用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 各位特殊障礙小朋友既媽咪,開學順利嘛? ...
樓主: ~仔仔媽咪~
go

各位特殊障礙小朋友既媽咪,開學順利嘛? [複製鏈接]

我睇完你寫既野真係好感慨,因為我仔仔都係delay

講野都唔係遲得太多,而家6歲都識駁咀,但係因為佢4歲尾先開始寫字,而家6歲都無寫緊簡單既中文字

記性好好,但係唔專心,用耳多過用眼,砌圖時除外
佢而家可以砌到70幾塊既砌圖,玩耐左一拎起就知係邊度,我都唔知...所以佢地其實真係有某方面係強的

我都係最初好緊張佢,教極佢都唔識,自己好灰心,點解生個仔咁樣,寫未都唔識,又坐唔定....

出年升小一啦~大大下老師都話佢上堂坐得定,佢有時都番黎"八"d野俾我聽,話邊個唔識做咩之類....haha...

不過佢仍然係delay同寫字弱,所以我都好擔心上小一會唔會應付到,所以選學校要好小心

你小朋友讀咩學校咁包容既???

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-21 14:05 發表

大家都係邊學邊做人媽媽,各人都很努力,只係我地所解決既問題各有不同啫~我都遇過唔少比我勤力百倍既好媽媽,佢地既付出真係更激發我要求自己要更努力。都是一種推動力黎架~!

慢慢黎啦,唔好心急,有時都要等小朋友成長到某 ...

原帖由 MARSTEN 於 09-9-21 19:40 發表
我睇完你寫既野真係好感慨,因為我仔仔都係delay

講野都唔係遲得太多,而家6歲都識駁咀,但係因為佢4歲尾先開始寫字,而家6歲都無寫緊簡單既中文字

記性好好,但係唔專心,用耳多過用眼,砌圖時除外
佢而家可以砌到70幾塊 ...

我仔讀嗰間學校其實係出名好肯收我地呢類小朋友囉!依家就唔知,不過可能間學校實在太多唔同問題既小朋友,可能老師都接受咗.

同埋我覺得真係要自己好主動同學校老師溝通囉.我都係上年我仔小三至開始完全被學校老師接受同認同我係一個真係好肯教仔既亞媽,小二之前我咪又係成日俾人話我唔教仔,又話我縱容個仔去曳去打人,果時小二老師唔肯同我溝通,下下用避既方式黎對我,真係擺到明聽多我講半句已經嫌我煩.但嗰D有份教我仔既老師响教我仔方面遇到問題又唔願走埋黎同我傾,下下都只係投訴甚至玩野,結果我仔小二嗰年係仲慘過落地獄.

都係之後我同協康會社工傾(嗰時學校同協康會有合辦社交小組同家長小組),個社工先至知大鑊,响同學校開會時咪反映呢個問題,之後學校有份教我仔既老師同主任至同我溝通番.我都係啱啱今年開學時聽番其中一位好關心我同我仔既老師講,原來嗰次小二單野發生後,校長通知哂全校所有主任,講到明唔可以再係用咁既態度同方式黎對待學生同家長.

今年轉咗新校長,唔知係咪唔同咗方針定未上手呢,今年個個老師都好主動好肯同我溝通,呢樣係我最開心,暫時我仔由開學到依家,除咗LIU過同學女條頭髮俾人投訴外,就真係零投訴,希望真係以後可以KEEP住咁好就好喇.

我諗可能我仔嗰間唔係名校,要求無咁高,所以至無咁迫到D學生咁行啩.但我始終都係覺得,學校老師包唔包容,都係重點係要家校合作,KEEP住溝通囉.
你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效,是由心發出.

聽日我仔英文默書...今日睇番個默書範圍原來要佢地背默七句英文課文...唔知我仔呢下掂唔掂...頭先同佢溫又似乎得得地,但未知聽日真正上戰場時,亞仔會唔會緊張到亞媽都唔記得呢...希望大步欖過啦!

