迫得太緊,令小朋友太大壓力反而會進步得唔理想,試下大概咁講下呢樣野,又分享下平日媽媽您响屋企點樣訓練囝囝,等老師都有個印象係:媽媽都唔係無理到囝囝,媽媽都好肯教養囝囝同埋好肯跟學校合作,等老師都放一放下成見,嘗試配合家長,一齊合作.

始終最主要既問題都係學校接唔接受嗰方面,所以响以上既功夫,媽媽真係要俾多少少耐性去建立家校合作既關係.我同我仔都俾人誤解同惡意批評咗好多年,所以我都好明白你既感受,但真係需要自己調節咗自己既諗法先囉,當自己開始調節到,喊又喊少咗,自己自自然然會開始識得去PLAN 多D實際方法去幫囝囝,查實你依家做既都好足夠,你肯努力付出時間精神同囝囝做訓練,呢D先係囝囝最需要囉!外人不了解我地同兒子,係正常既事,始終佢地唔係我地同囝囝,又好難要佢地第一時間接受到體諒我地呢班父母同小朋友既難處同感受囉.自己心知自己一路有幫緊個仔,個仔係一路進步緊,咁樣已經足夠,唔需要將別人無心之言擺响心度.

暫時繼續KEEP住同囝囝做多D訓練就OK架喇.加油!
‹ 上一主題|下一主題