用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 千祈唔好報迦南稚園!!!!!!
樓主: wong0723
go

千祈唔好報迦南稚園!!!!!!   [複製鏈接]

唔係你想讀就一定有得讀喎, 人地都無應承實你.  你快d打電話比其他學校問啦, 競爭咁激烈, 遲d連屋村幼稚園d位都無呀.

wong0723 發表於 12-2-20 15:25
我有填回條話想讀,唔收都早d出聲嗎,現在都二月啦....現在其他幼稚園都in 啦!!!!
你係米應該早些同家長講. ...

你係唔係太大安主意, 無搵定後備呢?  
Monkey媽媽

係呀,因為阿仔讀得好開心同埋係我屋企留下,所以無想都唔得嗎

wong0723 發表於 12-2-20 15:52
係呀,因為阿仔讀得好開心同埋係我屋企留下,所以無想都唔得嗎

的確太大安主義了!!我也記得去年幫女兒申請PN時,學校說明不保證直升,因為PN比K1的人數要多,但讀PN會有優先。。。。你現在快點找找其他村校吧,因為一些比較熱門的K,基本上都面試完了。

我係藍田迦南的,剛交了$660留位費,N1 introduction時都好似講過唔係100%保證入返K1,但就好大機會咁囉!佢地一定唔會話100%gurantee架,點會咁唔保障自己喎!

回復 cclemon2009 的帖子

So strange, my son is also in KLT Cannan pn this year and the school's circular said all can be promoted to K1.

AYMK  係囉, 我都記得係100%收原校PN上K1架  發表於 12-2-22 13:00
sheffield  如樓主話係樓下,應不是KLT的迦南了…  發表於 12-2-20 17:07
sheffield  there are two cannan in KLT....  發表於 12-2-20 17:06

回覆:千祈唔好報迦南稚園!!!!!!

我囡囡都讀緊迦南,學校未開學時已經喺家長會講眀唔係一定會收返所有PN班小朋友啦,雖然好多小朋友喺迦南讀得好開心,但我相信家長們一定會再出去In其他更好的學校或搵定二線幼稚園做後備,而且我覺得迦南做得幾好,佢地9、10月都唔會In K1,佢地用意都係想PN同學上K1,1月已預先問你讀唔讀,2月中再交留位費,我覺得你呢個只係個別事件,你一心諗住讀佢K1,為何你9,10月時唔打去學校問一問班主任意見呢?可能家長也有些少責任。(只屬個人意見,不認同別要鬧)

回復 wong0723 的帖子

係咪藍田果間呀?

回復 wong0723 的帖子

真係好離譜!淨係九龍塘個間係甘定全港迦南都係甘?點解而家就連迦南都甘大牌?都係因為求過於供,有質素幼稚園太少但想入的人太多!
似乎已收pn offer的家長都要有兩手準備!就算一心想係迦南完成整個幼稚園課程都要係黎緊八九月再apply下其他k1,如果吾係佢一聲吾好意思就煩啦!

而家幼稚園,小學同中學講乜嘢都唔好信十足。要做足兩手準備。學校靠得住,豬乸會上樹!

唉~~~ 而家咩都要爭真係好辛苦!

富榮迦南係可以直升.

回復 SCKnight 的帖子

絶對認同,真係咩都要有最壞打算,咩都要有back up! 所以咪做成連d本身吾出名的幼稚園報名人數年年創新高囉除非有好充份理由,如果只係想留返d k1位收更強既學生(例如超大b或父母名校出身)而吾收本身pn生實在過份!學校本身係咪忘記有教無類呢個道理?pn學位有限而申請人數太多,所以點都要有機制(interview)去決定收邊個吾收邊個!但入左pn仲要成日驚住冇k1讀,唉!係香港做父母真係難!

我印象中記得interview 時好似講過話係可以直升的. 但收左之後的briefting 就話唔係100%收番.  我聽到wong0713話原來n班真係會有機會唔收都覺得好shock.

回覆:千祈唔好報迦南稚園!!!!!!

之前interview 個briefing, 校長一開始就同各家長講"唔係100%收返讀K1",不過估唔到佢咁遲先通知喎。唔知用咩準則去決定收唔收呢?

回復 muffy 的帖子

你係咪講KLT 果間? KLT果間我就知道唔係100%直上.

回覆:Macylau 的帖子

非常同意,無咁多k1位咪唔好賺到盡,唔好收咁多n!以前個仔讀過一間以為自己好有名的私校,先會收盡n班k1唔夠位要你走,諗住有學

MamaRabbit    發表於 12-2-21 11:37

回覆:Babyarsene 的帖子

諗住有學卷會好啲,宜家啲學校只會要啲最易教嘅學生,有教無類的精神都沒有了。家長小朋友要加十分力先可以有個學位,這是什麼其世界

Agree, 大家努力!
‹ 上一主題|下一主題