間學校係邊區架??

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-21 20:00 發表

我仔讀嗰間學校其實係出名好肯收我地呢類小朋友囉!依家就唔知,不過可能間學校實在太多唔同問題既小朋友,可能老師都接受咗.

同埋我覺得真係要自己好主動同學校老師溝通囉.我都係上年我仔小三至開始完全被學校老師 ...

班主任罰阿仔, 阿仔都知吾應該< 重話下次再係咁就罰留堂, 希望佢記得啦.
我返到家同佢一起張些碎紙 , 好似切圖咁切返一半, 因另一半吾見了, 佢今次知道有些東西未必能完整咁切返.

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-21 14:26 發表

唔駛咁驚住...定D嚟~!始終都只係剛啱開始,都係睇定D先,同埋多嘗試同老師、班主任傾下閒偈,傾多少少關於囝囝在校內既表現同問題,同咗老師建立番個良好溝通關係,咁樣至容易D去教好囝囝大個仔,又可以避免再有投訴.

...

醒目開學勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-21 20:02 發表
聽日我仔英文默書...今日睇番個默書範圍原來要佢地背默七句英文課文...唔知我仔呢下掂唔掂...頭先同佢溫又似乎得得地,但未知聽日真正上戰場時,亞仔會唔會緊張到亞媽都唔記得呢...希望大步欖過啦! ...

咦 ~ 哥哥咪同阿囡同一日默英文

今晚無特別同阿囡再溫, 只抽幾個生字問下佢仲記唔記得點串咋, 希望聽日唔好失手, 等佢有返 d 自信就好喇

Hi!  仔仔媽咪,

...咁學校方面多數俾既係D咩既負面評語?
就昨天的電話內容大致為:專注力不足,欠缺學習動機;可能由於腦部影響,引致大小肌發展欠佳,令執筆無力及行動較”論進”,未能回答老師提問,說話句子較短,社交能力欠佳以致未結識到朋友(因升班後所有同學都調配班別),整體能力未達......建議我帶他看醫生云云;之前亦曾向我表示亞仔坐在椅上”扇晒個身落嚟”,後經老師提點後始修正。

亞仔今年K2,之前學校曾建議我repeat K1,但我和老公都不同意,原本想幫亞仔轉校,但又恐怕他要重新適應環境,後來原校准予升班,故就繼續留校升讀。

...始終最主要既問題都係學校接唔接受嗰方面...
唉!我真係唔知,現在我最怕學校開口提出要我讀返K1甚或被踢出校;不過我都作了最壞打算,屆時頂多轉校囉!

其實,我亞仔上堂係發夢,但暫時他的行為沒有影響課堂秩序(舊年試過上堂大聲講嘢,人地全班祈禱佢就响處拍手掌),他亦沒有欺負其他同學(可能係佢根本無能力),我自問不太介懷他上堂是否專心,說到底現時幼稚園的課程都是非強迫性的學前教育;但學校的看法是怎樣,我真的不知道?!
『有教無類』?!

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-21 16:55 發表

明白...咁學校方面多數俾既係D咩既負面評語?

查實首先我地做父母真係要自己接受咗一D'善意'既批評,如果學校只係話佢上堂心散,無負面到成日淨係識得話佢曳,查實都要先催眠一下自己,同自己講,我係黎實在地同老師去 ...

原帖由 MARSTEN 於 09-9-21 21:53 發表
間學校係邊區架??

我囝囝間學校响油麻地,果欄隔離.(因為响呢樹唔方便咁公開學校名,如果您有興趣想轉我囝囝呢間學校,可以PM問我既~ )

原帖由 12312 於 09-9-21 23:17 發表
班主任罰阿仔, 阿仔都知吾應該< 重話下次再係咁就罰留堂, 希望佢記得啦.
我返到家同佢一起張些碎紙 , 好似切圖咁切返一半, 因另一半吾見了, 佢今次知道有些東西未必能完整咁切返.

...

