用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Strategy get into hot professional programs in the U ...
樓主: ANChan59
go

Strategy get into hot professional programs in the University [複製鏈接]

ANChan59 發表於 12-1-14 16:03
My son joined a Watoto Home Building Camp in Uganda for 2 weeks, Camp fee HK$20k plus fundraising HK ...

嘩!使兩萬幾銀去烏干達起屋,好有意義,但又好奢侈。就算我有錢我都未必捨得。

舊年暑假,我兩個仔話要做暑期工賺錢,以幫補他們的學費。我話等到您地夠十五歲先諗喇。其實,入大學是否真係要做義工先有分加?如果做有償的暑假工,例如去做麥當奴快餐,或者去商場賣野,對入大學有否幫助?又或者會唔會被認為太貪錢,會被扣分?

佢地係認的,我都贊成佢地去做暑假工揾錢,我覺得對佢地個人成長會有幫助,但我唔知大學裡的教授會點樣睇老麥員工和做街霸式Sales的年青人。

Tommy

回復 ANChan59 的帖子

兩萬幾去非洲唔貴喇!我大仔學校有一團學生去越南起屋,團費都要成兩萬,結果反而呢團最熱門,人人爭住去,我大仔都報呢團但抽唔到,結果抽到去絲綢之路做義工,費用都接近兩萬,好肉赤!

我只係好疑惑,洗咁多錢去咁遠做義工,究竟係佢去幫人,定係人地去幫佢?佢既得著又會有幾多?其實,我地有些家長對呢d活動都有質疑,甚至提出反對,但最後大多數都係乖乖地比錢參加。

Tommy

回復 annie40 的帖子

Annie,

無錯!做義工唔一定要去咁遠,出門口見到地上有一張廢紙,順手拾起掉進垃圾箱;食完麥當奴善後自己的食物盤,這些都是好有意義的義務工作。

您囡囡喜歡運動,您可以詭佢去參加外展訓練,話佢知野外生活呀,好好玩呀,不過當然要話佢知好辛苦架,無床訓架!如果佢捱得過,以後就好多苦都可以捱了!我大仔舊年暑假參加左Outward Bound 個 Youth Adventure, 8日7夜完全無訓過一張床,晚晚訓帳幕,有一晚要一個人訓郊野公園燒烤爐旁邊的石檯,要到第八日先沖第一次涼。他回家的時候,兩隻腳因皮膚敏感起晒粒粒,不過,之後佢自信心大左,成個人成熟左。值得去試試。

Tommy
‹ 上一主題|下一主題