我囝小一嗰陣時都係咁架!都係係咁無啦啦撕碎哂D通告同工作紙黎玩,激到老師扎扎跳,都教咗佢一輪,佢至開始無再撕紙囉...慢慢教啦,始終我地班仔心智比較亞B咗D,D行為同情緒都需要一段時間去改去適應.

原帖由 zater 於 09-9-22 02:03 發表

咦 ~ 哥哥咪同阿囡同一日默英文

今晚無特別同阿囡再溫, 只抽幾個生字問下佢仲記唔記得點串咋, 希望聽日唔好失手, 等佢有返 d 自信就好喇 ...

我仔今日默完英文,聽日又要默中文... 都唔知佢做乜鬼定係學校要求高咗,呢幾日學校預默咗幾次中文俾佢地溫習,我仔默咗N咁多次都照肥,佢都好唔甘心,睇黎我都要改改策略同佢溫中英文,今晚又係要同佢打仗... 希望幫到佢記到D字點寫啦.

原帖由 rosewong 於 09-9-22 09:34 發表
Hi!  仔仔媽咪,

就昨天的電話內容大致為:專注力不足,欠缺學習動機;可能由於腦部影響,引致大小肌發展欠佳,令執筆無力及行動較”論進”,未能回答老師提問,說話句子較短,社交能力欠佳以 ...

查實我都幾明你感受既,,,想當年我都係好唔鐘意聽到人地話我仔話到咁差咁weak,但係依家調番轉頭再諗,查實老師講既說話同意見又唔係全部都真係咁惡劣囉!

好似您講學校噚日打電話俾您講既野,查實我又覺得都幾正面吖...至少佢地唔係好RUDE咁淨係話你仔曳或者唔肯寫字啦,至少佢地都好正面指出囝囝既問題所在,我個人覺得學校又唔係唔接受囝囝既,都係想講出個問題,等大家可以及時幫到囝囝.佢地肯同你傾番,又講得咁詳細,我覺得佢地都唔差.

或者媽媽您試下咁睇啦,依家學校講出囝囝既'弱項'响邊度,查實以上呢D問題都係動作協調障礙同專注力缺乏既問題,查實真係好緊要架,真係要趁小朋友仲細個既時候要及早做訓練去改善,否則,去到小朋友五六歲至去做訓練,小朋友好難會改善到亦好難追得番同年紀小朋友囉.你都好好彩架喇,囝囝K2已經有老師察覺到呢個問題又肯同你講,嗰時我仔就係無,佢間幼稚園老師下下都話我仔無問題,但一去到幼稚園畢業,我去攞証書時,佢地至一輪咀咁好似投訴咁話我仔乜字都寫唔到,又話我仔有暴力傾向有攻擊性...嗰刻我都無言,點解呢堆問題响之前三年幼稚園生涯你地唔講又死話我仔乜問題都無,但到我仔離間你間學校,你至話俾我知我仔寫唔到字同埋你地都仲係教緊佢幼兒班程度既課程???

結果,去到升小一,我囝再去政府嗰邊再做評估,個治療師又話俾我知我仔有動作協調障礙問題...仲要打擊埋我,話我仔咁就一世,就算點做訓練都改善唔到又追唔上同年紀小朋友,結果我嗰日係癲咗咁响條街度喊出黎.幸好,我無因為治療師講一句'咁就一世'而唔同個仔及早做訓練,依家我仔係寫到字,同埋唔再成日跌,查實,如果依家您囝囝學校提出呢個問題同建議,我覺得都可以值得去聽去跟去做囉(指老師要求囝囝見醫生做訓練同埋K1留一年).

留班嗰度查實又唔係唔好既,講真如果小朋友暫時未有咁既能力去應付高年班既進度,留一年K1,等佢有時間去進步追番D進度,咁佢之後讀書都無咁辛苦.實情媽媽您又可以咁樣睇既,讀書都係志在小朋友學到野同吸收知識,最緊要係佢學到啫,我都有幾個朋友又係無留班,夾硬照俾仔女去升班,結果佢地既小朋友升到小一二已經讀書讀得好吃力同辛苦,查實留一年等佢地心智成長到嗰個level至升班讀,咁樣對小朋友反而更有好處.

希望您唔好介意我咁講啦,我明白媽媽聽到人地話囝囝能力上有問題會好唔開心(我都經历過),但係最重要都係大家一齊搵方法去幫輕小朋友啫,我仔都留過班架,仲要係我自己要求咁做,我仔高班同小一都各repeat咗兩年,查實對我仔都有好處,至少唔會迫得佢太緊,佢亦追得無咁辛苦囉.查實真係幫到佢.

或者有咩心事或者疑問,你都可以同我傾,我原本想PM我個聯絡電話俾您,想同你傾下偈,但係我响教育王國個PM功能有問題,只能覆PM,不能出PM,或者您有興趣同我傾下電話既,你PM我,我俾我個聯絡電話或MSN俾您,我地再詳談啦.

唔好灰心!呢度有好多媽咪都支持您!為咗囝囝,媽媽要堅強地去面對~~~!!加油~!

話你知,如果小朋友真係遲,你就俾佢repeat k2啦~ 因為升上k3都無意思, k3重要學埋P1既野,佢會好吃力

我仔仔k1果時讀所謂既出名幼稚園,又係攪事果隻,佢有一次開心得滯衝埋果老師到老師都跌親,跟住就成日見我家長,目的你都知咩事,我果時自動要求repeat k1,佢學校唔俾,上到k2都係遊下遊下,因為果間學校既老師無呢方面既經驗,唔識引導同教佢,所以白白浪費左兩年,咩字都唔識寫

最終同佢轉校,去一間全日幼稚園讀k2,一入去就開始識寫字,同日日都好開心好想番學,唔同之前果間日日落校車都掉書包落地,唔開心,攪到佢信心好差,成日講:"我咩都做唔到架啦"...

而家改善左好多,因為佢上左3年早期訓練同番全日,多左好多野講,有時重唔停口添

如果你唔接受老師叫你repeat,第日你一定後悔,越上高班,見到人地做到自己又唔得,好影響佢唔想再向前既心態,咁一路大條路重難行,重會引發好多情緒問題添

原帖由 rosewong 於 09-9-22 09:34 發表
Hi!  仔仔媽咪,

就昨天的電話內容大致為:專注力不足,欠缺學習動機;可能由於腦部影響,引致大小肌發展欠佳,令執筆無力及行動較”論進”,未能回答老師提問,說話句子較短,社交能力欠佳以 ...

醒目開學勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-22 14:48 發表

我仔今日默完英文,聽日又要默中文... 都唔知佢做乜鬼定係學校要求高咗,呢幾日學校預默咗幾次中文俾佢地溫習,我仔默咗N咁多次都照肥,佢都好唔甘心,睇黎我都要改改策略同佢溫中英文,今晚又係要同佢打仗...:sig ...

嘩~痴埋一齊默, 玩 c 人咩, 點搞呀

阿囡今日派左中默喇, pass 呀, 其實睇返佢寫錯果 d 字, 課文果 part, 有一個字寫漏左, 另外 2 個字寫啱, 但錯筆順, 課文 total 錯 3 個字, 扣得多分都係 unseen 果 part, 錯左 n 貢多個字, 所以扣扣埋埋都係 pass 多少少, 不過我已經巧高興

原帖由 zater 於 09-9-22 17:45 發表

嘩~痴埋一齊默, 玩 c 人咩, 點搞呀 mouth:" />

阿囡今日派左中默喇, pass 呀, 其實睇返佢寫錯果 d 字, 課文果 part, 有一個字寫漏左, 另外 2 個字寫啱, 但錯筆順, 課文 total 錯 3 個字, 扣得多分都係 unseen 果 p ...

啱啱又接到新消息,原來聽日又有英默~!今日默頭七句,聽日默後七句呀~~~!!!仲要聽日默中文,...我仔今日好唔開心呀,因為今日中文預默佢食咗蛋!佢中文老師好嚴呀,係咁捉佢筆順同字體,全部分都扣哂响呢度,我仔嬲到喊埋出黎~~!!所以我仔都話今晚要溫好佢!希望得啦,,,一溫要溫中英兩科....慘!!!

醒目開學勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-22 18:15 發表

啱啱又接到新消息,原來聽日又有英默~!今日默頭七句,聽日默後七句呀~~~!!!仲要聽日默中文,...我仔今日好唔開心呀,因為今日中文預默佢食咗蛋!佢中文老師好嚴呀,係咁捉佢筆順同字體,全部分都扣哂响呢度,我仔嬲到喊埋 ...

哥哥加油呀!!   化悲憤為力量, 今晚一定可以溫熟晒.

媽咪加油呀!!

呢次輪到我有煩惱...

實情好無又叫今年我仔既中文科老師俾默書分唔好執得咁嚴呢?查實我本身好鐘意呢位老師執我仔D筆順同字體咁嚴架!始終都唔想由得個仔鬼畫符咁畫字同寫得醜樣求其,但係又怕呢期係咁俾老師扣到默書唔合格,個仔係咁食蛋,會打擊佢既自信,怕佢日後會本PEA唔考好D默書佢...但自己又唔想就得個仔咁緊要,始終都小四,都想佢大個仔,,,真係好矛盾,唔知點好...

你地點睇?比着大家會點做?同老師講好,定係維持現狀,盡地一鋪由個仔去面對挑戰同壓力好????

原帖由 zater 於 09-9-22 18:31 發表

哥哥加油呀!!   化悲憤為力量, 今晚一定可以溫熟晒.

媽咪加油呀!!

我會架喇~!希望今晚溫習得順順利利啦.

醒目開學勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-22 18:32 發表
呢次輪到我有煩惱...

實情好無又叫今年我仔既中文科老師俾默書分唔好執得咁嚴呢?查實我本身好鐘意呢位老師執我仔D筆順同字體咁嚴架!始終都唔想由得個仔鬼畫符咁畫字同寫得醜樣求其,但係又怕呢期係咁俾老師扣 ...

我覺得由得佢, 但一定要同哥哥解釋清楚咁樣做係對佢好, 唔係老師挑剔, 因為佢大個仔喇, 要自己嘗試克服問題, 如果佢明白, 相信唔會打擊到佢信心.

原帖由 zater 於 09-9-22 19:17 發表

我覺得由得佢, 但一定要同哥哥解釋清楚咁樣做係對佢好, 唔係老師挑剔, 因為佢大個仔喇, 要自己嘗試克服問題, 如果佢明白, 相信唔會打擊到佢信心.

咁都係既,始終都要硬起心腸放手俾佢大個仔,頭先我陪佢溫默書,佢又係炆住嬲住急住咁係咁打頭又打手黎溫默書,跟住又係咁問寫得靚唔靚,結果我係全程係咁讚佢鼓勵佢,佢至完成咗一版我PRINT俾佢既溫習生字紙,依家仲有兩張未寫未溫,頭先佢寫到激氣到又話自己隻手都痛埋震埋,所以依家俾佢休息下,食完飯再溫過.

唔......如果有信心中文老師可以配合“手鬆D”,我會嘗試提出,因我清楚自己的出發點純粹希望仔仔可從中得到自信;儘管我也明白這樣做是不太好,但自信心被長期的挫折打擊亦不是好事。
可能我都是「慈母多敗兒」啦!(純粹個人愚見)

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-22 18:32 發表
呢次輪到我有煩惱...

實情好無又叫今年我仔既中文科老師俾默書分唔好執得咁嚴呢?查實我本身好鐘意呢位老師執我仔D筆順同字體咁嚴架!始終都唔想由得個仔鬼畫符咁畫字同寫得醜樣求其,但係又怕呢期係咁俾老師扣 ...
‹ 上一主題|下一主題